سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱ شهریور, ۱۴۰۵ ۰۱:۲۸

یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ - ۰۱:۲۸

حکایت مذاکرات مخفى ایران و آمریکا!

اين مذاکرات تنها نشست‌هائى تدارکاتى و موقت نيستند، بلکه‌ مذاکراتى اصلى هستند که‌ از بحث حول بده‌بستانهاى منطقه‌اى شروع ميشود و به مسائل بزرگتر و پيچيده‌تر می‌رسند. رژيم که در مورد مذاکرات افغانستان خود را فريب‌خورده‌، تحقير شده‌ و پس‌رانده‌ می‌بيند، در اين دور می‌کوشد که باخت‌هاى خود را جبران کند

Getting your Trinity Audio player ready...

حکایت مذاکرات ایران و آمریکا در شرایط پر التهاب کنونى که‌ در آن تهدیدات طرفین بر علیه‌ همدیگر ادامه‌ دارد، و پرونده‌ هسته‌اى جمهورى اسلامى ایران در شوراى امنیت به‌ مراحل خطرناکى وارد شده‌ است، حکایتى پیچیده‌، مبهم و ظاهرا دشوار براى درک و تحلیلى واقع بینانه‌ است. البته‌ این امر پیش از هر چیز ناشى از غیر علنى بودن این مذاکرات است، چرا که‌ هر دو طرف به‌ سهم خود حاضر نیستند جزئیات آنرا براى افکار عمومى و رسانه‌ها فاش سازند. در واقع مذاکرات تقریبا مستمر و پنهان آنها کماکان پا به‌ پاى مشاجرات و تناقضات آشکار این دو دولت کینه‌توز ادامه‌ دارد‌ و بر روندهاى جاری تأثیرات خود را به جا می‌گذارد. 
تا آنجا که‌ به‌ طرف آمریکا مربوط می‌شود، دولت این کشور راجع به‌ مذاکرات تقریبا مداومى که‌ به‌ویژه‌ از مقطع جنگ افغانستان و سرنگونى طالبان شروع شده‌ و ادامه‌ داشته است‌، چیزى ابراز نمیکند و کاملا سکوت پیشه‌ کرده‌ است. تنها چیزى که‌ در این اواخر از طرف این دولت نشان داده شد، پیشنهاد دولت وقت امریکا از طریق زلماى خلیل‌زاد به‌ دولت ایران براى مذاکره‌ پیرامون مسائل و وضعیت کشورعراق بود. اما از آن مقطع به‌ بعد طرف جمهورى اسلامى به‌ انحاء مختلف و درمناسبت‌ها و زمان‌هاى گوناگون اشاراتى به‌ این امر داشته‌است که‌ از جمله‌ آنها میتوان به‌ مقاله‌ بلند حسن روحانى اشاره‌ کرد که‌ در جریان آن به‌ مذاکرات آمریکا و دولت متبوعش درجریان جنگ افغانستان اشاره‌ نمود، و همچنین باید به‌ سخنان رفسنجانى مراجعه‌ کرد که‌ از مذاکرات ایران و آمریکا در خود آمریکا در روزنامه‌ اعتماد سخن به‌ میان آورد. البته‌ به‌ دنبال اینها نیزسخن از سلسله‌ مصاحبه‌ها و گفتارهائى است که‌ در یکى دو هفته‌ اخیر در رسانه‌های عمومى مطرح شدند. که‌ در اینجا به‌ یک سرى از آنها مراجعه‌ مِی‌کنیم. 
حسن روحانى گفت: “ما قبلا هم با آمریکائیها مذاکره‌ داشتیم. چند ماه‌ پس از اشغال عراق بین ما و آمریکائیها با حضور سازمان ملل مذاکراتى شروع شد، در آن مقطع این مذاکرات زیاد مفید نبودند و بیشتر بحثى بود تا به‌ تفاهمى برسیم. ایسنا تاریخ ۲۸.۰۴.۲۰۰۶ 
رادیو فرانسه‌ در تاریخ ۳۰.۰۴.۲۰۰۶ در برنامه‌ دوم خود چنین گزارش داد که‌ جلال طالبانى رئیس جمهور عراق گفته‌ که‌ ایران و آمریکا در دکان (شهرى کوچک و سیاحتى در کردستان عراق) با هم مذاکره‌ کرده‌اند. اما در همان حال این رادیو در ادامه‌ گزارش خود گفت که‌ ایران و آمریکا در این مورد چیزى نگفته‌اند. که‌ البته‌ بعدا کامران قره‌داغى سخنگوى رئیس جمهورى عراق این مذاکرات را تکذیب کرد! 
و سرانجام اینکه‌ آصفى هم گفت که‌ تا حالا راجع به‌ هیچ موضوعى با آمریکا مذاکره‌ نشده‌ است. ایسنا ۳۰.۰۴.۲۰۰۶ 
به‌راستى علت این همه‌ تناقض‌گوئى و سکوت چیست؟ در این مورد که‌ آمریکا و ایران به‌ نوعى مشغول مذاکرات هستند هیچ شکى نیست، اما این مذاکرات چه‌ خصوصیاتى را داراست؟ بنا بر اقرارهاى نیمه‌گفته‌شده و وضعیت موجود میتوان نکات زیر را برشمرد: 
۱- با توجه‌ به‌ سابقه‌ چندین ساله،‌ این مذاکرات تنها نشست‌هائى تدارکاتى و موقت نیستند، بلکه‌ مذاکراتى اصلى هستند که‌ از بحث حول بده‌بستانهاى منطقه‌اى شروع میشود و به مسائل بزرگتر و پیچیده‌تر می‌رسند. 
۲- اما این مذاکرات نه‌ تنها نتوانسته‌اند در موارد کلان به‌ نتایجى برسند، بلکه‌ در مسائل رده‌ پایینتربه‌ عنوان نمونه‌ وضع افغانستان نیزهمچنانکه‌ از اقرار خود سران رژیم پیداست نه‌ تنها نتایج و دستاوردهائى براى جمهورى اسلامى نداشته‌ است، بلکه‌ رژیم در این مورد خود را فریب‌خورده‌، تحقیر شده‌ و پس‌رانده‌ می‌بیند. 
۳- بنابراین جمهورى اسلامى خشمگین از این وضعیت با توجه‌ به‌ توان و نفوذ خود در عراق به‌ فشارهاى بیشترى بر آمریکا روى آورده‌ است تا از این طریق باختهاى خود را در مورد افغانستان جبران کند. 
۴- و بالاخره‌ اینکه‌ هم اکنون این مذاکرات در مورد عراق نیز نتایجى براى جمهورى اسلامى در بر ندارد، و به‌ همین علت است که‌ وزارت خارجه‌ از بدون نتیجه‌ بودن آن سخن میگوید. 
سرانجام در پایان میتوان نتیجه‌ گیرى کرد که‌ مذاکرات غیرعلنى، مخفى و تقریبا مداومى که‌ جمهورى اسلامى با آمریکا داشته‌ و اخیرا نیز تشدید شده‌ است، میتواند با همین وضعیت ادامه‌ یابد و سرانجام آن چیزى که‌ میتواند به‌ آن تحولى اساسى بخشد، اولا علنى کردن آن است که‌ ظاهرا قول آن داده‌ شده‌ است، و دوم تغییرى است که‌ شاید در استراتژى این دو کشور نسبت به‌ همدیگر در آینده‌ پیش آید. 

۱۶ اردیبهشت ۱۳۸۵ 

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۶ اردیبهشت, ۱۳۸۵ ۸:۴۰ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

«طرح مقابله با نفوذ»؛ توطئه‌ای سازمان‌یافته برای سرکوب جنبش دموکراسی‌خواهی

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): سازمان ما تصویب کلیات این طرح را «فاجعه‌ای دیگر در نظام حقوقی کشور» دانسته و ضمن مخالفت با آن، تصویب این طرح را ادامه و تشدید رویکردی می‌داند که در «قانون تشدید مجازات جاسوسی» نیز دنبال شده است؛ قانونی که در یک سال گذشته مبنای صدور احکام سنگین و اجرای احکام اعدام در شماری از پرونده‌ها قرار گرفته است.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

حقوق بشر گزینشی نیست؛ از مردم خودتان شروع کنید

شهناز قراگزلو: قوه قضائیه جمهوری اسلامی نمی‌تواند از یک سو خود را مدافع حقوق بشر معرفی کند و از سوی دیگر، در داخل کشور حقوق بنیادین شهروندان را نادیده بگیرد. اگر دفاع از حقوق بشر یک وظیفه انسانی و اخلاقی است، همان‌گونه که سخنگوی قوه قضائیه درباره مستندسازی جنایات میناب می‌گوید، این وظیفه پیش از هر چیز باید در برابر حقوق شهروندان ایران نیز به رسمیت شناخته شود.

مطالعه »

یک ایران، یک ملت و یک ترازنامه…

گودرز اقتداری: نوشته‌ای در فضای مجازی منتشر شده است که با این مطلع آغاز میشود: «ما یک ایران نداریم. دو ایران داریم! یک ایرانِ جهان سومی که از کشورهای منطقه عقب افتاده است، نه برق دارد، نه آب دارد، نه صنعت قابل توجهی دارد، نه زیر ساخت قابل اتکایی دارد و علاوه بر آن همه نخبگان‌اش نیز در حال فرار از کشور هستند و این ایران رو به قهقرا در حرکت است. یک ایرانِ دیگر هم وجود دارد که ۹۵ درصد جمعیت آن باسواد است و در بین ۲۰ کشور اول جهان در تولید علم قرار دارد و در تربیت متخصص از پزشکی گرفته تا مهندسی علوم روز جهان همچون نانو، رباتیک، ژنتیک، هسته‌ای و … سرآمد کشورهای منطقه است» یادداشت زیر در پاسخ به آن برداشت نوشته شده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت ملی مصدق و قانون اساسی مشروطه بود

“پیمان مکه ونظامات خاورمیانه ای”

حقوق بشر گزینشی نیست؛ از مردم خودتان شروع کنید

گزارش ماهانه؛ نگاهی اجمالی به وضعیت حقوق بشر – تیر ماه ۱۴۰۵

انقلاب ۱۳۵۷؛ خیزش میلیونی مردم ایران بود، نه حرکت چند گروه کوچک

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان- در محکومیت کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲