چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۳۸

چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۳۸

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا
بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!
آن روز رانندهٔ اتوبوس از کلودت خواست که جایش را به مردی سفیدپوست بدهد، اما او خلاف انتظار حاضران گفت: «نه. من از جایم بلند نمی‌شوم.» کلودت کالوین اولین کسی نبود...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون
حمید احمدزاده: بیانیه موسوی، مطالبات ابتدایی و فوری مردم از حاکمیت را در قالب اقداماتی نمادین و عملی مانند آزادی زندانیان سیاسی و تغییر در سیاست‌های رسانه‌ی ملی مطرح می‌کند....
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید احمدزاده
نویسنده: حمید احمدزاده
عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی

خروج از رکود بدون افزایش دستمزدها و تغییر رویکردها ممکن نیست!

خروج از رکود در وحلە نخست بایستی از افزایش واقعی دستمزدها و بالا بردن قدرت خرید مزدبگیران یدی و فکری کە اکثریت تولید کنندگان و مصرف کنندگان جامعە را تشکیل می دهند، آغاز و هم‌زمان با تقویت بخش تولیدی و ایجاد محدویت برای بخش دلالی و انگلی، همراه گردد

دولت بە تازگی و بە دنبال رکود اقتصادی شدید و فزایندەای کە گفتە می شود طی ۷۰ سال گذشتە سابقە نداشتە، بالاخرە پس از مدت‌‌ها انفعال و سرگردانی و کشمکش‌های درونی، برای خروج از رکودی که سال‌های متوالی با تورم توأم، که در واقع علت اصلی اش خالی  شدن جیب مردم است؛ مجبور شد با ارائە طرحی کە از آن با عنوان “بستە مالی خروج از رکود” یاد می کنند، تغییراتی در برنامە مالی‌اش ایجاد کند.

طبق اطلاعاتی کە راجع بە محتوای بستە پیشنهادی دولت منتشر شدە، از جملە قرار است بە منظور تحریک تقاضا، تسهیلات بانکی برای خرید کالا افزایش، نرخ سود تسهیلات بین بانکی، «بهرە» از ۲۹ بە ۲۶ درصد تقلیل پیدا کرده و نرخ سود تسهیلات و سپردە بانکی نیز کاهش دادە شود.

این بستە در شرایطی ارائە شدە کە همزمان با آن، برنامە برجام پس از طی تشریفات قانونی بە تصویب رسیدە و قرار است طبق توافقات پیشین بین ایران و ۱+۵، روند لغو و تعلیق تحریم‌ها و آزاد کردن پول‌های بلوکە شدە ایران پس از تائید توافقات انجام شدە توسط آژانس انرژی هستەای، حتی المقدور تا پایان سال میلادی جاری جنبە اجرایی پیدا کند.

در اصل مطابق وعدەهای پیشین مسئولین دولتی کە گفتە بودند در اثر سیاست‌های دولت و رسیدن بە توافق هستەای، رونق و شکوفایی اقتصادی از راە خواهد رسید، نە تنها چنین نشد بلکە رکود اقتصادی بە چنان حدی از رشد رسید کە به گفته خودشان، در ۷۰ سال گذشتە نمونە نداشتە است.

چرا پیشبینی دولت درست از کار در نیامد؟ اشکال از رویکردهای اقتصادی دولت بود، یا بی تاثیر بودن توافق هستەای بر وضعیت اقتصادی؟

واقعیت آن است کە مذاکرات هستەای از همان آغاز بخاطر خوشبینی هائی کە راجع بە فرجامش وجود داشت و آزاد کردن بخشی از دارایی‌ها وشل کردن یک سری از تحریم‌ها و محدودیت‌ها، اثر مثبتی روی اوضاع اقتصادی گذاشت کە ایجاد ثبات نسبی پولی از نتایج بلافصل آن بود. البته این اثر مثبت ابداً به میزانی که تصور می شد، نبود و درست به دلیل کارکرد عوامل عمیقتر در اقتصاد ایران، پس از مدت کوتاهی فروکش کرد.

علت عمیقتر را باید در سیاست‌های نئولیبرالی دولت، جستجو کرد کە با پائین نگە داشتن دستمزد‌ها وناکامی در ایجاد  اشتغال و بە حداقل رساندن قدرت خرید اکثریت جامعە، از یک طرف موجب افزایش فقر و فلاکت و از طرف دیگر باعث تشدید رکود گشت. توفیق نسبی آن در مهار تورم هم چندان نبود که گریبان اقتصاد ایران را از وضع رکود تورمی آزاد کند.

موضوع از زاویۀ قدرت خرید جامعه روشن است: خیلی از کالاهای کمتر ضروری، مانند خودرو و وسایل خانگی تولید شدە روی دست کارخانە داران ماندە، بازار مسکن راکد، و تقاضا برای مایحتاج عمومی، بە حداقل رسیدە است. علتش هم نە بخاطر عدم نیاز جامعە بە کالا، بلکە بە خاطر تهی بودن جیب متقاضیان کالاهاست کە بیشترین شان، مزد و حقوق بگیر هستند.

تا وقتی این‌ها قدرت خرید مکفی داشتە باشند، رونق هم پا برجاست و هرگاە کە قدرت خرید آن‌ها تقلیل پیدا کند، رونق نیز بە همان نسبت افت می کند و رکود هم بیشتر می شود.

بە نظر می رسد کە گروە‌های مد نظر دولت در این بستە، اقشار میانی بە بالای طبقە متوسط ‌اند کە بنا بە هردلیل، هم پس انداز بانکی دارند و هم درآمدشان در حدی است کە می توانند وام با بهرە ۲۶ درصد بگیرند. اما واقعیت این است کە تعداد این افراد در حدی نیست کە بتوانند بە فرض استقبال و استفادە از تسهیلات بستە نە چندان جذاب دولت، رکود اقتصادی موجود را از میان بردارند.

 انگیزە دیگر دولت از این طرح کمک بە رفع کمبود نقدینگی واحدهای اقتصادی با بهرە کمتر است. گذشتە از اینکە گرفتن وام با بهرە ۲۶ درصد برای بخش تولیدی مقرون بە صرفە نیست وبه این دلیل، بعید است با استقبال چندانی مواجە شود. اما دادن این تسهیلات، مادامی کە مشکل خالی بودن جیب مردم پا برجاست، چندان کارساز نیست.

افزایش قدرت خرید مردم خود یک نوع سرمایە گزاری برای حفظ سطح و توسعە اشتغال و نرخ رشد اقتصادی است. بی جهت نیست کە کشوری مثل چین بە رغم داشتن رشد اقتصادی سالانە ۶،۹ در صدی، در کنار تشویق سرمایە گذاری و ایجاد تسهیلات، بە محض کاهش تقاضای خارجی برای کالاهایش، بە فکر تشویق تقاضا داخلی از طریق افزایش دستمزدها می افتد. اما چنانکە می بینیم در بستە دولت روحانی کوچکترین اثری از افزایش قدرت خرید کارگران و مزدبگیران نیست و هرچە کە هست برای سرمایەداران و لایحە های نازکی از افراد میان حال است.

رکود کم سابقە موجود در واقع نتیجە سیاست ریاضت اقتصادی دولت روحانی و شکست این سیاست است. دولت می کوشد با توسل بە راە حل های موقت  رکود را تخفیف دهد، کە البتە راە کارهایش  ناکارآمد تر واوضاع بحرانی تر از آن است کە با بستەاش  بتواند رکود را حتی تخفیف دهد.

برای خروج از رکود البتە راە حل وجود دارد. دولت در واقع خودش با پائین نگە داشتن دستمزدها، کاهش قدرت خرید کارگران و کارمندان، آزاد سازی قیمت‌ها، از میان برداشتن سوبسیدها، وبیکار کردن کارگران، نقش اصلی را در آفرینش رکود اقتصادی کە اینک گریبان خودش را هم گرفتە داشتە و دارد. بنا بر این راە حل واقعی و معقول برای خروج از رکود، تجدید نظر اساسی در رویکرد های جاری و بحران‌ساز خود دولت است.

خروج از رکود در وحلە نخست بایستی از افزایش واقعی دستمزدها و بالا بردن قدرت خرید مزدبگیران یدی و فکری کە اکثریت تولید کنندگان و مصرف کنندگان جامعە را تشکیل می دهند، آغاز و هم‌زمان با تقویت بخش تولیدی و ایجاد محدویت برای بخش دلالی و انگلی، همراه گردد.

با کاهش واردات و افزایش تعرفە و مالیات کالاهایی کە در داخل امکان تولید آنها وجود دارد، با کوتاه کردن دست سپاه از اقتصاد کشور و اختصاص پول های آزاد شدە بە سرمایه گذاری کاربنیان و جلب سرمایۀ کاربنیان خارجی، و با تکیە بر بازار ۸۰ میلیونی داخلی می توان رکود را طی مدت نسبتاً کوتاهی از میان برداشت و رونق را جایگزین آن کرد.

اما واقعیت آن‌است کە دولت بە دلیل مغایرت بسیاری ازاین راە‌کار‌ها با سیاست نئولیبرالیسم اقتصادی‌اش، مایل و قادر بە انجام آنها نیست. به هرجهت، نە تنها انتظار نمی رود کە بستە پیشنهادی دولت تاثیر مثبت چندانی در کاستن از رکود داشتە باشد، بلکە همانطور کە اقتصاددانان بسیاری پیش‌بینی کردەاند، با دامن زدن بە تورم، قدرت خرید مزد‌بگیران و تهی‌دستان را بیش از آن کە هست کاهش می دهد.

 

تاریخ انتشار : ۱۳ آبان, ۱۳۹۴ ۸:۴۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!

گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!

بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون