چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۳

چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۳

بازجویی‌های بیژن جزنی
ما در گذشته بارها دیدیم که در جایی که مبارزات سیاسی مردم به حدی می‌رسد که امکان دریافت حقوق ثابتی برای آن‌ها می‌کند و به‌اصطلاح، به‌صورت یک نیروی سیاسی دائمی...
۲۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: فصلنامه «مطالعات تاریخی» شماره ۵۷ - تابستان ۹۶
نویسنده: فصلنامه «مطالعات تاریخی» شماره ۵۷ - تابستان ۹۶
از هُولوکاست تا غَزه,بازاندیشی در « تَکینگی شَر» و مسئولیت انسانی
اکنون پرسشی تلخ و دردناک پیش می‌آید: آیا تجربه‌ی تاریخی یهودیان اروپا، که در حافظه جمعی بشریت به عنوان نماد «تکینگی شر» ثبت شده، اکنون خود به ابزاری برای توجیه...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
همۀ آن‌ها برای من خاطره‌اند!
شکی نیست که خود دیکتاتوری شاه عامل بسیار مهمی بود. تا زمانی که امکان فعالیت علنی وجود داشت، ما در همه‌ی آن‌ها فعال بودیم و بحث‌هایی هم می‌شدند. اما وقتی...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مجید کیانزاد
نویسنده: مجید کیانزاد
به مناسبت پنجاهمین سالگرد گلوله‌باران بیژن جزنی و یارانش
ساواک مطابق معمول، با وقاحتی تمام، مدعی شد که این افراد در جریان فراری نافرجام هدف گلوله قرار گرفته‌اند. اما مدارک و شواهد موجود، و بعدها اسناد رسمی خود ساواک،...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
دفاعیات حسن ضیا ظریفی در بیدادگاه نظامی – بخش دوم
اکنون بیش از هر زمان دیگری، قلبم سرشار از محبت و عاطفه‌ی نیرومندی‌ست که به همه مردان و زنان هم‌وطنم که در این سرزمین پهناور پراکنده‌اند، پیوند می‌دهد. من، اگرچه...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: دکترابوالحسن ضیا ظریفی
نویسنده: دکترابوالحسن ضیا ظریفی
دفاعیات حسن ضیا ظریفی در بیدادگاه نظامی – بخش نخست
در یک مصاحبه کتبی که با من انجام شد، صراحتاً نوشتم: که مهم‌ترین مسئله در کشور، مسئله آزادی و دموکراسی است. پیشرفت و ترقی واقعی مملکت، تکامل واقعی جامعه ایرانی،...
۲۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: دکترابوالحسن ضیا ظریفی
نویسنده: دکترابوالحسن ضیا ظریفی
چرا علیه حجاب شوریدم
این کتاب را مینویسم تا همه بدانند که تحت حاکمیت جمهوری اسلامی، زنان چگونه زیستند. مینویسم تا آیندگان و فرزندان مان دستاوردهای آمیخته با رنج و خون ما را پاس...
۲۵ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی

خواب، فعالیتی پویا

بسیاری از داروهای ضدّ افسردگی مانع شکل گیری خواب حرکت سریع چشم میشوند. افرادی که زیاد سیگار میکشند غالباً خواب سبکی دارند و میزان خواب حرکت سریع چشم آنها کاهش می‌یابد. به هم چنین میل به بیدار شدن پس از ۳ یا ۴ ساعت بخاطر کاهش میزان نیکوتین افزایش میابد.

تا دهه ۱۹۵۰، تصور عمومی بر این بود که خواب بخشی غیر فعال از زندگی‌ روزانه می‌باشد.امروزه می‌دانیم که مغز به هنگام خواب فعالیت بسیاری دارد. به علاوه این نیز ثابت شده است که خواب تأثیر بسیاری بروی فعالیت روزانه و سلامت روحی و جسمی‌ افراد دارد، مواردی که علم بخش کوچکی از آنرا درک کرده است. مواد شیمیایی ویژه ای به نام پیام رسان عصبی، بیدار یا خواب بودن را از طریق فعالیت در گروههای مختلف سئولهای عصبی یا نورنها در مغز فرد هدایت می‌کنند. نورونهای واقع در نخاع که ارتباط دهنده مغز با طناب نخاعی می‌باشد با تولید پیام رسان عصبی چون سروتونین و نورآدرنالین باعث میشوند تا بخشی از مغز به هنگام خواب فعال بماند.

بخش دیگری از نورونهای واقع در مغز با به خواب رفتن شروع به ارسال سیگنال (علائم) میکنند. این نورونها ظاهرا باعث خاموش شدن سیگنالهایی میشوند که فرد را بیدار نگه میدارد. تحقیقات به همچنین نشان میدهند که به هنگام بیداری، در خون فرد ماده ای شیمیایی به نام آدنوزین تولید میشود که حس خواب آلودگی را به همراه میاورد. موادی که میزان آن در خواب به تدریج کاهش میابد.

به هنگام خواب، فرد از ۵ مرحله عبور می‌کند، مراحل ۱،۲،۳،۴ و حرکت سریع چشم (REM). این مراحل به صورت دورانی از مرحله ۱ تا حرکت سریع چشم پیش میرود، و دوباره چرخه جدید از مرحله ۱ آغاز میشود. خواب غالب افراد حدود ۵۰ درصد  در مرحله ۲، حدود ۲۰ درصد در حرکت سریع چشم ، و۳۰ درصد باقی‌ در دیگر مراحل طی‌ میشود. در مقابل، کودکان، که قریب به نیمی از زمان خواب را در مرحله حرکت سریع چشم می‌گذرانند.

در مرحله ۱ که همان خواب سبک باشد، فرد به راحتی‌ به خواب فرو رفته یا بیدار میشود. حرکت چشمها و فعالیت عضلات آرام میشوند. کسانی‌ که از خواب مرحله ۱ بیدار میشوند، غالباً تصاویر مقطعی رابه یاد میاو‌رند. بسیاری،  گرفتگی عضلانی که غالباً با احساس سقوط همراه است را تجربه میکنند. حرکاتی ناگهانی به مانند از جا پریدنی که به هنگام جا خوردن شکل می‌گیرد.

با وارد شدن به مرحله ۲ حرکت چشمها متوقف شده و امواج مغزی ( نوسانات فعالیت الکتریکی که توسط الکترودها قابل اندازه گیری میباشند) کندتر میشوند، به همراه انفجار مقطعی امواجی سریع به نام دوک های خواب. در مرحله ۳، امواج بسیار آرام مغز – به نام امواج دلتا  -نمایان میشوند، در قالبی آمیخته با امواج کوتاهتر و سریعتر. با ورود به مرحله ۴، مغز تقریبا فقط امواج دلتا تولید می‌کند. بیدار کردن فرد در مرحله ۳ و ۴ بسیار سخت می‌باشد، و ترکیب این دو مرحله خواب عمیق نامیده میشود. در جریان خواب عمیق، چشمها و عضلات حرکتی از خود  نشان نمیدهند. افرادی که از خواب عمیق بیدار میشوند نمیتوانند به راحتی‌ خود را با شرایط تطبیق دهند و برای چند دقیقه حس بیحالی و گیجی دارند. برخی‌ از کودکان در مرحله خواب عمیق کابوس دیدن، راه رفتن در خواب و خیس کردن محل خواب را تجربه میکنند.

با آغاز مرحله خواب عمیق، تنفس فرد سریعتر، نامنظم تر و کم عمق‌تر میشود، چشمها حرکاتی سریع در جهات مختلف نشان می‌دهند و عضلات بدن فرد بطور موقت به حالت فلج در میایند. در کنار، ضربان قلب شدت گرفته، فشار خون افزایش میباد و نعوظ آلت تناسلی‌ در مردان توسعه میابد. افراد پس از بیداری از خواب عمیق غالباً تجربه رویایی عجیب وغیر منطقی‌ را بیاد می آورند. 

اولین دوره خواب عمیق معمولا بین ۷۰ تا ۹۰ دقیقه پس از به خواب رفتن رخ می‌دهد. بطور میانگین یک چرخه خواب بین ۹۰ تا ۱۱۰ دقیقه به طول می‌انجامد. اولین چرخه خواب شبانه، دوره نسبتا کوتاه حرکت سریع چشم و دوره طولانی  خواب عمیق را در بر می‌گیرد. در ادامه شب، بلندی دوره خواب حرکت سریع چشم افزایش می یابد در حالیکه طول خواب عمیق کاهش نشان می‌دهد. به هنگام صبح خواب افراد در مرحله ۱ و ۲ و حرکت سریع چشم سپری میشود.

کسانی‌ که پس از چند دقیقه به خواب رفتن بیدار شوند غالباً قادر به یادآوری وقایع مربوط به چند دقیقه قبل از به خواب رفتنشان نیستند. این فراموشی مرتبط با خواب توضیح این نکته است که چرا افراد غالبا مکالمات یا صحبت های تلفنی انجام شده در نیمه های شب را به خاطر نمی‌آورند. و هم توضیح اینکه چرا فرد صدا ی زنگ ساعت در ساعات اولیه صبح را – اگر فرد پس از آن دوباره به خواب برود- را به خاطر نمی‌ آورد. 

از آنجایی که خواب و بیداری توسط سیگنال های پیام رسان های عصبی مختلفی در مغز تحت تاثیر قرار میگیرند، غذا و داروهایی که تعادل این سیگنال ها را تغییر می‌دهند میتوانند به احساس کسلی فرد و کندی در هوشیاری منجر شده و نهایتا بر چگونگی‌ کیفیت خواب تاثیر بگذارند. نوشیدنیهای کافیین دار به مانند قهوه و داروهایی چون قرصهای رژیم غذایی یا ضدّ احتقان موجب تحریک بخشی از مغز شده و باعث بیخوابی یا ناتوانی در به خواب رفتن میشوند. بسیاری از داروهای ضدّ افسردگی مانع شکل گیری خواب حرکت سریع چشم میشوند. افرادی که زیاد سیگار میکشند غالباً خواب سبکی دارند و میزان خواب حرکت سریع چشم آنها کاهش می‌یابد. به هم چنین میل به بیدار شدن پس از ۳ یا ۴ ساعت بخاطر کاهش میزان نیکوتین افزایش میابد.

بسیاری افراد که از بیخوابی رنج میبرند میکوشند تا با مصرف الکل این مشکل را حل کنند، که اصطلاحا به آن کلاه شب میگویند. هر چند که الکل به بخواب رفتن فرد کمک می‌کند ولی‌ در عین حال فرد از خواب حرکت سریع چشم و خواب عمیق محروم میگردد، مراحلی که در آن پروسه تجدید حافظه و دیگر موارد مشابه اتفاق می‌افتد. در نتیجه این افراد در خواب سبک میمانند و امکان بیدار کردنشان براحتی وجود دارد.

توانایی تنظیم دمای بدن در مرحله حرکت سریع چشم ضعیف میگردد، از اینرو دمای بیش از حد گرم یا سرد محیط میتواند منجر به اختلال این مرحله از خواب شود. اگر خواب مرحله حرکت سریع چشم دچار اختلال شود، بدن ما در نوبت بعدی خواب، ادامه چرخه معمولی‌ خواب را دنبال نمیکند. به عوض آن غالباً فرد مستقیم به مرحله حرکت سریع چشم وارد میشود و از آنجا از طریق ادامه مرحله گسترده حرکت سریع چشم در جهت جبران مرحله از دست رفته تلاش میشود.

گفته میشود که افرادی که دچار بیهوشی هستند و یا در حالت کما قرار دارند، در واقع در خواب به سر میبرند. اما افرادی در این وضعیت، قادر به به بیدار شدن و تولید مدلهای امواج مغزی پیچیده و فعالی‌ که در یک خواب عآدی قابل مشاهده است، نیستند. با لعکس، موجهای تولیدی در این افراد ضعیف و کند است، که گاهی اوقات حتی قابل تشخیص نیز نمیباشند. 

http://www.ninds.nih.gov/disorders/brain_basics/understanding_sleep.htm

تاریخ انتشار : ۳۰ تیر, ۱۳۹۴ ۱:۴۶ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نیاز ایران و خواست ایرانیان: مذاکرۀ مستقیم میان ایران و امریکا برای پیش‌گیری از جنگ و رفع تحریم‌ها

در شرایط کنونی، خطر بروز جنگ و تبعات ویران‌گر آن تهدیدی جدی برای ایران در کلیت خود و بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن است. ما ضمن محکوم کردن تهدید به جنگ و دامن زدن به ناامنی و درگیری‌های منطقه‌‌‌‌ای، به جمهوری اسلامی نیز هشدار می‌دهیم که نیاز ژئوپولیتیک ایران و منطقه ورود هرچه صریح‌تر و مسئولانه‌تر به روند مذاکره برای دستیابی به صلحی پایدار است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

نیاز ایران و خواست ایرانیان: مذاکرۀ مستقیم میان ایران و امریکا برای پیش‌گیری از جنگ و رفع تحریم‌ها

در شرایط کنونی، خطر بروز جنگ و تبعات ویران‌گر آن تهدیدی جدی برای ایران در کلیت خود و بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن است. ما ضمن محکوم کردن تهدید به جنگ و دامن زدن به ناامنی و درگیری‌های منطقه‌‌‌‌ای، به جمهوری اسلامی نیز هشدار می‌دهیم که نیاز ژئوپولیتیک ایران و منطقه ورود هرچه صریح‌تر و مسئولانه‌تر به روند مذاکره برای دستیابی به صلحی پایدار است.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بازجویی‌های بیژن جزنی

از هُولوکاست تا غَزه,بازاندیشی در « تَکینگی شَر» و مسئولیت انسانی

همۀ آن‌ها برای من خاطره‌اند!

به مناسبت پنجاهمین سالگرد گلوله‌باران بیژن جزنی و یارانش

دفاعیات حسن ضیا ظریفی در بیدادگاه نظامی – بخش دوم

دفاعیات حسن ضیا ظریفی در بیدادگاه نظامی – بخش نخست