چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۳

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۳

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!
برای رهایی ایران از اقتدارگرایی و تمامیت‌خواهی، با رنج و اندوه خون ریخته‌شدهٔ جوانان در این چند دهه در جان، بر خلاف دور اول، در دور دوم انتخابات شرکت می‌کنم...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی

خوانش واقعیت و سلسله مقیاس ها

هر اندیشه یی و هر عملی، در واقع، اعتبارشان در ترکیبشان است، و اعتبار متفکر در نشان دادن ارتباطات درونی و بیرونی میباشد که که انها را بهم متقابلا وابسته کرده است. فراموش نشود که تمام فعالین سیاسی ایران اصلا "اهل سیاست" بوده اند، و بعدا احتمالا "اهل اندیشه" شده اند و چون در سیاست میتوان و هم ضروریست که بلاواسطه نیز صحبت کرد، چنین تصوری درحوزه اندیشه/نظر هم نفوذ کرده است.

وقتی که از تهران به سمت شیراز حرکت میکنیم، موقعیت ما بر اساس مبدا و مقصدمان تعریف میشود. در حالت ایستایی، ما در واقع کماکان در تهران هستیم و موقعیت مان را چنین تعریف می کنیم.  ما به شیراز می رسیم،  در شیراز هستیم، و موقعیت مان را چنین تعریف می کنیم.  پس ما تنها دارای دو موقعیت می توانیم باشیم، یا در تهران هستیم و یا در شیراز، ما نمیتوانیم در آن واحد در دو مکان باشیم.  در حالت تحرک، ما نمیتوانیم موقعیت مان را براساس یکی از موقعیت های تهران یا شیراز تعریف کنیم، یعنی، ما نه در تهران و نه در شیراز هستیم، ما در راه هستیم، در حال گذار هستیم. موقعیت ها به معنی فوق، اساسا مفهوم “کیفی” دارند، و گذار بین دو موقعیت، اساسا، مفهوم “کمی” دارد. بطور قراردادی، تابلو شیراز چیزی نیست جز پایان یک مجموعه از تغییرات کمیتی  که “بناگهان” با دیدن تابلو شیراز به موقعیت کیفی تبدیل میشوند و “ندیدن” تهران به معنی “ناتهران” است که تا دیدن تابلو شیراز، همین می ماند، ندیدن تابلو شیراز نیز به معنی “نا شیراز” است تا زمانی که تابلو تهران دیده شود.

 

منظور از این مقدمات چیست.  منظور این است که هر موقعیتی یک کیفیت می باشد، و به این معنی، یکتا است- نمی تواند همزمان موقعیت یا کیفیتی دیگر باشد. کیفیت به آن ویژگی یکتایی می دهد، و یکتایی نیز به آن ویژگی کیفی می دهد.  این از نظر تسلسل زمانی (کرونولژیک) پدیده ها می باشد، اما از نظر تسلسل منطقی (لوژیک) پدیده ها، در سراسر بین دو موقعیت- دو کیفیت- ما نه در تهران هستیم و نه در شیراز و از هیچ کیفیت یا یکتایی برخوردار نیستیم، تنها از کمیت برخوردار هستیم که در حال افزایش شیراز و کاهش تهران میباشد.

 

رابطه بسیاری از پدیده ها، و بخصوص بین اندیشه/نظر و سیاست/قدرت نیز از چنین منطقی پیروی می کند.  اندیشه/نظر خود یک موقعیت است، و سیاست/قدرت موقعیتی دیگر- هریک، از کیفیت ها و یکتایی های منفک و معین خود، برخوردار هست- اندیشه/نظر، اندیشه/نظر است، و قدرت/سیاست، قدرت/ سیاست می باشد. این ظاهرا “بازی با کلمات” بدینمعنی است که ما نمیتوانیم هر اندیشه/نظری را مستقیما و بیواسطه به قدرت/سیاست مبدل کنیم، و بالعکس، هر قدرت/سیاستی را به یک اندیشه/نظر واحد معطوف بدانیم.  اصولا این پیچیدگی رابطه اندیشه با اندیشه، و اندیشه با واقعیت، منشاء بسیاری نارسایی های ادراکی، عملی، حتا قانونی، جزاء  و جنایت میباشد.  اگر به نوشته ها، و بسیاری جوانب امور اجتماعی، و حتا امور روزمره توجه کنیم، قضاوت عملی- اجرایی، خیلی ساده و بیواسطه به اندیشه ها متصل میشوند- حتا در حد قالب های از پیش ساخته شده و آماده کاربرد نیزتبدیل شده اند.

 

اینگونه برخورد ویژگی های اندیشه/نظر و عمل/اجرا را نادیده میگیرد. ما در حوزه اندیشه/نظ، هیچوقت نمیتوانیم به یقین مطلق برسیم زیرا اندیشه/نظر همیشه حاصل بسیاری “چشم پوشی ها” (انتزاعات) از عوامل و عناصر واقعیت معین (کانکریت) می باشد- یک نقشه مقیاس ده هزاری قادر نیست منزل و اتاق خواب و حمام ما را نشان دهد، و برای مثلا تعمیرات بکار رود- معماران”از کتاب به خیابان” در تهران بسیاری “شاهکار” های معماری بوجود آورده اند که باید ساکنین آنها بصورت نقاشی دیواری (افرسک) در آنها زندگی کنند.

 

از سوی دیگر، عمل/اجرا اینقدر “مشخص” شده است که اثری از اندیشه/نظررا در آن بسادگی نمیتوان یافت. نقشه مقیاس صد یا پنجاه قادر نیست ما را در رفت و آمد بین تهران و شیراز راهنمایی کند همانطور که قادر نیست کار معمار را در طراحی بروز دهد.

 

در امور جاری نوشته ها و حتا تصمیم گیری به انتشار –مستقل از برخی ملاحظات “بیرونی” – نیز این “خطای مقیاسی” بسیار رایج است.  آگر تعبیر را از بسیاری از آنها برداریم، واقعا چیزی از اصل موضوع باقی نمیماند. 

در غرب، بطریقی این وضعیت به “عملگرایی” (پراگمانتیسم) پایه داده است  –که متاسفانه ترجمه نا دقیقی از اصل مطلب است.  شاید بیجا نباشد که این لغت را بعنوان مفهوم- مقوله، “عاقبت گرایی یا عاقبت اندیشی بنامیم. در ترجمه به “عملگرایی” این واژه، عنصر اندیشه/نظرو هدف و عاقبت منتفی شده اند.

بهر حال، اگر ما هدف عمل یا عاقبت کار را کنار بگذاریم، با اندیشه/نظر بعنوان حاصل تجربیات گذشته انسان روبرو میشویم – که اعتبار “نقشه با مقیاس بالا را دارد” که البته لازم است اما کافی برای درک درست پدیده ها و استنتاجات عمل/اجرا نخواهد بود.  بسیاری از مقالات و نوشته ها یا نقل قول ها “تحت لفظ” هستند و یا “اشارات استعاره یی” (فیگوراتیو) –خواه نوشته نویسنده و یا ترجمه از نویسند ه یی دیگر. بیک کلام، بنظر میرسد که یک “موضع” داریم و بدنبال اثبات آن هستیم. 

 

اعتبار نویسندگان و متفکران در توان “قالب گیری” آنها نخوابیده است، و نه در توان “در قالب انداختن” ها، بلکه در توان درک واقعیت ورای آن قالب ها و در قالب انداختن ها، و دست یافتن به “زندگی” نهفته در آن، میباشد.  این بمعنی عدم ضرورت “قالب” (اسکماتیزاسیون- فرمالیزاسیون) نیست، بلکه بمعنی کشف واقعیت “انطور که هست” میباشد.  عاقبت، موفقیت و عدم موفقیت –هم در ادراک و هم اجرا، و هم ترکیب اینها- با درجه کشف واقعیت “آنطور که هست” میباشد. نیم لولای هراندیشه/نظری باید در پایان در نیم لولای جاری از گذشته آمده ، قابل کارگذاری و کار اندازی باشد.

 

هر اندیشه یی و هر عملی، در واقع، اعتبارشان در ترکیبشان است، و اعتبار متفکر در نشان دادن ارتباطات درونی و بیرونی میباشد که که انها را بهم متقابلا وابسته کرده است.  فراموش نشود که تمام فعالین سیاسی ایران اصلا “اهل سیاست” بوده اند، و بعدا احتمالا “اهل اندیشه” شده اند و چون در سیاست میتوان و هم ضروریست که بلاواسطه نیز صحبت کرد، چنین تصوری درحوزه اندیشه/نظر هم نفوذ کرده است.  یک دلیل این وضعیت سطح رشد جامعه بوده است، در حالیکه ملاحظات ایمنی و سهل انگاری و خطا نیز دلایل دیگری بوده اند.  چیزی که باعث یک نفر و چند نفر- نقش شده است و پیآمدهای از دست دادن آن یک نفر.      

تاریخ انتشار : ۲۶ آذر, ۱۳۹۰ ۳:۲۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!