دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۸

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۸

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان
روند اخراج گسترده مهاجران افغان از ایران، که با دامن زدن به افغان‌ستیزی و با هدف انحراف افکار عمومی صورت می‌گیرد، اقدامی تلخ، ناعادلانه و تأسف‌برانگیز است. این سیاست در...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری

خوانش واقعیت و سلسله مقیاس ها

هر اندیشه یی و هر عملی، در واقع، اعتبارشان در ترکیبشان است، و اعتبار متفکر در نشان دادن ارتباطات درونی و بیرونی میباشد که که انها را بهم متقابلا وابسته کرده است. فراموش نشود که تمام فعالین سیاسی ایران اصلا "اهل سیاست" بوده اند، و بعدا احتمالا "اهل اندیشه" شده اند و چون در سیاست میتوان و هم ضروریست که بلاواسطه نیز صحبت کرد، چنین تصوری درحوزه اندیشه/نظر هم نفوذ کرده است.

وقتی که از تهران به سمت شیراز حرکت میکنیم، موقعیت ما بر اساس مبدا و مقصدمان تعریف میشود. در حالت ایستایی، ما در واقع کماکان در تهران هستیم و موقعیت مان را چنین تعریف می کنیم.  ما به شیراز می رسیم،  در شیراز هستیم، و موقعیت مان را چنین تعریف می کنیم.  پس ما تنها دارای دو موقعیت می توانیم باشیم، یا در تهران هستیم و یا در شیراز، ما نمیتوانیم در آن واحد در دو مکان باشیم.  در حالت تحرک، ما نمیتوانیم موقعیت مان را براساس یکی از موقعیت های تهران یا شیراز تعریف کنیم، یعنی، ما نه در تهران و نه در شیراز هستیم، ما در راه هستیم، در حال گذار هستیم. موقعیت ها به معنی فوق، اساسا مفهوم “کیفی” دارند، و گذار بین دو موقعیت، اساسا، مفهوم “کمی” دارد. بطور قراردادی، تابلو شیراز چیزی نیست جز پایان یک مجموعه از تغییرات کمیتی  که “بناگهان” با دیدن تابلو شیراز به موقعیت کیفی تبدیل میشوند و “ندیدن” تهران به معنی “ناتهران” است که تا دیدن تابلو شیراز، همین می ماند، ندیدن تابلو شیراز نیز به معنی “نا شیراز” است تا زمانی که تابلو تهران دیده شود.

 

منظور از این مقدمات چیست.  منظور این است که هر موقعیتی یک کیفیت می باشد، و به این معنی، یکتا است- نمی تواند همزمان موقعیت یا کیفیتی دیگر باشد. کیفیت به آن ویژگی یکتایی می دهد، و یکتایی نیز به آن ویژگی کیفی می دهد.  این از نظر تسلسل زمانی (کرونولژیک) پدیده ها می باشد، اما از نظر تسلسل منطقی (لوژیک) پدیده ها، در سراسر بین دو موقعیت- دو کیفیت- ما نه در تهران هستیم و نه در شیراز و از هیچ کیفیت یا یکتایی برخوردار نیستیم، تنها از کمیت برخوردار هستیم که در حال افزایش شیراز و کاهش تهران میباشد.

 

رابطه بسیاری از پدیده ها، و بخصوص بین اندیشه/نظر و سیاست/قدرت نیز از چنین منطقی پیروی می کند.  اندیشه/نظر خود یک موقعیت است، و سیاست/قدرت موقعیتی دیگر- هریک، از کیفیت ها و یکتایی های منفک و معین خود، برخوردار هست- اندیشه/نظر، اندیشه/نظر است، و قدرت/سیاست، قدرت/ سیاست می باشد. این ظاهرا “بازی با کلمات” بدینمعنی است که ما نمیتوانیم هر اندیشه/نظری را مستقیما و بیواسطه به قدرت/سیاست مبدل کنیم، و بالعکس، هر قدرت/سیاستی را به یک اندیشه/نظر واحد معطوف بدانیم.  اصولا این پیچیدگی رابطه اندیشه با اندیشه، و اندیشه با واقعیت، منشاء بسیاری نارسایی های ادراکی، عملی، حتا قانونی، جزاء  و جنایت میباشد.  اگر به نوشته ها، و بسیاری جوانب امور اجتماعی، و حتا امور روزمره توجه کنیم، قضاوت عملی- اجرایی، خیلی ساده و بیواسطه به اندیشه ها متصل میشوند- حتا در حد قالب های از پیش ساخته شده و آماده کاربرد نیزتبدیل شده اند.

 

اینگونه برخورد ویژگی های اندیشه/نظر و عمل/اجرا را نادیده میگیرد. ما در حوزه اندیشه/نظ، هیچوقت نمیتوانیم به یقین مطلق برسیم زیرا اندیشه/نظر همیشه حاصل بسیاری “چشم پوشی ها” (انتزاعات) از عوامل و عناصر واقعیت معین (کانکریت) می باشد- یک نقشه مقیاس ده هزاری قادر نیست منزل و اتاق خواب و حمام ما را نشان دهد، و برای مثلا تعمیرات بکار رود- معماران”از کتاب به خیابان” در تهران بسیاری “شاهکار” های معماری بوجود آورده اند که باید ساکنین آنها بصورت نقاشی دیواری (افرسک) در آنها زندگی کنند.

 

از سوی دیگر، عمل/اجرا اینقدر “مشخص” شده است که اثری از اندیشه/نظررا در آن بسادگی نمیتوان یافت. نقشه مقیاس صد یا پنجاه قادر نیست ما را در رفت و آمد بین تهران و شیراز راهنمایی کند همانطور که قادر نیست کار معمار را در طراحی بروز دهد.

 

در امور جاری نوشته ها و حتا تصمیم گیری به انتشار –مستقل از برخی ملاحظات “بیرونی” – نیز این “خطای مقیاسی” بسیار رایج است.  آگر تعبیر را از بسیاری از آنها برداریم، واقعا چیزی از اصل موضوع باقی نمیماند. 

در غرب، بطریقی این وضعیت به “عملگرایی” (پراگمانتیسم) پایه داده است  –که متاسفانه ترجمه نا دقیقی از اصل مطلب است.  شاید بیجا نباشد که این لغت را بعنوان مفهوم- مقوله، “عاقبت گرایی یا عاقبت اندیشی بنامیم. در ترجمه به “عملگرایی” این واژه، عنصر اندیشه/نظرو هدف و عاقبت منتفی شده اند.

بهر حال، اگر ما هدف عمل یا عاقبت کار را کنار بگذاریم، با اندیشه/نظر بعنوان حاصل تجربیات گذشته انسان روبرو میشویم – که اعتبار “نقشه با مقیاس بالا را دارد” که البته لازم است اما کافی برای درک درست پدیده ها و استنتاجات عمل/اجرا نخواهد بود.  بسیاری از مقالات و نوشته ها یا نقل قول ها “تحت لفظ” هستند و یا “اشارات استعاره یی” (فیگوراتیو) –خواه نوشته نویسنده و یا ترجمه از نویسند ه یی دیگر. بیک کلام، بنظر میرسد که یک “موضع” داریم و بدنبال اثبات آن هستیم. 

 

اعتبار نویسندگان و متفکران در توان “قالب گیری” آنها نخوابیده است، و نه در توان “در قالب انداختن” ها، بلکه در توان درک واقعیت ورای آن قالب ها و در قالب انداختن ها، و دست یافتن به “زندگی” نهفته در آن، میباشد.  این بمعنی عدم ضرورت “قالب” (اسکماتیزاسیون- فرمالیزاسیون) نیست، بلکه بمعنی کشف واقعیت “انطور که هست” میباشد.  عاقبت، موفقیت و عدم موفقیت –هم در ادراک و هم اجرا، و هم ترکیب اینها- با درجه کشف واقعیت “آنطور که هست” میباشد. نیم لولای هراندیشه/نظری باید در پایان در نیم لولای جاری از گذشته آمده ، قابل کارگذاری و کار اندازی باشد.

 

هر اندیشه یی و هر عملی، در واقع، اعتبارشان در ترکیبشان است، و اعتبار متفکر در نشان دادن ارتباطات درونی و بیرونی میباشد که که انها را بهم متقابلا وابسته کرده است.  فراموش نشود که تمام فعالین سیاسی ایران اصلا “اهل سیاست” بوده اند، و بعدا احتمالا “اهل اندیشه” شده اند و چون در سیاست میتوان و هم ضروریست که بلاواسطه نیز صحبت کرد، چنین تصوری درحوزه اندیشه/نظر هم نفوذ کرده است.  یک دلیل این وضعیت سطح رشد جامعه بوده است، در حالیکه ملاحظات ایمنی و سهل انگاری و خطا نیز دلایل دیگری بوده اند.  چیزی که باعث یک نفر و چند نفر- نقش شده است و پیآمدهای از دست دادن آن یک نفر.      

تاریخ انتشار : ۲۶ آذر, ۱۳۹۰ ۳:۲۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس