پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۰۳:۵۵

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۰۳:۵۵

چرا به پزشکیان رأی می دهم!
در ارتباط با چرایی عدم استقبال توده‌ها در مشارکت انتخاباتی دلایل متعددی را می‌توان شمرد ولی بدون شک تمامیت‌طلبی، اقتدارگرایی و قشریت دخیل در هستۀ مرکزی قدرت سیاسی نقش مهمی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!
عدم شرکت در این دوره می‌تواند تاکید مجددی باشد بر یک اقدام ثابت شده. اما اگر بپذیریم که چینش و مهندسی این‌چنینی انتخابات با همهٔ اهدافی که به دنبال داشته...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سهراب ایران
نویسنده: سهراب ایران
ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!
تا نظام جمهوری اسلامی پابرجا است وضع را نمی‌شود از این بهتر کرد اما می‌شود بسا بدتر کرد. براندازی نه فعلا ممکن است نه فعلا مطلوب. آیا انتخاب میان بد...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ياسر ميردامادی
نویسنده: ياسر ميردامادی
اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا
هستهٔ سخت قدرت، بر اساس منافع خود و بر پایهٔ یک خطای محاسباتی رضایت داده است که انتخابات را حداقل نیمه‌رقابتی کند. جامعه زخم‌های عمیقی از سیاست‌های حاکمیت بر روح...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سياوش - ايران
نویسنده: سياوش - ايران
دلایل فراخوان «ث ژ ت» برای دادن رأی به برنامه «جبههٔ نوین مردمی»
«ث ژ ت» هرگز خود را در پناهگاه مخفی نکرده است و همواره حتی به قیمت تحمل ضربات شدید مواضع شجاعانه‌ای که لازم بوده را اتخاذ کرده است؛ به عنوان...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!
برای رهایی ایران از اقتدارگرایی و تمامیت‌خواهی، با رنج و اندوه خون ریخته‌شدهٔ جوانان در این چند دهه در جان، بر خلاف دور اول، در دور دوم انتخابات شرکت می‌کنم...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

درتاریخ ادبیات غرب؛ درغیاب ما، چه گذشت؟

مدرن گرایان ادبی مانند رئالیست ها و رمانتیکرها به طرح زشتی ها نیز در جامعه می پرداختند. نویسندگان مکتب مدرن خواهان انقلاب ادبی بودند. از جمله نویسندگان ادبیات مدرن - برشت، ایبسن، چخوف، لورکا و بکت هستند.

ادبیات غرب گرچه با دوکتاب شعر حماسی هومر در یونان باستان در هشت قرن پیش از میلاد شروع شد، آن ولی قدیمی ترین ادبیات جهان نیست. این ادبیات بعدها شامل ژانرهای – داستان، درام، شعر، مقاله، کمدی و اتوبیوگرافی شد. دوره های تاریخی ادبیات اروپای شمالی – ادبیات یونان و رم باستان، ادبیات سده های میانه، دوره رنسانس، عصر روشنگری، دوره رئالیسم، سالهای ادبیات مدرن و ادبیات زمان حال است.

غیر از هفت دوره فوق، سه مرحله و جریان جنبی ادبی دیگر نیز در جوار مراحل اصلی فوق وجود داشته – دوره باروک در پایان عصر رنسانس، دوره رمانتیک در پایان عصر روشنگری و دهه های ادبیات سوسیالیسم رئالیستی، در زمان سالهای میان دوره رئالیسم و عصر مدرن .

از جمله نویسندگان یونان باستان – هومر، آشیلوس، سوفوکلس، اریستوفانس، و خانم سافو هستند. ادبیات رم باستان در قرن سوم پیش از میلاد با خلاقیت هنری – پلاتوس، ورژیل، هوراز، اوید، و اپیکور آغاز شد.

کتاب دینی انجیل نخستین بار در سال ۱۸۰ بعد از میلاد از زبان آرامی به زبان لاتین ترجمه گردید.

سده های میانه یا قرون وسطی را دوره ای هزارساله میان قرون ۱۴-۵ میلادی گمان میزنند. قهرمانان و شخصیت های ادبیات دوره سده های میانه شامل – مجاهدین مذهبی، عیاران، شوالیه ها، و قدسین دین مسیح بودند.

عصر نو در پایان قرن ۱۵ میلادی آغاز شد. در دوره رنسانس و نوزایی، هومانیستها به کشف و تبلیغ مجدد فرهنگ دوره باستان پرداختند. آنان از قرون ۱۳ و ۱۴ میلادی شروع به فعالیت نمودند. در دوره رنسانس علاقه خاصی به طبیعت، لذت جویی، و زیبایی پرستی دوره باستان وجود داشت.

در این دوره تقلید ادبی از – ورژیل و سیسرو دوباره تبلیغ شد. دانته و شکسپیر نیز از جمله نویسندگان آغازین این دوره بودند .

در قرن ۱۷ میلادی در کنار ادبیات رنسانس یک جنبش جدید ادبی فرهنگی بنام باروک به مخالفت با فرهنگ حاکم پرداخت. آنان به جای ارزشهای سکولار دوره باستان خواهان یک مذهب کاتولیک ترقیخواه و اصلاحگرا شدند. در دوره باروک شاهان و پدران مقدس اهمیت خاصی به شکوه و جلال و بریز و بپاش و اصراف کالاهای لوکس شکم سیرانه خود می دادند. در جنبش باروک، فرانسویان و اسپانیایی ها بسیار فعال بودند .

در دوره روشنگری سرانجام عقلگرایی حاکم شد. با کمک کانت بجای اتوریته های پیشین، سازمانهای خردگرایی فعال شدند و عقل جای یقین های پیشین و داده های پذیزفته شده الهی را گرفت. جنبش روشنگری یک حرکت عظیم اصلاحی یا انقلابی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بو. در عصر روشنگری دیگر ادبیات تنها وسیله برای سرگرمی طبقات مرفه نبود بلکه وظایفی انسانی، اخلاقی و شناختی را بعهده گرفت. در این دوره معرفی ایده آل ها نیزازجمله وظایف ادبیات گردید. از جمله ژانرهای ادبی عصر روشنگری، رونق رمان سفرنامه ای و رمان مکاتبه ای بود.

قرن ۱۷ را میتوان قرن ادبیات و فرهنگ کلاسیک نیز نامید چون آنان بازگشت به دوره باستان را دوباره توصیه می کردند.

سرانجام با کمک روسو و شعار “بازگشت به طبیعت” و در مخالفت با عقل گرایی مکانیکی، جنبشی ظاهر شد که دنبال احساسات و عواطف رمانتیک بود. رمانتیک ها در ادبیات نه تنها جهان درون بلکه جهان بیرون را نیز مورد توجه قرار دادند. موضوعات طبیعی وتاریخی مورد توجه ادبیات رمانتیک قرار گرفتند. خلق و منیت فردی نیز مورد توجه قرار گرفت. رمانتیک ها خودرا نیرویی ملی و ضد ناپلئون وضد انقلاب فرانسه می دانستند و در تاریخ سده های میانه دنبال قهرمان ملی می گشتند. همه رمانتیکها محافظه کار یا سنت گرا نبودند بلکه نویسندگانی مانند ویکتور هوگو مبلغ عدالت اجتماعی شدند. در این دوره مترجمین، آثار شکسپیر را به زبانهای دیگر اروپایی ترجمه نمودند. سرانجام آنطور که رمانتیک، عصر روشنگری را کنار زد، ادبیات رئالیسم، دوره رمانتیک را در قرن ۱۹ منحل نمود.

جنبش ادبیات رئالیستی از سال ۱۸۳۰ با کمک نویسندگانی مانند – بالزاک، فلوبر، دیکنز، و تولستوی شروع شد. در ادبیات رئالیستی بجای نظر و علاقه به دوردست ها و عجایب و جادو و جنبل انسان خیالپرداز، واقعیات روزمزه انسان اهل کار، موضوعات اطراف و معمولی مطرح شدند. مهمترین ژانر ادبی دوره رئالیسم رمان بود. رمان رئالیستی شامل رمان اجتماعی بود که خود شامل رمان خانوادگی، رمان عشقی، و رمان زناشویی نیز بود. انتقاد از شرایط سیاسی و اجتماعی موجب شد که ادبیات رئالیستی را ادبیات ضد بورژوایی، مردمی و انتقادی بحساب آورند. مهمترین مکان رمان رئالیستی غرب، شهرهای بزرگ مانند پاریس، لندن، برلین، پتروگراد و غیره بودند.

بین سبک رئالیستی و دوره رئالیسم فرق است؛ سبک رئالیستی گاهی در دوره های پیش از رئالیسم نیز گاهی وجود داشت مانند رمان “دکامرون” از قرن ۱۴ میلادی، تمام نویسندگان دوره رئالیسم، رئالیستی نبودند. مثلا نویسندگانی مانند یوسف کنراد یا کپلینگ در انگلیس .

بعد از دوره رئالیسم، دوره مدرن در ادبیات غرب شروع شد که زمان آزمایش و تجربیات ادبی مدرن نیز بود .

ادبیات مدرن اروپا در میانه قرن ۱۹ در فرانسه با کمک اشعار بودلر شروع شد. مدرن گرایان ادبی مانند رئالیست ها و رمانتیکرها به طرح زشتی ها نیز در جامعه می پرداختند. نویسندگان مکتب مدرن خواهان انقلاب ادبی بودند. از جمله نویسندگان ادبیات مدرن – برشت، ایبسن، چخوف، لورکا و بکت هستند. بعضی دیگر مانند کافکا و ویرجینیا ولف بجای داستان ، افکار و احساسات را در ادبیات مطرح نمودند. معمولا یک دوره تاریخی یا ادبی ممکن است حدود صد سال طول بکشد، ولی ادبیات مدرن قرن بیست اروپا ده ها سال است که خستگی خود را نشان داده است. ادبیات مدرن رسما از میانه قرن بیست به پایان رسید. ادبیات بعد از مدرن را ادبیات پسا مدرن یا ادبیات مدرن مرحله دوم می نامند . ادبیات بعد از مدرن را ادبیات زمان حال می نامند.

در ادبیات زمان حال غیر از ادبیات امریکا، ادبیات کشورهای جهان سوم نیز طرفداران بیشماری دارد .

تماس –

  Falsaf@web.de 

 

تاریخ انتشار : ۲۲ اسفند, ۱۳۹۴ ۹:۰۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

چرا به پزشکیان رأی می دهم!

باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!

ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!

اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا

دلایل فراخوان «ث ژ ت» برای دادن رأی به برنامه «جبههٔ نوین مردمی»

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!