دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۶

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۶

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی

در سوی “مقابل”: تقویت نشانه های امید

مهمترین فراز سخنرانی اوباما ... تکرار این نکته از سخنرانی خودش به مناسبت پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری امریکا بود: "یک دهه جنگ اکنون دارد پایان می گیرد". او به تعارض با تلقی مرسوم از امنیت برخاست و تصریح کرد که "امنیت و صلح پایدار مستلزم جنگ دائمی نیستند... ما این شهامت را ابراز خواهیم کرد که برای حل و فصل اختلافاتمان با دیگر ملل از طریق مسالمت آمیز بکوشیم، زیرا مراوده طریق بهتری برای غلبه پایدار بر ظنَ و ترس است."

روز دو شنبه ۲۱ ژانویه، بارک اوباما دومین دورۀ ریاست جمهوری اش را رسماً آغاز کرد. او به مناسبت تحلیف این دور ریاست جمهوری اش سخنرانی مهمی داشت، که با توصیفاتی چون “پایان ریگانیسم” و “عالیترین سخنرانی ۵۰ سال اخیر یک رئیس جمهور” توصیف شده است. این سخنرانی را می توان نوید رویکردی جدید در سیاست داخلی امریکا و به طور کلی نوید رویکرد جدید این کشور به اوضاع خود و جهان، نوید یک دکترین، تلقی کرد: “دکترین اوباما”. دکترینی که اولاً به عرصۀ داخلی سیاست امریکا وزن سنگینتری ببخشد و در این عرصه گرایشی اجتماعی تر و لیبرال تر، خاصه در حمایت از طبقۀ متوسط و حقوق دموکراتیک افراد را پیشه کند، و ثانیاً در عرصۀ خارجی – به فراخور سهم این کشور در ایجاد مسائل گلوبال و توان آن برای حل مسائل – به این مسائل توجه بیشتری نشان دهد، به تقویت همکاریهای بین المللی روی آورد و از طریق همکاری در حل این مسائل، از میزان توسل به اقدامات نظامی نیز بکاهد.

بخش قابل توجهی از سخنرانی اوباما به مسائل داخلی امریکا اختصاص داشت. او در این سخنرانی بر این که “… امریکا اگر می خواهد به پیشرفت ادامه دهد و اگر می خواهد همچنان در پی اهداف دیرینه اش، یعنی برابری و تمتع باشد، باید رویکردش را تغییر دهد” تأکید کرد. مسائلی چون تحولات تکنولوژیک، تشدید نابرابری و رکود دستمزدها را از زمره مسائل داخلی که مردم امریکا را به اقدامات جمعی نوینی وا می دارند، برشمرد، و به عنوان اقدامات جمعی مورد نظر اش از تقویت طبقۀ متوسط، حفظ سیستم تأمین بهداشتی و اجتماعی، تضمین دستمزدهای مساوی برای زنان و … نام برد. به واقع هم، اگر زمانی ریگان دولت را “نه راه حلی برای مسائل بلکه خود مسئله” نامیده بود و اکیداً از نقش دولت در سامان جامعه، به زیان فرودستان امریکا کاسته و دست بازار را در “سامان امور” به حداکثر گشوده بود، اوباما در سخنرانی اش اقداماتی را وعده داد که مستلزم تقویت نقش دولت اند و از این گفت که “بازار آزاد تنها زمانی موفق خواهد شد که قوانین و مقرراتی برای تضمین رقابت و بازی صادقانه جاری باشند”.

اوباما همچنین با انگشت گذاشتن بر تعهد مردم امریکا نه فقط نسبت به خودشان بلکه نسبت به تمام آیندگان، به مسئله گرمایش زمین به عنوان یک قضاوت مسلط علمی پرداخت و انتقال به انرژیهای تجدیدپذیر را امری اجتناب ناپذیر دانست که “امریکا نمی تواند در برابر آن مقاومت کند”. او با انتقادی ملموس از سیاست انرژی این کشور، به هشدار نسبت به عقب ماندن و عقبماندگی امریکا از دیگران در این زمینه نیز دست زد.

اما مهمترین فراز سخنرانی اوباما از منظر مناسبات خارجی و خاصه توسل به جنگ – و از این نیز خاص تر، جنگی احتمالی با ایران – تکرار این نکته از سخنرانی خودش به مناسبت پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری امریکا بود: “یک دهه جنگ اکنون دارد پایان می گیرد”. در حالی که موضوع امنیت دستاویزی برای سیاست ترس افکنی و جنگ افروزی نزد بسیاری از سیاستمداران [امریکا] بوده است، او به تعارض با این تلقی برخاست و تصریح کرد که “امنیت و صلح پایدار مستلزم جنگ دائمی نیستند… ما تنها جانشین پیروزمندان در جنگ نیستیم. جانشین پیروزمندان در صلح نیز هستیم؛ آنانی که دشمنان قسم خورده را به دوستان مطمئن خویش فراکشیدند… ما این شهامت را ابراز خواهیم کرد که برای حل و فصل اختلافاتمان با دیگر ملل از طریق مسالمت آمیز بکوشیم، زیرا مراوده طریق بهتری برای غلبه پایدار بر ظنَ و ترس است.”

علاوه بر آنچه گذشت، اوباما دور دوم ریاست جمهوری خود را با کاندیدا کردن پرمعنای دو نفر، جان کری برای سمت وزیر امور خارجه و چاک هایگل برای سمت وزیر دفاع امریکا، آغاز می کند. این اقدام و کشاکشی را که در محافل سیاسی امریکا بر سر آن درگرفته است، مطلقاً نباید تصادفی دانست؛ کاندیدا کردن این دو نفر تدارکی برای اجرائی کردن “دکترین اوباما” است. آنچه را که برزژینسکی در مصاحبه دو روز پیش خود با “یورونیوز” ابراز داشته است، می توان شمائی از سمتگیری امریکا در مواجهه با کشمکشهای آتی در پهنۀ بین المللی تلقی کرد. برزژینسکی در این مصاحبه تصریح کرد که “منازعات سنتی که در طول ۲۰۰ سال گذشته در سطح دنیا شاهد آنها بودیم در آینده به آن شکل ادامه پیدا نخواهند کرد. این بدین مفهوم است که دیگر یک قدرت جهانی نمی تواند بر جهان هژمونی داشته باشد، حتی اگر ابرقدرت باشد”. این نظر در انطباق اکید با معنای مستتر در سخنرانی تحلیف اوباما است و از این قرار نقش کری و هایگل، اگر از سد سنا بگذرند، در دولت اوباما این خواهد بود که او را در انتقال آمریکا به این جایگاه جدید یاری رسانند؛ جایگاه قدرت محتاطی که، ولو ابرقدرت هم باشد، تنها به عنوان آخرین چاره می تواند به جنگ متوسل شود.

اما مشخصتر از این نیز، هم کری و هم هایگل مواضع مثبتی نسبت به حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات امریکا با ایران دارند. برای نمونه هایگل حتی انتقاد خود از اشارات رایج به امکان حملۀ امریکا یا اسرائیل به ایران را پنهان نگذاشته است. از این رو منظورداشت کری و هایگل را می توان سیگنالی قوی دایر بر تمایل هیئت حاکمه کنونی امریکا به حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات با ایران تلقی کرد.

در برشمردن موجبات امید برای حل و فصل اختلافات ایران و امریکا، نمی توان از نتیجه انتخابات امروز در اسرائیل نیز به عنوان یک موجب مثبت غفلت کرد. نتیجۀ مرکزی این انتخابات تضعیف لیکود و نتانیاهو است. اگرچه لیکود همچنان بیشترین آرا را کسب کرده است، اما اولاً با از دست دادن یازده کرسی از تعداد کرسیهای قبلی اش، یعنی بیش از ۲۵ درصد کرسیها، و ثانیاً بر خلاف پیش بینی های تا آستانۀ انتخابات دایر بر تقویت “راست”. در یک تقسیم بندی بسیار کلی احزاب به راست و چپ، اکنون راست و چپ در اسرائیل هرکدام درست با ۶۰ کرسی، به تعادلی اکید رسیده اند. این کیفیت، اگرچه دور جدیدی از نخست وزیری نتانیاهو را به زیر سؤال نخواهد کشید، اما موقعیت او را برای ایفای نقش در پروندۀ اتمی جمهوری اسلامی و برای ریختن نفت بر آتش اختلافات ایران و امریکا، محسوساً تضعیف خواهد کرد.

پس در سوی “مقابل” نشانه های قدرتمندی برای تقویت امید بروز یافته اند. این نشانه های قدرتمند البته نباید بر این واقعیت سایه افکنند که همین چندی پیش امریکا ماه مارس سال جاری را به عنوان اولتیماتومی به ایران تعیین کرد که اگر تا آن تاریخ ایران به همکاری محسوس با آژانس بین المللی انرژی اتمی نپرداخته باشد، پرونده اتمی جمهوری اسلامی ایران را مجدداً به شورای امنیت سازمان ملل خواهد برد. روشن است که در چنین صورتی باید منتظر تحریمهای سنگینتری علیه ایران بود. وضعی که مردم بزرگترین قربانی آنند. این چینشی است که وجوه آن تقریباً بالتمامه آشکار اند: فاصله گرفتن از جنگ، ایجاد وفاق هرچه بیشتر در پهنۀ جهانی، توسل به تحریمهای سنگین و سنگینتر، و مهار عاملهای “چموش”. به نظر می رسد در سوی جمهوری اسلامی ایران نیز چینش برای مواجهه با رویدادهای ماههای آتی، از جمله مواجهه با یکدیگر، تقریباً دیگر بالتمامه آشکار شده است؛ تا آنجا که می توان از “بازی روباز” بین طرفین سخن گفت.

تاریخ انتشار : ۵ بهمن, ۱۳۹۱ ۹:۳۳ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”

فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران