پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۲

پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۲

در سوگ رفیق سیروس ماوایی
ما یاد و خاطرۀ رفیق سیروس ماوایی را که سراسر زندگی‌اش با کوشش و تلاش در راه بهروزی مردم همراه بود، گرامی می‌داریم و با قدردانی از مهربانی، استواری، صبوری...
۴ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
یک‌سالگی کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»
کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» که در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ از زندان‌های ایران شروع شد، به‌زودی یک ساله می‌شود. در آستانه یک سالگی کارزار ... اعتصابیون دست‌کم ۳۴ زندان به...
۴ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
کابینه ۳۴۰ میلیاردر دلاری دونالد ترامپ، کابینه‌ای برای میلیاردها
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با انتخاب میلیاردرها و میلیونرهای برجسته برای پست‌های کلیدی دولت خود، در حال تشکیل یکی از ثروتمندترین کابینه‌های تاریخ ایالات متحده است. مجموع دارایی اعضای...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
ترامپ در کاخ سفید: این یک توطئه علیه آمریکا است؟
نگاهی به کتاب «توطئه علیه آمریکا» نوشته فیلیپ راث: روایتی از داستان یک آمریکای موازی، آمریکایی که در آن به جای روزولت، چارلز لیندبرگ خلبان مشهور حامی نازیسم به قدرت...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: نیما رفیعی
نویسنده: نیما رفیعی
اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
حاکمیت و اسلام رساله ای دستگاه قضایی
نفی استقلال قوه قضاییه و نیز اعمال نفوذ و دخالت مستمر این قوه در امر قانونگذاری و بطور کلی تمرکز قوای سه گانه در دست یک فرد بر پایه اصل...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
شناختها و تجارب بالقوه و بالفعل ما چگونه رشد می کنند
ما انسانها از طرفی با واقعیات درونی خود و از طرفی دیگر با واقعیات بیرونی از خود که به اجتماع و محیط زیست تعلق دارند سر و کار داریم...چرا تجارب...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی

در ضرورت یک میانجی

در شرایطی که طرفین مدتهای طولانی را به سیاست افراط گذرانده اند، شاید تنها یک میانجی بتواند مانع از خاتمۀ انفجاری و فاجعه بار سیر اوضاع شود. ابتکار برزیل و ترکیه ... آشکار کرد که اولاً بازیگران صحنۀ دیپلماسی در مناقشه هسته ای ایران تنها ایران و کشورهای 1+5 نیستند و ... ثانیاً درست هم اکنون موقعیت مناسب و در عین حال خطیری برای آن که دیگر کشورها نیز دیپلماسی فعالی را در قبال مسئله در پیش گیرند، ایجاد شده است. دیپلماسی ای که امر مقدم اش نهادن راه حلی میانه در برابر طرفهای مناقشه است.

۱- کرداری را که در سالهای اخیر، و پیش از آن نیز، چه از جانب هیئت حاکمۀ جمهوری اسلامی ایران و چه از جانب طرفهای مقابلش بر سر پروندۀ اتمی ایران مشاهده کرده ایم، بسیار دشوار بتوان سیاستورزی بالغ و متوجه یافتن راه حلی تفاهم آمیز، یعنی کرداری که سازشی را میسر سازد، تلقی کرد. اگرچه باید تأئید کرد که کردار طرفین از پیچیدگی ها و ظرافتهای بسیاری برخوردار بوده است، اما شاخص های مسلط بر این کردار، در هر دو طرف، بی ثباتی، فرصت سوزی، افراط و ماکزیمالیسم بوده اند.

شکی نیست که بررسی پروندۀ اتمی ایران از یک سال و نیم پیش به این سو، بررسی فوق العاده محدودی است و حتی می تواند گمراه کننده باشد. با این حال اگر به همین یک سال و نیم گذشته نگاه کنیم، همۀ شاخص های برشمرده را در کردار طرفین به وضوح مشاهده خواهیم کرد: به اوباما که بنگریم، اصلاح طلب رادیکالی را در کارزار انتخاباتی اش خواهیم یافت که، تا آن جا که به مناقشۀ هسته ای با ایران مربوط است، نوید می داد که می توان جنگ را از لیست “امکانات” برای “حل و فصل” مسائل فیمابین حذف کند. در مقام رئیس جمهور، نخستین رئیس جمهور امریکا است که پیام نوروزی امیدوارکننده ای به مردم و به حکام جمهوری اسلامی ایران می دهد و دست دوستی به سوی اینان دراز می کند؛ اما زبانش از تهدید تهی نیست. سال بعد زبان تهدیدش غالب است و چند ماهی بعد از مبتکران تحریمهای سختگیرانه تری علیه ایران.

در سوی دیگر به جمهوری اسلامی نگاهی بیاندازیم. از “توافق وین” هنوز ۱۰ ماه نمی گذرد؛ توافقی که احمدی نژاد با کوشش برای فروش آن به مردم به عنوان دستاورد مقاومت هسته ای به استقبال آن رفت، سپس مورد تردید و بگومگو قرار گرفت، آن گاه کنار گذاشته شد و سرانجام حیلۀ دشمن تلقی گردید. اما ۹ ماه بعد “توافق نامه تهران”، با اشتراکات قابل توجهی با همان “توافق وین” و البته همچنین با افتراقاتی نسبت به آن، میان ایران از یک طرف و برزیل و ترکیه از طرف دیگر حاصل آمد، که حتی منتقدان سرسخت درون حکومتی توافق اول، مثل محفل کیهان، نیز بر آن مهر تأیید محکمی کوبید.

۲- در روزهای صدور قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل در تشدید تحریمها علیه ایران، و در روزهای پس از آن، این بی ثباتی و افراط با نشانه پراکنی های متعددی همراه شده است. نشانه هائی حاکی از آن که طرفین واقف اند چنین کیفیتی نمی تواند دائمی باشد.

قطعنامۀ ۱۹۲۹ شورای امنیت، که امریکا نقش مقدم را در تدوین آن داشته است، بر اهمیت “توافقنامۀ تهران” تأکید کرده است. بیانیۀ شورای اروپا، که خطوط کلی سیاست اتحادیۀ اروپا برای تحریم ایران را به دست می دهد، نیز بر توافقنامۀ مذکور به عنوان گامی مثبتی [در سمت اعتمادسازی] ارزش نهاده است. علاوه بر این تنها چند روز پس از تصویب قطعنامۀ ۱۹۲۹ شورای امنیت، دیپلماتهای بلندپایۀ کشورهای ۱+۵ با هم دیدار کرده و اعلام می کنند که هنوز از مذاکره با ایران استقبال می کنند. قابل ذکر است که این دیدار تنها یک روز پس از آن که مدیرعامل شرکت توتال توقف فروش بنزین به ایران را اعلام کرد و تواماً تحریمها را اشتباه خواند، صورت گرفته است.

در ایران نشانه های وقوف به دشواری وضع و عدم امکان تداوم آن، در انبوهی از رجزخوانیهای بی مضمون، ابتدا در نوشته های کم نام و نشان سایتهای مهجور اصدلگرایان بروز یافتند. در این محافل و در این نوشته ها بود که هشدارهائی در این باره که “این بار را باید جدی گرفت، زیرا این بار پای تحریمهای نفتی و گازی هم در میان است” داده شدند. اما در هفته های بعد کسانی “با اسم و رسم” همچون محجوب و عسگراولادی به صحنه آمدند و از این که “تحریم شرایط سختی را بر مردم تحمیل می کند” و این که “دولت باید … راه حلی برای عبور از تحریمها بیاندیشد” سخن گفتند. بعد هم سردار قاسمی، فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا از “ورود این قرارگاه به عرصۀ بهینه سازی انرژی در کشور” خبر داد. غرض از “ورود به عرصه …” را هم “اصلاح الگوی مصرف” اعلام کرد که بیان دیگری است برای توسل به سپاه و زور برای مقابله با روزهای دشوار آتی. آخرین نشانۀ منتشره توسط جمهوری اسلامی اظهارات علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، بود. او از “آمادگی ایران برای مذاکره با گروه وین بر اساس توافقنامۀ تهران” خبر داد و تصریح کرد که “طبق اعلام شورای امنیت ملی در صورت تأمین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران، ایران هیچ اصراری بر ادامۀ تولید این سوخت* در داخل ندارد”. قید “طبق اعلام شورای امنیت ملی” در اظهارات نامبرده وظیفه دارد مقام بالای این آمادگی را به دست دهد.

۳- عقل سلیم یا یک ناظر بیطرف، بیگمان حاکمیت بی ثباتی و ماکزیمالیسم بر کردار طرفهای مناقشۀ هسته ای ایران را، به عنوان واقعیتی مدید در سیاستی نابالغ، تصدیق خواهد کرد. همچنین بلافاصله تصدیق خواهد کرد که در خلال مدتی که این مناقشه جریان داشته است، فرصتهای بسیاری برای حل مسالمت آمیز و “مرضی الطرفین” مسئله به وجود آمده اند، که گاه توسط این و گاه توسط آن سوی دیگر مسئله به هرز و هدر داده شده اند.اقراط و ماکزیمالیسم الزاماً امکانات را از چشم آنان پوشیده می داشته و بی ثباتی را بر سیاستشان حاکم می کرده است. این واقعیت به تلخی نشان می دهد که اتخاذ سیاستی بلوغ یافته توسط طرفهای مستقیماً درگیر تا چه اندازه ممکن است نامحتمل گردیده باشد.

در شرایطی که طرفین مدتهای طولانی را به سیاست افراط گذرانده اند، شاید تنها یک میانجی بتواند مانع از خاتمۀ انفجاری و فاجعه بار سیر اوضاع شود. ابتکار برزیل و ترکیه، اگرچه در روزهای متنهی به صدور قطعنامۀ ۱۹۲۹ مورد التفات لازم قرار نگرفت، اما امکان ثالثی را برای پیشبرد دیپلماسی در مناقشه هسته ای جمهوری اسلامی معرفی کرد. این ابتکار آشکار کرد که اولاً بازیگران صحنۀ دیپلماسی در این مناقشه تنها ایران و کشورهای ۱+۵ نیستند و سهم و نقش قابل توجهی نیز به عهدۀ دیگر کشورها است؛ ثانیاً درست هم اکنون موقعیت مناسب و در عین حال خطیری برای آن که این دیگر کشورها نیز دیپلماسی فعالی را در قبال مسئله در پیش گیرند، ایجاد شده است. دیپلماسی ای که امر مقدم اش نهادن راه حلی میانه در برابر طرفهای مناقشه است.

در طول حدود یک دهه کشمکش بر سر پروندۀ اتمی جمهوری اسلامی مکرراً هم واقعیت ظرفیتهای کرانمند جامعۀ جهانی، به معنای جامعۀ جهانی، برای حل مسئله رخ نموده است و هم بیکرانگی امکانات بالقوۀ آن برای حل مسئله. از این رو حضور مستقیم برزیل و ترکیه [و کشورهای دیگری] در پروندۀ اتمی جمهوری اسلامی را می توان و باید نه انجام این حضور، که آغاز آن دانست.

تاریخ انتشار : ۱۶ تیر, ۱۳۸۹ ۵:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در سوگ رفیق سیروس ماوایی

یک‌سالگی کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»

کابینه ۳۴۰ میلیاردر دلاری دونالد ترامپ، کابینه‌ای برای میلیاردها

ترامپ در کاخ سفید: این یک توطئه علیه آمریکا است؟

اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است

حاکمیت و اسلام رساله ای دستگاه قضایی