پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۸

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۸

ناک‌دان شدن سه‌شنبه، ناک‌اوت شدن جمعه!
حال پیش‌بینی می‌شود که جلیلی گل خورده در مناظره‌ی اول و ناک‌دان شده در مناظره‌ی دوم، و در عمل شکست خورده در منظر افکار عمومی، در انتخابات روز جمعه عاقبتی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: عیسی سحرخیز
نویسنده: عیسی سحرخیز
در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نکرده و نمی‌کنیم!
این انتخابات به مانند هر انتخابات دیگر در نظام‌های سرمایه‌داری به این معناست که تنها زمانی به مردم «حق انتخاب» داده می‌شود که از میان ستمگران یکی را «انتخاب» کنند...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ۹ زن چپ محبوس در اوین
نویسنده: ۹ زن چپ محبوس در اوین
بیانیه «همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات» پیرامون نتایج انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم
«همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات در ایران» که انتخابات در مرحله نخست را تحریم کرده بود، کماکان معتقد است که حل مشکلات کشور در ارتقاء حرکت‌های اعتراضی به سطح ابرجنبش سراسری...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
در دور دوم انتخابات، با رای " نه" به جلیلی شرکت می‌کنیم!
اگر در دور اول "نه" به شرکت در انتخابات، شاکله نظام ونظارت استصوابی را هدف قرار داد و در همه ارکان نظام و در دل و جان مردم تاثیر خود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!
در دور دوم انتخابات، دو نامزدی که در برابر هم قرار می‌گیرند، هر چند در وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و ولی فقیه مشترک‌اند، اما به لحاظ اهداف، گرایشات، تعلق...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
چرا به پزشکیان رأی می دهم!
در ارتباط با چرایی عدم استقبال توده‌ها در مشارکت انتخاباتی دلایل متعددی را می‌توان شمرد ولی بدون شک تمامیت‌طلبی، اقتدارگرایی و قشریت دخیل در هستۀ مرکزی قدرت سیاسی نقش مهمی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!
عدم شرکت در این دوره می‌تواند تاکید مجددی باشد بر یک اقدام ثابت شده. اما اگر بپذیریم که چینش و مهندسی این‌چنینی انتخابات با همهٔ اهدافی که به دنبال داشته...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سهراب ایران
نویسنده: سهراب ایران

در ضرورت یک میانجی

در شرایطی که طرفین مدتهای طولانی را به سیاست افراط گذرانده اند، شاید تنها یک میانجی بتواند مانع از خاتمۀ انفجاری و فاجعه بار سیر اوضاع شود. ابتکار برزیل و ترکیه ... آشکار کرد که اولاً بازیگران صحنۀ دیپلماسی در مناقشه هسته ای ایران تنها ایران و کشورهای 1+5 نیستند و ... ثانیاً درست هم اکنون موقعیت مناسب و در عین حال خطیری برای آن که دیگر کشورها نیز دیپلماسی فعالی را در قبال مسئله در پیش گیرند، ایجاد شده است. دیپلماسی ای که امر مقدم اش نهادن راه حلی میانه در برابر طرفهای مناقشه است.

۱- کرداری را که در سالهای اخیر، و پیش از آن نیز، چه از جانب هیئت حاکمۀ جمهوری اسلامی ایران و چه از جانب طرفهای مقابلش بر سر پروندۀ اتمی ایران مشاهده کرده ایم، بسیار دشوار بتوان سیاستورزی بالغ و متوجه یافتن راه حلی تفاهم آمیز، یعنی کرداری که سازشی را میسر سازد، تلقی کرد. اگرچه باید تأئید کرد که کردار طرفین از پیچیدگی ها و ظرافتهای بسیاری برخوردار بوده است، اما شاخص های مسلط بر این کردار، در هر دو طرف، بی ثباتی، فرصت سوزی، افراط و ماکزیمالیسم بوده اند.

شکی نیست که بررسی پروندۀ اتمی ایران از یک سال و نیم پیش به این سو، بررسی فوق العاده محدودی است و حتی می تواند گمراه کننده باشد. با این حال اگر به همین یک سال و نیم گذشته نگاه کنیم، همۀ شاخص های برشمرده را در کردار طرفین به وضوح مشاهده خواهیم کرد: به اوباما که بنگریم، اصلاح طلب رادیکالی را در کارزار انتخاباتی اش خواهیم یافت که، تا آن جا که به مناقشۀ هسته ای با ایران مربوط است، نوید می داد که می توان جنگ را از لیست “امکانات” برای “حل و فصل” مسائل فیمابین حذف کند. در مقام رئیس جمهور، نخستین رئیس جمهور امریکا است که پیام نوروزی امیدوارکننده ای به مردم و به حکام جمهوری اسلامی ایران می دهد و دست دوستی به سوی اینان دراز می کند؛ اما زبانش از تهدید تهی نیست. سال بعد زبان تهدیدش غالب است و چند ماهی بعد از مبتکران تحریمهای سختگیرانه تری علیه ایران.

در سوی دیگر به جمهوری اسلامی نگاهی بیاندازیم. از “توافق وین” هنوز ۱۰ ماه نمی گذرد؛ توافقی که احمدی نژاد با کوشش برای فروش آن به مردم به عنوان دستاورد مقاومت هسته ای به استقبال آن رفت، سپس مورد تردید و بگومگو قرار گرفت، آن گاه کنار گذاشته شد و سرانجام حیلۀ دشمن تلقی گردید. اما ۹ ماه بعد “توافق نامه تهران”، با اشتراکات قابل توجهی با همان “توافق وین” و البته همچنین با افتراقاتی نسبت به آن، میان ایران از یک طرف و برزیل و ترکیه از طرف دیگر حاصل آمد، که حتی منتقدان سرسخت درون حکومتی توافق اول، مثل محفل کیهان، نیز بر آن مهر تأیید محکمی کوبید.

۲- در روزهای صدور قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل در تشدید تحریمها علیه ایران، و در روزهای پس از آن، این بی ثباتی و افراط با نشانه پراکنی های متعددی همراه شده است. نشانه هائی حاکی از آن که طرفین واقف اند چنین کیفیتی نمی تواند دائمی باشد.

قطعنامۀ ۱۹۲۹ شورای امنیت، که امریکا نقش مقدم را در تدوین آن داشته است، بر اهمیت “توافقنامۀ تهران” تأکید کرده است. بیانیۀ شورای اروپا، که خطوط کلی سیاست اتحادیۀ اروپا برای تحریم ایران را به دست می دهد، نیز بر توافقنامۀ مذکور به عنوان گامی مثبتی [در سمت اعتمادسازی] ارزش نهاده است. علاوه بر این تنها چند روز پس از تصویب قطعنامۀ ۱۹۲۹ شورای امنیت، دیپلماتهای بلندپایۀ کشورهای ۱+۵ با هم دیدار کرده و اعلام می کنند که هنوز از مذاکره با ایران استقبال می کنند. قابل ذکر است که این دیدار تنها یک روز پس از آن که مدیرعامل شرکت توتال توقف فروش بنزین به ایران را اعلام کرد و تواماً تحریمها را اشتباه خواند، صورت گرفته است.

در ایران نشانه های وقوف به دشواری وضع و عدم امکان تداوم آن، در انبوهی از رجزخوانیهای بی مضمون، ابتدا در نوشته های کم نام و نشان سایتهای مهجور اصدلگرایان بروز یافتند. در این محافل و در این نوشته ها بود که هشدارهائی در این باره که “این بار را باید جدی گرفت، زیرا این بار پای تحریمهای نفتی و گازی هم در میان است” داده شدند. اما در هفته های بعد کسانی “با اسم و رسم” همچون محجوب و عسگراولادی به صحنه آمدند و از این که “تحریم شرایط سختی را بر مردم تحمیل می کند” و این که “دولت باید … راه حلی برای عبور از تحریمها بیاندیشد” سخن گفتند. بعد هم سردار قاسمی، فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا از “ورود این قرارگاه به عرصۀ بهینه سازی انرژی در کشور” خبر داد. غرض از “ورود به عرصه …” را هم “اصلاح الگوی مصرف” اعلام کرد که بیان دیگری است برای توسل به سپاه و زور برای مقابله با روزهای دشوار آتی. آخرین نشانۀ منتشره توسط جمهوری اسلامی اظهارات علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، بود. او از “آمادگی ایران برای مذاکره با گروه وین بر اساس توافقنامۀ تهران” خبر داد و تصریح کرد که “طبق اعلام شورای امنیت ملی در صورت تأمین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران، ایران هیچ اصراری بر ادامۀ تولید این سوخت* در داخل ندارد”. قید “طبق اعلام شورای امنیت ملی” در اظهارات نامبرده وظیفه دارد مقام بالای این آمادگی را به دست دهد.

۳- عقل سلیم یا یک ناظر بیطرف، بیگمان حاکمیت بی ثباتی و ماکزیمالیسم بر کردار طرفهای مناقشۀ هسته ای ایران را، به عنوان واقعیتی مدید در سیاستی نابالغ، تصدیق خواهد کرد. همچنین بلافاصله تصدیق خواهد کرد که در خلال مدتی که این مناقشه جریان داشته است، فرصتهای بسیاری برای حل مسالمت آمیز و “مرضی الطرفین” مسئله به وجود آمده اند، که گاه توسط این و گاه توسط آن سوی دیگر مسئله به هرز و هدر داده شده اند.اقراط و ماکزیمالیسم الزاماً امکانات را از چشم آنان پوشیده می داشته و بی ثباتی را بر سیاستشان حاکم می کرده است. این واقعیت به تلخی نشان می دهد که اتخاذ سیاستی بلوغ یافته توسط طرفهای مستقیماً درگیر تا چه اندازه ممکن است نامحتمل گردیده باشد.

در شرایطی که طرفین مدتهای طولانی را به سیاست افراط گذرانده اند، شاید تنها یک میانجی بتواند مانع از خاتمۀ انفجاری و فاجعه بار سیر اوضاع شود. ابتکار برزیل و ترکیه، اگرچه در روزهای متنهی به صدور قطعنامۀ ۱۹۲۹ مورد التفات لازم قرار نگرفت، اما امکان ثالثی را برای پیشبرد دیپلماسی در مناقشه هسته ای جمهوری اسلامی معرفی کرد. این ابتکار آشکار کرد که اولاً بازیگران صحنۀ دیپلماسی در این مناقشه تنها ایران و کشورهای ۱+۵ نیستند و سهم و نقش قابل توجهی نیز به عهدۀ دیگر کشورها است؛ ثانیاً درست هم اکنون موقعیت مناسب و در عین حال خطیری برای آن که این دیگر کشورها نیز دیپلماسی فعالی را در قبال مسئله در پیش گیرند، ایجاد شده است. دیپلماسی ای که امر مقدم اش نهادن راه حلی میانه در برابر طرفهای مناقشه است.

در طول حدود یک دهه کشمکش بر سر پروندۀ اتمی جمهوری اسلامی مکرراً هم واقعیت ظرفیتهای کرانمند جامعۀ جهانی، به معنای جامعۀ جهانی، برای حل مسئله رخ نموده است و هم بیکرانگی امکانات بالقوۀ آن برای حل مسئله. از این رو حضور مستقیم برزیل و ترکیه [و کشورهای دیگری] در پروندۀ اتمی جمهوری اسلامی را می توان و باید نه انجام این حضور، که آغاز آن دانست.

تاریخ انتشار : ۱۶ تیر, ۱۳۸۹ ۵:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ناک‌دان شدن سه‌شنبه، ناک‌اوت شدن جمعه!

در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نکرده و نمی‌کنیم!

بیانیه «همگامی برای جمهوری سکولاردموکرات» پیرامون نتایج انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم

در دور دوم انتخابات، با رای ” نه” به جلیلی شرکت می‌کنیم!

حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!

چرا به پزشکیان رأی می دهم!