سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۵ خرداد, ۱۴۰۵ ۲۰:۰۷

جمعه ۱۵ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۰:۰۷

در نقدِ «مشکلِ» “آرش کمانگیر”

در تاریخ هر ملتی نمادهایی ریشه دوانیده اند که از مخزن و مبدأیی به نامِ آرزوهایِ آن ملت نشأت می گیرند. داستانِ آرش، کمانش و تیری که رها کرد نیز از زمره ی این نمادهاست. تصورم این است که تلاش زنده یاد کسرائی را باید در مسیر رنج ایشان از ناراستی هایِ موجود که اسباب در کنار هم نبودنِ "ما" را فراهم آورده است، جست.او وقتی در صراحتی زیبا و انسانی می سراید: :

تاریخ در کشور استبداد زده ی “ما” همواره معجونی از واقعیات، افسانه ها و وارونه نمایی ها در کنار هم بوده و هست. خوشبختانه امروز عددِ کوشندگانِ متعلق به جناحهای مختلفِ چپ و راست کشور که یکی پس از دیگری در تلاشند تا چهره ی تاریخ کشور را از نادرستی ها و ناروایی های موجود در آن پالایش دهند، رو به فزونی است.

گمان و تصورم این است که “ما” ارتباطی به چپ و راست، یا بالا و پائین کشور ندارد. چرا که “ما” علیرغم فساد و جنایاتِ حاکمان مستبد کشور همواره به محضِ وقوفِ حوادثی چون؛

– حمله ی عراق به ایران،

– تلاش دول عربی آنسوی دیگر خلیج فارس برای تغییر نام این آبراه،

– به هنگامِ نزدیک شدن خطر حمله ی نظامی دول غربی به کشور در اثر خبطهایِ ناهنجار هسته ای حاکمان مستبد،

– در یادِ این یا آن هنرمند و اندیشمند که با علم و هنرش نوایی از عشق و زندگی را در قلوب آفریده و….

واقعاً موجود و بوضوح خودش را نشان داده است. بنابراین علیرغم آنکه «…ما مردم ایران هرگز یکی نبوده‌ایم(*)»، اما بوقتِ حادثه و ضرور همواره در کنار هم بوده ایم.

اما متأسفانه بنا به دلایل متعدد و فراوانی این در کنار هم بودنها برای حفظ کشور، نتوانسته همزمان منجر به ایجادِ فضایی شود که در آن همه ی “ما” بتوانیم در صحن علن جامعه و در کنار هم برای توسعه و آبادانی کشور حضور داشته و تلاش کنیم.  

همواره قلدرانی از “ما” بر قلدرانی دیگر تفوق یافته و چرخه ی معیوب و نامیمونِ استبداد، سالم و بی عیب و نقص تا به امروز ادامه یافته است. و در اثر آن زندانهای کشور همواره مملو از جوانانِ مستعد، و میلیونها ایرانی دیگر در تبعیدی اجباری یا خود خواسته به سر می برند.

برای خروج از گردابِ متعفن و مهیبِ استبداد کوشندگان بسیاری از جمله زنده یاد سیاوش کسرایی کوشیده اند. و بی تردید میتوان منظومه ی “آرش کمانگیر” ایشان را در زمره ی بهترینهای این قبیل تلاشها ارزیابی کرد.

زنده یاد کسرائی منظومه ی “آرش کمانگیر” خود را در اواخر دهه ی سی شمسی می سراید. دهه ای که هنوز تأثیراتِ استالینیسم در چپ کشور موج می زند، اما با این همه تخفیفِ شدید این اثر زیبا و انسانی در حدِ «…آمیزشِ مبارک و میمون استالینیسم و ناسیونالیسم ایرانی با طرحِ نژادپرستانه ی “ایرانشهرِ” امپراتوری ساسانیان(*)…» نه تنها صحیح نیست، بل به شکلی عریان تخطئه ی تلاشیست که در جهتِ بهبود انجام می گیرد.

در تاریخ هر ملتی نمادهایی ریشه دوانیده اند که از مخزن و مبدأیی به نامِ آرزوهایِ آن ملت نشأت می گیرند. داستانِ آرش، کمانش و تیری که رها کرد نیز از زمره ی این نمادهاست.

تصورم این است که تلاش زنده یاد کسرائی را باید در مسیر رنج ایشان از ناراستی هایِ موجود که اسباب در کنار هم نبودنِ “ما” را فراهم آورده است، جست.

او وقتی در صراحتی زیبا و انسانی می سراید:

آری، آری، زندگی زیباست.

زندگی آتش گهی دیرنده پابرجاست.

گر بیفروزیش، رقص شعله اش در هر کران پیداست.

ورنه، خاموش است و خاموشی گناه ماست.

به دنبال ایرانشهری ساسانی یا استالینی نیست. یا وقتی در بخشی دیگر از منظومه ی جاودانش می گوید:

روزگاری بود؛

روزگار تلخ و تاری بود.

بخت ما چون روی بد خواهان ما تیره.

دشمنان بر جان ما چیره.

شهر سیلی خورده هذیان داشت؛

بر زبان بس داستان های پریشان داشت.

زندگی سرد و سیه چون سنگ؛

روز بد نامی،

روزگار ننگ

او بواقع به سهم و توانِ اندیشه ای خود می کوشد تا با نمایان ساختنِ چهره ی “ما” و مشکلاتش، این “ما” ی واقعا موجود را از هذیان گویی ها باز بدارد.

لذا تصور می کنم، «…ایران زمینِ تا مغز استخوان پدرسالار(*)…» در اثر حمله به این “ما”ی واقعاً موجود، به ایرانی وفادار به عدالت اجتماعی فرا نخواهد رؤیید، بل در اثر تقویتِ با هم بوده گی و تحملِ آراء مخالف، و نتیجتاً بودنِ همه ی نیروها در صحن علن جامعه است، که میتوان در صلح به عدالتی واقعی دست یافت.

بیستم اردیبهشت ماه ۱۳۹۵

البرز

**********************************

(*)

http://www.akhbar-rooz.com/article.jsp?essayId=73570

 

تاریخ انتشار : ۲۲ اردیبهشت, ۱۳۹۵ ۹:۰۹ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

ترامپ، توافق با جمهوری اسلامی ایران و پیمان ابراهیم

چنین می‌نماید که زور ترامپ برای خلق «بیگ بنگ»ی نو چندان پرزور نیست.

گره «پیوستن عربستان و قطر به پیمان ابراهیم» به پایان جنگ با ایران را قطر و عربستان به کوری کشاندند.

کوری گره همزمان پیام روشنی را با خود دارد؛

بدون ایران، نظمی نو در منطقه، باختر آسیا؛ حاکم نخواهد شد.

آمریکا باید در ملاحظات سیاسی خود نقش ایران را از «تهدید» به «بازیگر ضروری» بازتعریف کند.

ایران دیری‌ست در پی شناسایی این نقش خود از سوی امریکا بوده است.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن روزهای ماه

سقوط اعتبار دیپلماتیک آلمان؛ استثناگرایی استانداردهای دوگانه و رویگردانی جنوب جهانی

احزاب ناسیونالیست کرد و پروژه شکست‌خورده آمریکا ـ اسرائیل: مسئولیت‌پذیری یا ادامه سکوت؟

وقتی AI شهر ساخت عشق، خشونت و شورش آغاز شد!

آمار ۴۰ هزار کشته اعتراضات ایران از کجا آمده است؟

تنگهٔ هرمز به قدمت تاریخ کهن است