سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۲۳:۰۶

پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۲۳:۰۶

رمان “جناب رئیس جمهور” و جایزه نوبلادبیات اعتراضی سرخپوستان آمریکای لاتین

آستوریا، نویسنده گواتمالایی در آمریکای لاتین، بخاطر رمان ضددیکتاتوری "جناب رئیس جمهور" در سال 1966 برنده جایزه لنین و در سال 1967 برنده جایزه نوبل شد. او پایه گذار ژانر ادبی "رئالیسم جادویی" از طریق رمان فوق و نیز رمان "مردهای ذرتی" است.

آستوریا، نویسنده گواتمالایی در آمریکای لاتین، بخاطر رمان ضددیکتاتوری “جناب رئیس جمهور” در سال ۱۹۶۶ برنده جایزه لنین و در سال ۱۹۶۷ برنده جایزه نوبل شد. او پایه گذار ژانر ادبی “رئالیسم جادویی” از طریق رمان فوق و نیز رمان “مردهای ذرتی” است.

آستوریا با تاکید بر موضوعات اجتماعی-سیاسی به انتقاد از امپریالیسم آمریکا و دیکتاتوریهای بومی آمریکای لاتین می پردازد. شهرت جهانی او به سبب رمان “جناب رئیس جمهور” بود که سرمشق ده ها رمان ضددیکتاتوری جدید در قاره آمریکای لاتین گردید. این رمان یکی از رمانهای مهم قرن ۲۰ و یک شاهکار ادبی با ارزش است.

آستروس خالق داستان، شعر، مقاله و درام نیز است. او مهمترین نماینده مکتب رئالیسم جادویی است که در نیمه دوم قرن بیست در آمریکای لاتین مرسوم شد. پایه آثار او، فرهنگ و اسطوره های قدیمی سرخپوستان مایا در کشورهای آمریکای لاتین اند. آثار آستوریا ریشه ای خاص در فرهنگ و سنت سرخپوستان کشورش دارند.

آستوریا مدعی است که دیکتاتوری سیاسی موجب مسخ انسان و بی ارادگی افراد جامعه می گردد. او گرچه خالق آثار ادبی با مسئولیت سیاسی است ولی به رد مکتب ادبی “رئالیسم سوسیالیستی” استالینیستها پرداخت. آستوریا با کمک اسطوره شناسی، تضادهای سرمایه داری و اهداف استثماری کنسرنها و کارتلها را نشان می دهد.

وی به مبارزه با سیاست استعماری ای پرداخت که قصد داشت در آمریکای لاتین، کشور گواتمالا را تبدیل به یکی از ایالتهای جنوبی آمریکای شمالی کند. آثار او میان اسطوره گرایی و انتقاد و شکایت سیاسی در چرخش اند.

آستوریا پیشگام ۶ رمان مهم ضددیکتاتوری در آمریکای لاتین شد. او عواقب دیکتاتوری حاکمان سیاسی را از جمله جنایت، خیانت، آدمکشی و ابتذال اخلاق می داند . ۶ رمان نویسندگان زیر مشهورترین رمانهای ضددیکتاتوری ادبیات جهانی در کشورهای آمریکای لاتین اند.

۱- رمانی از مامون ماریا دولا در سال ۱۹۲۶ از اسپانیا، ۲- رمان میگوئل آنگل آستوریا در سال ۱۹۴۷ از گواتمالا، ۳- رمانی از آوگودو روآ باستوس در سال ۱۹۷۴ از پاراگوئه، ۴- رمانی از آلویو کارپنتیر در سال ۱۹۷۴ از کوبا، ۵- رمانی از گابریل گارسیا مارکوز در سال ۱۹۷۵ از کلمبیا و ۶- رمانی از ماریو وارگاس لیوسا در سال ۲۰۰۰ از پرو. آستوریا در رمان “جناب رئیس جمهور” ترور سیاسی را معرفی می کند که راهنمایی برای تقلید رمانهای ضددیکتاتوری شد. در رمان نویسنده اول، دیکتاتوری بنام باندراس، رئیس جمهور یک کشور آمریکای لاتین می شود و به استثمار ساکنین سرخپوست آن می پردازد و سرانجام بر اثر یک شورش مردمی کشته می شود.

در رمان دوم، حاکم دیکتاتور به دلیل کینه شخصی و احساس تحقیر خود توسط مردم، مخالفین سیاسی را شکنجه داده و بقتل می رساند. در رمان سوم یعنی در رمان “من و قادر توانا”، دیکتاتوری در کشور پاراگوئه در قرن ۱۹ با منشی خود پیرامون یک توطئه علیه مردم مشاوره می نماید. در رمان چهارم، روشهای قدرت در یک دیکتاتوری با لباس مدرن ولی با واقعیات آرکائیک نشان داده و یک “چوخ بختیار” عاشق قدرت حکومت می کند. در رمان پنجم، “پائیز پدرسالار”، یک حاکم ظالم در کشوری در حوزه کارائیب، پیش از مرگش از حراج املاک خود به خارجیها با خبر می شود و دچار خشم می گردد. در رمان “جشن و شادی بز نر” از نویسنده ششم، سرنوشت قربانیان و مهره های اطراف دیکتاتور مقایسه می شوند که در سال ۱۹۶۱ قربانی یک ترور سیاسی می گردد.

آقای میگوئل آنگل آستوریا در سال ۱۸۹۹ در کشور گواتمالا از مادری سرخپوست و پدری سفید پوست بدنیا آمد. او در سال ۱۹۷۴ در شهر مادرید درگذشت و در پاریس دفن شد. آستوریا در فرانسه به تحصیل رشته حقوق و فرهنگ مردم پرداخته بود. او در آنجا با مکتب سوررئالیسم اجتماعی-سیاسی آشنا گردید.

آستوریا سالها سفیر کشور گواتمالا در کشورهای مختلف بود و در دوران تبعید در کشورهای ایتالیا، فرانسه و آرزانتین زندگی کرد. او در سال ۱۹۶۵ یکی از پایه گذاران کانون نویسندگان قاره آمریکای لاتین بود و از سال ۱۹۶۶ سفیر کشور گواتمالا در فرانسه گردید.

گرچه ادبیات ایدئولوژیک آستوریا برنده جوایز لنین و نوبل شدند، ولی او خود را این گونه ادبیات نمی دانست. آستوریا با کمک رمان سه جلدی “موزها” خالق رئالیسم انقلابی نیز بود. وی در کتاب “افسانه هایی از گواتمالا” اسطوره های قدیمی را با عناصر رئالیستی و سوررئالیستی ترکیب نمود. او مدعی بود که در جامعه مصرف مدرن سرمایه داری، از طریق مثلا تبلیغات، رسانه ها به خلق اسطوره های جعلی مضر جدید می پردازند.

از دیگر آثار آستوریا، رمانهای “آخر هفته در گواتمالا”، “یک زن دورگه سیاهپوست”، “جغرافیای رویاها” و “سه از چهار خورشید” هستند. رمان سه جلدی “موزها” شامل تریولوژی “توفان”، “پاپ سبز” و “چشمهای مردگان” است. در رمان “مردهای ذرتی” آستوریا به پایه ترکیب مکتب رئالیسم با اسطوره های فرهنگ سرخپوستان قوم مایا در آمریکای لاتین می پردازد.

تاریخ انتشار : ۱ دی, ۱۳۹۰ ۱۰:۱۴ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

دربارهٔ ویرانی؛ با هاینریش بل

شهناز قراگزلو: در میانهٔ هر جنگی، چیزی خطرناک‌تر از خودِ انفجارها وجود دارد: عادت‌کردن به ویرانی. بل در این رمان ما را وادار می‌کند مقابل خرابه بایستیم؛ نه برای ستایش ویرانی، بلکه برای فهمیدن آن. زیرا ویرانی فقط دیوار و سقف را فرو نمی‌ریزد؛ حافظهٔ جمعی را می‌خراشد، اعتماد را سست می‌کند، رشته‌های رابطه را از هم می‌گسلد، ذهن را بی‌قرار می‌سازد و انسان را تا مرز بی‌پناهی مطلق پیش می‌برد.

مطالعه »

سپر انسانی و تناقض روایت‌ها..

گٖودرز اقتداری: آن مدعیان همیشگی که حماس و ایران را به سوء استفاده از سپر انسانی برای پوشش از نیروها و مهمات متهم می‌کنند، اینجا حضور ندارد که پاسخ دهند اگر ایران ساختمان هتلی و یا ساختمان تجاری را در بحرین هدف گرفته باشد آیا به یک منطقه جنگی و نیروی متخاصم حمله کرده است یا یک هتل را هدف قرار داده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حذف نسل جوان؛ سرمایه‌هایی که به دار آویخته می‌شوند

پرونده‌سازی در زندان؛ وریشه مرادی به حبس محکوم شد

گزارش مجموعه اطلاعاتی آمریکا می‌گوید ایران می‌تواند ماه‌ها از محاصره هرمزِ ترامپ جان سالم به در ببرد!

سلام! تو زنده‌ای یا مرده؟

رؤیای دموکراسی، واقعیت بحران

صحبتی با افکار عمومی جهان، به‌ویژه مردم آمریکا