سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۱ تیر, ۱۴۰۵ ۱۵:۱۴

پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۵ - ۱۵:۱۴

روز را تسخیر کن!

DiEM25 می خواهد یک آلترناتیو سوم در برابر بن بستی باشد که بازسازی ناسیونالیستی و غیردموکراتیک، اروپا را به آن خواهد کشاند. این جنبش دارای فقط یک هدف رادیکال است: دموکراتیزه کردن اتحادیۀ اروپا.
کار آنلاین

Getting your Trinity Audio player ready...

روز ۹ فوریه در برلین یانیس واروفاکیس، وزیر اقتصاد مستعفی یونان، جنبش “DiEM25” را اعلام و معرفی خواهد کرد. DiEM مخفف “دموکراسی در اروپا” است (Democracy in Europe movement یا به اختصار DiEM) و ۲۵ در کنار آن به سال ۲۰۲۵ اشاره دارد. امید این است که در سال ۲۰۲۵ اروپا به اتحادیه ای دموکراتیک گذر کرده باشد.

DiEM مخفف جذابی است. این کلمه در زبان لاتین حالت مفعولی کلمۀ dies به معنای روز است. اصطلاح مشهور carpe diem، مثلاً، به لاتین به معنای “روز را تسخیر کن!” یا “روز را به چنگ آور!” است. بنابراین در ارتباط با DiEM25 نیز می توان تعبیر “روز را تسخیر کن!” را، به عنوان پیامی امیدوارانه برای یک اروپای دموکراتیک، به کار برد

 

مانیفست DiEM25

DiEM25 می خواهد یک آلترناتیو سوم در برابر بن بستی باشد که بازسازی ناسیونالیستی و غیردموکراتیک، اروپا را به آن خواهد کشاند. این جنبش دارای فقط یک هدف رادیکال است: دموکراتیزه کردن اتحادیۀ اروپا. واروفاکیس در صدد پیشگیری از انفجار درونی اروپا است. این فاجعه بار خواهد بود. مقالۀ بلند و درخشان “نقطه پایانی بر یک پول واحد؟”، نوشتۀ هرمان میخیل، نمونۀ خوبی است که احتمال چنین رویدادی را نشان می دهد. در آن مقاله گزینه ها و پیامدهای “خروج از اورو” به تفصیل بررسی شده اند.

DiEM25 زودتر از آنچه انتظار می رفت، اکنون دارای یک مانیفست است: “مانیفستی برای دموکراتیزه کردن اروپا”. جملۀ آغازین آن یادآور جملۀ مشهوریست: “شبحی بر فراز قدرتهای اروپا در گردش است”. کمابیش همان جملۀ آغازین مانیفست کمونیستی نوشتۀ مارکس و انگلس.

 

۲۰۲۵

اما به تصریح واروفاکیس، پیشتر از این نیز اشباح – اشباحی چون بیگانه هراسی – بر فراز قدرتهای اروپا در گردش بوده اند. بحران اورو از زمره نشانه های وضع کنونی است. سلطۀ ناامیدی و ترس بی شباهت به وضع میان دو جنگ [جهانی] نیست. بی سبب نیست که ما شاهد برگشت ناسیونالیسم، راسیسم و نئونازیسم به صحنه ایم. سقوط اروپای سرمایه داری الزاماً به جهان بهتری منجر نخواهد شد، بلکه می تواند به فاجعه بیانجامد. پس باید از اتحادیۀ اروپا، این شرَ کوچک، دفاع کرد تا بتوان زمان لازم برای ارائۀ یک آلترناتیو بهتر را به دست آورد.

سال ۲۰۲۵ به عنوان زمان نیل به هدف برگزیده شده است، زیرا برای تغییر جهت در تلقی ها و اندیشه های کنونی زمان بسیاری لازم است. در حال حاضر سیاست اساساً حول منافع ملی می چرخد؛ منافعی که از مجاری تعقیب ناپذیری سر از سیاست اتحادیۀ اروپا در می آورند. این وضع باید دگرگون و معکوس شود. جنبش DiEM25 باید بر انترناسیونالیسم رادیکال استوار باشد. این جنبش باید مقدمتاً ناظر بر منافع مشترک اروپا باشد و از این عزیمتگاه بر روندهای ملی و منطقه ای اثر بگذارد.

 

جنبش

دهسال مدتی طولانی است. واروفاکیس خود تأئید می کند که پای یک تعهد تقریباً آرمانشهری (اوتوپیائی) در میان است. اما شکست هم به یک ویرانشهر منجر خواهد شد. دشواری امر برای گذار به یک اروپای همسازتر و دموکراتیک تر در کوششهائی که تا کنون صورت گرفته اند، نیز تجربه شده است. به کرسی نشاندن این دریافت که برای ارائۀ یک سیاست چپ، اروپا باید نقشی مرکزی به عهده گیرد، بسیار دشوار از کار درآمده است. شاید اکنون با حضور واروفاکیس، به عنوان یک روشنفکر سنگین وزن، تکانی در دموکراتیزه کردن سیاست اروپا حاصل آید.

وقتی تعهدی دشوارتر از آنچه پیش بینی شده، از کار درمی آید، آن گاه بهتر است که کار را با یک جنبش آغاز کرد و نه با یک حزب سیاسی اروپائی. یک جنبش نیازی به داشتن برنامه از بدو امر ندارد و می تواند خود را مقدمتاً بر اهداف محدودی بیسار مشخصی متمرکز کند؛ مثلاً بر دموکراتیزه کردن اروپا. اما در تداوم امر وجود یک حزب سیاسی ظرورت خواهد یافت تا بتوان نیروی لازم را برای مطالبات متوجه اهداف به میدان آورد

تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن, ۱۳۹۴ ۹:۴۷ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

پنجاه سال پس از حماسه هشتم تیر؛ ادای احترام به حمید اشرف و جان‌باختگان فدایی

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): امروز که جامعهٔ ایران همچنان با چالش‌های بزرگ در عرصهٔ آزادی‌های سیاسی، عدالت اجتماعی، حقوق شهروندی و توسعهٔ دموکراتیک روبه‌رو است، پاسداشت یاد جان‌باختگان فداییان خلق یادآور مسئولیت ما در ادامهٔ راه مبارزه برای تحقق آرمان‌هایی است که آنان برای آن زیستند و جان باختند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »
نیروهای مسلح ایران

آیا اسرائیل به تنهایی به جنگ با ایران ادامه خواهد داد؟

دمیتری مینین (Dmitry MININ)، نویسنده، کارشناس بنیاد فرهنگ راهبردی: کابینه نتانیاهو نارضایتی خود را از آنچه به باورش رفتار «خیانت‌آمیز» واشنگتن در قبال آشتی با ایران است، پنهان نمی‌کند. از دید اسرائیل، این کشور عملاً در برابر ایرانی که همچنان از نظر نظامی یک قدرت توانمند به شمار می‌رود، تنها مانده است. عبارت «تسلیم فاجعه‌بار» حتی توصیفی نسبتاً ملایم برای «یادداشت تفاهم» امضاشده میان آمریکا و ایران و نیز آغاز گفتگوها در سوئیس دربارۀ «نقشۀ راه» دستیابی به آشتی نهایی میان دو کشور تلقی می‌شود. برای نمونه، نیم‌رود نوویک، مشاور ارشد پیشین شیمون پرز، رهبر سابق اسرائیل، معتقد است بسیاری از اسرائیلی‌هایی که زمانی از ترامپ حمایت می‌کردند، اکنون بر این باورند که او «ما را زیر قطار انداخت».

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دل تنگ تو بودم  

آیا اسرائیل به تنهایی به جنگ با ایران ادامه خواهد داد؟

نرمالیزه کردن صلح در دنیای نرمالیزه‌شدۀ جنگ و خشونت

پایه های لرزان امپراطوری – بخش دوم

اسرائیل ؛ هدفمند، کودکان فلسطینیی را می‌کشد

اطلاعیه کانون نویسندگان ایران: محسن حسام درگذشت