جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۱

جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۱

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!
در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی
بیژن نه برای جان، که برای معنا می‌جنگید. او آخرین متن دفاعیه‌ی جزنی را خوانده بود و سطری از آن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کرد: "آزادی را نمی‌شود خاموش کرد؛ حتی...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ٨ نفر از همراهان زندانی
در آستانه ۲۹ فروردین، پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی در تپه‌های زندان اوین توسط مأموران ساواک هستیم که روز بعد اعلام شد آنان حین...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: محمد توسلی
نویسنده: محمد توسلی
اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه
حزب تودهٔ‌ ایران مبارزهٔ جزنی و یارانش در زندان‌های محمدرضاشاه را نماد روشنی از پیکار مبارزان دلیر راه آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی می داند که در تاریخ میهن ما...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب توده ایران
نویسنده: حزب توده ایران
یاد و خاطره بیژن جزنی و دیگر شهدای راه رهایی ملت ایران از استبداد و وابستگی را گرامی می داریم
مجامع اسلامی ایرانیان: وطن عزیز ما ایران، در درازنای تاریخ پر فراز و نشیب خود، همواره شاهد مبارزه و ازخودگذشتگی و شهادت جوانان آرمان خواه از نحله های گوناگون، از...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نامه های زندان؛ دو نامه از بیژن جزنی به میهن جزنی
گفتم: اگر قرار است هریک از ما در راه آرمانهای بشری و فکری خود جان بدهیم. تفاوت زیادی نخواهد داشت که در این مرحله و به این صورت و یا...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: بیژن جزنی
نویسنده: بیژن جزنی
بازگشت به آینده: یادداشتی درباره‌ی «سینمای آزاد» و فیلم‌سازی آماتور
سینمای آزاد با ایجاد تشکیلاتی غیرمتمرکز و گسترده، در طول یک دهه توانست علاقه‌مندان زیادی را در سراسر ایران جذب کند. آنها با ساده‌سازیِ آموزش فیلم‌سازی، استفاده از قابلیت‌های دوربین‌های...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: نوید آرمان
نویسنده: نوید آرمان

رویکردهای ممکنه جمهوری اسلامی به بحران سوریه: سه ره پیداست

... راه سوم البته مستلزم پرداخت هزینه ای داخلی توسط جمهوری اسلامی است؛ به این معنا که میدان تحرک نیروهای جنگ طلب در درون جمهوری اسلامی باید از آنان گرفته شود. اما متصور است که اگر چنین شود و جمهوری اسلامی بتواند سیاست فعال و مبتکرانه ای را در دفاع از صلح و برای تحقق راه حلی سیاسی برای بحران سوریه پیش برد، راه غلبه بر دشواریهای خود با جهان خارج را نیز خواهد گشود.

تصمیم امریکا به حمله به سوریه، با یا بدون هر همراه دیگری، تقریباً قطعی است. قید “تقریباً” هم بیشتر از سر یک احتیاط کلی است و محملی برای تلاش، و نه مبتنی بر ملاحظه ای تحلیلی، که حکایت از احتمال انصراف هیئت حاکمه امریکا از حمله به سوریه داشته باشد. اوباما اقدام به حمله را مشروط به تأئید کنگره امریکا کرده است و بعید می نماید که کنگره از آن سر باز زند.

سوریه یک انبار باروت است: تلاقی گاه منافع گوناگون و چندلایه. آکتورهای داخلی و منطقه ای و جهانی همگی در سوریه فعال اند. در هر لایه هم، پای آکتورهای ریز و درشت متعددی و نیز منافع متنوع و متضادی در میان است. در این مجموعه به دشواری بتوان آکتوری را یافت که منافع متجانسی را در سوریه تعقیب کند.

همین مختصر حاکی از درونمایه انفجاری مهیبی در اوضاع سوریه است. جنگ در سوریه قطعاً به سوریه محدود نخواهد ماند. نه لیبی و نه عراق، هیچ کدام تصویر آینده سوریه در صورت بروز جنگی در آنجا نخواهد بود. علیرغم ناتوانی روسیه برای مقابلۀ مستقیم با امریکا و ترجیح مطلق چین برای آن که حتی از جنگ غیرمستقیم با امریکا بپرهیزد و اقتصاد را میدان بسیار فراختری برای مانور خود یافته است، جنگی در سوریه، بسیار بعید است که به سوریه محدود بماند و دستکم ابعاد منطقه ای نیابد[۱]. حداقل کشیده شدن پای حزب الله لبنان به نفع سوریه، سپس کل لبنان (نه به نفع سوریه) به منجلاب جنگ و دست زدن سوریه به عمل انتقامی – ولو در حکم خودکشی، علیه متحدان امریکا در منطقه، قاعده خواهند بود و نه استثتا.

همین وضع بسیار حساس و خطرناک است که درست مانع از بروز جنگ نیز می شده است. باز به دلیل همین وضع است که ابعاد حمله امریکا به سوریه از هم اکنون تقریباً روشن اند: امریکا در صدد ورود به جنگ جدیدی در خاورمیانه و در سوریه نیست؛ حتی در صدد انجام یک نبرد هم نیست. اوباما تقلای بسیار نشان داده که حملۀ امریکا به سوریه را محدود، “شسته رفته” و از این دست معرفی کند. امریکا در صدد یک “بزن و دررو” علیه سوریه است؛ حمله ای اساساً موشکی، نه با هدف سرنگونی بشار اسد و ویرانگری بزرگ ابعاد زیرساختهای سوریه، بلکه متوجه برخی اهداف نظامی. با چهره مهیبی که اپوزیسیون مسلط بشار اسد از خود نشان داده است، “انتخاب” امریکا بر تداوم وضع فعلی و ممانعت از تغییر قطعی قوا به نفع یکی از طرفین قرار گرفته است.

اما همان “بزن و دررو” امریکا می تواند چاشنی درونمایه انفجاری مهیب موجود در سوریه باشد. اشتباه وخیم امریکا، در زنجیره اشتباهاتی که به وضع کنونی انجامیده اند، این است که هنوز بر امکان “مدیریت جنگ” بر طبق نقشه های خودش باور دارد. این که واکنش طرفهای مختلف ذینفع در سوریه، به شمول بخشهائی از مردم سوریه، نسبت به چنین حمله ای چه باشد بزرگترین ابهامی است که “مدیریت جنگ” از پیش بینی و مدیریت آن عاجز خواهد ماند.

گفتنی نیست که رویکرد جمهوری اسلامی به مسئله سوریه دارای اهمیت فوق العاده است. بسیار پیشتر از این، اما خاصه در مقطع کنونی، این نظر که “هدف امریکا سوریه نیست، بلکه ایران است” از جانب تحلیلگرانی ابراز شده است. این نظر، بیشتر از آن که مبتنی بر داده های سخت و اکید ناظر بر وضع مشخص لحظه باشد، حاصل دیدگاه ها و مواضع عمومی صاحبان آن نسبت به استراتژی امریکا در مورد خاورمیانه و ایران است؛ استراتژی ای که مدام شواهد اعتبار خود را بیشتر از دست می دهد. با این حال این نظر حاوی عنصری از حقیقت نیز هست و آن، پتانسیل سوریه است برای این که تا ایران نیز گسترش یابد. این مقدمتاً کیفیت عمل جمهوری اسلامی در قبال وضع است، و نه نقشۀ امریکا و غرب، که می تواند سوریه را تا ایران گسترش دهد. هستند البته حلقه هائی از قدرت در امریکا و غرب، در منطقه و در ایران نیز، که در صدد و سودای این گسترش اند.

در عمومی ترین دسته بندی، کیفیت عمل جمهوری اسلامی نسبت به بحران سوریه می تواند یکی از سه راه زیر باشد:

۱. سوریه را خط قرمز خود بداند و همراه با این کشور در صدد تلافی حملۀ [تقریباً قطعی] امریکا برآید. این که طریق تلافی، طریقی است که از زبان جزایری و جعفری بیان شده اند یا طریق دیگری، ابداً فاقد اهمیت است. این راه درست همان راه گسترش سوریه تا ایران است. طبعاً طریق تلافی می تواند بر میزان خصومت میان ایران و امریکا مؤثر افتد اما نمی تواند مانع از تشدید خصومت  باشد. قابل تصور است که با توجه به مناسبات استراتژیک جمهوری اسلامی و سوریه در طول ده ها سال و اهمیت بقای نظام کنونی سوریه برای جمهوری اسلامی، این راه از حمایت نیرومندی در درون هیئت حاکمه جمهوری اسلامی برخوردار باشد. واقعاً هم تاکنون این راه تنها از جانب حلقه هائی در درون جمهوری اسلامی تبلیغ می شده است.

۲. راه دوم پرهیز از هر ابتکار و اقدام علیه حملۀ امریکا و پا پس کشیدن از صحنۀ سوریه به طور کلی است. این راه یا با تشخیص خطر نهفته در وضع، و یا از سر مخالفت صرف با جمهوری اسلامی، و بنابراین مخالفت با ایفای هر نقشی، ولو احتمالاً مثبت، توسط آن ارائه می شود.

۳. راه سوم ایفای نقشی فعال و سازنده در نیل به راه حلی سیاسی و صلح آمیز برای سوریه است. واقعیت این است که جمهوری اسلامی یکی از آکتورهای سنگین در تعادلی است که می تواند در سوریه حاصل آید. چنین تعادلی یا پس از دوره ای از جنگ و بی ثباتی در منطقه حاصل خواهد شد[۲] و یا هم اکنون با مقابله علیه هر آن چه وضع را به سمت جنگ سوق می دهد. باور به امکان تعادلی در سوریه امروزی بدون توسل به جنگ ابداً ساده لوحانه نیست. با اتکا به مخالفتی که بسیاری از دولتها و ملتها، از جمله در انگلیس و امریکا، و نیز شخصیتها و سازمانهای بین المللی، از جمله دبیرکل سازمان ملل، و احزاب و سازمانهای صلحدوست با جنگ ابراز داشته اند، می توان به چنین تعادلی دست یافت. چنان که پیشتر اشاره شد، این را نیز نباید از نظر دور داشت که سرنگونی بشار اسد هدف لحظۀ کنونی امریکا نیست؛ نکته ای که احتمال دستیابی به تفاهمی ولو موقت و شکننده را تقویت می کند.

روشن است که اگر سیر رویدادها و تزلزل در اخذ ابتکارها، کار را به راه نخست بکشاند، آن گاه می توان رسالت روحانی را هم خاتمه یافته اعلام کرد. اهمیت حل و فصل مسائل میان ایران و کشورهای خارج، اعم از همسایه و منطقه و دیگران، برای حل مسئله پرونده اتمی جمهوری اسلامی و رفع تحریمها، نیاز به تأکید نیست.

راه دوم نه واقعی است و نه مبتکرانه. راه سوم البته مستلزم پرداخت هزینه ای داخلی توسط جمهوری اسلامی است؛ به این معنا که میدان تحرک نیروهای جنگ طلب در درون جمهوری اسلامی باید از آنان گرفته شود. اما متصور است که اگر چنین شود و جمهوری اسلامی بتواند سیاست فعال و مبتکرانه ای را در دفاع از صلح و برای تحقق راه حلی سیاسی برای بحران سوریه پیش برد، راه غلبه بر دشواریهای خود با جهان خارج را نیز خواهد گشود.

 

زیرنویس

 

[۱]  روشن است که منظور از “جنگی در سوریه” جنگ داخلی جاری در سوریه نیست.

[۲]  کاملاً بعید است که تعادل حاصله پس از جنگ مفروض، تعادلی به نفع جمهوری اسلامی باشد.

تاریخ انتشار : ۱۰ شهریور, ۱۳۹۲ ۱:۳۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی

پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی

اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه

یاد و خاطره بیژن جزنی و دیگر شهدای راه رهایی ملت ایران از استبداد و وابستگی را گرامی می داریم

نامه های زندان؛ دو نامه از بیژن جزنی به میهن جزنی