کنفرانس سالانۀ بنیاد پژوهشهای زنان ایران، امسال برای بیست و چهارمین بار، از ۲۶ تا ۲۸ جولای ۲۰۱۳ در شهر کلن آلمان برگزار شد. کنفرانس امسال بنیاد به موضوع “زن، تن و اختیار” اختصاص داشت.
روز اول کنفرانس به مسائل و مشکلات زنان ایران و خاورمیانه اختصاص داده شده بود. سخنران میهمان این بخش خانم امل رمسیس از کشور مصر بود. خانم رمسیس به دلیل مشکلات نتوانست مستقیماً در کنفرانس شرکت داشته باشد، به همین دلیل از طریق سیتم اینترنتی اسکایپ در کنفرانس شرکت کرد و در ارتباط با مسائل و مشکلات زنان مصر پس از بهار عربی صحبت کرد. خانم رمیسس سپس به پرسشهای شرکت کنندگان در سمینار پاسخ داد.
در همین روز میزگردی تحت عنوان پیکر زن و حجاب در جوامع اسلامی برگزار شد. شرکت کنندگان در این میز گرد خانمها صدیقه وسمقی، شهلا شفیق و خانم سیران آتش ساکن برلین از کشور ترکیه بودند. گردانندگی این میزگرد به عهده خانم چیلر فیرتینا از شهر کلن بود.
در روز اول همچنین مراسم بزرگداشت زنان برگزیده سال نیز برگزار شد. در این مراسم به فعالان نشریه “نیمه دیگر” لوح تقدیری اهدا شد، که خانم فتحیه زرکش به نمایندگی از جانب آنان این لوح را دریافت کرد.
در جنب کنفرانس امسال نمایشگاهی هم از آثار نقاشان ایرانی که نقاشی آنها با مضمون کنفرانس همسو بودند تشکیل شده بود. این نمایشگاه اثار هنرمندانی چون سودابه اردوان، ژاله باقری، آرتا داوری و علی باغبان را به نمایش گذاشته بود.
در پایان نخستین روز، برنامه های هنری توسط چندین گروه موسیقی و رقص ایرانی و غیرایرانی اجرا شدند.
دومین روز کنفرانس با پیام بنیاد که خانم گلناز امین – سرپرست بنیاد – آن را قرائت کرد، آغاز بکار کرد.
در برنامه این روز به موضوعاتی چون: ۱- شرم از تن، نقش مذهب و سنت، ۲- جنسیت و حق انتخاب، ۳- بدن زن پاشنه آشیل جنبش زنان ایران، و ۴- نگاه به بدن زن در فیس بوک پرداخته شد.
پس از آن میز گردی با مضمون چهار موضوع بالا با شرکت خانمها مریم رحمانی، نجمه موسوی، نفیسه آزاد و سوده راد برگزار شد. گردانندگی این میز گرد را خانم الهه امانی بر عهده داشت.
گروه های زنان فعال ایرانی، ایرانی- آلمانی و آلمانی شهر کلن نیز در این روز معرفی شدند: گروه لیلا (مبارزه با خشونت علیه زنان )، گروه زنان و همجنسگرایان مستقل دانشگاه کلن، انجمن زنان ایرانی- آلمانی شهر کلن، گروه مقابله با حجاب (یکی از شاخه های شبکه بین المللی همبستگی با مبارزات زنان).
در بخش پایانی این روز برنامه موسیقی، اجرای تئاتر و رقص و کنسرت زیبای خانم دریا دادور اجرا شد.
روز پایانی کنفرانس با تأخیر شروع شد و با تشکیل میز گردی تحت عنوان “جنسیت و هویت جنسی” آغاز به کار کرد. در این میز گرد به مسائل همجنسگرایان، لزبینها و فراجنسیتیها پرداخته شد.
شرکت کنندگان در این میزگرد خانمها سعیده سعادت، شادی امین و الهام ملک پور بودند. گردانندگی این میزگرد را خانم رها بحرینی بر عهده داشت.
“زندگی مجردی و رابطه آن با اختیار زنان” موضوع مبحثی در ارتباط با زندگی زنان مجرد در ایران بود که به فراز و نشیبهای زندگی این زنان و همچنین به مشکلات اقتصادی و اجتماعی این گروه از زنان می پرداخت.
بخش معرفی کتاب زنان که قرار بود در روز دوم انجام شود، به دلیل تغییرات در برنامه، در این روز برگزار شد. در این بخش کتابهای زیر معرفی شدند:
بدره جان و هفت شهر عشق از ژاله احمدی
خیزش زنان ایران در اسفند ۱۳۵۷ از مهناز متین
شکنجه و خشونت جنسی علیه زندانیان سیاسی زن در جمهوری اسلامی از شادی صدر
اسلام سیاسی جنسیت و جنس گونگی از شهلا شفیق
ارزیابی از کنفرانس بخش پایانی این سه روز بود که در آن به معرفی کمیته برگزار کننده کنفرانس و عملکرد آن پرداخته شد. در همین بخش خانم گلناز امین محل برگزاری ۲۵ کنفرانس بنیاد را، که لوس انجلس خواهد بود، اعلام کرد و از خانم الهه امانی خواست تا عنوانهای پیشنهادی برای کنفرانس آینده را با شرکت کنندگان در میان بگذارد. خانم امانی ضمن طرح سه موضوع پیشنهادی از شرکت کنندگان خواست که نظرات خود را در خصوص عنوان کنفرانس بعدی با کمیته برگزار کننده در میان بگذارند.
سپس فرصتی به شرکت کنندگان در کنفرانس داده شد تا نظرات و انتقادات و پیشنهادات خود را با کمیته برگزار کننده در میان بگذارند. برخی از اعضای کمیته به سوالات و انتقادات پاسخ دادند.