چهارشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۸

چهارشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۸

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت
#سوزنبان
سوزنبانِ پیر چشمکی زد. صدای سوت قطار از دور شنیده می‌شد. شلوغی ایستگاه بخاطر پایان این جنگ ۱۲ روزه، مرا یاد کودکی و نوجوانی‌ام می‌انداخت. می‌ترسیدم جا بمانم. تجربه جاماندن...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
وارث شکست‌خورده و پرچم!
از نظر آنها، فقط قدرت‌های غربی اختیار ایجاد یا سرنگونی رژیم‌ها را دارند. می‌توان تا حدی با این دیدگاه همدل بود: به هر حال، بریتانیا در نیمه اول قرن بیستم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گلنار نیک‌پور اسکندر صادقی بروجردی
نویسنده: گلنار نیک‌پور اسکندر صادقی بروجردی
Lasting peace is only possible with active popular participation
The twelve days of war brought unexpected results. Iran's internal cohesion was preserved, despite chronic economic crises and social divisions...Peaceful protests in various countries, Iranian immigrants' support for the right...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fedaian (Majority)
نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fedaian (Majority)
نه قیام، نه تسلیم؛ سکوت پیش از خیزش یا تدبیری برای فردا؟
بخش بزرگی از جامعه با آگاهی دریافته‌اند که تغییر رژیم، بدون آمادگی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، می‌تواند تنها به بازتولید شکلی دیگر از همان استبداد منجر شود. مردم ایران بارها...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
زندان اوین نماد مقاومت و مبارزه بود
روی زندان قرچک حتی نمی‌شود اسم «زندان» گذاشت. یک سری سلول‌اند که به اندازه‌ی سلول‌های ۲۰۹ پنجره ندارند. هوا؟ نزدیک محل سوزاندن زباله است؛ هوایی آلوده و فاجعه‌بار. آب؟ آب...
۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: ویدا ربانی
نویسنده: ویدا ربانی

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

بی گمان جمهوری اسلامی در یکی از بدترین دوره ها و شرایط حیات سیاسی اش به سر می برد. وضعیت عمومی کشور در تمام زمینه ها، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی  با کلمه ی بحران گره خورده است. علاوه بر وضعیت دشوار داخلی، شرایط در منطقه و جهان نیز دستخوش تغییرات قابل ملاحظه ی شده است که بر کشور تاثیر می کذارد. چه عواملی شرایط موجود را شکل می دهد؟

عمیق تر شدن شکاف دولت ملت و ریزش سرمایه ی اجتماعی در جمهوری اسلامی ادامه دارد. پس از جنبش زن، زندگی، آزادی، در کشور تحول فرهنگی بزرگ و غیر قابل انکاری رخ داده است. از ویژگی های این تحول فاصله گرفتن بیش از پیش مردم از گفتمان فرهنگی حاکم و پشت کردن اکثریت بزرگی به نظام اسلامی است. عدم مشارکت در مقیاس وسیع در انتخابات و نافرمانی مدنی در زمینه ی تحمیل پوشش اجباری از نمودهای عمده و قابل مشاهده ی فاصله ی افزایش یابنده ی مردم از نظام حاکم است.

حکمرانی نامطلوب، ایدئولوژیک و غیر کارشناسانه، کشور را در تمام زمینه ها با بن بست مواجه کرده است. بحران ها اکنون تهدید کننده تر و غیر قابل کنترل تر شده اند، بحران خالی کردن صندوق های بازنشستگی، افزایش نرخ دلار و ریزش ارزش پول ملی و نبود منابع برای مقابله با آن، بحران انرژی و بحران های محیط زیستی تاثیر بیشتری بر دشواری اوضاع دارند. تورم افسار گسیخته و از دست دادن بیش از پیش قدرت خرید مردم، و نبود امکان پاسخگویی به ضرورت افزایش دستمزدها نیز بر وخامت اوضاع می افزاید.

تضعیف محور مقاوت با ضربات سخت وارد شده به نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی، سرمایه گذاری سنگین نظام  را روی این نیروها بیش از پیش در نزد حامیانش زیر علامت سئوال برده است. ترور هنیه، حسن نصراله و سایر فرماندهان حماس و حزب اله و بمبارانهای وسیع اسرائیل در غزه و لبنان که هزاران انسان بی گناه و زن و کودک را نابود کرد، نمی تواند بر نیروهای داخلی مدافع نظام و نگاه آنان به سیاست منطقه ای آن تاثیر عمیقی نگذاشته باشد.

سقوط دولت سوریه سخت ترین شکست برای محور مقاومت مورد حمایت نظامی و مالی جمهوری اسلامی بود، جایی که بی گمان میلیاردها دلار هزینه شده است. تمام حوادث فوق الذکر در ابعاد قابل ملاحظه ای نفوذ و توانایی منطقه ای نظام و نیروهای نیابتی اش را کاهش داده است.

بازگشت ترامپ به قدرت، در شرایط دشوار داخلی کنونی و پس از تحولات منطقه ای که تضعیف محور مقاومت و محدود شدن امکانات و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی را در پی داشت، بر پیچیدگی راه برون رفت جمهوری اسلامی از وضعیت دشوار کنونی می افزاید.

موضوع هسته ای که سالهاست مسئله ی مورد اختلاف بین جمهوری اسلامی و غرب بوده است دوباره در دستور کار ترامپ قرار گرفته است. آنچه تا کنون از اظهار نظر های ترامپ می توان فهمید، رسیدن به توافق از طریق مذاکره است، اما در صورت عدم توافق راه حل نظامی از طریق همکاری با اسرائیل برای بمباران مراکز هسته ای ایران را نیز منتفی نمی داند.

با آمدن ترامپ خطر حمله ی نظامی به کشور در صورت بی نتیجه ماندن مذاکرات، با توجه به لابی اسرائیل که این هدف را از قبل دنبال می کند و نزدیکی خاص ترامپ به اسرائیل جدی است.

فشار کشورهای بزرگ اروپایی نیز برای توافق بر سر برنامه ی هسته ای و محدود کردن آن همزمان آغاز شده است. این در شرایطی است که خطر فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگشت به تحریم های قبل از برجام برگ تهدید کننده ای است در دست این کشورها که امکان استفاده از آن پس از اکتبر امسال وجود نخواهد داشت.ا

 

چه گزینه هایی پیش روی نظام است؟

ترامپ مسیر حرکتش را بر پایه ی سود و زیان انتخاب می کند و آنچه تا کنون گفته و انجام داده است نشان می دهد که مذاکره برای دستیابی به توافق را انتخاب کرده است. همزمان دعوت از نتانیاهو به کاخ سفید به عنوان اولین رئیس دولت خارجی، نشانگر نزدیکی به او و اولویت سیاست خارجی دولت جدید و تاثیر قابل ملاحظه ی اسرائیل در فرم دادن و دامنه ی خواسته ها از جمهوری اسلامی در مذاکره است.

جمهوری اسلامی برای اولین بار در تاریخ وجودی خودش برای مذاکره ی مستقیم با دولت ترامپ اظهار آمادگی کرده است. از این رو می توان نتیجه گرفت که شرایط برای انجام مذاکرات آماده می شود. مذاکرات با توجه به بیرون رفتن آمریکا از برجام، اختلافات بین جمهوری اسلامی و غرب بر سر برنامه ی هسته ای و تاخیر طولانی و بلاتکلیفی حل آن، ادامه و توسعه ی برنامه ی هسته ای و غنی سازی اورانیوم ، میزان بالای اورانیوم غنی شده تا شصت در صد، موقعیت تضعیف شده ی حاکمیت در داخل کشور و نداشتن امکانات لازم برای بهبود اوضاع بسیار دشوار خواهد بود.

تردیدی نیست که برای رفع تحریم ها و بهبود زندگی مردم، مذاکره و تن دادن به خواسته های معین آمریکا و غرب اجتناب پذیر است. آلترناتیو آنچه جمهوری اسلامی در مذاکرات برای توافق روی میز می گذارد، توافق نکردن، وخامت بیشتر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و تهدید منافع ملی و فروپاشی اجتماعی است. باید با تمام توان برای توافق مذاکره کرد و در حد امکان و تا جایی که به منافع ملی کشور صدمه نزند، از برخی مواضع پیشین عقب ‌نشینی کرد.

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

حتی در صورت توافق و برداشته شدن تحریم ها، بهبود نسبی شرایط اقتصادی و اجتماعی زمان بر خواهد بود. عمیق تر شدن شکاف دولت – ملت و پشت کردن روز افزون مردم به نظام، بزرگ ترین آسیب به اقتدار ملی و برداشتن موانع در مسیر سازندگی و شکوفایی کشور است. چنین شرایطی بی تردید کشور را در برابر تهدیدات خارجی آسیب پذیر تر میکند.

راه برون رفت از این شرایط دشوار تغییرات و ایجاد چشم اندازهایی است که امید به آینده ای بهتر را به جامعه باز می گرداند. اعمال اراده ی مردم از طریق آزادی زندانیان سیاسی، انتخابات آزاد و تغییر قانون اساسی مناسب ترین گزینه است. شرایط داخلی، منطقه ای و جهانی به گونه ای است که اگر نظام به عقب نشینی دست نزند، فروپاشی اجتماعی، رفتن نظام و شرایطی غیر قابل پیش بینی دیر یا زود سرنوشت کشور را رقم خواهد زد. متاسفانه پاسخهای جمهوری اسلامی به شرایط سخت همیشه با تاخیر های طولانی و پر هزینه بوده است.

برای رفع تحریم ها و برقراری مناسبات متوازن با غرب و جهان و گشایش و برون رفت از وضع بسیار دشوار کنونی، دو راه مکمل هم، در صورت وجود اراده برای انتخاب آنها در دسترس است، یکی مذاکرات و توافقی که منجر به رفع تحریم شود و دیگری باز کردن مسیر اعمال اراده ی مردم که امید به بهبود را به جامعه باز می گرداند.

 

 

 

 

 

تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ ۱۰:۱۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

2 Comments

  1. میرنادر گفت:

    در تعجبم از دوستانی که همچنان از “مذاکرات و توافقی که منجر به رفع تحریم شود” صحبت می‌کنند انگار که طرف مقابل هیچ خواستی ندارد جز مذاکره با ایران. نمی‌دانم این دوستان نمی‌دانند یا خود را به نادانی می‌زنند. مگر ۹ سال پیش مذاکره نشد، و توافق نشد؟ آیا تحریم‌ها برداشته شدند؟ مگر این طرف آمریکایی نبود که یک یکجانبه از برجام خارج شد و بقیه طرفهای غربی را همراه خود خارج کرد؟ مگر در سال ۲۰۲۱، مذاکرات مخفیانه بین ایران و آمریکا صورت نگرفت؟ آیا دلیل به بن بست رسیدن این مذاکرات آمریکا نبود که به هیچکدام از راه حلهای پیشنهادی ایران جواب مثبت نداد؟ اگر نمیدانید، بهتر است ننویسید تا مرتکب ایجاد گمراهی نشوید.
    وجود اراده برای رسیدن به توافق باید در هر دو طرف مذاکره باشد. متاسفانه از طرف آمریکایی تا کنون چنین اراده ای نشان داده نشده است. آمریکا فقط یک چیز میخواهد: کاپیتولاسیون کامل ایران. خواستی که متاسفانه بوسیله بخش بزرگی از نیروهای چپ اپوزیسیون پشتیبانی می‌شود.

  2. علی گفت:

    آفرین جناب نادر، نقد شما بسیار درست است. مشکل روشنفکران چپ این است که اگر خودشان‌ در آن تصمیم گیری شریک نباشند آن سیاست غلط است. عینک دشمنی که‌ اپوزیسیون خارج از کشور بر دیدگان خود دارد را برای اینکه بتواند مخاطبی در جامعه‌ ایران داشته‌ باشد باید از دیدگان خود بردارد و در راستای منافع ملی خصوصا سازمانی که مدعی دفاع از حقوق کارگران و زحمتکشان دارد عمل کند. .علی آمریکا

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟

ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم

#سوزنبان

وارث شکست‌خورده و پرچم!

Lasting peace is only possible with active popular participation

نه قیام، نه تسلیم؛ سکوت پیش از خیزش یا تدبیری برای فردا؟