چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۵

چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۵

در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران
بهزاد کریمی: گزینش چنین زبانی و امضای پای «اطلاعیه»، رفتاری متفاوت با هنجار تاکنونی این سازمان در قبال غیر خود به تماشا می‌نهد و سایبانی است بر سلامت فضای گفتگو،...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
قدرت انکار: چرا کشورها درباره اقدامات خود دروغ می‌گویند؟
این مقاله به بررسی نقش انکار در سیاست بین‌الملل می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه کشورها با انکار مسئولیت اقدامات خصمانه، می‌توانند از تشدید تنش‌ها جلوگیری کرده و افکار عمومی...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان رضا فانی یزدی
نویسنده: برگردان رضا فانی یزدی
محاصره غذایی غزه؛ ادامه جنایت علیه بشریت، جهانی شرمسار گرسنگان
یونیسف نیز هشدار داده که بیش از ۹٬۰۰۰ کودک با سوءتغذیه حاد مواجه‌اند. کامیون‌های غذا هفته‌ها پشت گذرگاه‌ها متوقف مانده‌اند. این وضعیت، نتیجه یک حادثه نیست؛ بلکه آشکارا محصول نسل...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
خاموش شد آن شمع صبور!
عارفه، سی و چند سال را پس از اعدام همسرش با عشق به حسین و آرمان‌های او، و با امید به زندگی در چهره‌ی دخترش «سحر»، با عزت و سربلندی...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: دوستان و یاران زنده یادان عارفه و حسین
نویسنده: دوستان و یاران زنده یادان عارفه و حسین
مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی
مارکوزه ذهنگرایی "فلسفه زتدگی" را فلسفه "مشخص" نامید و از آن طریق به مخالفت و انتقاد از مارکسیسم، پرولتاریا، و حزبش پرداخت، وی بحران کاپیتالیسم را مقوله ای از "هستی"...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
تغییر نام لایحه «منع خشونت علیه زنان» و حذف واژه خشونت - بخش دوم
در واقع، خشونت اساساً از عنوان این لایحه حذف و دچار تغییر شده است. این‌که حتی خودِ مفهوم خشونت نیز حذف می‌شود، بسیار معنادار است. کلماتی که به عنوان مفاهیم...
۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: فاطمه علمدار
نویسنده: فاطمه علمدار
آنتروپی
پیرمرد می‌گوید دیگر آن چشمِ نافذِ گذشته، آن شم، آن حساسیت تُند و تیز کودکی را نداریم ولی می‌دانیم که در این زندگی سراسر مصیبت، در عین آن که ضعیف...
۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

شبکه های اجتماعی چقدر اجتماعی هستند؟

ما کاملاً در منطق سرمایه ادغام شده ایم - آنچه در آنجا انجام می شود چیزی است که برای اپراتورها سود می آورد. و تصمیم گیری در مورد این زیرساخت های جهانی در نهایت در دست مالک چند" کنسرن" و نمایندگان آنها است. ما در حالیکه در خانه هایمان نشسته ایم, به طور دسته جمعی فروخته می شویم. همانطور که در هفته های اخیر همراه با توییتر به تسلا فروخته شدیم . در این گیر و دار۴۰ میلیارد دلاری, می بایست بر ما روشن می بود که آن چنان در این سیستم ادغام شده ایم که در حد کالا یا یک بسته پستی قابل انتقال هستیم.

شبکه های اجتماعی چقدر اجتماعی هستند، ما و آنها چگونه در ارتباط با هم قرار می گیریم ؟  البته برای ما روشن است که  در هر صورت آنها همه جا هستند و ما هم نمی توانیم  زندگی روزمره خود را بدون آنها تصور نماییم. میلیاردها نفر از همه نسل ها و طبقات اجتماعی از آنها استفاده می کنند. ظاهرا باید بپذیریم که آن ها از ما فاصله ای ندارند, آن ها به سیستم مرکزی اعصاب ما متصل شده اند. آنها، راه‌های ساده و کاملاً جدیدی را برای گفتگو با یکدیگر و مخاطبین خود، در شرایط زمانی واقعی برای اطلاع‌رسانی و سرگرمی ارائه می‌دهند. آنها به خصوص در بحران ها و زمان های جنگ، مانند اکنون در اوکراین، خدمات مهمی انجام می دهند. 

با این حال، با بررسی دقیق تر و با توجه به تجربه ای که در طول سال ها به دست آمده است، یافته های ما در کنار هم  متناقض باقی می مانند. حداقل دو بعد ضد اجتماعی در سیستم مدیریت فعلی رسانه های اجتماعی به وضوح دیده می شود. آنها عمدتاً برای اپراتورها و صاحبان آنها اجتماعی هستند!  به تعبیر دیگر, آن ها عمومی اند چون همه به آنها دسترسی داریم. اما خصوصی هستند چون, ما هیچ نقشی در اداره  امور آنها نداریم. اصلی صریح  که جدای از قوانین اساسی کشور ها باید مورد تاکید قرار گیرد همان تفاهم عرفی است که به استقلال و عدم  وابستگی رسانه ها تاکید دارد, به طور آشکارا نقض می شوند و این امر, هم باعث دلسردی  است و هم در تخریب باورها, نقش مهمی بازی می کند و عملاً  منافع کاربران نادیده میگیرد.   در توافق‌هایی که داوطلبانه و همراه برنامه ها، با چند کلیک آزاردهنده منعقد می‌کنیم، معمولاً بدون نگاه دقیق چند قرارداد حقوقی را به امضاء در می آوریم. ما حق داریم تا خود را در حد محصولات قابل پذیرش بازار تغییر دهیم و داده ها و گرفته ها را به عنوان کالا و اصل داد و ستد,در معرض استفاده بیشتر قرار می دهیم. در نهایت آنچه رخ می دهد مصادره انبوه نظارت ها و سلب حق رای است. حتی فهمیدن اینکه چه اتفاقی برای داده‌های ما می‌افتد، و چه حقوقی نسبت به آن‌ها داریم، دشوار و از دید اکثریت قریب به اتفاق مردم پنهان می‌ماند. متوجه می شویم که  به عنوان کاربران این خدمات انحصاری، ما کاملاً در منطق سرمایه ادغام شده ایم – آنچه در آنجا انجام می شود چیزی است که برای اپراتورها سود می آورد. و تصمیم گیری در مورد این زیرساخت های جهانی در نهایت در دست  مالک چند” کنسرن” و نمایندگان آنها است. ما در حالیکه در خانه هایمان نشسته ایم, به طور دسته جمعی فروخته می شویم. همانطور که در هفته های اخیر همراه با توییتر به تسلا فروخته شدیم . در این گیر و دار۴۰ میلیارد دلاری, می بایست بر ما روشن می بود که آن چنان در این سیستم ادغام شده ایم که در حد کالا یا یک بسته پستی قابل انتقال هستیم. 

باید تاکید کرد که روابط اجتماعی متنوع ما توسط  همین رسانه های اجتماعی غالبا مخدوش شده است. واقعاً چه چیزی در اینجا توسط ابزارهای هوشمند به عنوان امکان اعتماد برانگیز اجتماعی تعریف و ترجیح داده می‌شود؟ آنجا که توجه مان را به خود جلب می کنند از مدل تبلیغاتی کسب و کار حمایت می کنند. ما را از یک طرف همراه جمع  های وسیع تر,غرق ایده آل های اغراق آمیز همراه خودنمایی ها, در چرخه سودآوری خود قرار می دهند.  امکان پرتاب کردن خود از این سیستم هیجان انگیز و سازمان یافته را از ما گرفته یا محدود میکنند و در این گردش جمعی مسحور می مانیم.

مثلا در هجوم آمریکا و در مجموع, کشور های غربی در سال ۲۰۰۳ به کشور عراق, تمام تصاویری که از طریق رسانه ها به خورد مردم جهان داده می شد, تقریبا از یک کانال کنترل شده بود. و به همین دلیل, کنترل رسانه ها همیشه و تا حدودی مطلق, در دست کشورهای غربی بود  و هست. این امر در جنگ لیبی, که به طور عمده توسط  فرانسه و آمریکا صورت گرفت  نیز به خوبی قابل بر رسی بود. اکنون نیز در مورد جنگ اوکراین  همان کنترل و روش سانسور گزارش ها و تصویر خبری دارد توسط رسانه های غربی اعمال می گردد. حال اگر همه این صحنه آرایی های هیجان انگیز را بر مبنای سود و زیان ببینیم و محاسبه کنیم, و همه این آوارگی های میلیونی را با فرمول بندی های کسب درآمد تجزیه و تحلیل کنیم  به مشکلات وجدانی زیادی  دچار نمی شویم!  تا ما خود را در یک جهت این بده و بستان ها نبینیم به قوام فکری منسجمی نمی رسیم. ما از جهتی که صدا ها را می شنویم  سازمان داده می شویم.  رسانه ها و شبکه های اجتماعی به نقش خود کاملا واقف هستند و جهتی را انتخاب می کنند که نشانده منافع طبقاتی آن ها است. 

برای پاسخ به پرسش های بسیار خود از جمله پاسخ به لحظات مشاهده نشده و تجربه نگردیده اعتماد به نفس ها را در کنار هم بگذاریم و تصمیم بگیریم که کدام داده ها را به چه کسی و برای چه هدفی ارسال  کنیم. چگونه می توانیم با تناقضات به طور جدی برخورد کنیم و مقهور آن ها نشویم و بپذیریم که همه چیز می‌تواند تغییر کند و این تغییر چگونه ممکن است.  این برنامه ها سرنوشت ما نیستند، آنها متعلق به شرایطی هستند که می توان آنها را تغییر داد.

شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱- ۷ مای ۲۰۲۲

 

تاریخ انتشار : ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۱ ۶:۲۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران

قدرت انکار: چرا کشورها درباره اقدامات خود دروغ می‌گویند؟

محاصره غذایی غزه؛ ادامه جنایت علیه بشریت، جهانی شرمسار گرسنگان

خاموش شد آن شمع صبور!

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

تغییر نام لایحه «منع خشونت علیه زنان» و حذف واژه خشونت – بخش دوم