شیرین عبادی فعال حقوق بشر و یکی از زنان برنده جایزه بین المللی صلح نوبل با اشاره به انتخاب ۳ زن به عنوان برنده این جایزه در سال جاری، سیاست کمیته انتخابی این جایزه را در انتخاب زنان به عنوان فعالین صلح و حقوق بشر هوشمندانه و نشان اهمیت نقش زنان در شکل گیری جوامع دمکرات و عاری از تبیض دانست.
وی که عصر روز یکشنبه ۹ اکتبر در جمع تعدادی از ایرانیان شهر گوتنبرگ سوئد سخنرانی می کرد، با نگاهی اجمالی به تحولات کشورهای عربی اظهار داشت که “رفتن دیکتاتور به معنای برچیده شدن بساط دیکتاتوری نیست و کاربرد اصطلاح بهار عرب برای کشورهای عربی کمی زود است؛ چرا که بهار سیاسی با دموکراسی همراه است و جوامعی را که نیمی از مردم جامعه یعنی زنان را به فراموشی می سپارد نمی توان دمکرات نامید”.
وی افزود: “بهار عرب زمانی از راه می رسد که زنان به حقوق برابر خود در آن جوامع دست یابند و اگر می خواهیم جامعه به آرامش برسد، به لیبریا نگاه کنید که زنان را فراموش نکرده اند و چون زنان آخرین کسانی هستند که به حقوق خود می رسند و جامعه ای دمکرات است که به حق زنان احترام گذاشته است”.
این فعال حقوق بشر برابری حقوق زن و مرد، عدم تبعیض بر اساس مذهب و اعتقادات مذهبی، به رسمیت شناختن حقوق همجنس گراییان، حق انتخابات آزاد را از شاخصهای حکومت مورد نظر بری ایران دانسته و اظهار داشت: “علیرغم این که ایران به کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و کنوانسیون بین المللی حقوق اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و نیز حقوق کودک پیوسته و باید به آنها متعهد باشد، تبعیض قومی، مذهبی و جنسیتی مهمترین مشخصه حکومت ایران است”. او اعتراض و اعتصاب غذای جمعی از پناهجویان کرد در شهر استکهلم را نمونه ای از آوارگی ایرانیان در اثر تبیض همه جانبه و عدم وجود امنیت برای مردم دانست.
شیرین عبادی با ارائه نمونه هایی از سرکوب و فشارهای حکومتی بر بهائیان، نوکیشان مسیحی، فعالین سیاسی، خبرنگاران، دراویش اهل حق و نیز اعدام و خصوصاً اعدام کودکان زیر سن قانونی گفت: “در دو سال گذشته برای ۴۴ وکیل دادگستری فقط برای دفاع از موکلین خودشان که متهم به جرایم سیاسی امنیتی بوده اند پرونده کیفری تشکیل شده و تعدادی از آنها کماکان در زندان هستند افرادی که جرمشان تنها اجرای قانون بوده است”.
این فعال حقوق بشر ضمن اظهار خوشحالی از برگزاری جلسات سخنرانی و تجمعات ایرانیان، آن را کافی و مفید ندانسته و از مخاطبین این نشست خواست تا برای اطلاع رسانی بهتر به جامعه جهانی برای آگاهی جامعه میزبان خود تلاش مضاعفی داشته باشند. او این امر را یکی از ضروریات ایرانیان مبارز برای افشاگری جنایات جمهوری اسلامی دانست.
وی عنصر اتحاد بین احزاب، گروه ها و سازمانها را در عین تفاوت در عقیده و ایدئولوژی لازمه مبارزه دانسته و تنوع صدا، اما هدفی واحد را برای هدفی مشترک فرمول موفقیت دانسته و آن را به ارکستر موسیقی تشبیه کرد که با صداهایی گوناگون نتیجه ای زیبا را به بار می آورد. شیرین عبادی ادامه داد: “مواردی مانند اعتراض به خروج اسامی ۳ نفر از وزرای دولت احمدی نژاد از لیست تحریمهای اتحادیه اروپا و اعتراض به انتقال شبکه های خبر رسانی از ماهواره هات برد در پی لابی جمهوری اسلامی با صاحبان این ماهواره، از جمله اقدامات و مواردی است که به عنوان نمونه و صرف نظر از هر اندیشه و روش سیاسی می توان آن را پیگیری کرد”.
شیرین عبادی همچنین در حاشیه سخنرانی خود در گفتگویی اختصاصی و در پاسخ به سؤالی مبنی بر ضرورت و چگونگی پیگیری کشتار زندانیان سیاسی ایران که در دهه ۶۰ توسط جمهوری اسلامی صورت گرفته گفت: “شرایط کنونی حاکم بر شورای امنیت سازمان ملل و نقش حمایتی روسیه و چین از ایران عملاً پیگیری چنین جنایتی را در نهادهای حقوقی بین المللی منتفی می کند، اما به نظر می رسد مهمترین کاردر این مورد این است که خاطره افرادی که در آن سالها جان خود را به خاطر عقایدشان از دست دادند زنده نگه داریم و اسناد مربوطه به این جنایت را در حد امکان برای طرح در دادگاهی صالح جمع آوری کنیم و اجازه ندهیم این کار فراموش شود”.
وی در این راستا به راه اندازی سایتی شامل اسامی همه زنانی که طی ۳۲ سال حکومت جمهوری اسلامی جان خود را از دست داده یا به زندان رفته اند، اشاره کرد و افزود: “این سایت در چند ماه آینده به جریان اطلاع رسانی در این مورد اضافه خواهد شد”.