پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۲

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۲

در دور دوم انتخابات، با رای " نه" به جلیلی شرکت می‌کنیم!
اگر در دور اول "نه" به شرکت در انتخابات، شاکله نظام ونظارت استصوابی را هدف قرار داد و در همه ارکان نظام و در دل و جان مردم تاثیر خود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!
در دور دوم انتخابات، دو نامزدی که در برابر هم قرار می‌گیرند، هر چند در وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و ولی فقیه مشترک‌اند، اما به لحاظ اهداف، گرایشات، تعلق...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
چرا به پزشکیان رأی می دهم!
در ارتباط با چرایی عدم استقبال توده‌ها در مشارکت انتخاباتی دلایل متعددی را می‌توان شمرد ولی بدون شک تمامیت‌طلبی، اقتدارگرایی و قشریت دخیل در هستۀ مرکزی قدرت سیاسی نقش مهمی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!
عدم شرکت در این دوره می‌تواند تاکید مجددی باشد بر یک اقدام ثابت شده. اما اگر بپذیریم که چینش و مهندسی این‌چنینی انتخابات با همهٔ اهدافی که به دنبال داشته...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سهراب ایران
نویسنده: سهراب ایران
ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!
تا نظام جمهوری اسلامی پابرجا است وضع را نمی‌شود از این بهتر کرد اما می‌شود بسا بدتر کرد. براندازی نه فعلا ممکن است نه فعلا مطلوب. آیا انتخاب میان بد...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ياسر ميردامادی
نویسنده: ياسر ميردامادی
اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا
هستهٔ سخت قدرت، بر اساس منافع خود و بر پایهٔ یک خطای محاسباتی رضایت داده است که انتخابات را حداقل نیمه‌رقابتی کند. جامعه زخم‌های عمیقی از سیاست‌های حاکمیت بر روح...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سياوش - ايران
نویسنده: سياوش - ايران
دلایل فراخوان «ث ژ ت» برای دادن رأی به برنامه «جبههٔ نوین مردمی»
«ث ژ ت» هرگز خود را در پناهگاه مخفی نکرده است و همواره حتی به قیمت تحمل ضربات شدید مواضع شجاعانه‌ای که لازم بوده را اتخاذ کرده است؛ به عنوان...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی

عربستان چگونه از دولت اسلامی (داعش) فاصله می گیرد

13 سال پس از اعلام جنگ علیه تروریسم توسط جرج بوش، رئیس جمهور پیشین امریکا، خاورمیانه چیزی به پیروزی بر تروریسم نزدیکتر نشده است. به عوض، به نظر می رسد تروریسم حتی در قامت خطرناکتر دولت اسلامی (داعش) تغییر شکل داده است. از رسانه ها چنین برداشت می شود که غربیها یک بار دیگر دستخوش همان تأثرات 13 سال پیش اند؛ یعنی این تأثر که جنبش جهادپیشۀ سنّی در پیوند با شاخۀ وهابیت برخاسته از عربستان سعودی است

 

۱۳ سال پس از اعلام جنگ علیه تروریسم توسط جرج بوش، رئیس جمهور پیشین امریکا، خاورمیانه چیزی به پیروزی بر تروریسم نزدیکتر نشده است. به عوض، به نظر می رسد تروریسم حتی در قامت خطرناکتر دولت اسلامی (داعش) تغییر شکل داده است. از رسانه ها چنین برداشت می شود که غربیها یک بار دیگر دستخوش همان تأثرات ۱۳ سال پیش اند؛ یعنی این تأثر که جنبش جهادپیشۀ سنّی در پیوند با شاخۀ وهابیت برخاسته از عربستان سعودی است. این امر در میان سعودیها مباحثاتی را پیرامون پیوند میان وهابیت و جهادپیشگی برانگیخته است.

بعد از بمبگذاریهای القاعده در ریاض در سال ۲۰۰۳، رابطۀ تروریسم و افراط مذهبی وسیعاً در عربستان سعودی مورد گفتگو قرار گرفت. “مرکز سلطان عبدالعزیز برای گفتگوی ملی” این گفتگوها را سازمان داده بود. در جریان دومین دور گفتگو زیر عنوان “افراط و اعتدال: یک دیدگاه جامع متدولوژیک” بر سر این نکته توافق بود که برنامه های مذهبی در عربستان سعودی نیروی محرکۀ اصلی اشاعۀ افراطی گری در جامعه است. در نتیجۀ این گفتگو، وزارت آموزش این کشور تغییراتی را در برنامه های درسی و به طور خاص در برنامۀ درسی “فقه و شرعیات” وارد کرد. اما با توجه به سلطۀ اسلامگرایان رادیکال بر سیستم آموزشی عربستان، تردید در این باره که آیا این تغییرات کفایت می کرده اند، باقی ماند.

عربستان سعودی این روزها اتهاماتی را که در رسانه های بین المللی به آن وارد می شود، دایر بر این که خاستگاه ایدئولوژیک گروه های جهادپیشۀ امروزی است، سخت جدی گرفته است. برخی ها دفاع از نظرات مذهبی رسمی کشور را در کوشش برای جدا کردن جهادگرایان سنّی از اسلام و انتساب آنان به گرایشهای دیگر، همچون خوارج، دیده اند.

نواف عبید و سعود السرهان در روز هشتم ماه سپتامبر در مقاله ای در نیویورک تایمز این موضع را عرضه کردند. استدلال آنان این است که گفتمان دولت اسلامی (د.ا.) متفاوت از گفتمان سلفیسم و وهابیت است. آنها مدعی اند که ایدئولوگهای د.ا. خوارجی اند که معتقدند هر آن کس که با آنان فرق دارد، کافر است و بنابراین مجرم و مستحق مرگ.

مسئلۀ اصلی در برقراری پیوند بین د.ا. و خوارج این است که د.ا. در مناطق تحت کنترل خود در عراق و شام اقدام به توزیع کتابهای محمدبن عبدالوهاب کرده است. امری که صراحتاً مبین تعلقات آن به وهابیت است. موضوع دیگر این است که مبانی مذهبی جنبش جهادپیشۀ سنّی کاملاً متفاوت از آن خوارج است، و این یکی به مکاتب فقهی تماماً متفاوتی منجر شده است. یکی از مکاتب مسلط متکی بر دیدگاه های خوارج “عبادی گری” در عمان است، که سنخیتی با د.ا. . دیدگاه هتای آن ندارد.

در گفتگوهای انجام شده در عربستان سعودی، افراطی گری مکرراً به دوران جهیمان بن محمد بن سیف العتیبی منسوب و محدود می شد. نامبرده در سال ۱۹۷۹ افراطیونی را هدایت می کرد که قصد تسخیر کعبه را داشتند. حکومت وقت با خواسته های آنان موافقت کرد و حتی به آنان اجازه داد که با عنوان محافظه کار در رسانه ها، آموزش و دیگر عرصه های حیات عمومی عمل کنند. این دوره در تاریخ عربستان به “دورۀ بیداری” شناخته شده است. در آن زمان وهابیت به عنوان منبعی برای افراطی گری تشخیص داده نشد. اما امروزه، در اثر ظهور د.ا. مباحثه پیرامون پیوند میان افراط جهادپیشۀ سنّی و وهابیت نیز، در داخل و خارج عربستان، به راه افتاده است. این مباحثه ممکن است به تغییر در نگاهی که سعودی ها به خود دارند، منجر شود.

مباحثه جاری حساسیتهای سیاسی و مذهبی ای را برانگیخته است؛ زیرا خاندان سعودی بدون پرده پوشی اعلام کرده است که به مکتب محمد بن عبدالوهاب اعتقاد دارد. این واقعیت در فعالیتهای مذهبی مورد حمایت مالی عربستان سعودی در سراسر دنیا و در گفتمان بیشتر محققان مذهبی آن نیز منعکس است. حساسیت سیاسی بر پا شده از آن روست که نخستین نشانه های دولت سعودی به سالهای قرن ۱۸ بر می گردند، یعنی به زمانی که عبدالوهاب با امام محمد بن سعود ائتلاف کرد. این ائتلاف دارای اهمیتی سمبولیک برای وحدت سیاسی ومذهبی در تاریخ عربستان سعودی است. بر پایۀ این ائتلاف بود که جنبش مذهبی وقت به استقرار دولت “مدرن” در عربستان کنونی مشروعیت بخشید.

مشارکت عربستان در نخستین حملات هوائی علیه د.ا. در سوریه در تاریخ ۲۳ سپتامبر حاکی از جدیت آن برای مقابله با رادیکالهاست. این موضع به دنبال جابجائی اخیر سیاست عربستان و تمرکز آن بر تهدید برخاسته از جانب گروه های افراطی سنّی است. روز اول اوت امسال، سلطان عبدالله بن عبدالعزیز از عدم ابراز علاقه جامعۀ بین الملل برای پیوستن به “مرکز ضدتروریستی سازمان ملل”، که کار خود را از سال ۲۰۱۱ با حمایت عربستان شروع کرده است، ابراز تأسف کرد. او ۱۰۰ میلیون دلار هم به این مرکز اهدا کرد و مفتی اعظم، عبدالعزیز آل الشیخ، هم د.ا. را تهدید شمارۀ ۱ برای اسلام اعلام کرد.

برخی ها کوششهای عربستان برای مبارزه با تروریسم را به سادگی راهی برای دفع انتقادات دولتهای غربی توسط این کشور تفسیر می کنند. دیوید ایگناتیوس در شمارۀ ۲۸ اوت واشنگتن پست نوشت که “عربستان از مرکز ضدتروریستی سازمان ملل حمایت می کند و د.ا. را دشمن اصلی اسلام می نامد تا انتقادات وارد بر این کشور، دایر بر حمایت از افراط گرائی سنّی، را دفع کند. اما این نظر این واقعیت را نادیده می گیرد که تهدید مستقیم تروریسم اکنون متوجه عربستان سعودی شده است.

علیرغم کوشش برخی از متنفذان در دستگاه حکومت عربستان، دشوار بتوان د.ا. را به خوارج مربوط، و آن را از وهابیت جدا کرد. چنان که گفته شد د.ا. صراحتاً به ایده های عبدالوهاب باور دارد و آنها را در مناطق تحت کنترل خود تبلیغ و ترویج می کند. چالش در اصل اثبات این نکته است که همانا ایده های وهابیت به عنوان منبع اصلی ایجاد و تحرک سازمانهای جهادپیشه عمل کرده اند و نه گیج سری در برخورد به فروپاشی سیاسی منطقه، عنوان عاملی برای تقویت افراطی گری.

تاریخ انتشار : ۹ مهر, ۱۳۹۳ ۲:۴۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در دور دوم انتخابات، با رای ” نه” به جلیلی شرکت می‌کنیم!

حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!

چرا به پزشکیان رأی می دهم!

باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!

ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!

اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا