سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۳ تیر, ۱۴۰۵ ۱۶:۱۶

سه شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۵ - ۱۶:۱۶

غرب نگران

مهمترین مشکل لیبرال دمکراسی این بودەاست کە نتوانستە بە گسترش مدل خود در جهان دست یابد، و نظمی بودە عمدتا مختص بە خود کشورهای غربی. اگر این مدل می توانست بە کشورهای جهان نە صرفا بعنوان بازار و منبع دسترسی بە مواد خام و غیرە، بلکە بعنوان جوامعی هم می نگریست کە می بایست بنوعی مدل لیبرال دمکراسی در آنجا پیادە می شد، شاید چین امروزە بە نیروئی تهدیدکنندە تبدیل نمی شد.

Getting your Trinity Audio player ready...

هنری کیسینجر در اندیشکدە مک کین، در همایشی بە مواردی اشارە کردە کە قابل توجەاند. او گفتە:

ـ تیرەشدن روابط چین و آمریکا بزرگترین مشکل برای آمریکا و جهان است،

ـ خطر بروز جنگ سرد وجود دارد،

ـ آمریکا نیاز بە طرز فکری جدید دارد تا بفهمد کە جهان پیچیدەتر از آن است کە یک کشور بتواند بە برتری یک جانبە از لحاظ راهبردی و اقتصادی دست یابد.

جهان تا بە یاد دارد عرصە رقابت قدرتها برای تحمیل خود بر دیگران بودەاست، و این رقابت در جهان مدرن با شدت و حدت بیشتری ادامە داشتەاست. رشد و توسعە تکنولوژی، بویژە در قرن بیستم، آن را وارد فاز کاملا نوینی کردە کە بوضوح خود را از جهان قدیم جدا می کند.

اما بە نظر می رسد در لحظەای کە ما بسر می بریم، حتی در درون خود نظام سرمایەداری آمریکا، هستند سیاستمداران کهنەکار و با تجربەای کە با توجە بە توسعە اقتصادی و نظامی کشورها کە تعدادی از آنها را بە غولهای جدید عصر ما تبدیل کردەاست، دیگر امکان قدرقدرتی یکی بر دیگران را امکان پذیر نمی دانند و توصیە می کنند کە باید بە سیستم دیگری اندیشید کە کاملا دگرگونە است. سیاستمدارانی کە بە احتمال قوی تعداد آنها رو بە فزونی هم برود.

اما آیا می توان جهانی را متصور شد کە در آن نظامهای سیاسی با روبناهای متفاوت بە رقابت مسالمت آمیز در همە عرصەها دست یابند؟ آیا نظم لیبرال دمکراسی می تواند با نظم اقتدارگرائی در یک جو دمکراتیک و مسالمت جو رقابت کند؟ آیا نظامهائی کە در درونشان دمکراسی و آزادی وجود ندارد، می توانند بە پلورالیسم در سطح جهانی پایبند باشند، و یا برعکس؟

البتە مشکل آنجاست کە نظم لیبرال دمکراسی در مقابل رشد اقتصادی اقتدارگرایانە چینی دارد قافیە را می بازد. چین مدل دیگری از رشد را ارائە می دهد کە دارد بر مدل لیبرال دمکراسی فائق می آید و همین بحران سرمایەداری مدرن و لیبرال دمکرات را افزایش دادە و آن را با خطر فروپاشی مواجە می کند. نظمی کە لااقل از لحاظ روبنائی بر نظم چینی می چربد و در مختصات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی خود پیشرفتەتر است. براستی چە شدەاست کە لیبرال دمکراسی در مقابل اقتدارگرائی دارد می بازد؟ آیا این خبر بدی برای جهان نیست؟

مهمترین مشکل لیبرال دمکراسی این بودەاست کە نتوانستە بە گسترش مدل خود در جهان دست یابد، و نظمی بودە عمدتا مختص بە خود کشورهای غربی. اگر این مدل می توانست بە کشورهای جهان نە صرفا بعنوان بازار و منبع دسترسی بە مواد خام و غیرە، بلکە بعنوان جوامعی هم می نگریست کە می بایست بنوعی مدل لیبرال دمکراسی در آنجا پیادە می شد، شاید چین امروزە بە نیروئی تهدیدکنندە تبدیل نمی شد. متاسفانە نگاە غرب بە جهان بیرون از خود نگاهی بودە کە بە ترتیب از کلونیالیسم، نئوکلونیالیسم و نئولیبرالیسم نشات گرفتە و عبورکردە و همیشە دنیا را بمثابە دیگری فرض کردەاست. بە بیانی دیگر، غرب نتوانست پیام انقلاب بورژوا دمکراتیک فرانسە را بە جهان برساند، پیامی کە عمدتا در همان چند کشور غربی محصور ماند و با تعرض خود برای دسترسی بە بازار و مواد خام، جهان بیرون از خود را بە نوبە خود بە دنیائی پر از فجایع مبدل ساخت.

بنابراین اگر گفتە هنری کیسنجر را مبداء قرار بدهیم باید گفت کە آمریکا بە جای تیرەتر کردن روابط با چین، کە دنیا را در معرض خطر جدی قرار می دهد، بهتر است همراە با کشورهای غربی دیگرعملا بە ایدەهای انقلاب فرانسە و خود انقلاب آمریکا بازگردند و بە جای تقویت دیکتاتورهای نزدیک بە خود و استثمار دنیا، مدل لیبرال دمکراسی را توسعە دهند. غرب اگر می خواهد چین را متوقف کند و از گسترش اقتدارگرائی در جهان جلوگیری کند، راە دیگری بە غیر از این ندارد.

نظم لیبرال دمکراسی هنوز برای کشورهای دیگر سخن دارد و ایجاد آن در سطح جهانی، اقتدارگرائی را بە عقب می راند. نگاە اقتصادی غرب بە جهان باید جایگاە خود را بە نگاهی بدهد کە حامل اندیشەهای دمکراسی، آزادی و عدالت (در سطح سوسیال دمکراسی) هم باشند.

در نظم لیبرال دمکراسی، هم ایدەهای اقتدارگرایانە سنتی بە عقب راندە می شود و هم امکان حضور چپ دمکرات و آزادیخواە فراهم می آید.  

 

تاریخ انتشار : ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۰ ۰:۱۸ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ایستادن میان دستاورد و عقب‌ماندگی | ارزیابی ایران در شاخص‌های توسعه پایدار ۲۰۲۶

سلطنت‌طلبی و دعوت به مداخله خارجی

‍ زنگ‌ها برای که به صدا درمی‌آید

پایان فوری جنگ درتمام جبهه ها واحترام به حق حاکمیت؛ ارمغان صلح

ایران امروز و ضرورت شنیدن صدای منتقدان مصلح

توسعه از کجــــــا شروع می‌شود؟