پنجشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۱۶

پنجشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۱۶

زندگی در اوین با طعم شیرینی
قلیان می‌نویسد: «ممکن است بپرسید مگر زندان... زندان نیست؟ چطور می‌شود آنجا شیرینی پخت؟ اما اگر شیرینی‌پختن بخشی جدانشدنی از هویت شما باشد، آن را هرجا، هرطور، حتی در زندان...
۸ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: ایران‌وایر
نویسنده: ایران‌وایر
  کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در هفتادمین هفته به ۴۵ زندان گسترش یافت
کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» از همهٔ دغدغه‌مندانِ حقوق بشر و کسانی که آرزوی ایرانی آزاد و برابر را دارند، صمیمانه درخواست می‌کند که در این روزها و سال‌های دشوار،...
۸ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: کارزار "سه‌شنبه‌های نه به اعدام"
نویسنده: کارزار "سه‌شنبه‌های نه به اعدام"
اعتصاب رانندگان کامیون در ایران به دلیل سوخت، دستمزد و فساد
نویسنده: سیاوش شهابی: مطالبات رانندگان (بیمه شفاف، دستمزد منصفانه، جاده‌های امن، و مشارکت در تصمیم‌سازی) بازتاب خواسته‌های بسیاری از اقشار کارگر و زحمت‌کش جامعه امروز ایران است. و با گسترش...
۷ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: شهناز قراگزلو
نویسنده: برگردان: شهناز قراگزلو
فلسطینیان گرسنه به مرکز توزیع کمک های جدید در شهر مرزی رفح یورش بردند.
هزاران نفر روز سه شنبه به یک مرکز توزیع کمک های "بشردوستانه" محصور در نوار غزه یورش بردند. این سازمان توسط سازمان ملل متحد اداره نمی شود، بلکه توسط بنیاد...
۷ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
کار، کار، کار، زگهواره تا گور!*
درعصری که مسائل و مشکلات اساسی بشر ماهیتی جهانی و بی‌مرز پیداکرده است و بقیه مسائل مهم درون مرزی علیرغم رنگ و بوهای متفاوت، عمدتا در ذیل آن و در...
۷ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
خانه از پای‌بست ویران است ، رهبر نگران ریزش ایوان است!
باشد که دود سفیدی از پیشنهاد هماهنگ شدۀ واسطۀ عمانی از اجلاس هفتم مذاکرات به هوا بلند شود.آنچه پیش روست رویکرد واقع‌بینانۀ نیروهای پیشرو جنبش دموکراسی‌خواه در بسیج مردم و...
۷ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: برديا سياوش
نویسنده: برديا سياوش
پادکست با کمی تردید! نسل پنجاه و هفت چه جور موجودی است؟
گفتگوی فهمیه خضرحیدری با حسین قاضیان جامعه شناس: با کمی تردید؛ نسل پنجاه و هفت چه جور موجودی است؟ پنجاه و هفتی‌ها چه کسانی هستند؟ چه کردند؟ چقدرشون باقی موندن؟...
۶ خرداد, ۱۴۰۴
نویسنده: گفتگوی فهمیه خضرحیدری با حسین قاضیان
نویسنده: گفتگوی فهمیه خضرحیدری با حسین قاضیان

فرانسه در آستانۀ انتخاباتی مهم و حساس

انتخابات فرانسه از لحاظ بین المللی نیز بسیار مهم و حساس است. بعد از پیروزى دونالد ترومپ در انتخابات ریاست جمهورى امریكا، هواداران و همفکرانش در سمت راست و افراطى احزاب فرانسه و بطور مشخص حزب جبهه ملى و نماینده اش خانم مارین لوپن تحرک تازه ای یافته اند. آنها با شعارهاى پوپولیستى، مردم فریبانه و عمدتاً ضد خارجى و اسلام هراسانه - شعارهایی نظیر "اول فرانسویان و فرانسه براى فرانسویان"، خروج از اتحادیه اروپا و خروج از پول یورو، بخشى از زحمتكشان و ناراضیان از دولت هاى راست و چپ را هم به هوادارى از خود جلب كرده و در نظرخواهى ها فعلاً یكى از دو نفری است كه حتماً به دور دوم انتخابات راه خواهد یافت.

فرانسه هفته ها و روزهاى خیلى مهم و حساسى را در تاریخ دهه هاى اخیر خود می گذراند. حدود یک ماه دیگر (۲۳ آوریل برابر ۳ اردیبهشت) دور اول و دو هفته بعد از آن، یعنى در تاریخ ۷ ماه مى (۱۷ اردیبهشت) دومین و آخرین دور انتخابات ریاست جمهوری در این کشور برگزار می شود.

می گوئیم روزهاى مهم و حساس، مقدمتاً به این خاطر که براى اولین بار رئیس جمهور ساکن قصر الیزه، فرانسوا اولاند (هولاند) از حزب سوسیالیست، با وجود امکان قانونی حضور مجدد، از شرکت در انتخابات اعلام انصراف کرده است. او چندین بار اعلام کرده بود که در صورت عدم موفقیت در وعده هاى انتخاباتى خود، از جمله کم کردن تعداد بیکاران و بازگرداندن رشد اقتصادى و بهبود وضع معیشت مردم و… در انتخابات شرکت نخواهد کرد.

با این حساب بعد از دو دوره نسبتاً طولانی ریاست جمهوری چهره هاى برجسته و پرقدرتى مانند فرانسوا میتران به مدت ۱۴سال (۱۹۸۱ – ۱۹۹۵) و ژاک شیراک به مدت ۱۲ سال (۱۹۹۵- ۲۰۰۷) فرانسه دو رئیس جمهور مستعجل را تجربه کرده است: نیکولا سارکوزى(۲۰۰۷ -۲۰۱۲) و فرانسوا هولاند که هر دو با کارنامه ناموفق به کار خود پایان داده و می دهند.

در فرانسه طبق سنت گذشته معمولاً دبیران اول احزاب، کاندیداى مستقیم انتخابات ریاست جمهوری می شدند ولى از حدود ده سال پیش احزاب راست- لیبرال و حزب سوسیالیست از سیستم “پیش- انتخاباتى” برأى گزینش کاندیدا هاى خود استفاده می کنند.

در پیش-انتخابات این دو حزب ما شاهد حوادثى بودیم که کمتر قابل پیش بینى بودند. به این شکل که در حزب رأست لیبرال (جمهوریخواه) فرانسوا فی یون در میان شگفتى همگان، با شکست دادن چهره هایى مانند نیکولا سارکوزى و آلن ژوپه رسماً کاندیداى این حزب شد. او که خود را لیبرال می داند، خواهان اخراج ۵۰۰هزار کارمند دولت است. او که با چهره اى پاکدامن نمایان شده بود، اکنون درگیر دستگاه قضائی شده است. دادگاه علیه او پرونده اى را به جریان انداخته است که مربوط به سوء استفاده مالى از أموال دولت به نفع همسر و دو پسرش است. او اولى را به عنوان همکار خود با حقوق ماهانه بیش از چهارهزار یورو و دو پسرش را که در زمانی که دانشجوی رشته حقوق بودند، به عنوان وکیل با همین حقوق استخدام کرده بوده است. فی یون در نظرخواهى های اولیه حدود ۲۵درصد آرا را داشت، ولى بعد از افشای سوء استفاده هاى مالى آش به ۲۰درصد سقوط کرده است. او در سیاست خارجى خواهان نزدیکی و گفتگو با روسیه، ایران و رژیم سوریه است.

در پیش- انتخابات حزب سوسیالیست هم ما شاهد شگفتى دیگرى بودیم که در میان بهت همگان چهره اى جوان و کمتر شناخته شده که نماینده معترضان و چپها در حزب سوسیالیست و منتقد جدى سیاستهاى دولت بود به اسم بنوا هامون با شکست دادن نخست وزیر این دولت، مانویل والس، کاندیداى ریاست جمهورى از حزب سوسیالیست شد. قابل توجه است که این براى اولین بار در بیست-سى سال اخیر است که جناح چپ در این حزب دست بالا را می آورد. بنابراین جناح میانه و راست و لیبرال درون حزب که از پشتیبانى هولاند و والس برخوردارند و پیش بینى این روزها را کرده بودند، شخص دیگرى را به اسم امانوئل ماکرون، را که بانکدار بوده و در مقام مشاور عالى هولاند و بعداً وزیر اقتصاد و بودجه او شد، خارج از سیستم انتخابى حزب و به عنوان این که عضو هیچ حزب و دسته اى نیست و با شعار “نه چپ، نه راست” به میدان انتخابات روانه کردند. او از حمایت بخشى از مطبوعات و محافل بانکى و مالى فرانسه و اروپا هم برخوردار است (ماکرون فعلا در نظرخواهى ها بیشترین رأى را دارد). نیروهای گفته شده در عمل پشت کاندیداى رسمی حزب سوسیالیست را خالى کرده اند!

اما انتخابات فرانسه از لحاظ بین المللی نیز بسیار مهم و حساس است. بعد از پیروزى دونالد ترومپ در انتخابات ریاست جمهورى امریکا، هواداران و همفکرانش در سمت راست و افراطى احزاب فرانسه و بطور مشخص حزب جبهه ملى و نماینده اش خانم مارین لوپن (دختر ژان مارى لوپن، که این مقام را از پدر به ارث برده) تحرک تازه ای یافته اند. آنها با شعارهاى پوپولیستى، مردم فریبانه و عمدتاً ضد خارجى و اسلام هراسانه – شعارهایی نظیر “اول فرانسویان و فرانسه براى فرانسویان”، خروج از اتحادیه اروپا و خروج از پول یورو (که لوپن آن را مسئول رکود اقتصاد فرانسه معرفى می کند) و باز گشت به فرانک پول ملى فرانسه – بخشى از زحمتکشان و ناراضیان از دولت هاى راست و چپ را هم به هوادارى از خود جلب کرده و در نظرخواهى ها فعلاً یکى از دو نفری است که حتماً به دور دوم انتخابات راه خواهد یافت.

البته گریبان لوپن هم به اتهام فرار مالیاتى، استفاده غیر قانونی از بودجه اتحادیه اروپا براى منافع شخصى و حزبى، و گرفتن وام از یک بانک روسى در دست دادگاه و قوه قضاییه است. البته او هم بقیه رقبا را دزد و شریک قافله و خود را پاکدامن اعلام می کند!

لوپن و حزبش که همیشه شعار استقلال رأى و سیاست نسبت به امریکا را سر می دادند و خواهان استقلال از ناتو بودند، اخیراً و با پیروزى ترامپ در آمریکا خواهان نزدیکی سیاسى با او شده، و دوستى و نزدیکی با روسیه را هم جزو سیاستهاى خود کرده اند.

اما، ژان لوک ملانشون کاندیداى مورد حمایت حزب چپ و حزب کمونیست و “معترضان” و “تسلیم نشدگان” است، که با شعار “پیش به سوى جمهورى ششم” به میدان آمده است. همه او را در قدرت بیان با جورج مارشه رهبر فقید حزب کمونیست و ژان ژورس، مؤسس روزنامه اومانیته ارگان حزب کمونیست مقایسه می کنند. او در نظرخواهى ها بین ۱۲ تا ۱۵ در صد آرا را صاحب است. برنامه او که با انتقاد از دولت سوسیالیست و با شعار حمایت از زحمتکشان و کارگران و عدالت اجتماعى و داشتن سیاست مستقل در ناتو و اتحادیه اروپا و دفاع از تولیدات ملى… است، نزدیکیهاى زیادى با “بنوا هامون” کاندیداى حزب سوسیالیست دارد، که در نظرخواهى ها بین ۱۳-۱۵ درصد آراء را داراست، و محافل چپ و دمکرات در فرانسه خواهان وحدت این دو جریان و کناره گیرى یکى به نفع دیگرى است. اگر این اتحاد عملى شود، شانس زیادى براى کاندیداى واحد براى حضور در دور دوم انتخابات را خواهىم داشت. آیا این آرزو عملى می شود؟

فعلا نظرسنجى ها ارقام زیر را اعلام می کنند:

۱- ماکرون ۲۵-۲۷ درصد

۲- مارین لوپن ۲۵-۲۶ درصد

۳- فى یون ۲۰-۲۱ درصد

۴- هامون ۱۵-۱۶ درصد

۵- ملانشون ۱۲-۱۵ درصد

به قول معروف این سکه باید چند دور دیگر هم بچرخد، تا قرعه در روز ۲۳ آوریل به نام کدام دو نَفَر خواهد افتاد؟

آیا بعد از اتریش و هلند، ما شاهد شکست راست افراطى در فرانسه هم خواهیم بود؟ در هر حال، بنابر همین نظرخواهى ها ماکرون، فى یون یا هر کدام دیگر، در مقابل مارین لوپن قرار گیرد، برنده انتخابات خواهند بود.

گفتنی که برابر قانون انتخابات فرانسه، برای کاندیداتوری ریاست جمهوری، جمع آورى حداقل پانصد امضا از نمایندگان منتخب  مردم در مجلس ملى، سنا، فرمانداری، بخشدارى یا شهرداری الزامى است. برای این دور مجموعاً یازده نفر توانسته اند از این معیار و مانع قانونی عبور کنند. در این مجموعه از نماینده چپ افراطى تا نماینده هواداران شکار و ماهیگیرى و طبیعت حضور دارند؛ که هر یک بنا بر نظرسنجیها از کمتر از یک تا حدود سه درصد آرا می تواند کسب کند.

تاریخ انتشار : ۴ فروردین, ۱۳۹۶ ۸:۲۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با اصلاحات بنیادین همراه نباشند، از جمله بازنگری در قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی چون حجاب، توقف برخوردهای سلیقه‌ای و امنیتی با جامعه مدنی، گشایش در عرصه‌های فرهنگی، احترام به آزادی‌های دموکراتیک و اصلاح رویه‌های پلیسی، نمی‌توان از آن‌ها به‌عنوان نشانه‌ای از بلوغ سیاسی یا اجتماعی یاد کرد.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

زندگی در اوین با طعم شیرینی

  کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در هفتادمین هفته به ۴۵ زندان گسترش یافت

اعتصاب رانندگان کامیون در ایران به دلیل سوخت، دستمزد و فساد

فلسطینیان گرسنه به مرکز توزیع کمک های جدید در شهر مرزی رفح یورش بردند.

کار، کار، کار، زگهواره تا گور!*

خانه از پای‌بست ویران است ، رهبر نگران ریزش ایوان است!