شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۸

شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۸

زنانی که با بمب آزاد نشدند!
یکی از خشونت‌بارترین رهبران نظامی جهان، بنیامین نتانیاهو، با استناد به‌نام مهسا امینی و شعار «زن، زندگی، آزادی»، تلاش می‌کند حمله‌ خود به ایران را با رنگ و بوی عدالت‌خواهی...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: الهه محمدی
نویسنده: الهه محمدی
نرمالیزه کردن صلح در دنیای نرمالیزه شده با جنگ و خشونت
در عصر حاضر، شاید برای اولین‌بار در سال ۱۹۰۱، اصطلاحِ «صلح‌طلبی» (pacifism) به‌کار برده شد. با بسطِ مفهومِ خشونت، به‌تدریج معنای صلح نیز گسترش یافت و بر همین مبنا، صلح‌طلبی...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مدنی
نویسنده: سعید مدنی
و همچنان تمام‌قد علیه افغانستانی‌ستیزی در ایران
ظاهراً دست‌کم ۷۰۰ نفر در روزهای اخیر به جرم جاسوسی برای اسرائیل بازداشت شده‌اند. در میان آنها ۵ یا ۱۰ یا ۲۰ افغانستانی هم هست یا شاید هست. از اتهامات...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت
نقد و بررسی رمان تاریخی رود پرخروش نوشته ابراهیم دارابی
حکایت  دارابی براساس رخدادهای نهضت جنگل و تدوین ان بصورت رمان  چنان پرشور است:  وقتی شاهد کج روی میرزاکوچک خان برگرفته از جهان بینی  و افق محدود  دید  وی می...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: صادق شکیب
نویسنده: صادق شکیب
Una pace duratura è possibile solo con la partecipazione popolare attiva!
“I dodici giorni di guerra hanno portato risultati inaspettati. La coesione interna dell'Iran è stata preservata, nonostante le croniche crisi economiche e le divisioni sociali. Non vi era alcun segno...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: Comitato politico-esecutivo dell'Organizzazione Fedaiana Popolare dell'Iran (Maggioranza)
نویسنده: Comitato politico-esecutivo dell'Organizzazione Fedaiana Popolare dell'Iran (Maggioranza)
گزارش یک جنایت!
پس از آغاز جنگ، همسرم نسرین ستوده متنی را در اختیارم گذاشت که حاوی مصوبه ای بود که در سال 1365 ، شورای عالی قضایی با هدف تامین امنیت زندانیان،...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا خندان
نویسنده: رضا خندان
پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!
اخراج‌های سازمانیافته گرچه همچون تندآبی از چند هفته پیش بر بستر افغان‌ستیزی نابکار در کشور جریان دارد، این روزها اما با برچسب خوردن اتهام «جاسوسی» برای مهاجرینی از افغان‌ها به...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی

قوانین زن ستیز، مصداق بارز خشونت‌اند

زنان نيمی از جمعيت کشور ما را تشکيل می دهند. اما نگاهی گذرا با استناد به آمارهای مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که از زمان تشکیل اولین مجلس شورای اسلامی سهم زنان در مجلس کمتر از ٥ درصد و در مجلس نهم کمتر از ٣ درصد کل نمایندگان بوده است.

زمانی که از “خشونت علیه زنان” سخنی گفته و یا مطلبی نوشته می شود، بلافاصله خشونت‌های رایج در خانواده مانند تحقیر، توهین، ضرب و شتم، تجاوز، “قتل ناموسی”، وادار کردن زن به تکدی گری، اعتیاد و فحشا و در سطح جامعه تحقیر و توهین به شیوه رفتار و یا لباس، تحقیر و تمسخر در محل کار و در نهایت، وحشیانه‌ترین شکل خشونت یعنی سنگسار در اذهان تداعی می شوند. در این که هرکدام از اشکال خشونت‌های پیش گفته، مصداق بارز خشونت‌اند و بارها در رسانه‌های گروهی از طرف فعالین حقوق زنان به همه این موارد پرداخته شده اند، تردیدی وجود ندارد. اما نوع دیگری از خشونت وجود دارد که شاید درد حاصل از وارد آمدن آن بر پیکر زنان، از نظر فیزیکی محسوس نباشد، اما چه بسا عمق “جراحت” وارده از آن بر پیکر “حضور و نقش” زنان در اجتماع، بمراتب عمیق‌تر نیز باشد.

 در اینجا صحبت در مورد قوانین زن ستیز مصوب مجلس شورای اسلامی است و این نکته مهم که زنان نماینده مجلس بویژه در مجلس نهم، نه تنها به مقابله با  تصویب این قوانین برنخاستند، بلکه  فعالانه در به تصویب رساندن این قوانین شرکت کردند.

  یکی از راه های مقابله با تصویب قوانین ضد زن در مجلس، اعمال فشار از بیرون توسط جنبش زنان و حضور پرشمار نمایندگان معتقد و متعهد به حقوق زنان در مجلس است. زنان نیمی از جمعیت کشور ما را تشکیل می دهند. اما نگاهی گذرا با استناد به آمارهای مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که از زمان تشکیل اولین مجلس شورای اسلامی سهم زنان در مجلس کمتر از ۵ درصد و در مجلس نهم کمتر از ۳ درصد کل نمایندگان بوده است. بررسی وضعیت کمی مجلس نشان می دهد که در مجلس دوره اول تنها ۴ کرسی از ۳۲۷ کرسی نمایندگی مجلس به زنان تعلق داشته و در بهترین حالت یعنی مجلس پنجم که از ۲۷۷ کرسی نمایندگی ۱۴ کرسی را نمایندگان زن در اختیار داشتند. در حالی که متوسط سهم زنان در مجالس کل کشورها از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ دوبرابر شده و از ۱۱ درصد به ۲۲ درصد ارتقاء یافته است، متوسط سهم زنان در مجلس ایران در دورۀ مشابه (از مجلس پنجم به این سو) سیر نزولی داشته است. این تبعیض در حالی علیه زنان اعمال می شود که براساس یکی از مصوبات اتحادیه بین‌المجالس جهانی، که ایران نیز عضو آن است، حداقل ۳۰ درصد نمایندگان مجلس باید از میان نامزدهای زن، انتخاب شوند، مهلت تحقق این مصوبه نیز، سال ۲۰۱۵ تعیین شده بود، که در ایران با مخالفت از جمله شورای تضخیص مصلحت نظام، روبرو گشته است.     

 دلایل بسیاری را برای حضور اندک نمایندگان زن در مجلس می توان برشمرد. یکی از دلایل حضور کم شمار نمایندگان زن در مجلس به وجود نظارت استصوابی بر می گردد. عبور نامزد زن از صافی شورای نگهبان بسی دشوارتر از نامزدهای مرد است. زنانی هم که از صافی شورای نگهبان عبور می کنند و به مجلس راه می یابند، باور اکثریت آن ها مشابه باور فقهاست. هم از این رو است که از حقوق زنان دفاع می کنند و نه مطالبات زنان را بازتاب می دهند. نگاهی به فعالیت‌های نمایندگان زن در مجالس گذشته و رای آن ها به لوایحی که آشکارا بدیهی ترین حقوق زنان را محدود و پایمال می کنند گواه عملکرد آن ها است.

 بنا به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، نمایندگان زن در کمیسیون هایی عضو می شوند که به اصطلاح از حقوق زنان و کودکان دفاع می کنند. نگاهی به قوانین مصوب مجلس در این دوره: «قانونی کردن ازدواج پدرخوانده با فرزند، طرح سهمیه بندی جنسیتی قانون پذیرش دانشجو، ماده ۲۱ قانون حمایت از خانواده، لایحه گذرنامه و …» نشان می دهد، زنانی که به عنوان نماینده وارد مجلس شده اند نه تنها مخالفتی با قوانین ضد زن مصوب مجلس نکرده اند، بلکه خود از طراحان و مدافعان آن نیز بوده اند. وضعیت معیشتی زنان سرپرست خانوار و کودکان آنان، وضعیت بهداشت، اشتغال، اعتیاد زنان، وضعیت مسکن معتادین زن و … همه و همه کمترین دغدغه های این نمایندگان می باشد. 

  مادامی که معیار ورود زنان به مجلس با الگوهای قرون وسطائی تنظیم شود و نمایندگان مدافع حقوق زنان نتوانند به مجلس راه پیدا کنند؛ تا زمانی که قشریون و راست افراطی جای پای قوی در مجلس داشته باشند، جلوگیری از تصویب قوانین ضدزن امکان پذیر نیست. برای غلبه بر این وضعیت نابهنجار، در درجه اول لازم است نظارت استصوابی برچیده شود و سهمیه ۳۰ درصد از کرسی های مجلس به زنان تعلق گیرد. برای رسیدن به این هدف ضرورت دارد که زنان پیشرو فعالانه وارد کارزار انتخابات شوند، مطالبات خود را مطرح کنند و برای حذف نظارت استصوابی بکوشند. جای خوشحالی است که “کمپین تغییر چهره مردانه مجلس” توسط فعالین جنبش زنان راه افتاده است. امید می رود که با حمایت گسترده فعالین سیاسی و مدنی از این کمپین، زنان بتوانند گامی به پیش در جهت رفع موانع حضور نمایندگان راستین خود در مجلس، بردارند.

 

 

تاریخ انتشار : ۳ آذر, ۱۳۹۴ ۹:۵۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

زنانی که با بمب آزاد نشدند!

نرمالیزه کردن صلح در دنیای نرمالیزه شده با جنگ و خشونت

و همچنان تمام‌قد علیه افغانستانی‌ستیزی در ایران

نقد و بررسی رمان تاریخی رود پرخروش نوشته ابراهیم دارابی

Una pace duratura è possibile solo con la partecipazione popolare attiva!

گزارش یک جنایت!