روز دوشنبه پانزدهم فروردین ۱۳۹۲ برابر با پانزدهم آوریل ۲۰۱۳، دادگاهی در استانبول، محاکمه یک آهنگساز و پیانیست مشهور ترکیه را که در صفحه شخصی خود در توییتر اظهارات ظنزآمیزی به دین اسلام درج کرده، آغاز کرد.
اتهام این هنرمند سرشناس ترک، تمسخر اذان و دعوت به نماز در طول تنها ۲۲ ثانیه بوده است. وی در صفحه توییتر خود در آوریل گذشته نوشت: چرا این همه عجله؟ آیا معشوقه ای منتظر شماست یا راکی (نوعی نوشیدنی سنتی الکلی) روی میز دارید؟
دادستان دادگاهی در ترکیه در ماه ژوئن گذشته وی را به توهین و اشاعه نفرت عمومی و نیز اهانت به ارزش های اسلامی متهم کرده است. در صورتی که این اتهام ثابت شود طبق قوانین ترکیه، فضیل سای حداکثر به ۱۸ ماه زندان محکوم خواهد شد و این احتمال نیز وجود دارد که حکم وی تعلیقی باشد.
محاکمه این آهنگساز ترک خشم و عصبانیت نیروهای سکولار و چپ و روشنفکران مترقی و سوسیالیست ترکیه را برانگیخته است و هم چنین موجب نگرانی هایی در خصوص مساله آزادی بیان در ترکیه شده است. از این رو، صدها تن از هواداران و حامیان او و نیز برخی فعالان سیاسی، اجتماعی و حقوق بشر نیز در دادگاه به نشان همراهی و حمایت از وی حاضر شدند و پلاکارد هایی با مضامین «فاضل تنها نیست» و «هنر را آزاد کنید» در دست داشتند.
فاضل سازی، از زمان انتشار مطلبی که موجب احضار وی به دادگاه شد، صفحه توییتر خود را بسته است و وکیل وی نیز گفته است که او دیگر تصمیم ندارد در ترکیه زندگی کند. چرا که او تهدید به مرگ شده است. فضیل سازی، هم چنین یکی از اصلی ترین منتقدان حکومت اسلام گرای رجب طیب اردوغان، نخست وزیر اسلام گرای ترکیه است.
فاضل سای ۴۲ ساله، فرزند یکی از روشنفکران ترکیه، نه تنها به خاطر قطعات پیانویی که خود آن ها را ساخته مشهور است بلکه اجراهای وی از قطعات کلاسیک نیز از شهرت جهانی برخوردارند.
فاضل سای، پیانیست و آهنگساز ترک که در نیویورک، ارکستر سمفونی برلین و غیره، به کار نوازندگی نیز مشغول است. این هنرمند ترک، هم چنین به عنوان سفیر فرهنگی اتحادیه اروپا نیز فعالیت دارد.
فاضل، با اعلام آتهایست بودن خود و با به چالش کشیدن اسلام گرایان و مخالفت با حکومت و به اتهام «نقض ارزش های دینی» در ترکیه محاکمه می شود.
فاضل سای، که آتهایست بودن خود را پیش از این اعلام کرده بود با نقل بیتی از اشعار عمر خیام، شاعر ایرانی، ادیان را به مسخره گرفت و همین موجب شد تا در شبکه اجتماعی توئیتر با حمله های پی در پی پیام گذاران مذهبی روبرو شود.
تعرض اسلام و هرگونه مذهب به آزادی های فردی و جمعی، زندگی خصوصی افراد، حقوق کودکان دختر، حقوق زنان، آزادی بیان و قلم و طرح و اندیشه را باید شدیدا محکوم کرد و از آزادی مذهب و لامذهبی و نقد آن ها، با همه امکانات دفاع کرد!
دوشنبه پانزدهم فروردین ۱۳۹۲ – پانزدهم آوریل ۲۰۱۳