نویسنده: دانشگری، رقیه (فران)
ناشر: آیدا / آلمان
تعداد صفحه ۴۷۴
سال چاپ ۲۰۲۱ – بهمن ۱۳۹۹
روز چهارشنبه ششم اسفندماه (بیستوچهارم فوریه) کتاب «به یاد آن پرواز، زندگی و مرگ علیرضا اکبری شاندیز»، به قلم رقیه دانشگری (فران) از طریق نشر «آیدا» منتشر شده است. نگاهی به فهرست کتاب، نشان از آن دارد که «به یاد آن پرواز…» فراتر از یک بیوگرافی ساده است. در بخشی از کتاب به مسائل کردستان بلافاصله پس از انقلاب و در نیمهی اول دههی ۶۰، سیاست جمهوری اسلامی ایران در کردستان و همچنین حضور سازمان ما در کردستان پرداخته شده است؛ بخشی که به کتاب جنبهی پژوهشی نیز داده است.
پشت جلد کتاب با این پاراگراف از متن کتاب مزین شده که: «اینک، که سهدهه از آن تاریخ میگذرد، امید من آن است که با نگارش این دفتر تجربهای را در اختیار نسل جوان کشورم بگذارم؛ تجربهای که به ما میگوید بر داوریهای خود درنگ کنیم، از آنچه بر شکنجهدیدگان در زندانهای سیاسی ایران گذشته آسان نگذریم؛ تجربهای که ایستادگی را ارج میگذارد و اختیار زندانی درگزینش شیوهی ایستادگی را محترم میشناسد. امید دارم که نگاهی به زندگی علیرضا اکبری شاندیز (جواد) آغازی باشد بر طرح پرسشی اساسی دربارهی میراثی که هنوز بر شانهی ما سنگینی میکند.»
هرچند این پاراگراف تصویر روشنی از مضمون و انگیزهی نوشتن کتاب به دست میدهد، اما در راستای معرفی بیشتر کتابی با این ویژگیها، علت پرداختن به مسائل کردستان و همینطور زمانی که صرف نوشتن و انتشار آن شده است، ضمن تبریک به رفیق فران و سپاس از ایشان که اجازهی انتشار بخشهایی از «درآمد» کتاب را به ما دادند، چند پاراگراف کوتاه از کتاب را نیز در زیر میخوانید:
محتوای این دفتر، نگاهی است به زندگی همسرم علیرضا اکبری شاندیز، و آنچه در زندانهای جمهوری اسلامی بر او رفت. داستان منحصر به فردی نیست، اما شاید گشایشی باشد برای ثبت سرگذشتهای مشابه دیگر؛ برای به میدان آمدن انسانهایی که راز جانباختگانی چون او را در سینه دارند.
در پرداختن به زندگی علیرضا، نتوانستم از نگاهی اجمالی به سِیر مبارزات حقخواهانهی مردم کردستان ایران بگذرم. آنچه از فردای به قدرت رسیدن حکومت ولایی در ایران بر سر این مردم آمد، چیزی نیست که بتوان بر آن چشم پوشید، همانطور که علیرضا و انسانهایی چون او نتوانستند. او در جنبش مقاومت مردم کردستان در برابر یورش سهمگین قوای نظامی جمهوری اسلامی شرکت کرد، بر علیه جنگ تحمیلی درکنار مردم کردستان قرار گرفت، همواره از برقراری صلح در این منطقه دفاع کرد و خواست تا در برآورده شدن آرزوی دیرین مردم کردستان برای دستیابی به حق تعیین سرنوشت خود سهمی داشته باشد.
گردآوری اجزای این دفتر را از سال ۲۰۱۴ میلادی/ ۱۳۹۳ خورشیدی شروع کردهام؛ با افرادی به گفتوگو نشستهام، و در پِی اسناد و شواهد به هر دری زدهام. در جریان این کار، برخی افراد خانوادهی علیرضا و دوستان او مرا یاری کردهاند و از راهنماییهای دوستانی چند برخوردار شدهام.