یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۲

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۲

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

“منشور آزادی و برابری” مستقّل جبهه سکولار دموکراسی، یک نیاز تاریخی

اصل دیگری که باید به آن باور داشت این است که گذر و عبور از این نظام و استقرار نظامی بر مبنای دموکراسی و عدالت اجتماعی از طریق اصلاحات در قانون اساسی و جستجوی فصل مشترک سیاسی برنامه ای با جبهه استبداد ولایی ممکن نمی باشد. این اصل را بعنوان یکی از نتایج سی ساله چالشهای مردمی باید پذیرفت

وقتی که من مقاله قبلی را با تیتر”کنگره ملی دموکراتیک”، “منشور آزدای و برابری” و “رهبری کاریزماتیک” نوشتم یا هنوز بیانیه شماره ۱۸ مهندس موسوی بیرون نیامده بود، یا من هنوز نخوانده بودم. راستش را بخواهید موضعگیریهای آقایان موسوی و کروبی در عین حال که در جای خود مهّم میباشند، آنقدر اهمیّت حیاتی ندارند که بیایم و کنار تنور بایستیم تا که از تنور در نیامده از الف تا آخرش را زیر زره بین قرار دهیم. ممکن است من اشتباه بکنم، ولی در هر صورت، بیانیّه ۱۸، آقای موسوی را با چندین روز تاخیر مظالعه کردم. در مقاله خود، ایشان از منشور جنبش سبز صحبت کرده بودند که خود صحبت دیگری را می طلبد. من در ادامه نوشته قبلی خود تلاش دارم بمیزان بیشتری موضوعی را که در مقاله قبلی بیان کرده بودم، بشکافم.

در مقاله قبلی من از “منشور آزادی و برابری” بعنوان جوهره حیات و شریان خون در رگهای “کنگره ملی دموکراتیک ایران” صحبت کرده بودم. اینجا تلاش دارم این بخش مطلب را کمی بیشتر کاوش بکنم. جهت شکل یابی ساختار “کنگره ملی دموکراتیک ایران” ، سرفصلهای محوری و جوهره مضامینی که باید در دستور کار قرار گیرند تا جنبش مردمی قادر باشد از این ساختار و نظام سیاسی پوسیده حاکم بتواند به یک نظامی بالنده و مدرن گذر بکنند، چه مضامینی می باشند؟ اگر این مرحله گذر و عبور را یک فاز تحول اجتماعی سیاسی در نظر بگیریم، شاخصه های نظام سیاسی اجتماعی مدرنی که بخشهای بالنده جامعه با همراهی اقشار و طبقات بالنده اجتماعی، و با “پاسیو” کردن و یا از حکومت کندن بخشهایی از جامعه که همیشه بصورت اپورچونیستی با هر نظام سیاسی ارتجاعی حاکمه ای همگامی می کنند و ایزوله کردن جناح ارتجاعی حاکمه قادر هستند ایجاد بکنند، چه ها می باشند؟

روح حاکم بر تمامی سرفصلهای چنین منشوری آزادی، دموکراسی و رعایت موازین بین المللی حقوق بشر خواهد بود. به نظر نگارنده، اگر نظام سیاسی دموکراتیک را حاکمیت مردم بر سرنوشت خود تعریف بکنیم، اکثریت غالب مردم کشور را که کارکنان و زحمتکشان جامعه تشکیل می دهند، از طریق قدرت اعمال ارده خود بر تعیین سرنوشت خود قادر خواهند بود متناسب با رشد سیاسی اجتماعی جامعه، عدالت اجتماعی را در جامعه تحمیل و تامین کنند. بنا بر این دستیابی به عدالت اجتماعی در جامعه، ارتباط تنگاتنگی با گستردگی و تعمیق دموکراسی و آزادیهای فردی و اجتماعی دارد.

هر چه قدر اقشار و طبقات مختلف اجتماعی قادر باشند سندیکاها، اتحاّدیه ها، تعاونیهای خود را تشکیل بدهند و نمایندگان راستین خود را به پارلمان و کابینه بفرستند، به همان نسبت عدالت اجتماعی به نحو واقع بینانه تری بر قرار خواهد بود. امروز به همین دلیل، تحقّق شعار دموکراسی و دست یابی به ارمانهای جهانی حقوق بشر، نسبت به تحقّق عدالت اجتماعی یک قدم در درجه بالاتری قرار می گیرد. تحقق آزادی و حقوق بشر برای عبور از این فاز اجتماعی نظام پوسیده حاکم به یک نظام بالنده ، آزاد و مدرن شامل کدام خواسته ها، آرمانها و سرفصلهای مضمونی می باشند؟

سر فصلهای برنامه مرحله ای گذر به ساختار جامعهء مدرنی را که جامعه ما آبستن آن می باشد و بصورت واقعبینانه پتانسیل قدم نهادن در آن را دارد، میشود در اکثر بیانیه های تظاهرات و اعتراضات سرتاسری داخل و خارج کشور دید. متن دقیقتر آنها در برنامه های سیاسی احزاب سیاسی دموکراتیک قابل مشاهده می باشد. این آرمانها را اگر دسته بندی بکنیم، شاید بتوان به چندین بخش تقسیم کرد که تلاش میکنم در زیر بصورت فشرده به آنها بپردازم.

الف) مقدمه بیانیه جهانی حقوق بشر مطرح می کند “شناسایی حیثیت ذاتی کلیه اعضای جامعه بشری و حقوق یکسان و انتقال ناپذیر آنان اساس آزادی، عدالت و صلح جهانی را تشکیل می دهد”. لذا تامین و تضمین تمامی آزادیهای فردی و اجتماعی از قبیل آزادی اندیشه، قلم، گفتار، دین، مذهب، ملیت، اندیشه های سیاسی و فلسفی، فعالیتهای فرهنگی و علمی از طبیعی ترین حقوق ابتدائی مردم جامعه ما می باشند.

ب) آزادیهای اجتماعی از قبیل تشکیل سندیکاها، اتحادیه ها، تعاونیها، انجمنهای علمی، اجتماعی و فرهنگی، تشکیل آزادانه احزاب سیاسی، نهادها و انجمنهای ملی انجمنهای دینی و عقیدتی، باشگاهها و کلوبهای ورزشی و دیگر سازمانهای دیگر مردمی، محور تضمین آزادیهای اجتماعی را تشکیل می دهد.

ج) حق انتخاب کردن و انتخاب شدن در یک شرایط باز انتخاباتی آزاد با کمک نهادهای اجتماعی دموکراتیک مردمی و نظارت ناظرین بیطرف بدون اعمال هیچ گونه محدودیتی که شرایط آزادیهای انسانی مطرح شده در بند “الف” را محدود کرده باشد، در انتخابات محلی، ناحیه ای، ایالتی و کشوری . دولت حاکم روز باید شرایط اجرای بی قید و شرط چنین انتخابات آزاد را در موعد تعیین شده در قانون فراهم بکند.

چ) مواد ۵ الی ۱۲ این اعلامیه جهانی حقوق بشراز آزادی و برابر حقوقی فرد در مقابل قانون صحبت می کند. اصل بر این اساس است که انسان آزاد است و در مقابل قانون از برابر حقوقی کامل برخوردار است و باید بدور از هر گونه آزار، محدودیت و شکنجه بر اساس اصل بیگناه بودن تا زمانی که جرمی ثابت نشده است، ازنمایندگی وکیل مدافع خود برخوردار باشد.

خ) تضمین امنیت سرمایه گذلری آزاد در ابعاد فردی، شرکتهای سهامی، شرکتهای تعاونی و دیگر اشکال دیگر و حمایت کامل قانونی از امکانات تملّک بر دارائیهای سرمایه ای و بهره برداری از سود سرمایه گذاریهای انجام گرفته بدون حیف و میلها و رشوه خواریهای سیستم اداری و دولتی. تشویق انگیزه های فردی برای بهره مند شدن از سود تلاشهای بیشتر فردی خود از طریق بکارگیری سرمایه گذلری لازم و بکار انداختن قابلیتهای تخصصی و فردی خود.

د) دولتی کردن صنایع مادر مثل نفت، راه آهن و دیگر شبکه های تاسیساتی اساسی کشوری مثل شبکه جاده های کشوری و خط هوایی و دریایی مادر کشوری، بهداشت و آموزش و پرورش. بخشهای اخیر در شرایط فعلی از طریق سرمایه گذاری فردی و شخصی امکان پذیر نمی باشد. در شرایطی که دولت نماینده واقعی و دموکراتیک مردم باشد، تمامی این امکانات در خدمت مردم بکار گرفته خواهد شد.

ذ) تفکیک سه قوه مقننه، قضائیه و مجریه از همدیگر و عدم دخالت نیروهای امنیتی، خصوصاُ نیروهای مسلح در امور سیاسی. نیروهای مسلح فقط در موارد فاجعه ملی مثل زلزله و سیل، و یا در موارد تهاجم نظامی خارجی وارد صحنه عمل گردند.

هدف در اینجا این نیست که سعی کرده باشم برنامه حد اقل یا منشوری جهت برنامه گذر تهیه کنم. خوشبختانه برنامه های سیاسی تک تک احزاب سیاسی سکولار دموکراتیک، خصوصاُ احزاب سوسیال دموکراتیک را بخوانیم، این موارد به تفصیل در آنجا مطرح شده اند. فقط مساله سر این است که آیا این احزاب و سازمانهای سیاسی حاضرند سر یک میز جمع شده و این موارد را بصورت یک برنامه مشترک مرحله ای گذر از نظام پوسیده ولایی نظامی استبدادی به نظام سیاسی مدرن، سکولار و دموکراتیک جمع بندی کرده و بصورت منشوری مثل “منشور آزادی و برابری” در سطح جنبش ارائه دهند، یا نه.

آنچه که مسلم است، تهیه و ارائه کردن چنین منشور برنامه ای یکی از ضرورتهای سیاسی حیاتی این مرحله از جنبش مردمی می باشد. چنین منشوری این امکان را فراهم میکند که تمامی نیروهای آزادیخواه و دموکرات و سکولار این امکان را بیابند که دور چنین برنامه ای جمع گردند. کارکردن بر محور چنین برنامه ای زمینه لازم را در عمل برای شکل گیری ساختار “کنگره ملی دموکراتیک ایران” فراهم می کند. از همه مهمتر، تاثیر روانی سیاسی چنین برنامه و ساختار سیاسی شکل گرفته بر محور آن می باشد. این مساله “امید” به دستیابی به آزادی و برابری را برای تمامی جوانان، دانشجویان، روشنفکران ، زنان و دیگر پیروان راه آزادی و عدالت اجتماعی تقویت کرده و دستیابی به این آمال را در دسترس قابل تحقق نزدیکتری قرار می دهد.

اصل دیگری که باید به آن باور داشت این است که گذر و عبور از این نظام و استقرار نظامی بر مبنای دموکراسی و عدالت اجتماعی از طریق اصلاحات در قانون اساسی و جستجوی فصل مشترک سیاسی برنامه ای با جبهه استبداد ولایی ممکن نمی باشد. این اصل را بعنوان یکی از نتایج سی ساله چالشهای مردمی باید پذیرفت. مردم کوچه و بازار در تجربه روزمره خود به این اصل رسیده اند. سازمانهای سیاسی سکولار دموکراتیک اگر از این مبنا حرکت بکنند، باید به آلترناتیو “مجلس موسسان” یا “کنگره بسیط ملی” جهت تصویب قانون اساسی جدید پیشنهادی جبهه دموکراسی، مدرنیته و سکولاریسم، خود را آماده بکنند. تهیّه قانون اساسی آلترناتیو و تصویب آن توسط کنگره بسیط مردمی، آلترناتیو درست مرحله ای به نظر می آید.

تهیه چنین منشوری و شکل گیری چنین ساختار فراگیری بر محور آن، این امکان را از طرف دیگر فراهم می کند که اشخاص و جریانهای دیگر حقیقی، حقوقی، نهائهای اقتصادی، سیاسی که از جبهه ارتجاع و استبداد می برند، امکان آن را بیابند که به جبهه دموکراسی و مدرنیته بپیوندند. هدف اگر در مقیاس بزرگ آن آشتی ملی باشد، این مساله در وحله اول با ایزوله کردن کامل جبهه استبداد ولایی نظامی میباشد. این کار با رهبری رفیقان نیمه راه مقدور نیست.

کسانی که عمدتا چشمانشان به انتخابات بعدی وزارت کشور در چند سال آینده دوخته شده است، اگر از موضع اپوزیسیون خارج شده و در موضع کنترل قدرت سیاسی دربیایند، با یک توازن قوای دیگری مواجه بوده و می توانند تصمیمات کاملاُ متفاوتی را از آنچه که امروز بصورت گنگی مطرح می کنند، اتخاذ بکنند. پتانسیلهای دموکراتیک این نیروها وقتی قدرتمندتر میگردد که از یکطرف از حمایت جنبش دموکراتیک مردمی برخوردار بوده باشند، و از طرف دیگر در درون ساختار سیاسی اجتماعیی قرار گرفته باشند که برنامه آن جریان سیاسی رادیکالتر، مدرنتر و دموکراتیک تر از مواضع آنها بوده و یکی از اصول بنیادین آن سکولاریسم باشد.

تاریخ انتشار : ۱ تیر, ۱۳۸۹ ۴:۴۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است