سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۱ خرداد, ۱۴۰۵ ۱۴:۵۵

پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۵۵

میراثِ به‌جا مانده از زندگیِ اجتماعی و هنریِ زنده‌یاد سیمین بهبهانی

in

Share
.

ز چه جوهر آفریدی دلِ داغدارِ ما را
که هزار لاله پوشد، پس از این مزارِ ما را [سیمین بهبهانی]
هزاران هم‌وطن- به‌ویژه زنان- در تشییعِ پیکرِ زنده‌نام سیمین بهبهانی، پرشور آوا سر می‌دادند:
«سیمینِ بهبهانی / در قلبِ ما می‌مانی»

ز چه جوهر آفریدی دلِ داغدارِ ما را
که هزار لاله پوشد، پس از این مزارِ ما را [سیمین بهبهانی]
هزاران هم‌وطن- به‌ویژه زنان- در تشییعِ پیکرِ زنده‌نام سیمین بهبهانی، پرشور  آوا سر می‌دادند:
 «سیمینِ بهبهانی / در قلبِ ما می‌مانی»

زنده‌یاد سیمین [خلیلی] بهبهانی [تولد: تهران، ۱۳۰۶-  درگذشت: تهران، ۲۸مرداد ۱۳۹۳]، چنان‌که در زندگی‌نامه‌های منتشر شده درباره‌ او  آمده است، از ۱۴ سالگی به سرودن شعر آغاز کرد که نشانه‌یی بود از تولد استعدادی بالنده در عرصه شعر معاصر ایران. گفته می‌شود پس از ازدواج  با حسن بهبهانی، در ۱۳۲۵، همسر هنردوستِ او  مقامِ حامی و مشوق او در کار هنری‌اش یافت. سیمین بهبهانی در همین سال‌های دههٔ بیست، با شاعرانی همچون هوشنگ ابتهاج، مهدی اخوان ثالث، شرف خراسانی [بعدها استاد فلسفه] پیرامون جمعیت هواداران صلح فعالیت می‌کرد. در دههٔ ۴۰ خورشیدی به شورای شعر رادیو  پیوست. او  برای تصنیف‌های پرشماری که از سوی خوانندگان محبوب مردم  اجرا می‌شد، شعر سرود، که  این خود گسترهٔ عاطفی و احساسی‌ای دیگر- به‌جز شعرش- بود که او را با هم‌میهنانش هم‌راز و هم‌سخن می‌کرد. حدود بیست و یک عنوان کتاب از زنده‌یاد سیمین بهبهانی منتشر شده است که اکثر آن‌ها مجموعه‌های شعرند. سیمین بهبهانی پس از انقلاب به کانون نویسندگان ایران پیوست، اندک زمانی پس از آن به‌دلیل تنش‌های موجود در کانون، از آن فاصله گرفت، و  در سال‌های بعد،دیگر بار  در «کانون سوم» فعال شد.  زنده‌یاد سیمین بهبهانی، در راستای مبارزه در راه دستیابیِ زنان میهن‌مان به حقوقِ اجتماعی و فردی‌شان و نیز در مسیر  تغییرِ قوانین زن‌ستیزانهٔ رژیم ولایی، همراه با جنبشِ زنان- که او خود تنی از آنان بود-  تلاشی بی‌وقفه داشت. این بانوی ادیب و هنرمند، چه با شعر  پرطراوت و هنرمندانه‌اش- که میان حدیثِ نَفس‌اش و شرحِ بی‌عدالتی‌ها و شورِ مبارزه مرزی کشیده نشده بود-  و چه با شرکت در کارزارهای جنبشِ توان‌مندِ  زنان کشور، ازجمله کارزار یک میلیون امضا و حرکت‌های اعتراضی، نمادی امید‌آفرین بود از زن هنرمندی جسور و مبارز. این شاعر  پیکارگر با بی‌عدالتی‌ها، با وجود کهولت و  جسمی آسیب‌پذیر، در صف مقدم اعتراض‌ها حاضر می‌شد، سخن می‌گفت و از سوی گزمگان رژیم ولایی ناسزا می‌شنید و ضربه‌های باتوم می‌خورد، اما با اینهمه، انتظارِ حکومتگران و نیروهای امنیتی و  چماق‌داران و هرزه‌درایان مطبوعاتی‌آن‌ برای به‌سکوت کشاندنش را به یأس مبدل می‌کرد.
هنرمندان مردمی میهن‌مان، بر اساس حمایتِ مردم ما از آنان (برزمینهٔ محبویت‌شان نزد مردم که نتیجهٔ تأثیرِ کارهای ارزش‌مندشان در عرصه‌های گوناگون هنری بر زندگی آنان است) و همچنین حمایتِ نیروها و محفل‌هایِ مترقیِ فرهنگی، اجتماعی و سیاسیِ غیردولتی دیگر کشورهای جهان، تاحدی می‌توانند از حاشیهٔ امنی‌ برخوردار باشند، توانسته‌اند و می‌توانند دوشادوشِ حرکت‌های جنبشِ مردمی میهن ما رویارویِ بی‌عدالتی‌ها و  نقضِ حقوق شهروندیِ توده‌ها  به‌اعتراض برخیزند. این درسی است که سیمین بهبهانی‌ها، در مسیر کارِ خلاقانه و مبارزه‌‌شان، به جامعه و هنرمندان مردمی‌ای از سنخِ خود داده‌اند . میراثِ به‌جا مانده از زندگیِ اجتماعی و هنریِ زنده‌یاد  سیمین بهبهانی، چنین بود: شیوهٔ دیگری از زندگی ممکن است!

به نقل از نامه مردم – شماره ۹۵۵ – ۱۷ شهریور ماه ۱۳۹۳

تاریخ انتشار : ۲۸ شهریور, ۱۳۹۳ ۱۱:۲۴ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

آرزوی موفقیت برای تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): تیم ملی فوتبال ایران، سرمایه مشترک مردم ایران و نمادی از توانایی، تلاش و امید میلیون‌ها ایرانی است. این تیم، فراتر از هر دولت و نظام سیاسی، متعلق به مردم ایران و نماینده کشور و فرهنگ ما در بزرگ‌ترین آوردگاه فوتبال جهان است.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »
از ناحیه تا تهران

از ضاحیه تا تهران: تبادل آتش یا تسریع توافق؟

محمد مالجو: تهاجم اخیر اسرائیل به ضاحیۀ جنوبی و واکنش موشکی ایران به اسرائیل در چند ساعت پیش دوباره منطقه را در آستانۀ ورود به چرخۀ تصاعدیِ خطرناکی قرار داده است.

استدلال ایران دربارۀ نقض آتش‌بس با تهاجم اسرائیل به لبنان به‌تمامی صحیح است. اما پاسخ ایران در قالب تبادل آتش عملاً لبنان را به سوی یک میدان جنگی شدیدتر سوق می‌دهد، میدانی که ظرفیت تخریبی دارد بس فراتر از توان یک جامعۀ بحران‌زده.

اما مسئله فقط لبنان نیست. همین مسیر عملاً ایران را نیز در معرض لغزش به یک رویارویی فزاینده و پرهزینه قرار می‌دهد. گسترش دامنۀ درگیری به‌ طور همزمان در لبنان و ایران نه به بازدارندگی پایدار …

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آرزوی موفقیت برای تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶

مراقبت از وطن در مسیر آشتی | با زبانی سخن بگوییم که پُل می‌سازد، نه دیوار

استراتژی کلان نتانیاهو در حال فروپاشی است

ترامپ و نتانیاهو؛ از بازطراحی خاورمیانه تا خطر بحران دائم

وقتی انسانیت از تمدن عقب می‌ماند!

تجدید نظرطلبی یا بازاندیشی در مفهوم امپریالیسم و ضد امپریالیسم