تورم در ایران بیداد می کند. به گزارش اقتصادنیوز، رئیس مرکز آمار ایران، جواد حسین زاده اعلام کردە کە در فروردین ۱۴۰۰ تورم ماهانه، نقطهای و سالانه نسبت به ماه قبل (اسفند ۹۹) رشد داشته است. اقتصادنیوز ادامە می دهد کە پی گیری های اینسایت نشان می دهد نرخ تورم ثبت شده در نخستین ماه سال جاری رکورد گرانی در ۲۲ ماه اخیر بوده است. نرخ تورم میانگین نیز در ماه جاری به ۳۸،۹ درصد رسیده که در ۱۵ ماه گذشته بی سابقه بوده است.
اما تورم در تعیین سیاست های کلان جمهوری اسلامی چە نقشی دارد؟ آیا اساسا سران نظام بە تورم بە عنوان پارامتری اصلی در تعیین سیاست های کلان کشور می نگرند، یا برای آنان تنها یک عامل فرعیست کە نمی تواند نقش برجستەای در چگونگی برنامەریزی و ادارە کشور داشتەباشد؟
بە نظر می رسد عامل تورم آنگاە کە بە خطر توقف چرخە اقتصادی کشور منجر شود، آنان را بە تغییراتی چند در سیاست ها وادار می کند. بعنوان مثال، ما مورد عقد قرارداد برجام را داریم کە در اثر فشارهای همە جانبە دولت اوباما میسر شد؛ اما آنگاە کە تورم با خطر توقف یا کندشدن بیش از حد روند فعالیت های اقتصادی کشور روبرو نشود، در نظر زمامداران مورد زیاد مهمی محسوب نمی شود.
تورم از جملە بە سیاست های کلان نظام در بعد خارجی وابستە است و بدون تحولی اساسی در آن کە منجر بە عادی سازی روابط با غرب و ورود سرمایەهای خارجی بە کشور شود، بە نظر نمی رسد بتوان جلو رشد اختاپوسی آن را سد کرد.
هم اکنون با ادامە مذاکرات وین و احتمال احیای برجام، در صورت پیشبرد نهائی مذاکرات، ما شاید با دورە جدیدی از تنفس نسبی در اوضاع اقتصادی کشور روبرو شویم، اما بدون یک تحول اساسی در سیاست خارجی کلان کشور، در بر همان پاشنە خواهد چرخید و با احتمال درگیری ها و مخاصمات بیشتر، همیشە احتمال بازگشت دوبارە بە نقطە صفر وجود دارد.
اگر در نگاە هستە سخت قدرت، تورم یک مورد جدی باشد، موردی کە تنها بە توقف چرخە اقتصادی کشور وصل نشود، بی گمان می تواند عامل مهمی در تغییر نگاه ها باشد.
تورم، آن پارامتریست کە بخوبی عقلانی بودن یا عقلانی نبودن سیاست ها را نشان می دهد، و بخوبی نشانگر آن است کە یک نظام، علیرغم همە ادعاها، چگونە بطور واقعی در مورد مردم کشور خود می اندیشد.