یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۷

یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۷

گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
امروز بیش از هر زمان جامعه ما نیاز به گفت‌وگو دارد؛ o گفت‌وگوی میان خودمان، o گفت‌وگو با دیگرانی که در عرصه هستند، o گفت‌وگو با جهان، o گفت‌وگو با...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: هم‌میهن
نویسنده: هم‌میهن
سخنرانی آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در دهمین کنگره حزب – ۵ دیماه 1403
• درسال ۹۶ حاکمیت یکدست با توهم حل مشکلات کشور شکل گرفت • آنچه ما اصلاح طلبان تحت عنوان راهبرد انتخاباتی خود در انتخابات ۱۴۰۳ اعلام کردیم، تلاش بر تحقق...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آذر منصوری
نویسنده: آذر منصوری
مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش
کیهان از زمانِ مِهبانگ مدام در حال گسترش است. آیا این روند هم‌چنان ادامه خواهد داشت؟ در این‌صورت آیا زمانی خواهد رسید که بخشِ عمدهٔ کیهان برای همیشه غیرقابل مشاهده...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: دکتر حسن بلوری
نویسنده: دکتر حسن بلوری
2025 سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!
سال گذشته سال انتخابات بود. بیش از یک میلیارد بزرگسال در سال ۲۰۲۴ از جمله در ایالات متحده، هند، برزیل، بریتانیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به پای صندوق...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آلن فراشون
نویسنده: آلن فراشون
مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی...
سال 2025 امروز در شرایطی آغاز شده است که موضوعات مهم و پیچیده‌ای در حوزه سیاست خارجی پیش روی ایران قرار دارد. پرونده‌های حل نشده قبلی در کنار مسائل جدید...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران...
پویایی درونی دیکتاتوری ها به دلیل ماهیت شدیدا سرکوبگر چنین رژیم هایی اغلب در سیستم های زندان آنها آشکار می شود. به همین دلیل است که ژانر خاطرات زندان برای...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ژان پیر فیلیو
نویسنده: ژان پیر فیلیو
بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ
سخنان الکساندر دوگین، استراتژیست روس، در باره تحولات خاور میانه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه.
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دوگین
نویسنده: الکساندر دوگین

وضعیت زنان مدافع حقوق بشر در عربستان سعودی: محکوم به سکوت

این گزارش وضعیت شرم آور زنان مدافع حقوق بشر را که هنوز در این کشور باید با محدودیت‌های اساسی بر حقوق خود مقابله کنند، به نمایش می‌گذارد. آنها به عنوان زن زیر فشار نظام مردسالارانه‌ای هستند که پایه‌ی آن بر نابرابری جنسیتی قرار دارد. به علاوه، آنها باید در شرایطی زندگی کنند که هرگونه ابراز مخالفت را به شدت سرکوب می‌کند.

ژنو، پاریس ـ گزارشی که امروز برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر (مشارکت فدراسیون و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه) منتشر می‌کند، با هیجان رسانه‌ها در پی اعلام اصلاحات نمادین در این کشور ـ‌ مثل اصلاحاتی که در فرمان سلطنتی سپتامبر ۲۰۱۷ بالاخره به زنان اجازه رانندگی داد ـ تفاوتی اساسی دارد. این گزارش وضعیت شرم آور زنان مدافع حقوق بشر را که هنوز در این کشور باید با محدودیت‌های اساسی بر حقوق خود مقابله کنند، به نمایش می‌گذارد. آنها به عنوان زن زیر فشار نظام مردسالارانه‌ای هستند که پایه‌ی آن بر نابرابری جنسیتی قرار دارد. به علاوه، آنها باید در شرایطی زندگی کنند که هرگونه ابراز مخالفت را به شدت سرکوب می‌کند. زنانی که خشونت خانگی را گزارش می‌دهند یا به عنوان کنش‌گر فعالیت می‌کنند با سرکوبی بی امان روبرو هستند. این زنان در شرایطی که اجازه‌ی راه اندازی جنبش یا تشکل ندارند، در شبکه‌های اجتماعی پناه می‌گیرند.

صفحه‌ی ویژه‌ی اینترنتی که برای این گزارش ایجاد شده استhttp://condemnedtosilence.fidh.org

محدودیت‌های شدیدی که در تمام زمینه‌ها بر زنان، در عربستان سعودی ـ که جایگاه حقوقی زنان در آن پایین تر از مردان است ـ حتا در کوچکترین مسائل زندگی روزمره، تحمیل می‌شود، کاملاً شناخته شده است. با وجود این، ضرورت اقتصادی پایان دادن به وابستگی اقتصادی به نفت و خواست‌های جوانان که بخش عمده‌ای از رسانه‌های اجتماعی را در دست گرفته‌اند، مسئولان را واداشته تا اعلام کنند که به تدریج امتیازهایی خواهند داد.

با این همه، این کشور از سال ۲۰۱۶ شاهد تحرک بی‌سابقه‌ی زنان بوده که پیگیر اساسی‌ترین حقوق خود هستند، به ویژه اینکه اکنون می‌توانند این کار را از طریق شبکه‌های اجتماعی انجام دهند. اکنون هزاران فعال فضای مجازی در شبکه‌ها حضور دارند و اکثر آنها به خاطر ترس از اقدام‌های تنبیهی به طور ناشناس فعالیت می‌کنند.

با اینکه دولت در سال‌های اخیر نشانه‌هایی از گشایش نشان داده است، به ویژه از زمانی که «نسل تازه ای» از رهبران، به نمایندگی شاهزاده محمد بن سلمان، بر سر کار آمده‌اند، زنان در معرض آسیب‌پذیری دوگانه‌ای قرار دارند.

یکی از این موارد جایگاه حقوقی آنها است. وجود «ولی مرد» به نابرابری جنسیتی تداوم می‌بخشد و زنان را در تمام عمر به اقلیت بودن محکوم می‌کند. فرمان سلطنتی ۱۸ آپریل ۲۰۱۷ که این جایگاه حقوقی را اصلاح کرد، امید زیادی در میان زنان مدافع حقوق بشر ایجاد کرد اما وضعیت تغییر چندانی نکرده است. زنان باید هنوز از ولی مرد خود برای مسافرت به خارج یا دریافت گذرنامه اجازه داشته باشند. و بعضی از زنان از این نگران هستند که هرگز چیزی تغییر نخواهد کرد. صرف‌نظر از متن‌های قانونی که اغلب ناروشن هستند، پلیس و مسئولان قضایی به ویژه خشن و تبعیض‌آمیز رفتار می‌کنند به خصوص در مورد خشونت خانگی.

موضوع دیگر به وعده‌‌های دولت‌مردان سعودی برای انجام اصلاحات مربوط است که با واقعیت وضعیت حقوق بشر در تقابل است، آن هم در کشوری که هنوز به سرکوب کلیه‌ی صداهای مخالف و به ویژه مدافعان حقوق بشر که خواهان اصلاحات گسترده‌ی اجتماعی هستند، ادامه می‌دهد.

قانون هنوز رعایت حقوق اساسی مثل آزادی تشکل، بیان و گردهمایی مسالمت‌آمیز را تضمین نمی‌کند. هر تلاشی برای ایجاد جنبش یا تشکل به شدت در هم کوبیده می‌شود. قانون‌های عربستان سعودی نه تنها پر از مفاهیم مبهم است که دست قاضی را باز می‌گذارند، بلکه قانون‌هایی که قرار است برای مقابله با جنایت و تروریسم به کار روند، برای جرم انگاری ابراز قانونی هر عقیده‌ی مخالف مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند. ده‌ها مدافع حقوق بشر، وبلاگ نگار، وکیل دادگستری و کنش‌گر به «ارتداد»، «خداناباوری»، «اهانت به دین»، «تروریسم»، «بی‌ثبات کردن کشور»، «تلاش برای اعمال نفوذ بر افکار عمومی» یا حتا «تشکیل سازمان غیر قانونی» متهم شده‌اند و اکنون سال‌های طولانی را در زندان می‌گذرانند.

گزارشی که برنامه‌ی نظارت امروز منتشر کرده است، درباره‌ی مبارزه برای رهایی زنان در محیطی به شدت محدود برای حقوق بشر در عربستان سعودی سخن می‌گوید.

این گزارش مسیر نمادین بعضی از آنها را پی می‌گیرد. اکثر آن‌ها کنش‌گران فضای مجازی هستند که از شبکه‌های اجتماعی به طور ناشناس برای محکوم کردن رفتار خودسرانه با خود استفاده می‌کنند. همچنین کنش‌گرانی وجود دارند که به طور علنی موضع خود را به عنوان مدافع حقوق بشر اعلام و در زمینه‌ی امور نمادینی مثل پایان دادن به ولایت مردان یا امکان تشکیل تشکل برای دفاع از حقوق زنان یا حقوق بشر یا شرکت در انتخابات شورای شهر فعالیت می‌کنند. همه‌ی آنها دست به خطر می‌زنند و بسیار آسیب‌پذیر هستند.

در نوامبر ۲۰۱۷، نعیمه المطرود، وبلاگ نگار، برای مشارکت در جنبش اعتراضی صلح‌آمیز در بخش شرقی ساحلی کشوربه خاطر خواست‌های اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و درخواست آزادی زندانیان سیاسی و اصلاحات دموکراتیک، به شش سال زندان محکوم شد.

همه‌ی این زنان پیش‌تر زیر فشار خانواده قرار داشته‌اند و اکنون دولت سکوت را بر آنها تحمیل می‌کند. پیگرد قضایی، دستگیری خودسرانه، زندان، ممنوعیت از مسافرت و سخن گفتن در انظار عمومی آنها را تهدید می‌کند. پس از آغاز رسیدگی قضایی شمشیر داموکلس چندین سال در بالای سر آنها قرار دارد تا آنها را ساکت نگه دارد.

این گزارش در تارنما‌های فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه به زبان‌های فرانسوی، انگلیسی و عربی موجود است.

تماس‌های مطبوعاتی:
فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر: Audrey Couprie : +33 6 48 05 91 57
سازمان جهانی مبارزه با شکنجه: Delphine Reculeau: +41 22 809 49 39

تاریخ انتشار : ۳ بهمن, ۱۳۹۶ ۵:۵۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی

سخنرانی آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در دهمین کنگره حزب – ۵ دیماه ۱۴۰۳

مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش

۲۰۲۵ سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی…

زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران…