پرسش:
جنبش فدایى با آرمان ها، نظام ارزشى، روحیات و فرهنگ معینى آغاز کرد و تداوم یافت. اینک شما در جهان کنونى و در سى و پنجمین سالگرد بنیان گذارى آن جنبش، “رهرو راستین” آن حرکت را چگونه تعریف مى کنید؟ به بیان دیگر پویایى و تحول اندیشه در جهان دائما تغییر یابنده از یک سو و از سوى دیگر، پایبندى به آن آرمان ها، ارزش ها و سنت ها را چگونه مى بینید و تعریف شما از هم عصر بودن در عین ریشه در تاریخ داشتن چیست؟
پاسخ:
با سلام و تبریک ۳۵ مین سالگرد تولد سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) و همچنین جنبش فدایى. براى پاسخ به این سوال باید یک نکته اساسى را در نظر داشت وآن اینکه جنبش فدایى طیف گسترده اى از فداییان را در برهه حاضر شامل مى شود. آنها از نظر ایده همان هایى نیستند که درابتداى کاربودند. زمان و مکان تغییرات گسترده اى را بر آنها تحمیل کرده است. از کمونیست هاى رادیکال تا سوسیال دمکرات وعدالت خواه صرف، دراین جنبش درامروزه مى گنجند.
براى صرفه جویى در وقت من تنها به طیف سازمان خودمان و نزدیکان مى پردازم. فدایى قبل ازهرچیز در نقد به حکومت تک نفره شاه و مقابله با خشونت حاکم – به شیوه دید آنروز- ومبارزه با بى عدالتى و نبود آزادى پا به میدان گذاشت. آن آرمانها انسانى و اساسى بودند و فداییان آن دوران با فدا کردن جان خود به آن آرمانها مى خواستند برسند. درعدالت خواهى و آزادى طلبى، امروز فداییان هیچ فرقى با آن دوران نکرده اند. اما دیدها و روشها فرق کرده است. متد مبارزاتى فرق کرده است.
ایدئولوژى که امرى است خصوصى دریک سازمان دمکرات (ما) هم به امرى خصوصى تقریبا تبدیل گشته است. سازمان ما به عنوان بخش بزرگى از جنبش فداییان و همچنین بخشى از فداییان هم سو با ما- چه در سازمانهاى دیگر فدایى نظیر اتحاد فداییان و چه فداییان منفرد- با واقعیات جهان برخورد دگماتیک نمى کنند. این بخش از فداییان با حفظ عدالت خواهى و آزادى طلبى، دمکراسى را پذیرفته است. در درون سازمان ما دمکراسى حاکم است. ما براى جامعه ایران جمهورى واقعى و دمکراسى واقعى را خواهانیم. بخش بزرگى از فدایى امروز، فداکردن جان و فناتیسم و فوندامنتالیسم را سرلوحه کار خود نمى داند.
بر عکس به کارگیرى فکر و اندیشه و فدا کردن انرژى درراه رسیدن به عدالت و دمکراسى و آزادى مد نظر است. فدایى امروز نفى خشونت درهر شیوه اش را چراغ راه خود کرده است. فدایى اکثریت را مى توان به صراحت بگویم هیچگاه دست به خشونت نخواهد زد. دفاع مدنى درشکل هاى کم خطر براى مردم متدى است که فداییان مى توانند حداکثر تبلیغ را رویش انجام دهند. اما خشونت هرگز. فدایى امروز نمى تواند فدایى دیروز باشد. چون هم جهان تغییر کرده است و هم فداییان. برآمد این دو با تکیه به ثقل سنگین تغییرات جهانى فدایى امروز راساخته است. این فدایى دمکرات، عدالت خواه و جمهورى طلب و مخالف خشونت است.