Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۷

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۷

روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

چرا اوپک موفق به کاهش تولید نفت نمی شود؟

در چند ماه گذشته اعضای اوپک بارها با هم دیدار و برای کاهش تولید نفت گفتگو کرده اند. اعضای این سازمان از سقوط دراماتیک قیمت نفت در خلال دو سال گذشته به شدت آسیب دیده اند. قیمت نفت خام مدتی است که بین 40 تا 50 دلار در هر بشکه در نوسان است، در حالی که در سال 2014 بیش از 100 دلار در هر بشکه بود. این وضع موجب فشار سنگینی بر بودجۀ دولتهای عضو اوپک و اقتصاد کشورهای صادرکنندۀ نفت شده است.

در چند ماه گذشته اعضای اوپک بارها با هم دیدار و برای کاهش تولید نفت گفتگو کرده اند. اعضای این سازمان از سقوط دراماتیک قیمت نفت در خلال دو سال گذشته به شدت آسیب دیده اند. قیمت نفت خام مدتی است که بین ۴۰ تا ۵۰ دلار در هر بشکه در نوسان است، در حالی که در سال ۲۰۱۴ بیش از ۱۰۰ دلار در هر بشکه بود. این وضع موجب فشار سنگینی بر بودجۀ دولتهای عضو اوپک و اقتصاد کشورهای صادرکنندۀ نفت شده است.

اعضای اوپک در مواجهه با این دشواریها، سرانجام در ماه سپتامبر گذشته بر سر دیداری در الجزایر برای تصمیم گیری در مورد مهار تولید نفت توافق کردند. در دیاری که در اواخر نوامبر برگزار خواهد شد قرار است در بارۀ سهم دقیق هر یک از اعضا مذاکره شود. اعضای اوپک – به جز ایران، لیبی و نیجریه، که از معافیت برخوردار خواهند شد – باید در مورد سهم تولیدشان ب توافق برسند. معافیت گفته شده از آن روست که دولت ایران مکرراً عدم توافق خود را با کاهش تولید نفت ایران اعلام کرده است.

ماه اوت گذشته، بیژن زنگنه اعلام کرد که “ایران برای بهبود بازار نفت با اوپک همکاری خواهد کرد، اما انتظار دارد دیگر اعضای این سازمان حق ایران را برای کسب مجدد شهم خود از بازار نفت محترم شمرند.” تردید ایران را، برای کاهش تولید نفت به همراه دیگر کشورهای عضو اوپک، می توان با چند عامل توضیح داد. این عوامل بازتابی از جنبه های درهم آمیختۀ سیاسی و اقتصادی اند.

۱- دولت روحانی، زیر فشارهای داخلی، باید نشان دهد که توافق هسته ای به سود کشور بوده است. روحانی، که در صدد انتخاب مجدد در انتخابات ریاست جمهوری در سال آینده است، پیروزی خود در دور قبل را مدیون وعدۀ خود برای حل مسئلۀ پروندۀ اتمی و بهبود وضع اقتصاد است. او از پس نخستین وعده اش برآمده است. وضع دومین وعده این جنین روشن نیست.  تورم به موفقیت مهار شده و اقتصاد در مسیر رشد قرار گرفته است. اما هنوز اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران هنوز بهبودی را در شرایط زندگی خود لمس نکرده اند. واقعبینانه این است که تغییرات اساسی در این زمینه تنها در بلندمدت میسر اند. رفع تحریمها امر بغرنجی است و اقتصاد ایران به شدت نیازمند اصلاحات ساختاری است. بنابراین کسب مجدد سهم ایران از بازار جهانی نفت، در کنار امضای قراردادهای کلان با شرکتهای بزرگ غربی، نشانه ای از اثرات مثبت توافق هسته ای بر وضع کشور خواهد بود.

۲- موقعیت ایران در ارتباط با کاهش تولید نفت اوپک مستقیماً با علاقۀ این کشور برای جلب شرکتهای بین المللی انرژی مرتبط است. دولت روحانی، به موازات مذاکره و اجرای توافق هسته ای، طرحی را برای قراردادهای جدید نفتی تنظیم کرد که زیر نام قرارداد نفت ایران شناخته می شود. جزئیات این طرح هنوز ناروشن اند، اما قصد آن برای جلب شرکتهای بزرگ از طریق ارائۀ شرایط مساعدتر روشن است. این طرح از منطق دوگانۀ تجاری – سیاسی برخوردار است. به لحاظ تجاری، صنعت انرژی ایران امیدوار است که بتواند از سرمایه گذاریها و تکنولوژی انتقال، که سخت به آنها نیازمند است، بهره مند شود. به لحاظ سیاسی، دولت روحانی می کوشد موقعیت ایران را با گسترش ارتباطات این کشور با جامعۀ بین المللی بهبود بخشد. توافقات با شرکتهای بزرگ انرژی – مشخصاً اروپائی – به سهم خود به این هدف کمک می کند. صرف نظر از دیگر محدودیتها، کاهش تولید نفت ایران چشم انداز مشارکت این کشور را در بخش انرژی محدود می کند. از این قرار، تحدید تولید نفت ایران مستقیماً با علاقۀ دولت روحانی برای بهبود روابط به شرکای بین المللی ناسازگار است.

۳- طبق داده های اوپک، تولید نفت ایران در نتیجۀ تحریمهای امریکا و اتحادیۀ اروپا، در فاصلۀ ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ حدود ۶۰۰هزار بشکه در روز نزول کرد و به ۱/۳ میلیون بشکه در روز رسید. در حالی که در فاصلۀ ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ عربستان سعودی در تقلا برای رقابت با تولیدکنندگان نفت شیل در امریکا، تولید نفت خود را ۹۰۰هزار بشکه در روز افزایش داد و آن را به ۲/۱۰ میلیون بشکه در روز رساند. مبانی حرکت ایران و عربستان برای پذیرش محدودیت بر تولید نفت اساساً متفاوت اند. با کاهش تولید نفت، وضع عربستان تغییر چندانی نخواهد کرد، در حالی که ایران ناگزیر خواهد شد در زیر سطح تولید پیش از تحریم خود باقی بماند و به این ترتیب بیشترین اثار مثبت مورد انتظار از رفع تحریمها را از دست بدهد.

۴- کوشش اوپک برای وضع سهمیه های جدید، در نهایت به عمل تولیدکنندۀ اصلی آن، یعنی عربستان سعودی، بستگی دارد. همانا تصمیم این کشور برای سرازیر کردن نفت به بازار بود که جرقۀ نزول قیمتهای نفت را زد. همچنین، تغییر در سیاست این کشور بود که به اوپک امکان داده است به ضرورت کاهش تولید نفت پاسخ گوید. این نقش رهبرانۀ عربستان در اوپک برای ایران مشکل ساز است. با توجه به وخامت مناسبات ایران و عربستان، دولت روحانی بارها به اخذ موضع بیش از اندازه نرم نسبت به عربستان متهم شده است. بنابراین برای ایران دشوار خواهد بود که ابتکارات سیاسی متخذه در اوپک [برای کاهش تولید نفت] را در داخل کشور به عنوان ابتکارت اخذ و هدایت شده توسط عربستان پی گیرد. این نکته، از آنجا که بیشتر اعضای اوپک – خاصه عربستان – در سالهای تحریم به جای جمایت از ایران دست به افزایش تولید زدند و در کاهش سهم ایران از بازار جهانی نفت سهیم شدند، همیت یافته است.

۵- در مقایسه با دیگر صادرکنندگان نفت، ایران آمادگی بیشتری دارد تا قیمتهای پائین نفت را تحمل کند. ایران در واکنش به تحریمها، در سال ۲۰۱۴ و پیش از سقوط قیمتها، دست به تقلیل وابستگی خود به صادرات نفت خام زد. در نتیجه اقتصاد ایران از تنوع نسبی بیشتر و از تراز تجارت غیرنفتی بالاتری برخوردار است. ایران هنوز فشارهای ناشی از قیمتهای پائین نفت ا تحمل می کند. این نیز هست که ۲۹ درصد بودجۀ دولت هنوز از محل درآمد نفت تأمین می شود. این وضع به این اجازه می دهد که که سیاست نفتی اش را تنها بر سطح قیمتها استوار نکند.

در حالی که تمام فاکتورهای گفته شده به سیاست نفتی ایران شکل می دهند، برای یک ناظر خارجی دشوار است که از نقش تعیین کنندۀ این یا آن فاکتور ارزیابی داشته باشد. با این حال روشن است که ایران برای کسب مجدد سهم خود از بازار نفت اولویت قائل است و بنابراین همکاری با اوپک را فعلاً پیش نخواهد کرد.

این مجموعه اوپک را در موقعیت دشوای قرار می داده است. برای رسیدن به تفاهمی عمومی در بارۀ ضرورت کاهش تولید، معافیت ایران، لیبی و نیجریۀ لازم بود. به علاوه از برخی دیگر از کشورهای اوپک هم نمی توان انتظار داشت که علاقۀ چندانی به کاهش تولید خود داشته باشند. از آن جمله اند: الجزایر، عراق و ونزوئلا، که یا هم اکنون در زیر سطح مرسوم خود تولید می کنند یا ناشی از نداشتن دیگر منابع درآمد، ناگزیر به کسب بیشترین درآمد از منبع نفت اند. 

با توجه به تأکید ایران و دیگران بر معافیتهای گفته شده یا کاهش ناچیز سهمیه، روزهای دشواری پیش روی اوپک اند. این سؤال که آیا اوپک موفق به توافقی بر سر سهمیۀ اعضا و اجرای عملی این توافق خواهد شد یا نه، هنوز بی پاسخ خواهد ماند.

تاریخ انتشار : ۱۱ آبان, ۱۳۹۵ ۱۱:۵۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!