فرارو- خبرها حاکی از آن است که امروز در پی سقوط شاخص بورس فضایی متشنج در سالن بورس به وجود آمده است. سهام داران خرد که بیشتر مردم عادی بودند به روند بازار اعتراض کردند و در این حین درگیری های فیزیکی ای نیزبه وجود آمد.
سرمایه گذارن و سهام داران بورسی امروز برای دومین بار در هفته های اخیر در همکف تالار شیشه ای تجمع کردند تا اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند.
امروز شاخص کل بورس به رقم ۶۵ هزار واحد ریزش کرد و موجی از نگرانی را در میان سهام داران به وجود آورد. خاموش و روشن شدن ناگهانی تابلو بورس هم به این نگرانی ها دامن زد تا جایی که مردم اقدام به شعار دادن علیه رئیس بازار بورس کردند.
حسن قالیباف اصل مدیرعامل شرکت بورس در میان معترضان حاضر شد تا به سولات مردم پاسخ دهد. او گفت: «قیمت نفت پایین آمده، دولت و کسری بودجه روبهرو شده و باید اجازه دهید در یک فضای آرام و حرفهای بحثها را مطرح کنیم.»
گفته شده که فعالان بازار قصد داشنند تا نامه ای به رئیس جمهور بنویسند و مسائل را با وی در میان بگذارند.
حامد قاسمی کارشناس بورس تداوم ریزش بازار را عامل اصلی این اتفاق دانسته است. به گفته وی امروز شایعات جدیدی در مورد وضعیت اقتصادی و تصمیمات دولت در بازار به وجود آمده که بازار را متشنج کرده است. مهم ترین آن هم بستن بودجه بر روی نفت ۴۰ دلاری و معلوم نبودن وضعیت مذاکرات هسته ای بود.
بورس تهران امروز ۵۳۵ واحد افت کرد و به رقم ۶۵ هزار و ۲۸ واحد رسید.
حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با فرارو گفت: «آنچه امروز در بازار اتفاق افتاد ناشی از جو وحشت به وجود آمده بود. گزارش های بد ۹ ماهه هم به این فضا دامن زد و مردم را به واکنش واداشت.»
وی افزود: «با توجه به آن که گزارش های ۹ ماهه خوبی نداشتیم، نگرانی هایی در مورد گزارش های سال بعد هم به وجود آمد. حجم فروش و نرخ فروش در این گزارش ها مناسب نبودند و سرمایه گذاران که بیشتر افراد عادی بودند به این روند واکنش های شدیدی نشان دادند.»
وی تصریح کرد: «این اتفاق تفاوت رفتار میان حرفهیی ها و غیر حرفهیی های بازار را نشان می دهد. فروش سهم در شرایط نوسان بازار که باعث افت بیشتر شاخص و قیمت ها می شوند رفتار حرفه ای نیست.»
میرمعینی افزود: «مگر این که تمام ذهنیت ها از آینده سیاسی- اقتصادی کشور بسیار بد باشد و سرمایه گذاران از بازار بروند، در این شرایط رفتار عادی و طبیعی است. اما حال که مشکل خاصی در روند مذاکرات به وجود نیامده و شرایط بحرانی ای وجود ندارد، این رفتار تماما غیر حرفه ای است.»
وی توضیح داد: «به احتمال زیاد این افراد نسبت به فعالیت بازار بسیار بدبین بودند و با این پیش فرض که اوضاع به سوی بدتر شدن می رود دست به فروش سهم هایشان زده اند.»
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار گفت: «با این حال باز هم توصیه فروش در این شرایط برای سرمایه گذاران وجود ندارد. زیرا تا جایی که ممکن بود اخبار بر قیمت سهم ها اثر گذاشته و قیمت ها را بسیار جذاب کرده اند.»
وی ادامه داد: «اگر در این مدت اتفاق سیاسی منفی ای نیافتد باید شاهد سودآوری میان مدت بازار هم باشیم.»
میرمعینی با انتقاد به عملکرد دولت گفت: «نقدینگی لازم برای حمایت از سهام در بازار وجود ندارد. اگر این روند ادامه پیدا کند می توانیم بگوییم که بازار وارد بحران خواهد شد.»
وی افزود: «یکسال پیش که هنوز بحرانی در بازار به وجود نیامده بود و خبری از سقوط ها نبود کارشناسان بارها به مسئولان هشدار دادند که باید برنامه ای مدون برای کنترل بورس وجود داشته باشد. باز چند ماه پیش که سقوط ها آغاز شدند و روند بازار تغییر کرد به مسئولان هشدار دادیم که باید نگاه جدی تری به بازار داشته باشند. اما وقتی دولت هیچ نگاه مناسبی به بازار ندارد و فکر می کند که این بازار هیچ نقشی در اقتصاد ندارد و کاری هم برای آن انجام نمی دهد نباید از بروز چنین اتفاقاتی تعجب کنیم.»
وی ادامه داد: «مدت هاست که شاهد آن هستیم که شاخص کاهش می یابد، سهم ها آب می شوند و مردم به این روند اعتراض دارند اما چرا حرکتی از سوی دولت دیده نشده؟»
وی توضیح داد: «زمانی که بحران مالی در سال های ۲۰۰۷-۲۰۰۸ در دنیا پدید آمد، تمام کشورها پول های خود را در بازارهای مالی شان هزینه کردند. حتی آن کشورهایی که به مداخله دولت در بازارها هم اعتقاد داشتند، تا از این طریق مشکلات اقتصادی شان را از میان بردارند. اما این دید اصلا در کشور ما نسبت به بازار سرمایه وجود ندارد.»
میرمعینی با تاکید بر این که منطقی برای این اتفاق امروز وجود ندارد ادامه داد: «با اینحال باز هم باید به این نکته توجه کرد که تشنج به وجود آمده در فضای امروز بازار از منطقی پیروی نمی کند زیرا خبری منفی به بازار نرسیده است که بخواهد سهام داران را نسبت به آینده آن دلسرد و یا بدبین کند.»
وی در خصوص پیش بینی آینده بازار گفت: «با توجه به آنکه امروز سهام داران غیر حرفه ای و مردم عادی از بازار خارج شدند و آنان که باقی مانده اند همه حرفه ها و یا سرمایه گذاران صبور بازار هستند، هفته آینده بازاری مثبت خواهیم داشت و اگر رشدی صورت بگیرد قابل توجه خواهد بود.»