سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۳ تیر, ۱۴۰۵ ۱۱:۵۴

سه شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۵ - ۱۱:۵۴

چرخشی آرام، اما پر معنی

در جریان رقابتهای پیش انتخاباتی در آمریکا میان دو رقیب صدر، خانم کلینتون از حزب دمکرات و آقای ترامپ از جمهوری خواهان، هر کدام در جریان کمپینهای انتخاباتی خود سخنانی در مورد عربستان سعودی بر زبان آوردند کە ما را هرچە بیشتر بە اتخاذ نگرشی دیگر در رابطە با اوضاع خاورمیانە از بعد سیاست آمریکائی دعوت می کند.

Getting your Trinity Audio player ready...

با رئیس جمهور شدن باراک اوباما، ما شاهد دو تحول مهم در دیدگاە کلان آمریکائیها در رابطە با منطقە خاورمیانە بودیم: اولی، چرخش فوکوس و تمرکز آمریکا از خاورمیانە بە خاور دور بود، و دومی، سخنان چند هفتە پیش همین رئیس جمهور در رابطە با دعوت از عربستان سعودی برای پذیرش شراکت ایران بعنوان یک قدرت منطقەای در خاورمیانە، اما اخیرا دو اتفاق دیگر نیز در جهان سیاست بین المللی افتادە است کە نگاهها را بیشتر بە این مسئلە جلب می کند.

در جریان رقابتهای پیش انتخاباتی در آمریکا میان دو رقیب صدر، خانم کلینتون از حزب دمکرات و آقای ترامپ از جمهوری خواهان، هر کدام در جریان کمپینهای انتخاباتی خود سخنانی در مورد عربستان سعودی بر زبان آوردند کە ما را هرچە بیشتر بە اتخاذ نگرشی دیگر در رابطە با اوضاع خاورمیانە از بعد سیاست آمریکائی دعوت می کند.

طبق خبرها، هیلاری کلینتون، نامزد احتمالی دمکراتها با انتقاد از سیاست‌های عربستان سعودی گفتە کە این کشور اقدامات کافی را برای مقابله با افراط‌ گرایی انجام نمی‌دهد، و از طرف دیگر دونالد ترامپ، نامزد پیشتاز جمهوری‌خواهان، چند ماە پیش به روزنامه نیویورک تایمز گفتە بود که در صورت دستیابی به مقام ریاست‌جمهوری، توقف خرید نفت از عربستان را مد نظر قرار می‌دهد، مگر آنکه عربستان پیاده‌نظام خود را برای نبرد با گروه حکومت اسلامی (داعش) وارد عمل کند.

این گفتەها، مواضع و خبرها حاکی از چە تغییراتی هستند و، یا خواهند بود؟ در این رابطە می توان گفت کە:

ـ اوباما در جریان دوران ریاست جمهوری خود، عمل داد (تغییر تمرکز)، و گفت (دعوت عربستان بە تغییر نگرش و موضع)،

ـ هر دو نامزد رقیب، اگرچە هنوز بە قدرت نرسیدەاند، اما از هم اکنون بنوعی بر تعقیب و ادامە همان سیاست تاکید می کنند،

ـ نباید از خاطر دور بداریم کە جورج بوش پسر نیز در هنگام ریاست جمهوری خود، انتقادهای سختی بە عربستان کردەبود (از این منظر، ترامپ تنها بە سنت دمکراتها متکی نیست)،

ـ در هر دو حزب عمدە آمریکا، تلاش برای فاصلە گرفتن از سیاست سنتی آمریکا در منطقە خاورمیانە صورت می گیرد،

ـ این فاصلە گرفتن، بە معنای پذیرش یک سلطە پلورالیستی متشکل از کشورهای منطقە، بویژە ایران و عربستان خواهد بود،

ـ و آخرالامر اینکە، این بدان معنی ست کە آمریکا بنوعی بە سیاست سنتی هماهنگی خود با عربستان در پشتیبانی از گروههای تندرو و تروریست اسلامی تجدید نظر کردە است، سیاستی کە در آیندە از طرف هر کدام از نامزدهای برندە ریاست جمهوری ادامە دادە خواهد شد.

اما ایران چە موضعی در این رابطە اختیار خواهد کرد، خود بحث مهمی ست. آیا محافل قدرتمند درون نظام، این را بە معنای ضعف طرف حساب خواهند کرد، و بە سیاستهای سنتی خود در رابطە با آمریکا ادامە خواهند داد، یا اینکە نگرش نوین آمریکائیها را بە عنوان فرصتی تلقی خواهند کرد برای پایە ریزی یک سیاست کلان دیگر در منطقە با ابعاد نوین، کە یکی از تبعات آن پر کردن آن بخش از خلائی ست کە میان سعودیها و آمریکائیها در منطقە اتفاق افتادە است.

 

 

 

تاریخ انتشار : ۲۵ خرداد, ۱۳۹۵ ۱۱:۰۵ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ایستادن میان دستاورد و عقب‌ماندگی | ارزیابی ایران در شاخص‌های توسعه پایدار ۲۰۲۶

سلطنت‌طلبی و دعوت به مداخله خارجی

‍ زنگ‌ها برای که به صدا درمی‌آید

پایان فوری جنگ درتمام جبهه ها واحترام به حق حاکمیت؛ ارمغان صلح

ایران امروز و ضرورت شنیدن صدای منتقدان مصلح

توسعه از کجــــــا شروع می‌شود؟