سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۱ خرداد, ۱۴۰۵ ۰۲:۲۲

پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۲:۲۲

کارخانه ارج تعطیل شد

اقتصاد سرمایه داری فاسد و رانتی ایران در وضعیت فعلی توانایی ایجاد شغل‌های جدید را ندارد. قابل پیش بینی است که کارگری که تا دیروز با حقوقی ناچیز با ده‌ها مشکل معیشتی دست و پنجه نرم می کرد، حالا با قطع همان حقوق پایین‌تر از خط فقر، برای تامین حداقل زندگی با چه مشکلات سنگینی روبرو خواهد شد.

با خبرشدیم که یکی از کارخانه‌های قدیمی ایران، کارخانه ارج، تعطیل گشت.

این مسئله از آن جهت مهم است که کارخانه ارج در زمره اولین کارخانجاتی بود که تولید کننده برخی از اقلام کالاهای خانگی نظیر کولر، یخچال وغیره در داخل کشور بود.

 اما دلیل ورشکستگی کارخانە پرسابقەای نظیر ارج چیست، و چه تبعاتی براقتصاد کشور و زندگی کارگران دارد؟ در ابتدا لازم است این واقعیت بدیهی را بشناسیم که در دنیای سرمایه داری که مبتنی بر رقابتهای خیلی سخت و بعضا بیرحمانه است، ورشکستگی شرکتها ضعیف در مقابل غولهای گنده تر امری متداول و معمول است. بعنوان مثال می توان از شرکت بزرگی مانند کمپانی «امرون» نام برد که در ابتدای قرن بیست‌ویکم، به دنبال ناکامی در بازار رقابت با سایر شرکتهای رقیب، ورشکست شد. امر رقابت وابسته به مسائلی نظیر کیفیت بالاتر، پایین بودن هزینه تولید کالا (بخوانید پایین آوردن حقوق کارگران ویا تعدیل و کاهش نیروی کار در اثر اخراج سازی)، بهره وری بیشتر، افزایش ساعات کار مفید (در بیشتر موارد یعنی کشیدن شیره جان کارگر)، جذابیت، تبلیغات و بسیاری مسائل دیگرمی‌‌باشد. یعنی شرکتهایی که در مواجهه با رقبا نتوانند از حیث مسائل گفته شده در امر رقابت، موفق عمل کنند، محکوم بشکست‌اند. این امر ضرورتا موجبی برای تضعیف و یا شکست اقتصاد سرمایه داری نیست؛ (البته منظور نه در دوران بحران جهانی اقتصاد بلکه در شرایط عادی است) بلکه بلعکس، رقابت موجب بالا رفتن انگیزه است که این موجب بالندگی اقتصاد سرمایه داری می گردد. این طبیعت مناسبات سرمایه داریست که ضعیفترها یا از بین می روند و یا در شرکتهای بزرگتر هضم می‌شوند.

 اما در مورد کشورمان  که در رکود اقتصادی و همزمان با آن، در تورم بسر می برد، ورشکست شدنهای از نوع کارخانه ارج، نشانه ضعف و شکست مناسبات اقتصادیست؛ چرا که اقتصاد ایران به دلایل بسیاری، از جمله تحریم ها، سوء مدیریت، فساد اداری، رانت، قاچاق گسترده، ضعف برنامه ریزی، معضلات عدیده سیاسی و…  بشدت تحت فشار قرار گرفته و ضعیف شده است. بطوری که  توان باز تولید “ارج” های دیگر را نداشته و کارخانجات قدیمی نیز مانند کارخانه ارج یکی بعد از دیگری تعطیل می‌شوند.

روشن است که اهمیت این مسئله از ان جهت است که با تعطیلی این کارخانجات، کارگران این موسسات تولیدی نیز متعاقبا بیکار گشته و به همراه خانواده هایشان، محتاج یک لقمه نان می شوند.

اقتصاد سرمایه داری فاسد و رانتی ایران در وضعیت فعلی توانایی ایجاد شغل‌های جدید را ندارد. قابل پیش بینی است که  کارگری که تا دیروز با حقوقی ناچیز با ده‌ها مشکل معیشتی دست و پنجه نرم می کرد، حالا با قطع همان حقوق پایین‌تر از خط فقر، برای تامین حداقل زندگی با چه مشکلات سنگینی روبرو خواهد شد.

تامین امنیت شغلی و روانی برای کارگران را به خواستی همگانی تبدیل کنیم و در جهت تحقق آن بکوشیم.

۲۸/۳/۱۳۹۵

 

تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد, ۱۳۹۵ ۱۰:۱۹ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »
از ناحیه تا تهران

از ضاحیه تا تهران: تبادل آتش یا تسریع توافق؟

محمد مالجو: تهاجم اخیر اسرائیل به ضاحیۀ جنوبی و واکنش موشکی ایران به اسرائیل در چند ساعت پیش دوباره منطقه را در آستانۀ ورود به چرخۀ تصاعدیِ خطرناکی قرار داده است.

استدلال ایران دربارۀ نقض آتش‌بس با تهاجم اسرائیل به لبنان به‌تمامی صحیح است. اما پاسخ ایران در قالب تبادل آتش عملاً لبنان را به سوی یک میدان جنگی شدیدتر سوق می‌دهد، میدانی که ظرفیت تخریبی دارد بس فراتر از توان یک جامعۀ بحران‌زده.

اما مسئله فقط لبنان نیست. همین مسیر عملاً ایران را نیز در معرض لغزش به یک رویارویی فزاینده و پرهزینه قرار می‌دهد. گسترش دامنۀ درگیری به‌ طور همزمان در لبنان و ایران نه به بازدارندگی پایدار …

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

استراتژی کلان نتانیاهو در حال فروپاشی است

ترامپ و نتانیاهو؛ از بازطراحی خاورمیانه تا خطر بحران دائم

وقتی انسانیت از تمدن عقب می‌ماند!

تجدید نظرطلبی یا بازاندیشی در مفهوم امپریالیسم و ضد امپریالیسم

فناوری بهتر فقط می‌تواند در یک سیستم پساسرمایه‌داری توسعه یابد

شلیک موشک‌ها؛ آغاز جنگ یا آخرین فرصت برای مذاکره؟