یک اتحادیه تازه تاسیس که توسط فعالان بین المللی حمایت می شود، روز پنجشنبه در انتخابات نمایندگی کارگران جنرال موتورز در مرکز مکزیک پیروز شد. این حرکت که متاثر از اصلاحات نوین قوانین کار در ایالات متحده بود، دری را به سوی چشم انداز افزایش بیشتر دستمزد گشود.
این یکی از اولین انتخابات نمایندگی بود که با تکیه بر قرارداد جدید تجاری ایالات متحده-مکزیک-کانادا یا USMCA بر گزار میشد . هدف این قانون کمک به افزایش حقوق کارگران از طریق پایان دادن به سیطره اتحادیههایی بود که به گفته منتقدان با شرکتهای تولیدی، بدون اطلاع کارگران، قرارداد امضاء می کردند.
اتحادیه «سینتیا» (SINTTIA) ۷۸ درصد از آرای چند هزار کارگر کارخانه جنرال موتورز در شهر سیلائو را به دست آورد و سه رقیب از جمله بزرگترین سازمان کارگری مکزیک که قرارداد کارخانه را برای ۲۵ سال در دست خود نگه داشته بود، را شکست داد
کارگر خسوس باروسو گفت که «سینتیا» را برای بیرون راندن اتحادیه سابق انتخاب کرده است، اتحادیه ای که به گفته او کمک چندانی به اعضای آن نکرد. باروسو با اشاره به اینکه او پس از بیش از یک دهه کار در جنرال موتورز در شیفت ۱۲ ساعته روزی ۴۸۰ پزو (۲۳.۲۷ دلار) دستمزد میگیرد گفت: “ما خسته ایم! این خسته گی ما را مجبور به این تصمیم گیری کرد. فکر میکنم ما حق داریم به خانواده ها و فرزندانمان زندگی با کیفیت بهتری ارائه دهیم.»
قانونگذاران ایالات متحده از این رای به عنوان یک پیروزی برای کارگران مکزیکی و آمریکایی تحت توافقنامه USMCA استقبال کردند. نمایندگان ایالات متحده، بیل پاسکرل، ارل بلومناور و دن کیلدی آن را “موهبتی برای کارگران آمریکایی” خواندند که از رفتار شرکت های چند ملیتی خارج کننده اشتغال از کشورشان رنج کشیده اند”. کاترین تای، نماینده تجاری ایالات متحده، این رای را پیروزی کارگران خواند. او گفت: “مرحله بعدی و به همان اندازه حیاتی این فرآیند، چانه زنی با حسن نیت بین جنرال موتورز و اتحادیه جدید خواهد بود.”
جنرال موتورز که ۶،۳۰۰ نفر در شهر سیلائو تحت استخدام دارد گفت که با «سینتیا» برای شروع مذاکرات قرارداد همکاری خواهد کرد و از کارمندان برای رای شان تشکر کرد.
«سینتیا» گفت که در حال آماده سازی پیشنهادات کارگران خود است. تمایل «سینتیا» این است که دستمزد ها را به بالای سطح تورم، که در سال ۲۰۲۱ بیش از ۷ درصد بود، بیاورد. الخاندرا مورالس، دبیرکل این گروه در یک کنفرانس خبری گفت: “سالها بود که ما بسیاری از حقوقمان را از دست میدادیم. اکنون باید ذره ذره پیش برویم.” برای این کار «سینتیا» مشغول مطالعه دستاوردهای برخی از اتحادیه های مستقل خودرو مکزیک است و قصد دارد از آنها به عنوان مدل خود برای دستیابی به دستمزدها و شرایط کاری بهتر استفاده کند. از جمله دستاورد های الهام بخش کار اتحادیه کارخانه فولکس واگن در ایالت پوئبلا است که به تضمین دستمزد متوسط ۶۰۰ پزو (۲۹.۱۵ دلار) در روز برای یک شیفت هشت ساعته موفق شده است.
AFL-CIO، بزرگترین سازمان کارگری ایالات متحده، گفت که رای کارگران شهر سیلائو به تعیین استانداردها در سراسر بخش خودروسازی کمک می کند. لیز شولر، رئیس AFL-CIO در بیانیه ای گفت: «این رأی نشانه مردود بودن روش گذشته است. »
آرنولفو آرتئاگا-گارسیا، استاد دانشگاه خودمختار متروپولیتن مکزیک که یکی از ۱۰۰ ناظر انتخابات بود، گفت: علی رغم این رای، سایر کارخانههای خودروسازی ممکن است از سوی مقامات ایالات متحده و مکزیک مورد نظارت مشابهی که منجر به انتخاباتی عادلانه شد قرار نگیرند. او گفت: این انتخابات ممکن است یک مرجع باشد، اما هنوز به روند عادی تبدیل نشده. ما هنوز نمی توانیم جشن بگیریم و زنگ ها را به صدا در آوریم.
مقامات ایالات متحده سال گذشته، بعد از آن که رای تصویب قرارداد در کارخانه ای با بی نظمی و از بین رفتن برگه های رای خدشه دار شد، تهدید کردند که در صورتی که کارخانه جنرال موتورز از حقوق کارگران محافظت نکند، بر صادرات این شرکت به امریکا تعرفه وضع خواهد کرد.
کارگران جنرال موتورز شهر سیلائو در ماه آگوست تصمیم به پایان دادن قرارداد خود با کنفدراسیون کارگران مکزیک (CTM) گرفتند. این اتحادیه که از زمان افتتاح کارخانه در سال ۱۹۹۵ مسئول اجرای قرارداد های این کارخانه بود با حزب انقلابی سازمانی (PRI) که مدتها در قدرت بود، همسویی داشت.
ناظران می گویند که که انتخابات اتحادیه ا ی این هفته در مجموع به آرامی انجام شد، اگرچه مورالس، رهبر «سینتیا» و یکی دیگر از همکاران زن گفتند که در روزهای قبل از رای گیری تهدیدهای شخصی دریافت کردند. در این انتخابات CTM ۵ درصد آرا را به دست آورد و یک گروه دیگر معروف به ائتلاف (The Coalition) که به گفته منتقدان با CTM ارتباط دارد، ۱۷ درصد آرا را به خود اختصاص داد.
سیسیلیو، کارگری که از ذکر نام خانوادگی خود امتناع کرد، گفت که به «سینتیا» رای داده و از پیروزی این گروه تعجب نکرده است .او گفت: «مدتها بود که ما کارگران در انتظار یک تغییر واقعی بودیم. »
۱ دلار = ۲۰.۵۸۳۱ پزو مکزیک
برگرفته از بولتن کارگری دوره جدید، شماره ۲۴۷ سازمان فداییان خلق ایران( اکثریت)
منبع: رویترز