انتخابات دور دهم ریاست جمهوری ایران در شرایطی برگزار شد که شورای نگهبان از میان ۴۷۵ داوطلب انتخابات ریاست جمهوری تنها صلاحیت چهار کاندیدای “خودی” را مورد تائید قرار داد. بنا به آمار وزارت کشور جمهوری اسلامی در حدود ۴۶ میلیون ۲۰۰ هزار نفر دارای حق رای در انتخابات هستند که از این تعداد صاحبان حق رای در حدود ۳۹ میلیون و ۱۶۵ هزار و ۱۹۱ رای صحیح و باطله به صندوق های رای ریخته شد. بنا به آمار وزارت کشور احمدی نژاد با کسب ۲۴میلیون و ۵۲۷ هزار و ۵۱۶ رای بر رقیب خود موسوی با ۱۳میلیون و ۲۱۶ هزار و ۴۱۱ “پیشی” گرفت.
بار دیگر تجربه انتخابات در جمهوری اسلامی نشان داد که سیستم انتخاباتی در ایران سیستمی کهنه و فرسوده است که امکان سوءاستفاده همیشگی از آن توسط بلوک قدرت وجود دارد. نحوه انجام انتخابات در ایران به گونه ای است که امکان تقلب سازمان یافته و غیرسازمان یافته در آن بسیار زیاد است. همه شواهد سیستم انتخاباتی در ایران مشخص کننده این واقعیت است که دستکاری در انتخابات مشخصاً از هنگام شروع کارزار انتخاباتی، در طی مبارزات انتخاباتی، در روز انتخابات، و حتی در هنگام تنظیم جدولبندی نتایج، می تواند براحتی توسط اقتدارگرایان صورت گیرد. به علاوه قابل ذکر است که در روزهای پیش از انتخابات، کاندیداهای جناح مخالف دولت احمدی نژاد، سلامت انتخابات را مورد شک و تردید قرار دادند. هر چند که این مورد را پیش از این بسیاری از نیروهای دمکرات و آزادیخواه در داخل و خارج از کشور ( به غیر دمکراتیک بودن و آزاد نیودن انتخابات) اعلام کرده بودند و حتی در این عرصه خواهان نظارت بین المللی در انتخابات ایران شده بودند. در این بین بسیاری از طرفداران مهدی کروبی و میرحسین موسوی و حتی مشخصاً دو کاندیدای ریاست جمهوری، با نگرانی از احتمال دخالت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای بسیج، به آنچه دستکاری در آرای انتخابات به منظور پیروزی محمود احمدینژاد در دور نخست انتخابات نامیدهاند اعتراض کرده و خواستار تشکیل کمیته صیانت از آرا شدند؛ خواستهای که با مخالفت شدید دولت احمدینژاد و برخی اصولگرایان مواجه شد. اما این کمیته ها توسط نمایندگان کروبی و موسوی تشکیل گشته و به موازات در حال کار و فعالیت شدند و تا کنون چندین نامه و اطلاعیه در خصوص تردیدها، ابهامات و تقلبات و خلاف کاری های موجود در انتخابات خطاب به وزارت کشور، شورای نگهبان و علی خامنه أی و مردم ایران انتشار داده اند.
نظارت بر انتخابات به عهده چه ارگانی است؟ در جمهوری اسلامی، شورای نگهبان خود را تنها مسئول نظارت بر سلامت انتخابات و رسیدگی به تخلفات می داند. در ضمن روشن است که برگزارکنندگان و سازمان دهندگان انتخابات (وزارت کشور) و ناظران منسوب به شورای نگهبان علناً بطور آشکار از حامیان احمدی نژاد محسوب می شوند. در روزهای پیش از انتخابات و نیز درهنگام و پایان آن، نگرانی از عدم سلامت انتخابات به شدت در میان مردم و کاندیداها گسترش یافته است؛ بویژه آنکه در دوره چهار ساله گذشته رفتارها و جانبداری این مجموعه، خصوصا روسای آنان مانند احمد جنتی و وزیر کشور دولت احمدی نژاد در این عرصه بسیار قابل توجه می باشند.
در جمهوری اسلامی مبنای حصول صحت و سلامت رأی گیری در حوزه های انتخابیه به عهده هیأت اجرایی و هیأت نظارت بر سر صندوق های رای می باشد. در اصل نیروهایی که برای کنترل در حوزه های رای گیری حضور دارند از دو گروه وابسته به وزارت کشور و شورای نگهبان تشکیل می شوند. این بار در مقایسه با دوره های قبل، میان این دو گروه هماهنگی ها و همکاری های گسترده تری برای پیروزی احمدی نژاد بوجود آمده است. در ضمن در دوره اخیر تعداد ناظران شورای نگهبان نسبت به هیات اجرایی وزارت کشور دو الی سه برابر افزایش داشته است. شورای نگهبان ظرف سال های گذشته با دریافت بودجه های کلان توانسته نیروهای ناظر بر انتخابات را با کلاس های آموزشی و توجیهی بسیارمتعددی برای مهندسی انتخابات از طریق یک کودتای انتخاباتی در جمهوری اسلامی سازماندهی کند. تعداد ناظران شورای نگهبان آنقدر زیاد هستند که براحتی می توانند تمام عرصه حوزه رأی گیری را مورد پوشش قرار دهند. بنابر این اکنون می توان با جرات گفت که تعادل نیروها در حوزه های رأی گیری به شدت به نفع نیروهای وابسته به شورای نگهبان و حزب پادگانی به هم خورده است و می توان با توجه به انتخابات اخیر تاکید کرد که نیروهای ناظر و مجری عموماً نیروهای جهت دار، آموزش دیده، مصمم و جدی برای مهندسی کردن انتخابات برای به قدرت رساندن احمدی نژاد هستند. در حال حاضر عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرده که “در انتخابات ریاست جمهوری ایران بیشتر از ۸۲ درصد واجدان شرایط شرکت کرده اند که در بعد از انقلاب این نرخ مشارکت بی سابقه است” ولی در باره نتیجه انتخابات هنوز موضع رسمی ارگان انتصابی مذکور اعلام نشده است.
تدابیر اجرائی مشترک برای تقلب
اخبار انتشار یافته از برخی مراکز انتخابی در شهرهای مختلف کشورمان حاکی از تغییر نا بهنگام وغیرمنتظره بسیاری از بازرسان انتخابات وزارت کشور حکایت دارد. به گزارش خبرنگار «آینده»، “در روزهای اخیر شماری از بازرسان انتخابات که تجربه زیادی در برگزاری انتخابات داشتهاند، پس از ارائه حکم بازرسی، کنار گذاشته شدهاند و مشخص نیست چه افرادی به جای آنها برای بازرسی بر انتخابات گمارده شدهاند. همچنین تغییر دیگری نسبت به گذشته به چشم میخورد و آن، تعیین شعبه اخذ رأی هر نماینده کاندیدا از سوی وزارت کشور و نه خود کاندیداست که برخلاف رویه قبلی که کاندیداها براساس سوابق و آشنایی بازرس مربوطه با مشخصات حوزه رأیگیری تعیین میشد، این بار وزارت کشور تصمیم گرفته است که خود حوزه رأیگیری هر بازرس را تعیین کند که امکان شناسایی افراد غیربومی که برای رأی دادن به پای صندوق آورده میشوند وجود نداشته باشد”.
تجربه انتخابات در جمهوری اسلامی نشان میدهد که در صورت تمایل شدید مجریان و ناظران انتخاباتی (شورای نگهبان و وزارت کشور) به یکی از کاندیداها، چند ساعت قبل از آغاز رأیگیری، بهترین فرصت برای تقلب و تخلف است، زیرا که نمایندگان کاندیداها معمولاً از آغاز رأیگیری مجاز به حضور در شعبات رأی هستند. در ضمن اینبار بطور آشکار حزب پادگانی و ولی فقیه از طریق شورای نگهبان و وزارت کشور توانسته اند با حضور در جایگاه مجری و ناظر انتخابات، یک انتخابات کاملاً مهندسی شده را بصورت کودتای انتخاباتی بر خلاف نظر اکثریت جامعه سازماندهی کنند.
آیا حضور گسترده مردم ضامن سلامتی انتخابات است؟
بسیاری از تحلیل گران سیاسی طرف دار شرکت در انتخابات بر این اعتقاد هستند که تنها عاملی که میتواند به صورت قطعی سلامت انتخابات را تضمین کند، حضور گسترده مردم در پای صندوقهای رای است. در ضمن در حال حاضر تمام شواهد گویای این است که ساختار جمهوری اسلامی به بلوک حاکم( راست افراطی، فرماندهان سپاه ، بسیج و ولی فقیه) در ایران اجازه می دهد که به رای مردم در انتخاب گزینههای موجود گردن نگذارد. حزب پادگانی به همراه ولی فقیه تصور اینرا نداشتند که احمدی نژاد بدین شکل مفتضحانه در انتخابات شکست بخورد. لذا چارهی کار را در تغییر آرای مردم دیدند و دست به تقلب بزرگی در انتخابات ریاست جمهوری ایران زدند. کروبی و موسوی با انتشار اطلاعیههایی از «تقلب» و دخالت «نیروهای نظامی» در انتخابات سخن به میان آورده اند و نیزکمیته صیانت از آرا این دو کاندیدا با انتشار چندین اطلاعیه نسبت به تخلفات و تقلبات انتخابی در جریان برگزاری انتخابات اعتراض کرده است. احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در خصوص اعتراضات فوق می گوید:”کسانی که بحث «تقلب» در انتخابات را مطرح میکنند با «خارج از کشور» ارتباط دارند. او در ادامه گفت “کسانی که چنین میگویند چه در داخل و چه خارج البته با یکدیگر هماهنگ هستند”. دبیر شورای نگهبان ادعا کرد که افرادی که بحث «تقلب» در انتخابات را مطرح میکنند، “تعریف درستی از تقلب ندارند، زیرا بر این باورند که اگر انتخابات به نفع آنان نشد، تقلب صورت گرفته است”. وی درعین حال گفت که “این افراد کسانی هستند که احساس میکنند ممکن است در انتخابات از سایرین عقب بمانند و به همین دلیل این شبههها را القا میکنند”. احمد جنتی در آخر اظهار داشت که شورای نگهبان “به عنوان تنها نهادی که وظیفه شرعی و قانونی جلوگیری از تخلف و تقلب در انتخابات دارد، در این دوره از انتخابات با قوت و قدرت، نظارت خود را اعمال خواهد کرد”. موسوی و کروبی با اعتراض به نتایج انتخابات، مردم را با “پرهیز از خشونت” به ” نپذیرفتن تقلب و تخلف” دعوت کردهاند.
مقاومت مدنی یا امید به رهبر جمهوری اسلامی؟
علی خامنه ای بعد از ظهر روز شنبه پیامی در خصوص نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران انتشار داد و بر این نمایش پرتقلب و کودتایی صحه گذاشت. وی هرگونه شبهه و تخلف در انتخابات را رد کرد و امیدهایی را که به دخالت او در مورد تغییر نتایج آرای اعلام شده وجود داشت، نقش بر آب کرد. و بدین طریق راه را بر کاندیداهای معترض برای هر گونه «اعتراض قانونی» بست. علی خامنه ای در پیام خود از کاندیداهای رقیب احمدی نژاد خواست که با «رئیس جمهور منتخب» همکاری کنند. وی با قدردانی از امانت داری وزارت کشور و شورای نگهبان، از “طرفداران نامزد منتخب و هواداران نامزدها” خواست که از “هر گونه رفتار و گفتار تحریک آمیز و بدگمانانه پرهیز کنند”. در ضمن از روز جمعه با بیسج و مانور نیروهای نظامی و انتظامی ، نیروهای سرکوبگر بیش از اعلام نتایج انتخابات در تهران و شهرهای بزرگ نمایش « اقتدار» را شروع کردند و دست به کودتای انتخاباتی زدند. آنها با بستن سایتها، و دیگر امکانات خبررسانی مستقل، از آمادگی قبلی نیروهای خود برای اجرای یک کودتای کاملاً برنامه ریزی شده برای بقدرت رساندن مجدد احمدی نژاد دست زدند. لازم به تاکید است که کشور ما در هفتههای گذشته شاهد حضور وسیع جوانان و نوجوانان در خیابانها برای ایجاد تغییر بوده است. آنها امید و آرزو داشتند که با رای خود در حیات سیاسی کشور تغییراتی دمکراتیک ایجاد کنند. اما جریان حاکم با اقدام کودتائی این امکان را از مردم و جوانان کشور گرفت و فرصت به وجود آمده را با انتخابات مهندسی شده بشکل فاجعه آمیزی مانع شد. از این پس جمهوری اسلامی و حتی نیروهای دمکرات اپوزیسیون در داخل و خارج از کشور با شرایط جدیدی روبرو هستند. در واقع بلوک قدرت با کودتای انتخاباتی مقوله انتخابات را در جمهوری اسلامی برای همشیه در میان قشر وسیع جوانان و دیگر اقشار مردم به زیر سوال برد. در حال حاضر بخشی از مردم و جوانان در برخی از نقاط شهر تهران تجمع های خودجوش و اعتراضی را نسبت به تقلبات انتخاباتی برپا کرده اند که به برخورد مستقیم پلیس و نیروهای انتظامی، لباس شخصی ها و بسیجی ها برای سرکوب و خاموش کردن اعتراضات آنها انجامیده است. اعتراضات در حال گسترش است و باید همگان با هر ایده أی به یاری آنها بر خیزند و بصورت متحد از یک انتخابات آزاد و دمکراتیک تحت نظارت بین المللی دفاع کنند. در لحظه کنونی باید دید که کاندیداهای اصلاح طلب چگونه به مقاومت و مقابله مدنی با جریان کودتائی بر خواهند خواست؟ آیا آنها در برابر عدم مشروعیت نتایج انتخابات تقلبی خواهند ایستاد؟ آیا به عقب نشینی برای حفظ نظام بسنده خواهند کرد؟ اگر این عقب نشینی توام به هزینه دادن بلوک قدرت منجر نشود نیروی مقاومت مدنی، ضد خشونت و مسالمت آمیز در ایران بشدت تضعیف خواهد شد.
عصر روز شنبه ۰۹/۰۶/۱۳