چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۸

چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۸

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!
ما وارثان اعدام شدگان سیاسی، عقیدتی دهه ۶۰ و‌ تابستان خون‌بار ۱۳۶۷، با محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسریئیل و آمریکای جهان‌خوار به کشورمان، و‌ در دفاع از تمامیت...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!
ما خانواده‌های خاوران که دهه‌ها رنج از دست دادن عزیزان خود را کشیده‌ایم و مدت‌هاست با درهای بستۀ گلزار خاوران روبه‌روایم و از حضور بر خاک عزیزانمان محروم شده‌ایم، نگران...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران
اکنون، با روشن‌تر شدن ابعاد هشداردهنده‌ی آن ۱۲ روز، این نوشتار در پی بازتعریف روایت موسوم به „جنگ ترکیبی ۱۲ روزه“ است؛ روایتی که با بهره‌گیری از تجربه‌های منطقه‌ای و...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌
تخریب اساسی بخش‌های نگهبانی، اداری، بند نسوان، کتابخانه بند چهار، ساختمان بهداری و سالن ملاقات و ۷۹ کشته به گفته سخنگوی قوه قضائیه که سربازها، مددکاران و تعدادی از زندانیان...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نیلوفر حامدی
نویسنده: نیلوفر حامدی
دادخواهی، رویکرد اخلاقی به جنگ و جمهوری اسلامی، و همبستگی اجتماعی
به نظرم قدم‌هایی که برای رسیدن به هدف برمی‌داریم جزیی از آن هدف است. تمرین دموکراسی در بین فعالان و محق دانستن خود برای آزادی، دموکراسی و عدالت هم در...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

گریزی بە هیومانیسم و دین

پس باعروج حکومت اسلامی، نه‌ تنها پلورالیسم مدرن که‌ طلایه‌دارانش در راه‌ بودند، به‌ عقب نشینی واداشته شد، بلکه پلورالیسم سنتی موجود نیز از طریق یک نظام مستبد دینی به‌ چالش کشیده‌ شد. و حال سردمداران تنها مدرنیستها را مقابل خود ندارند، بلکه‌ علاوه‌ بر پلورالیستهای سنتی در مقابل باورداران مذهبی ـ سکولار مدرنی هم قرار گرفته‌اند که‌ تعبیری متفاوت، هم از حکومتیان و هم از پلورالیستهای سنتی دارند.

یکی از تحولات مهمی که‌ بویژه‌ در اندیشه‌ غربی روی داد، وارد شدن مقوله‌ای به‌ اسم هیومانیسم بود. در این خط فکری، انسان و عقل انسان است که‌ در مرکز قرار می گیرند، و مبنای ارتباط، شناخت و تعبیر از دنیا می شوند.

 بنابر تحقیقات محققان، تاریخ اندیشه‌ هیومانیستی در اساس به‌ یونان باستان برمی گردد. در این مورد می توان بطور مثال به‌ فیلسوفان و نحله‌های فلسفی مثل ارسطو، سوفسطائیان و یا رواقیان اشاره‌ کرد. جلوتر که‌ می آییم، در دوران رنسانس می توان از‌ کسانی مثل اراسموس، لئوناردو داوینچی و “پیکو دلا میراندولا” اسم برد. و در دوران مدرن هم از‌ کسانی مانند جان لاک، ولتر و کانت.

هیومانیست بودن البته‌ در میان بیشتر این اندیشمندان حتما به‌ معنای آته‌ئیست بودن آنان نبود. بسیاری از آنان خرد بشری را مبنا قرار دادند، بدون اینکه‌ وجود خدا را نفی کنند. آنچه‌ برای آنان در اولویت قرار داشت این موضوع بود که‌ حتی در رابطه‌ با خود دین و مذهب این خرد بشری بود که‌ منزلت اصلی را می یافت و پایگاه‌ اساسی اعتقاد یا عدم اعتقاد در حوزه‌ ایمان قرار می گرفت. در این نوع تفکر حتی خود متون مقدس اولیه‌ نیز (به‌ مانند کتاب انجیل) مورد بازخوانی عقلانی قرار می گرفتند، و چنین امکانی به‌ انسان داده‌ می شد که‌ خود بتواند به‌ درک و تفسیر از آنان نائل آید. چنین بینشی اساس نحله‌های جدید را در میان ادیان بوجود آورد، و راه‌ را برای معرفت مدرن بشر گشود.

اما شاید بتوان گفت که‌ به‌ جز در مراحل پیدایش ادیان، که‌ در آن یک نوع یگانگی در نگرش در میان معتقدان بدانها وجود داشت (مثلا دوران صدر اسلام و یا مسیحیت)، بعد از سپری شدن این دورانها، میان باورداران انشقاق در نوع تعبیر و درک بوجود آمد، چنانکه‌ از آن یگانگی ابتدائی چیزی باقی نماند و پدیده‌ای که‌ ما بواقع بعد از آن شاهد بودیم، وجود تعابیر و نحله‌های متفاوت بود. واقعیتی که‌ حتی تلاش فوندامنتالیستها نیز نتوانسته‌ بر آن فائق آید، بطوری که‌ بتوانند آن یگانگی ابتدائی را دوباره‌ بازگرداند. تو گوئی پلورالیسم اندیشه‌ و اعتقاد، سرنوشت بشر بوده‌ است.

با پیدایش دوران نوین و گسترش یافتن پلورالیسم اندیشه‌ و اعتقاد، کم کم فلسفه‌ وجودی سیستم های سیاسی ای که‌ بر غیر این مبنا قرار گرفته‌بودند، زیر سئوال رفت و بعد از فراز و نشیبهائی چند، این سیستم های سیاسی جای خودشان را به‌ ساختارهای مدرن سیاسی که‌ بر مبنای حقوق بشر، سکولاریسم و اصول دمکراتیک قرار گرفته‌بودند، دادند. در این ساختارها دیگر نه‌ یک تفکر یا نحله‌ مذهبی خاص، بلکه‌ مشترکترین مقوله‌های عام که‌ ساخته‌ بشر بودند، اسس ساختار سیاسی را تشکیل دادند. بدین ترتیب مذهب و ادیان تنها به‌ یکی عناصر ترکیب دهنده‌ وضع موجود تبدیل شدند، و برای همیشه‌ از آن جایگاه‌ یگانه‌ خود به‌ عقب رانده‌ شدند.

اگر این روند تحولی را مبنا قرار بدهیم، می بینیم کە این پدیده‌ هنوز در ایران رخ نداده‌ است. بعد از انقلاب بهمن ساختاری مذهبی ای بر کشور تحمیل شد که‌ نه‌ تنها با سکولاریسم، حقوق بشر و اصول دمکراتیک همخوانی نداشت، بلکه‌ در جهت عکس آن حرکت کرده‌ و کشور را از طریق زور بدرون تئوکراتیسم فروبرد. که‌ در این تئوکراتسیم نیز تنها یکی از نحله‌های درون اسلام (مذهب شیعه‌) به‌ موقعیت برتر دست یافت.

اما دوران، دیگر دوران صدر اسلام نبود. ما در دورانی قرار داشتیم که‌ اگرچه‌ در آن هیومانیسم شق برتر نبود، اما در درون خود اسلام آنقدر نحله‌های متفاوت وجود داشت که‌ خود ساختار سیاسی جدید را از همان ابتدا با مشکلات عدیده‌ مواجه‌ بسازد، و نظام جدید نیز برای فائق آمدن بر این بحرانهای مستمر و ادواری، بویژه‌ از سلاح نظریه‌ ولایت فقیه‌ و سرکوب، بهینه‌ترین استفاده‌ها را کرد. سلاحهائی که‌ تا جلو آمدیم اگرچه‌ نظام را کماکان سرپا نگه‌داشته‌اند، اما بر تناقضات ذاتی آن که‌ بعلت “وجود”ش در دوران مدرن بود، نتوانست فائق آید. از همین منظر ما شاهد آن هستیم که‌ پایگاه‌ اجتماعی سیستم سیاسی، بعلت عدم اعتقاد به‌ پلورالیسم سنتی موجود در میان خودشان روبروز کمتر می شود، و به‌ همین ترتیب آنان برای نگه‌داشتن وضع موجود ناچاراند سفاکتر و مستبدتر شوند.

در واقع فراروئیدن اسلام به‌ نظریه‌ دولت و حکومت در وضع کنونی، دشمنی و عداوت میان خود نحله‌های متفاوت درون اسلام را نیز بیشتر از آنچه‌ بود کرد، زیرا که‌ هیچگاه‌ دیگر نظر واحدی در درون خود اسلام در مورد چگونگی این سیستم سیاسی جدید وجود نداشت. یعنی در واقع فرارویاندن اسلام به‌ جایگاه‌ دولت وحدت نسبی پلورالیستی ـ سنتی موجود میان مذاهب را نیز بیش از پیش تضعیف کرده‌ و آنچه‌ از آن باقی ماند تحمیل زورکی نحله‌ خاصی از اسلام بر دیگر نحله‌ها بود.

پس باعروج حکومت اسلامی، نه‌ تنها پلورالیسم مدرن که‌ طلایه‌دارانش در راه‌ بودند، به‌ عقب نشینی واداشته شد، بلکه پلورالیسم سنتی موجود نیز از طریق یک نظام مستبد دینی به‌ چالش کشیده‌ شد. و حال سردمداران تنها مدرنیستها را مقابل خود ندارند، بلکه‌ علاوه‌ بر پلورالیستهای سنتی در مقابل باورداران مذهبی ـ سکولار مدرنی هم قرار گرفته‌اند که‌ تعبیری متفاوت، هم از حکومتیان و هم از پلورالیستهای سنتی دارند.

برای غلبه‌ بر چنین وضعیتی، بهترین راه‌ همان درک هیومانیستی از مذهب است که‌ می تواند به‌ سکولاریسم، پلورالیسم، حقوق بشر و دمکراسی منتهی شود. همه‌ نحله‌های موجود در اسلام بهتر است بپذیرند که‌ نه‌ اسلام دیگر بمانند صدر خودش یگانه‌ است و نه‌ دیگر هیچکدام از آنان توانائی آن را دارند که‌ خود را بر دیگران برای همیشه‌ تحمیل کنند. راز آرامش و آسایش همه‌ در این است که‌ هرکدام وجود خود را به‌ عنوان بخشی از واقعیت وجود و جهان بپذیرند. ‌‌         ‌

 

 

تاریخ انتشار : ۲۷ دی, ۱۳۹۱ ۱۱:۰۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی

محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!

زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!

۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران

وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌