سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۱۳:۴۳

چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۳:۴۳

گزارشی از شکل گیری سندیکای کارگران خباز سنندج

در آن روزها ما برای افزایش دستمزدها، داشتن یک روز تعطیل در هفته، مساله بیمه کارگران خباز سنندج، حق داشتن سندیکا و ... مبارزه می کردیم، به همین خاطر ما جمعی از کارگران شاغل در خبازی‌های سنندج در باغ ملی این شهر با برگزاری اولین مجمع عمومی خود، تاسیس سندیکا کارگران خباز سنندج را اعلام نمودیم

 چند روز پیش فرصتی پیش آمد تا با کاک عبدالله ساعدی از بنیان گذاران سندیکا کارگران خبازی های سنندج و حومه دیدار و گفتگویی را در محل سندیکا داشته باشیم. کاک عبدالله پس از ۹۵ سالگی، گه‌گداری به سندیکایی که خود از بنیان گذاران آن است می آید و تجارب خود از فعالیتها و مبارزات کارگران طی این سالها برایمان می‌گوید؛ او این بار از اولین روزهای تاسیس سندیکا کارگران خباز سنندج در اوخر دهه ۳۰ خورشیدی برایمان سخن گفت.

—————-

در آن روزها ما برای افزایش دستمزدها، داشتن یک روز تعطیل در هفته، مساله بیمه کارگران خباز سنندج، حق داشتن سندیکا و … مبارزه می کردیم، به همین خاطر ما جمعی از کارگران شاغل در خبازی‌های سنندج در باغ ملی این شهر با برگزاری اولین مجمع عمومی خود، تاسیس سندیکا کارگران خباز سنندج را اعلام نمودیم. پس از اعلام موجودیت سندیکا، از سوی سازمان امنیت کشور (ساواک) مورد تهدید، تعقیب و حتی بازداشت و ضرب و شتم و بی حرمتی‌های زیادی قرار گرفتیم اما همگی قرص و محکم ایستادیم تا از مطالبات برحق مان دفاع کنیم”.

کاک عبدالله با آن صدای لرزان دلنشینش از برگزاری روز جهانی کارگر گفت: ” دقیقا نمی‌دانم، ولی یادم هست که اوایل دهه چهل بود ما روز جهانی کارگر را همراه با کارگران شهرداری، کارگران گرمابه‌ها و برق و سندیکا ی بنّاها در سینما رئوف سنندج برگزار کردیم؛ ما شهر را به تعطیلی کشاندیم در آن مراسم اعلام کردیم که امروز روز ما کارگران است، امروز باید برای ما روز تعطیل باشد و از همه کارگران خواسته شد تا بعد از مراسم کسی به سرکار خود باز نگردد. بعد از مراسم احدی به سر کارهای خود برنگشتند و کارها را تعطیل نمودند. با این کار بخش خدمات شهرداری با مشکل روبرو گشت و مسئولین دولتی در سنندج برای پاک کردن شهر از ارتش کمک خواستند”.

کاک عبدالله از اعتراضات کارگران هم خاطراتی تعریف کرد: ”جمعی از کارگران خباز لواشی برای افزایش دستمزدهای خود چندین روز در توس نوذر اقدام به تحصن کرده بودند.  از سوی اداره کار وقت جلسه‌ای با حضور نمایندگان کارفرما‌یان،  مسئولین دولتی و ساواک برگزار گردید.  وقتی که مطلع شدم که چنین جلسه‌ای در حال برگزاری است خودم را به محل جلسه رساندم. آقای وکیل که آن زمان رییس اداره کار بود پرسید آقای ساعدی برای کار خاصی اینجا هستید؟ گفتم بله من حامل پیامی برای شما هستم، ما کارگران شاغل در کارگاه‌های سنگک پزی تصمیم گرفتیم که اعتصاب کنیم. آقای وکیل گفت چرا شما که مشکل آن چنانی ندارید؟ من در پاسخ گفتم همکاران ما چند روز است که برای افزایش دستمزدهای ناچیز خود در توس نوذر تحصن کرده‌اند و ما هم تصمیم گرفتیم اگر مشکل آنان رفع نگردد در حمایت از آنها اعتصاب می کنیم و به آنها می پیوندیم. سرهنگ سید اعظمی که نماینده ساواک در آن جلسه بود به من هشدار داد: «باید هر چه سریع‌تر به این موضوع خاتمه دهید و کارگران به سر کارهای خود بازگردند»، من هم گفتم به دست من نیست که آنها را وادار به پایان تحصن کنم، چون آنها مطالبه دارند و جمعا تصمیم گرفته‌اند، اگر می خواهید بیایید برویم ببینیم چه مشکلی دارند. همان وقت ما به همراه نمایندگان کارفرمایان و نمایندگان دولتی و ساواک به جمع متحصنین رفتیم و آنها خواست و مطالبه خودشان را اعلام کردند و تحصن با افزایش دستمزدها با موفقیت به پایان رسید.”

کاک عبدالله در پایان از زندگی اش برایمان گفت از نداری و فقر از مبارزه برای کسب یک زندگی انسانی از بی مسئولتی مقامات دولتی و ساواک از حبس کشیدن‌های پی در پی در دهه شصت از اینکه با این سن و سال و بعد از بازنشستگی باز هم مشغول به کار است چون می گفت حقوق بازنشتگی ام تنها کفاف اجاره خانه و رفع مقداری از مشکلات زندگی‌ام را می دهد. آری کاک عبدالله بعد از ۹۵ سال خانه ای برای خود ندارد تا راحت زندگی کند! در ادامه کاک عبدالله ما را به اتحاد و همبستگی هر چه بیشتر فراخواند و گفت زحمات و رنج‌ها و سختی‌های زیادی را متحمل شدیم تا سندیکا به اینجا رسیده است؛ آن زمان ما می‌گفتیم اگر روزی سندیکا به مشکل بربخورد ما خود شانه‌هایمان را ستون می کنیم تا سرپا بماند؛ شما هم با درک موقیت و جایگاهتان در همین راستا حرکت کنید.

سندیکا کارگران خبازی های سنندج و حومه در اواخر دهه سی خورشیدی به همت جمعی از کارگران خباز سنندج تاسیس و در سال ۱۳۴۲ ثبت و تا سال ۱۳۷۳ به نام سندیکا کارگران خبازی های سنندج و حومه فعالیت می کرد، از سال ۷۳ خورشیدی برابر با ماده ۱۳۱ قانون کار به انجمن صنفی کارگران خبازی‌های سنندج و حومه تغییر نام داد و تاکنون به فعالیت خود ادامه می دهد.

تاریخ انتشار : ۹ شهریور, ۱۳۹۴ ۱۱:۴۳ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

سایه سنگین ۱۹۴۸: چگونه «نکبت» برای فلسطین یک فرآیند زنده و روزمره شد؟

در سطحی کلان‌تر از روایت‌های تاریخی و تحلیل‌های موردی، می‌توان استدلال کرد که «نکبت» نه صرفاً یک رخداد تاریخی با نقطه آغاز مشخص در سال ۱۹۴۸، بلکه نوعی منطق تاریخی-فضایی در حال تداوم است که رابطه میان قدرت، سرزمین و جمعیت را در یک چارچوب ساختاری بازتعریف کرده است. در این خوانش، ۱۹۴۸ نه لحظه پایان یک نظم پیشین، بلکه لحظه تثبیت یک الگوی جدید از سازمان‌دهی سیاسی فضا و جمعیت است؛ الگویی که قابلیت انطباق با شرایط تاریخی متغیر را در دهه‌های بعد حفظ کرده است.

مطالعه »

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!

فارغ‌التحصیلان مطالعات خاورمیانه نتیجه گرفته اند که: «برکناری فانی پیام تکان‌دهنده‌ای به دانشجویان و محققان مطالعات خاورمیانه می‌فرستد مبنی بر اینکه تحقیق، تدریس، خدمات نهادی و بحث آزاد در مورد موضوعات حساس سیاسی، مانند جنگ جاری در ایران، مشمول سانسور سیاسی و تحریم‌های نهادی است. چنین پیامی نه تنها با ارزش‌های اصلی مأموریت آموزشی و علمی دانشگاه واشنگتن در تضاد است، بلکه با اصول آموزش دانشگاهی و آموزشی ما نیز مغایرت دارد، اصولی که ما را به تفکر انتقادی، مشارکت در بحث‌های علمی آزاد و مواجهه با سوالات سیاسی فوری با دقت و صداقت فرا می‌خواند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بررسی وضعیت اسف‌بار زندانیان زن در ایران

وکلای تسخیری به ابزار تسریع اعدام معترضان تبدیل شده‌اند

اعتراف قوه قضاییه به اعدام دست‌کم ۳۹ زندانی سیاسی تنها در ۷۸ روز

Statement by More Than 150 Former Political Prisoners Opposing the Resumption of War

اعلامیه حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به اعدام، نه به سرکوب

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!