چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۳:۲۶

چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۳:۲۶

حق ایمنی؛ امتیازی که از کارگران دریغ می‌شود
ایمنی و سلامت در محیط کار، یک حق بنیادین و غیرقابل مذاکره است. در ایران، اما این حق ابتدایی به شکلی عمیق و سیستماتیک نادیده گرفته می‌شود. نبود نظارت، زیرساخت‌های...
۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!
هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی...
۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
گفتگو با پرویز نویدی به مناسبت پنجاهمین سالگرد ترور رفیق بیژن جزنی و یارانش
آنچه پرویز نویدی را بیش از همه شیفته جزنی کرده، دوراندیشی و تدبیر او و آثار ماندگاری چون «انقلاب مشروطیت ایران: نیروها و هدف‌ها» و «تاریخ سی‌ساله سیاسی» است که...
۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: پرویز نویدی
نویسنده: پرویز نویدی
پیام مجامع اسلامی ایرانیان در رابطه با فاجعه مرگبار بندرعباس
با تسلیت به مردم ایران به ویژه خانواده های داغدار حادثه بندر عباس. در سیاست، هیچ امری اتفاقی نیست. فاجعه بندر عباس نیز از این قاعده مستثنی نیست. آتش سوزی...
۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
زن‌کشی در ایران؛ خشونتی در پناه قانون
گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): زن‌کشی تنها یک قتل نیست؛ این پدیده بازتاب جامعه‌ای است که برابری جنسیتی را نپذیرفته و با قوانینی نابرابر خشونت را بازتولید...
۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
مهدی سامع از پریشانی اندیشه به چالش‌های سیاسی رسید
قابل تأمل است که نسخه پیشنهادی آقای سامع برای ایران، شباهت زیادی به سیاستی دارد که در لیبی پیگیری شد. ایشان برچیدن تأسیسات هسته‌ ای توسط قذافی را مثبت ارزیابی...
۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
خطر اجرای حکم قطع عضو برای سه زندانی در ارومیه و هشدار کارشناسان سازمان ملل
بر اساس ابلاغیه معاون دادستان ارومیه، سه زندانی به نام‌های هادی رستمی، مهدی شاهیوند و مهدی شرفیان در صورت عدم رضایت شکات، با اجرای حکم قطع عضو در تاریخ ۲۳...
۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سازمان دیده بان حقوق بشر
نویسنده: سازمان دیده بان حقوق بشر

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

فرارسیدن اول ماه مه، روز جهانی کارگر را به همهٔ کارگران، زحمت‌کشان، به همهٔ آنانی که با آرمان‌های صلح، آزادی، برابری، دموکراسی، سوسیالیسم و عدالت اجتماعی در باور خود، برای رهایی کارگران، و زحمت‌کشان، محرومان و ستم‌دیدگان از استعمار و استثمار و دست‌یابی آنان به زندگی در آرامش و رفاه و در شأن انسان مبارزه می‌کنند، شادباش می‌گوییم.

امسال روز جهانی همبستگی کارگران و زحمت‌کشان را در شرایطی برگزار می‌کنیم که در سراسر جهان، دشمنان طبقۀ کارگر، درگیر جنگ‌هایی تمام عیار  بر سر قدرت‌اند؛ جنگ‌هایی که اولین و بزرگ‌ترین قربانیان آن‌ها نیروی کار و زحمت‌اند. در شماری فزاینده از کشورهای ثروتمندِ سرمایه‌داری، نیروهای راست افراطی در قدرت قرار گرفته اند. کارکرد و فلسفۀ وجودی اصلی دولت‌های سرمایه‌داری این است که سود هنگفت برای طبقۀ سرمایه‌دار را از طریق استثمار کارگران و زحمت‌کشان تامین کنند. بدین منظور، دولت‌های سرمایه‌داری باید پاسخی برای تشدید بحران عمیق این نظام بیابند؛ پاسخی که بقای این نظام ورشکسته را تضمین کند.

برای آن‌که عمق بحران و مشکلاتی که ناکارآمدی و پوسیدگی نظام سرمایه‌داری بر جهان تحمیل کرده است، آشکار نشود،  همه‌جا پاسخ طبقۀ حاکم و حرفی که به اکثریت جامعه می‌زند، یکی است: این، نظام سرمایه‌داری نیست که منشا رنج شماست. صاحبان قدرت در سراسر جهان به مردم می‌گویند مسبب مصائب، دیگرانند. این دیگران، یعنی مجموعه‌ای از انسان‌ها که می‌توان آنها را به حاشیه راند و میلیون‌ها انسان دیگر را قانع کرد که به گونه‌ای متفاوت‌اند و برای تأمین پیش‌رفت و رفاه ایشان، تحمیل انزوا و طرد، مقابله، و حتی مبارزه با “دیگران” ضروری ا‌ست; کسانی‌که در کشوری دیگر زاده شده‌اند، مذهبی دیگر دارند، پوست‌شان رنگ متفاوتی دارد، زنان برخاسته علیه مردسالاری‌اند و یا از دگرباشان‌اند. همۀ اینان، آن دیگران‌اند که باید مسبب بدبختی‌ها شناخته شوند. جنگ باید علیه این دیگران درگیرد تا آنچه آشکار است، آشکارتر نشود. ادعای حاکمان آن است که حاصل استثمار زحمت‌کشان، نصیب کارگران مهاجر و اقلیت‌های مذهبی و قومی، زنان عصیان‌گر و جامعۀ دگرباشان و حاشیه‌نشینان و بی‌خانمان‌ها می‌شود. آشکار است که چه کسانی از رنج اکثریت انسان‌ها ثروت بر ثروت‌شان می‌افزایند. آشکار است که جنگ‌ها را چه کسانی به راه می‌اندازد. آشکار است که مسبب نابودی منابع طبیعی کرۀ زمین کیست و چیست.

در ایران نیز نسخۀ صاحبان قدرت و ثروت، از نسخۀ همۀ دشمنان همبستگی کارگران و زحمت‌کشان در کشورهای دیگر متفاوت نیست. جمهوری اسلامی با نزدیک به نیم‌قرن حاکمیت سرکوب‌گرانه می‌کوشد «دیگرانی» را در رنج‌های فزایندۀ مردم ایران مقصر جلوه دهد که بخشی از همین مردم‌اند. انگشت اتهام حاکمیت به سوی کارگران مهاجر، باورمندان به دین‌ها و مذاهب دیگر و زنان نشانه رفته است. در حالی‌که میلیون‌ها تن از کارگران و زحمت‌کشان ایران، از نقاط محروم نگاه داشته شدۀ کشور به مراکز شهری آمده‌اند، بسیاری نیز حتی در کشوری دیگر و به ویژه افغانستان زخم‌خورده، زاده شده‌اند. میلیون‌ها کارگر افغان، همانند سایر کارگران ایران، جوانی و تندرستی و جان خود را داده‌اند تا در شهرهای ایران برج‌ها بالا رود، چرخ کارخانه‌ها و کارگاه‌های ایران بگردد و مزارع ایران محصول دهد. زحمت‌کشانی که این همه ثروت را آفریده‌اند، بخشی از طبقۀ کارگر ایرانند. نفرت‌پراکنی بی‌شرمانۀ مقامات ریز و درشت حکومت علیه بخشی از زحمت‌کشان ایران، لکۀ ننگی بر دامن جمهوری اسلامی و نشان‌گر آن است که طرفداری بخش تعیین‌کنندۀ دستگاۀ حاکم هم از مسلمانان و هم از «مستضعفان» سراسر جهان، پوچ و فریب است.

بسیاری از مردم دیگر نیز که در درون مرزهای ایران به کار و زحمت مشغولند، آماج نفرت‌پراکنی صاحبان قدرت و ثروت و نوکران آنها شده‌اند. کافی است مذهب یا دین شما مذهب اکثریت نباشد، زبان مادری دیگری آموخته باشید، زنی باشید که حاضر نیست زیر یوغ مردسالاری بماند، تا بالایی‌ها انگشت‌ها را به سوی شما نشانه روند تا مسئولیت خودشان در این همه خرابی و فلاکت پوشیده بماند.

این تنها صاحبان فعلی قدرت نیستند که به کار ننگین تفرقه‌افکنی در صفوف طبقۀ کارگر ایران مشغولند. نیروهای دیگری نیز در این عرصه با دستگاه حاکم رقابت می‌کنند. در درون و بیرون ایران، انواع و اقسام اشخاص و گروه‌ها صف کشیده‌اند به این امید که یا اربابان خارجی یا طبقۀ قدرت‌مدار ایران، یا هر دو در پیوندی نامقدس، کار سرکوب کارگران و زحمت‌کشان ایران را به آنان بسپارند. این خیل کسانی که با استفاده از رانت رسانه‌ای از گوشه و کنار جهان و خود ایران، به لایق‌تر نشان دادن خود در قیاس با هیئت حاکمۀ درماندۀ ایران سرگرم‌اند، نژادپرستی و کردستیزی و بلوچ‌ستیزی و عرب‌ستیزی و ترک‌ستیزی و افغان ستیزی را تبلیغ می‌کنند. کسانی دیگر هم هستند که می‌کوشند این شهروندان ایران را علیه آنچه «فارس‌ها» می‌نامند، بشورانند. برخی دولت‌های خارجی برای رسیدن به مطامع خود، به‌ویژه از این دستۀ آخر حمایت می‌کنند.

ایران، آن‌گونه که نفرت‌پراکنان تصور می‌کنند، نیست. نیروی کار و زحمت در سال‌های اخیر نشان داده است که کار دشمنان طبقۀ کارگر در تبدیل میلیون‌ها انسان به سیاهی لشکر این یا آن تباهی، بسیار دشوار است. هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

در حالی که دشمنان ایران، با شعار دروغین دفاع از حقوق بشر و دمکراسی، جنگ اقتصادی کمرشکنی علیه کشورمان به راه انداخته‌اند، همزمان، حاکمان مستبد جمهوری اسلامی با سیاست‌های فاسد و نابخردانۀ خود فشار مضاعفی بر کارگران و زحمتکشان وارد می‌کنند که نتیجۀ آن دارایی‌زدایی از محروم‌ترین طبقات، اقشار و گروه‌های اجتماعی و هرچه‌کوچک‌تر شدن سفره‌های آنان است. بنابراین، مبارزه برای حقوق کارگران بدون پیوند با مبارزه در تمامی این جبهه‌ها به نتیجه نمی‌رسد. تحمیل خواست‌های کارگران بر استبداد حاکم بدون پایان یافتن جنگ همه‌جانبۀ اقتصادی ممکن نیست.

یکی از ارکان اولیه و اصلی جنبش چپ ایران از همان آغاز راه  سازماندهی  مبارزات کارگران و زحمت‌کشان در راه احقاق حقوق خود و تشکل‌یابی آنان در سندیکاهای مستقل بوده و است. شعار اصلی فداییان در اولین راهپیمایی اول ماه مه در سال ۱۳۵۸ نیز «اتحاد، مبارزه، پیروزی» بود؛ شعاری که با توجه به سیاست جمهوری اسلامی در ممانعت از تشکل‌یابی کارگران در سندیکاهای مستقل هم‌چنان جایی ویژه در خواست‌های کارگران دارد. تنها با همبستگی و مبارزه‌ای متحد در تشکل‌های مستقل کارگری است که مبارز ۀکارگران و زحمت‌کشان ایران در راه تامین رفاه اجتماعی، امنیت شغلی، بیمۀ درمانی همگانی، امنیت محیط کار،  حق آموزش عادلانه و حقوق بازنشستگی مکفی، می‌تواند به ثمر برسد.

در شرایطی که طیف‌های گوناگون وابسته به ارکان سرمایه آشکارا در برابر منافع کارگران و زحمت‌کشان ایستاده‌اند، وظیفۀ نیروهای کارگری و نیروهای سیاسی و اجتماعی چپ، میهن‌دوست و آزادی‌خواه ایران است که مانند گذشتهٔ تاریخی خود  امر مبارزه با استبداد سیاسی و فساد اجتماعی – اقتصادی مزمن موجود در این نظام حامی‌پرور را به مبارزه با مبانی نظام سرمایه‌داری در همهٔ مظاهر آن پیوند بزنند.

امروز روشن‌تر از همیشه است که دستیابی به حقوق کارگران از مسیر مبارزه با استبداد می‌گذرد و پایان دادن به فقر و استثمار نیز بدون مقابله با سرمایه‌داری جهانی ممکن نیست. در این راه، وحدت طبقاتی کارگران، فراتر از قومیت، مذهب، جنسیت و ملیت، تنها کلید رهایی است.

 

روز همبستگی جهانی کارگران و زحمت‌کشان، روز فرستادن مجدد این پیام‌ها به ساکنان ایران و به جهان است.

تأمین، تثبیت و تضمین حقوق حقّهٔ کارگران، زحمت‌کشان، محرومان و ستم‌دیدگان جامعه بدون غلبه بر سرمایه‌داری و استبداد میسّر نیست.

 

سه‌شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۲۹آوریل ۲۰۲۵ میلادی)

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

تاریخ انتشار : ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴ ۱۰:۲۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

هر چه در سال‌های اخیر از عمل مستقل و حضور مستقل نیروی کار و زحمت در ایران دیده‌ایم، چیزی نیست جز دفاع از منافع طبقاتی خود، عمل و حضور مستقلی که بسیار چشم‌گیر است. وظیفۀ اصلی مدافعان کارگران و زحمت‌کشان ایران، تقویت همین عمل و حضور مستقل است.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حق ایمنی؛ امتیازی که از کارگران دریغ می‌شود

اول ماه مه، روز جهانی کارگر، روز همبستگی کارگران و زحمت‌کشان و مبارزه در راه تأمین حقوق آنان!

گفتگو با پرویز نویدی به مناسبت پنجاهمین سالگرد ترور رفیق بیژن جزنی و یارانش

پیام مجامع اسلامی ایرانیان در رابطه با فاجعه مرگبار بندرعباس

زن‌کشی در ایران؛ خشونتی در پناه قانون

مهدی سامع از پریشانی اندیشه به چالش‌های سیاسی رسید