سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲ شهریور, ۱۴۰۵ ۱۳:۵۳

دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - ۱۳:۵۳

وقتی «فقر» چهره زنانه پیدا می کند / زنان اولین قربانیان شوک‌های اقتصادی پی‌در‌پی

عصر ایران: آمارهای غیررسمی نشان می‌دهد، میلیون‌ها زن سرپرست خانوار در ایران همچنان فاقد پوشش بیمه‌ای و حمایت پایدار هستند و بخش بزرگی از آنها در اقتصاد غیررسمی فعالیت می‌کنند. در چنین شرایطی، نبود سازوکار حمایتی مشخص، بحران را تشدید کرده است.
Getting your Trinity Audio player ready...

روزنامه سازندگی نوشت: درحالی ‌که اقتصاد ایران هنوز از شوک‌های جنگ، رکود و اختلال طولانی‌مدت اینترنت خارج نشده، نشانه‌های تازه‌ای از «زنانه شدن فقر» و گسترش بیکاری در میان زنان کارگر آشکار شده است؛ روندی که فعالان کارگری درباره پیامدهای اجتماعی آن هشدار می‌دهند و معتقدند زنان، به‌ویژه زنان سرپرست خانوار، نخستین قربانیان بحران‌های اقتصادی و محدودیت‌های اخیر هستند.

فاطمه وحدت، نایب‌رئیس اتحادیه زنان کارگر سراسر کشور در گفت‌وگو با ایلنا، تصویری نگران‌کننده از وضعیت معیشتی زنان ارائه کرده و گفته است: «این روزها آدم‌ها را می‌بینیم که حتی برای خرید نان دچار مشکل هستند». او تأکید می‌کند که بحران موجود فقط محدود به یک کارخانه یا یک شهر نیست و در بسیاری از نقاط کشور، زنان کارگر اولین گروهی هستند که با کوچک‌ترین بحران اقتصادی یا شرایط جنگی از محیط کار حذف می‌شوند.

زنان؛ اولین قربانیان بحران

فعالان حوزه کار معتقدند، زنان در بازار کار ایران، پیش از بحران هم در موقعیت نابرابر قرار داشتند؛ سهم بالای اشتغال غیررسمی، قراردادهای موقت، نبود بیمه و دستمزد پایین باعث شده، زنان در دوره‌های رکود اقتصادی سریع‌تر از مردان حذف شوند. حالا با تشدید فشار اقتصادی، این شکاف عمیق‌تر شده است.

فاطمه وحدت می‌گوید، بیکاری فقط به‌معنای قطع درآمد نیست بلکه مستقیماً امنیت روانی و ثبات خانواده را هدف قرار می‌دهد. به گفته او، وقتی نان‌آور خانواده شغلش را از دست می‌دهد، کل خانواده وارد چرخه آسیب می‌شود؛ آسیبی که آثار آن، بعدها در جامعه نمایان خواهد شد. در کنار رکود اقتصادی، گسترش مشاغل ناپایدار نیز به نگرانی تازه‌ای تبدیل شده است.

فقری که چهره زنانه پیدا می‌کند

آمارهای غیررسمی نشان می‌دهد، میلیون‌ها زن سرپرست خانوار در ایران همچنان فاقد پوشش بیمه‌ای و حمایت پایدار هستند و بخش بزرگی از آنها در اقتصاد غیررسمی فعالیت می‌کنند. در چنین شرایطی، نبود سازوکار حمایتی مشخص، بحران را تشدید کرده است.

وحدت می‌گوید بسیاری از زنان حتی نمی‌دانند در صورت بیکار شدن باید به کجا مراجعه کنند و چه نهادی مسئول رسیدگی به وضعیت آنهاست. او همچنین از نبود نظارت کافی بر اخراج‌ها و ضعف حمایت دولت انتقاد کرده و گفته است: «نباید هزینه بحران فقط روی دوش کارگران و خانواده‌هایشان بیفتد».

او ادامه می‌دهد: «وقتی بخش بزرگی از زنان، به‌ویژه زنان سرپرست خانوار، در مشاغل غیررسمی و بدون بیمه فعالیت می‌کنند، طبیعی است که در برابر شوک‌های اقتصادی آسیب‌پذیرتر باشند. نبود قرارداد، نبود بیمه و درآمدهای ناپایدار باعث می‌شود، کوچک‌ترین نوسان اقتصادی مستقیماً معیشت این خانوارها را تحت‌تأثیر قرار دهد. اگر برای این مسأله تدبیر نشود، خطر افزایش فقر در میان خانواده‌هایی که مدیریت اقتصادی آنها بر‌عهده زنان است، جدی خواهد بود و این موضوع می‌تواند، پیامدهای اجتماعی گسترده‌ای نیز به همراه داشته باشد».

همچنین رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران در پاسخ به این پرسش که برای جلوگیری از گسترش فقر در میان زنان شاغل به‌ویژه زنان سرپرست خانوار چه اقداماتی ضروری است؟ تأکید می‌کند که: «مهم‌ترین مسأله تقویت شبکه‌های حمایت اجتماعی و بیمه‌ای برای گروه‌هایی است که در اقتصاد غیررسمی فعالیت می‌کنند. بسیاری از زنان شاغل در مشاغل خانگی، خدماتی یا پلتفرمی به هیچ نوع پوشش بیمه‌ای دسترسی ندارند. توسعه بیمه‌های اجتماعی برای این گروه‌ها، حمایت از کسب‌وکارهای خرد و خانگی، فراهم کردن آموزش‌های مهارتی متناسب با نیاز بازار کار و ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار از جمله اقداماتی است که می‌تواند از تشدید مشکلات معیشتی جلوگیری کند. اگر این حمایت‌ها تقویت شود، می‌توان از تبدیل مشکلات اقتصادی کوتاه‌مدت به فقر مزمن در میان خانواده‌ها جلوگیری کرد».

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۱ خرداد, ۱۴۰۵ ۱:۲۶ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

«طرح مقابله با نفوذ»؛ توطئه‌ای سازمان‌یافته برای سرکوب جنبش دموکراسی‌خواهی

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): سازمان ما تصویب کلیات این طرح را «فاجعه‌ای دیگر در نظام حقوقی کشور» دانسته و ضمن مخالفت با آن، تصویب این طرح را ادامه و تشدید رویکردی می‌داند که در «قانون تشدید مجازات جاسوسی» نیز دنبال شده است؛ قانونی که در یک سال گذشته مبنای صدور احکام سنگین و اجرای احکام اعدام در شماری از پرونده‌ها قرار گرفته است.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

۳۰ سال زندان برای استفاده از آزادی بیان؟

سردبیر ماه: ایالات متحده در ۱۶ ژوئیه کنفرانسی جهانی در واشنگتن برگزار کرد تا همکاری کشورها علیه آنچه «تروریسم چپ افراطی» می‌نامد، تقویت شود؛ اقدامی که بخشی از راهبرد امنیتی جدید آمریکا برای اعمال نفوذ و تغییر رژیم در اروپا و آمریکای لاتین است. این نشست همچنین کارکردی داخلی دارد، زیرا با نسبت‌دادن مخالفان سیاسی به «تروریسم خارجی»، سرکوب آنان آسان‌تر و مشروع‌تر جلوه داده می‌شود.

مطالعه »

یک ایران، یک ملت و یک ترازنامه…

گودرز اقتداری: نوشته‌ای در فضای مجازی منتشر شده است که با این مطلع آغاز میشود: «ما یک ایران نداریم. دو ایران داریم! یک ایرانِ جهان سومی که از کشورهای منطقه عقب افتاده است، نه برق دارد، نه آب دارد، نه صنعت قابل توجهی دارد، نه زیر ساخت قابل اتکایی دارد و علاوه بر آن همه نخبگان‌اش نیز در حال فرار از کشور هستند و این ایران رو به قهقرا در حرکت است. یک ایرانِ دیگر هم وجود دارد که ۹۵ درصد جمعیت آن باسواد است و در بین ۲۰ کشور اول جهان در تولید علم قرار دارد و در تربیت متخصص از پزشکی گرفته تا مهندسی علوم روز جهان همچون نانو، رباتیک، ژنتیک، هسته‌ای و … سرآمد کشورهای منطقه است» یادداشت زیر در پاسخ به آن برداشت نوشته شده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

۳۰ سال زندان برای استفاده از آزادی بیان؟

بیانیه حزب دمکراتیک مردم ایران: قانون «مبارزه با نفوذ»، سایه جنگ و سرکوب

فراخوان شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران برای امضای پتیشن «نه به اعدام؛ آری به حق حیات»

تشدید رقابت ژئوپلیتیکی دولت‌های ترکیه و اسرائیل

معاون نخست وزیرایتالیا، همچنان مانع بازگشت پناهندگان به این کشور می‌شود