سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۷ مرداد, ۱۴۰۵ ۲۳:۳۵

شنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۵ - ۲۳:۳۵

بحران مهاجرت‌، حذف صورت مسأله یا حل مسأله؟!

  تقی روزبه: البته ناگفته نماندکه در این میان برخی گرایش‌های راست از این بحران برای حمله به دولت‌اسپانیا بخاطربرخی سیاست‌های اجتماعی که بزعم آن‌ها چپ و تندرو محسوب می‌شوند و از جمله حمایت از فلسطینی‌ها استفاده می‌کنند.
Getting your Trinity Audio player ready...

با هجوم ناگهانی دههاهزار مهاجرپناهنده به قلمرواسپانیا در منطقه خودمختارسئوتا درمرز دریائی با مراکش، که طی آن دهها جوان جان عزیزشان را در دریا از دست دادند*، باردیگر بحران مزمن و دیرپای مهاجرت و پناهندگی برای چندروزی به یکی از خبرهای مهم اروپا تبدیل شد. و حتی دولت ماکرون آمادگی خود را برای کمک به اسپانیا در صورت نیاز اعلام کرد.

نخست وزیراسپانیا این وضعیت را حمله و نقض تمامیت ارضی اسپانیا توصیف کرد و گفت که از همه امکانات برای بازگرداندن آن‌ها استفاده خواهدکرد. نهایتا هم طبق گزارش‌ها بدلیل فشارها و فقدان امکانات و چشم‌انداز عبور از سئونا که گفته می شود تفریبا ۲۰ کیلومتر مربع وسعت داشته و حتی از فرودگاه فرانکفورت هم کوچک تراست، این مهاجران که اساسا از نسل جوان و موسوم «زد/بیشترپسر» هستند، قریب به همه آن‌ها (بحز فعلا هزارو اندی) مجبور به‌‌ بازگشت شدند که ادعا می شود داوطلبانه بوده است.

چنین روایتی در عین حال‌ می‌کوشد که با حمله به شبکه‌های قاچاق به عنوان مشوق این جوانان، از ریشه‌های این مشکل جهانی طفره برود. هم چنین وقوع چنین موج بزرگی از پناهندگی، موجب بروزتنش و بحران دپیلماتیک در اتحادیه اروپا و میان اعضاء آن گشته است. بطوری که دولت ایتالیا خواهان تعلیق قراردادشنگن با اسپانیا شده و برخی کشوری اتحادیه هم از مواضع آن دفاع کره‌اند. متقابلا دولت اسپانیا هم خواهان نشست فوق‌العاده سران اتحادیه شده و از این که برخی بجای همبستگی میان اعضاء، خواستارحذف آن از حوزه شنکن شده‌اند، آن ها را مورد ملامت قرارداده و پوپولیستی نامیده‌است.

منتقدین مدعی بودند که اسپانیا با طرح قانونی‌کردن وضعیت بیش از یک یک میلیون مهاجر و پناهجو به قاچاق انسان انگیزه بخشیده است و حتی بعضا آن را اقدامی مشابه اقدام دوره صدراعظمی خانم مرکل عنوان‌کردند که گویا بزعم آن‌ها برای پیروزی در انتخابات از آن استفاده کرده است.

با این وجود دولت اسپانیا به متحدین خود در اتحادیه اطمینان داده است که از سئوتا امکانی برای ورودبه قلمرواصلی اسپانیا و استفاده از قراردادشنکن وجود ندارد. ضمن آن که مصمم به احداث دیوارحفاظتی (مانع) ۵۰۰ متری در مرزدریابی با مراکش نیز شده است. حتی دولت اسپانیا مدعی شده که تعدادورودپناهندگان (غیرقانونی) به اسپانیا طی چندسال گذشته نصف میزان ورودآن‌ها به ایتالیا بوده است و وزیرکشور نیز اعلام کرده است که با کسانی که با ورودغیرقانونی خود قانون را نقض می کنند هیچ‌گونه مماشاتی نخواهیم داشت.

البته ناگفته نماندکه در این میان برخی گرایش‌های راست از این بحران برای حمله به دولت‌اسپانیا بخاطربرخی سیاست‌های اجتماعی که بزعم آن‌ها چپ و تندرو محسوب می‌شوند و از جمله حمایت از فلسطینی‌ها استفاده می‌کنند.

بطورکلی نه فقط در آمریکای ترامپ، بلکه اکنون در اروپاهم مسأله بحران مهاجرت به یکی از مهم‌ترین مسائل انتخاباتی تبدیل شده است و نیروهای راست افراطی و فاشیستی بیش از دیگران ضدیت با آن را به یکی از شعارهای اصلی انتخاباتی و بسط نفوذخود تبدیل کرده اند، بطوری که حتی نیروهای راست میانه هم برای آن که در رقابت از آ‌ن‌ها عقب نیفتند عملا همان سیاست‌ها را گرچه بدرجاتی با شدت کمتر پیشه کرده‌اند. بهمین دلیل از مواجهه و پرداختن به ریشه‌های بحران مهاجرت و پناهندگیبه عنوان یک معضل جهانی گریزان بوده و جز به تشدیدموانع و برافراشتن دیوار نمی‌اندیشند.

این درحالی است که جهانی شدن سرمایه با ویژگی بشدت ناموزون و با شکاف‌های فزاینده بین جهان مرکزی و جهان پیرامونی و ایجادجزایرخوشبختی در میان مجامع فقرجهان‌گستر، همراه با تباهی و جنگ، در عصری که انقلاب ارتباطات و انفجاراطلاعات بیش از هرزمانی آن را به یک دهکده کوچک و تنگ تبدیل کرده است؛ جهان سرمایه‌داری و دولت‌های بزرگ و ثروتمند و سیاستمداران آن‌ها علیرغم فرافکنی‌های خود در مواجهه با واقعیت‌‌ها، در اصل با دست‌پخت خود و با پی‌آمدهای جهانی شدن ناموزون و تبعیض‌ آمیز توسط مناسبات سرمایه داری دست وپنجه نرم می‌کنند و بیش از پرداختن به ریشه‌ها، به برافراشتن دیوارها و حفظ امتیازات انحصاری می‌‌اندیشند.

 

*- این موج کم‌سابقه ورود مهاجران دست‌کم ۷۲ کشته بر جا گذاشته است؛ اجسادی که از آب بیرون کشیده شدند و در میان حلقه‌های بادی و باله‌های شنای رهاشده روی سطح دریا شناور بودند  که نهایتا در تابوت‌ها به مراکش بازگردانیده شدند.

۵ اوت ۲۰۲۶

تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد, ۱۴۰۵ ۱۱:۳۴ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اعدام‌ها را متوقف کنید؛ مردم خواهان تنش‌زدایی و صلح هستند.

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): ما بار دیگر خواستار توقف فوری اجرای تمامی احکام اعدام، تضمین دادرسی عادلانه، رعایت حقوق متهمان و پایان دادن به استفاده از مجازات مرگ به عنوان ابزار سرکوب هستیم. امروز دفاع از حق حیات، دفاع از صلح و دفاع از آزادی، سه مطالبه جدا از هم نیستند؛ این‌ها ارکان آینده‌ای هستند که مردم ایران برای آن هزینه‌های سنگینی پرداخته‌اند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

انقلاب مشروطیت و سایه آن بر ایران امروز

شهناز قراگزلو: مشروطه را نباید صرفاً رویدادی متعلق به گذشته دانست، بلکه باید آن را نقطه آغاز گفت‌وگویی ناتمام درباره حکومت قانون در ایران تلقی کرد. شاید مهم‌ترین درس آن نیز همین باشد که هیچ نظام سیاسی، صرف‌نظر از آنکه قدرت در دست شاه، روحانیت یا هر نهاد دیگری باشد، بدون محدود شدن قدرت، استقلال نهادهای قانونی و پاسخ‌گویی در برابر شهروندان، به آزادی و ثبات پایدار دست نخواهد یافت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

‌امواجِ گرانشی و ساختارِ کیهان

مبادله می‌کنم پس هستم

فروغ فرخزاد و کودکانِ بندرِ جنگ، بندرِ صلح در ایتالیا

رسانه‌های نوین چپ، موتور تازه پیروزی ترقی‌خواهان در آمریکا

خارج از کادر

از «برتون وودز» تا تسلیح نظام مالی؛ چگونه دلار به یکی از مهم‌ترین ابزارهای اعمال قدرت ژئوپلیتیکی و تغییر موازنه قدرت در نظام بین‌الملل تبدیل شد؟