نوشته پیرشالیه(۱)
مندرج در روزنامه لا دپش (۲) بتاریخ ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۳
بر گردان از فرانسه: ف. دوردانی
بنا به اظهار ولودیمر زلنسکی اولین تانکهای «آبرامز» (۳) ساخت امریکا به اوکراین تحویل داده شدهاند.
مارک شاسیلان(۴) که متخصص بینالمللی در امور زره پوشها میباشد تاثیر گذاری این تانکها را در میدان جنگ مورد برسی قرار میدهد.
با احتساب تانکهای فرسوده قدیمی «ت-۷۲» یا «ت-۶۴» که ساخت آن به دوران اتحاد شوروی برمیگردد وبا در نظرگرفتن تانکهای مهدوم شده، مارک شاسیلان اینگونه برآورد میکند که «اوکراین ۶۰۰ تا ۷۰۰ از ۱۰۰۰ فقره تانکهایی که در آغاز شروع جنگ در اختیار داشت را از دست داده است.»
شرکای اوکراین از این طریق تانکهای ازدست رفته را جبران کرده و به حفظ ذخیره (اهدایی) آن کمک میکنند.
انتقال ۸۰۰ تانک
بدنبال ارسال ۱۴ تانک «چلانجر» (۵) از جانب انگلیس، ۱۵۰ تانک «لئوپارد-۲» (۶) از جانب المان، سوئد، دانمارک، اسپانیا، پرتقال و کانادا، ۱۰ تانک «آ-م-ایکس ۱۰-ر-ث» (۷) از جانب فرانسه مشابه تانکهای «هنگ-۱ سواره چترباز» فرانسه مستقر در شهر ترب، بیش از ۶۰۰ تانک«ت-۷۲» از جانب کشورهای عضو پیمان ورشو سابق که اکنون به ناتو پیوسته اند، رییس جمهور اوکراین اعلام کرد که ۳۱ تانک «آبرامز» جهت تقویت تیپ هایمان میباشند. بنا بر برآورد مارک شاسیلان «اما این وضعیت را در جبهه های جنگ تغییر نخواهد داد.»
مارک شاسیلان می افزاید که ۵۰۰۰ فقره تانک «م۱-آ۱»(۹) در بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۲ ساخته شدند. برای اولین بار نوع«م۱-آ۱»(۹) این تانکها به توپهایی با کالیبر ۱۲۰ میلیمتری که ساخت المان میباشد مجهز شدهاند. با این حال این تانکهای بسیار قوی که از کارایی خوبی تیز بر خوردارند در رده تانکهایی قرار میگیرند که با تکنولوژی قدیمی رایج در ۳۰ سال پیش ساخته شدهاند و به لحاظ برد آتش و رصد دورتر و سختی پوشش حفاظتی از تانکهای «لئوپارد-۲» برتری چندانی هم ندارند. همچنین تنها ۳۱ فقره از این تانکها به ۸۰۰ تانکی که تا کنون تحویل اوکراین داده شدهاند میافزاید. وی به این نکته اشاره میکند که برای یک تاثیرگذاری تعیین کننده به «۳۰۰ زرهپوش» احتیاج است.
اورانیوم تضعیف شده
مارک شاسیلان تاکید میکند، که با این حال تانکهای «آبرامز» در جبهه نبرد بدون نقش نخواهند بود. تا این لحظه نبرد بزرگ محتمل تانکها هنوز آغاز نگردیده است. اما «درصورت شروع این نبرد، تانکهای «آبرامز» برای اوکراین یک برگ برتری خواهند بود.»
«آبرامز» تنها تانکی است که قادربه شلیک گلوله با اورانیم تضعیف شده میباشد. در مقابله با روسیه تنها امریکا، انگلستان و فرانسه هستند که از این نوع فناوری (تکنولوژی) برخوردار میباشند. مارک شاسیلان توصیف میکند که: تانکهای جدید «ت-۸۰» و «ت-۹۰» روسیه که مجهز به پوشش واکنشی هستند قادرند که گلوله های قدیمی را منهدم سازند ولی گلوله های شلیک شده آبرامز قادرند که از این پوششها عبور نمایند.
این برگ بالا معذالک از معضلات این تانکها، که از کارایی بالا برخوردارند، نمی کاهد. تنگناهایی که ستاد فرماندهی امریکا نیز در میدان جنگ در اوکراین به ان واقف است.
مارک شاسیلان در خاتمه میافزاید: «این تانکها دو برابر سایر تانکها مصرف سوخت دارند. لذا برای ۳۱ تانک آبرامز اوکراین به یک زنجیره پشتیبانی (لوژیستیک) متشکل از دهها کامیون سوخت کش احتیاج دارد که خود یک عنصرآسیب پذیر بوده و تنگنا بحساب میاید و اوکراینی ها باید برای ان راه حلی پیدا کنند.
پاورقیها و توضیحات:
نوشته های داخل پرانتزها از برگردانده است.
(۱) Pierre Charier
(۲) La Dépêche
(۳) Abrams
(۴) Marc Chassilan
(۵) Challenger
(۶) Leopart
(۷) AMX-10 RC
(۸) ۱er Régiment de Hussards Parachutistes de Tarbes
(۹) M1A1