شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۰۸

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۰۸

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

رفع خشونت علیه زنان و برابری جنسیتی گامی است به سوی جهانی امن‌تر!

تصویب قوانینی که زنان را به دلیل جنسیت‌شان از دسترسیِ برابر به منابع ملی، تحصیل و آموزش، اشتغال و حقوق قضایی  محروم، قوانینی که سقط جنین را محدود د و حقوق طلاق و حضانت را از زنان می‌گیرد و آنان را وادار به باروری بیشتر می‌کند، نمونه‌ها‌یی از خشونت سیستماتیک علیه زنان‌اند. بی‌توجهی به اشتغال زنان و شکاف دستمزدی دو رقمی میان زنان و مردان، و تبعات منفی آن، یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش فقط زنانه در جامعه است.

به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان

امروز روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان است. خواهران میرابال، در ۲۵ نوامبر ۱۹۶۰ به جرم شرکت در فعالیت‌های سیاسی علیه رژیم دیکتاتوری حاکم بر دومینیکن به طرز وحشیانه‌ای توسط سازمان امنیت ارتش این کشور به قتل رسیدند. تلاش‌های پیگیر فعالان حقوق زنان سال‌ها ادامه یافت تا در سال ۱۹۸۱ روزی برای هشدار نسبت به اعمال خشونت‌های گوناگون علیه زنان تعیین شد. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۹(۱) این روز را به عنوان “روز جهانی رفع خشونت علیه زنان”  به تصویب رساند.

امسال، سال “سرمایه گذاری روی پیشگیری از خشونت علیه زنان است”. خشونت علیه زنان و دختران آرامش و ثبات را در خانواده‌ها و جوامع مختل می‌کند. هر سال از روز بیست‌و‌پنجم نوامبر تا روز دهم دسامبر (روز جهانی حقوق بشر)، فعالیت‌های بسیاری به منظور تغییر افکار عمومی، جلب توجه و ایجاد حساسیت نسبت به پدیدۀ خشونت علیه زنان انجام می‌گیرد و به ترویج حقوق زنان و پیشگیری از خشونت علیه آنان پرداخته می‌شود، تا شاید جوامع انسانی در سال‌های آینده شاهد میزان کمتری از خشونت علیه زنان باشند.  خشونت علیه زنان و دختران یکی از گسترده‌ترین و فراگیرترین موارد نقض حقوق بشر است. نوع خشونتی که هر زنی تجربه می‌کند با دیگری متفاوت  بوده و حتی تعلق داشتن به طبقۀ بالای اجتماعی، زنان را از خشونت دور نگه نمی‌دارد. زنانی که همزمان تعلق به اقلیت‌های قومی و مذهبی دارند، در مواردی خشونت بیشتری را تجربه می‌کنند.

حجاب اجباری ملموس‌ترین تبعیض، خشونت و ستمی است که زنان هر روز با آن سروکار داشته و تحقیر می شوند. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی بعد از قتل حکومتی ژینا امینی توسط گشت ارشاد و جنبش «زن، زندگی، آزادی» اعلام کرده بود که گشت ارشاد را تعطیل کرده است، اما با آغاز سال ١۴٠٢ و فروکش کردن نسبی این جنبش، بر اساس گزارش‌ها این گشت‌ها با شکل و شمایل متفاوت و به شکل پراکنده به خیابان‌ها بازگشته‌اند. زنان به خاطر حجاب توسط لباس شخصی‌ها، با ون‌های بدون آرم بازداشت و کارت شناسایی آن‌ها گرفته شده و برای محاکمه به دادگاه ارشاد برده می‌شوند. (۲)  تعداد زیادی “حجاب بان” در ورودی متروهای تهران، در دو طرف ایستاده، تونل وحشت درست کرده و با بدترین لحن ممکن به زنان و دختران حمله کرده و چند لباس شخصی هم با دوربین از صورت آنان بی اجازه فیلم میگیرند. در حالیکه فیلمبرداری از مردم به خاطر برخورد با بی‌حجابی؛ نه قانونی، نه عقلانی و نه اخلاقی است. (۲)

طبق آمار موجود، هنوز در سطح جهان از هر سه زن یک زن حداقل یک بار در زندگی خود خشونت فیزیکی، جنسی یا روانی را از طرف شریک زندگی و یا یکی از اطرافیانش تجربه و تحمل می‌کند. طبق گزارش سازمان ملل متحد که بر اساس داده‌های گزارش از کشورهای عضو این سازمان به دست آمده، در سال ۲۰۲۲ تقریباً ۸۹ هزار زن و دختر در سراسر جهان به قتل عمد رسیده‌اند. این آمار بالاترین رقم در ۲۰ سال گذشته است.(۳) زنان نیمی از قربانیان قاچاق انسان در جهان‌اند. اگر آمار قاچاق دختربچه‌ها را هم به آن بیفزاییم این رقم به ۷۰ درصد می‌رسد. از هر سه کودک قربانی قاچاق، دو کودک دختر هستند.(۴)

در ایران خشونت دولتی و مرد سالارانه علیه زنان

در اشکال گوناگونی مانند خشونت خانگی، کودک همسری و قتل‌های ناموسی مشاهده می‌شود. طبق منابع حقوق بشری در ماه مهردست‌کم بیش از ۱۰ زن به دلایل آنچه “اختلافات خانوادگی”، “مشکلات زناشویی”، “بدگمانی و سوءظن”، “به خطر افتادن آبرو” و “مسائل ناموسی” خوانده می‌شود،  اقدام به خودکشی منجر به مرگ کرده و یا به قتل رسیده‌اند. که از این میان ۷ زن به دست مردان خانواده خود به قتل رسیده‌اند.(۵) ایجاد خانه‌های امن و شغل مناسب برای زنان وظیفهٔ هر دولتی است. مسئولان حکومتی اما به جای تلاش برای رفع خشونت علیه زنان و نابرابری جنسیتی، تمام قد در برابر مطالبات زنان، به عنوان نیمی از جمعیت ایران، ایستاده  و به آنان دهان کجی می‌کنند. برای مثال لایحۀ “تامین امنیت زنان علیه خشونت” که به  “حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت” تغییرنام داده شده، بعد از سال‌‌ها همچنان در نوبت رسیدگی قرار دارد و هنوز در راهروهای مجلس شورای اسلامی بلاتکلیف و خاک می خورد، در حالی‌که لایحۀ عفاف و حجاب با نام “حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب”(۶)، در روندی غیرقابل باور تنها در کمتر از ۴ ماه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

حقوق زنان سال‌هاست توسط حکومت تمامیت خواه و مستبد جمهوری اسلامی پایمال، و آنان به طور سیستماتیک ازعرصه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حذف‌ و یا حضورشان محدود شده است. تصویب قوانینی که زنان را به دلیل جنسیت‌شان از دسترسیِ برابر به منابع ملی، تحصیل و آموزش، اشتغال و حقوق قضایی  محروم، قوانینی که سقط جنین را محدود د و حقوق طلاق و حضانت را از زنان می‌گیرد و آنان را وادار به باروری بیشتر می‌کند، نمونه‌ها‌یی از خشونت سیستماتیک علیه زنان‌اند. بی‌توجهی به اشتغال زنان و شکاف دستمزدی دو رقمی میان زنان و مردان، و تبعات منفی آن، یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش فقر زنانه در جامعه است.(۷)

ترویج کودک‌همسری، چند همسری، اسید پاشی، مسمومیت دانش‌آموزان، حذف زنان از بسیاری از مسابقات ورزشی یا ورزشگاه‌ها یا اجبار آنان به داشتن پوشش محدودکننده، و دیگر قوانین تبعیض‌آمیزی که به گسترش خشونت علیه زنان از خانه تا خیابان و محیط کار انجامیده نمونه‌ها ‌ی دیگری از خشونت سیستماتیکی است که زنان در این سال‌ها متحمل شده‌اند.

هر تلاشی که برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و نابرابری جنسیتی انجام می‌شود گامی است به سوی جهانی امن‌تر، برابرتر و مرفه تر. زنان، خواهان جایگاه شایستۀ خود، رفع تبعیض‌ها، خشونت و ممنوعیت‌های ظالمانه‌ای هستند که عرصۀ پیشرفت را برای آنان تنگ می‌کنند. برابری جنسیتی و آزادی زنان یک حق اساسی بشر است و تأمین، تضمین و تثبیت آن‌ها با دموکراسی و تحقق تحول دموکراتیک رابطۀ تنگاتنگ دارد.

منابع

  1. International Day for the Elimination of Violence against Women (un.org)
  2. JINHAGENCY | شیما قوشه از بازگشت گشت‌ ارشاد با ون‌های بدون آرم خبر داد (jinhaagency.com)
  3. Press release: More women and girls killed in 2022 even as overall homicide numbers fall, says new research from UNODC and UN Women | UN Women – Headquarters
  4. سازمان ملل:‌ خاتمه دادن به خشونت علیه زنان یک تلاش کوتاه‌مدت نیست (radiozamaneh.com)
  5. زن کشی؛ ۱۰ قتل به نام «ناموس» در ده روز اول مهر (iranwire.com)
  6. متن کامل لایحه برنامه هفتم توسعه (۱۴۰۶-۱۴۰۲) – پایگاه خبری اختبار (ekhtebar.ir)
  7. هشدار کارشناسان درباره زنانه شدن فقر در ایران | رویداد۲۴ (rouydad24.ir)

 

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۴ آذر, ۱۴۰۲ ۴:۳۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

2 Comments

  1. علی آمریکا گفت:

    نویسندگان این اعلامیه که در دفاع از حقوق زنان ایران قلم فرسایی می‌کنند، متاسفانه ستم و نابرابریهای رایج و سیستماتیزه شده در جوامع سرمایداری وامپریالیستی را نادیده گرفته‌ و از دیدگاه آنان گویا این ستم فقط در جامعه ایران حکم فرماست. این دیدگاه ناسیونالیستی و لیبرالیستی قادر به دیدن وظایف انترناسیونالیستی خود نیست ودر این بحبوحه زمانی که از سرتاسر جهان‌ فریادهایی در دفاع از زنان فلسطینی که قهرمانانه از سرزمین آباد و اجدادی خود دفاع میکنند و همین امروز چندین تن از آنان از اسارتگاهای رژیم سرمایداری و آپارتاید آزاد شدند متاسفانه ذکری نمایند.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک