از منظر قوانین بین المللی هیچ جای شبهه نیست : روسیه به شکل غیرقانونی کشور همسایه خود، اوکراین را اشغال کرده و اسرائیل به طور غیرقانونی همسایه فلسطینی خود را. سازمان ملل بارها هر دو را محکوم کرده است. لذا غرب که ادعای دفاع از «نظم مبتنی بر قانون» را دارد، نیز می بایست هر دو را محکوم کند. اما به واقع چنین نیست. در یک مورد، ایالات متحده و اتحادیه اروپا در کنارکشور مورد حمله قرارگرفته اند و مورد در دیگر، در کنار کشور متجاوز.
از نخستین روزهای جنگ، قاره کهن مرزهای خود را سخاوتمندانه به روی میلیون ها تبعیدی اوکراینی گشود، مهمان نوازی گرمی که پناهندگان عراق، سوریه یا افغانستان را بهت زده کرد. یک سردبیر بریتانیایی توضیح داد که اوکراینیها «شبیه ما هستند. (…) آنها شبکه تلویزیونی نتفلیکس را تماشا می کنند، حساب های اینستاگرامی دارند، در انتخابات آزاد رأی می دهند و روزنامه های بدون سانسور را می خوانند» (۱). اما هیچ کس به صدها هزارغیرنظامی که مایل به فرار از غزه هستند، پیشنهاد سرپناه نمی دهد. پس از چهل و چهار روز بمباران اسرائیل، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، به سختی پذیرفت که پنجاه کودک فلسطینی مجروح را «اگر [مفید و ضروری] باشد» بپذیرد.
واشنگتن و بروکسل با اعمال تحریمهای شدید علیه مسکو (تحریم نفت، محدودیتهای تجاری و بانکی، مسدود کردن داراییهای الیگارشیها، ممنوعیت پخش رسانه های روسی در اروپا و غیره) به تهاجم روسیه پاسخ دادند. برای تحریم ورزشکاران، موسیقی دانان، فیلمسازان و نویسندگان روسی، از هر طرف فراخوان داده شد. نمایشگاه ها لغو و کنسرت ها منحل شد. اما جنبش «بایکوت، سلب سرمایه و تحریم» که در سال ۲۰۰۵ تاسیس گشت هرگز قادر به پیشبرد کارزاری موثر بر علیه اسرائیل نشد و دائما به یهودستیزی متهم می شود. در آلمان طرد شده و در حدود سی ایالت آمریکا ممنوع است. در فرانسه، پرونده جنبش فوق مورد رسیدگی قانونی است، در حالی که کانادا تبلیغ برای آن را ممنوع اعلام کرده است.
موارد عدم تقارن دربرخورد با این دو جنگ بیشمار است. در حالی که غرب به اوکراین اشغالی تسلیحات تحویل میدهد، به اشغالگران اسرائیلی سلاح میفروشد و در عین حال تهدید به انتقامجویی علیه کسانی میکند که از فلسطینیان حمایت نظامی کنند. جوزف بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، تخریب بیمارستان ماریوپل را «شرم آور برای تمام جهانیان» خواند، اما زمانی که اسرائیل با بمباران ها و تحریمها باعث نابودی یک سوم بیمارستان های غزه شد ، سکوت اختیار کرد. او کشتار در شهر بوچا را به عنوان «نسلکشی» محکوم کرد، اما ازحمایت از درخواست آتشبس در غزه، جایی که نزدیک به ۲۰ هزار نفر در کمتر از سه ماه کشته شدهاند، امتناع کرد..
اغلب مفسران غربی کشته شدن ۱۲۰۰ اسرائیلی توسط حماس را با توجه به جمعیت ۸ میلیونی این کشور معادل کشته شدن پنجاه هزار نفر در ایالات متحده با جمعیتی بالغ بر ۳۳۱ میلیون نفر، یعنی بیست برابر تعداد کشته شدگان یازده سپتامبر، می دانند. بر همین اساس در فرانسه معادل ده هزار کشته یعنی صد برابر کشته شدگان عملیات تروریستی در سالن باتاکلان. بیش از بیست هزار کشته در غزه در میان جمعیتی بالغ بر دو میلیون و سی صد هزار نفر، معادل کشته شدن ۵۸۰ هزار نفر در فرانسه و حدود دو میلیون و هشت هزار امریکایی است، یعنی بیش از جمع کل تعداد کشته شدگان در تمام جنگهای امریکا ، حتی با محاسبه جنگ های داخلی. بیش از هفتاد در صد جمعیت غزه آواره شده اند، به مقایسه ادامه دهیم، این رقم معادل پنجاه میلیون آواره در فرانسه و نزدیک دویست میلیون آواره در امریکاست ….
۱ـ
Daniel Hannan, « Vladimir Putin’s monstrous invasion is an attack on civilisation itself », The Telegraph, Londres, 26 février 2022.
Benoît Bréville
عضو هیئت تحریریه لوموند دیپلماتیک
برگرفته از لوموند دیپلماتیک به فارسی