چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۴

چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۴

مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
در گرامی‌داشت احمد شاملو
بیست و چهار سال از خاموشی شاعر بزرگ آزادی و انسان، احمد شاملو، می‌گذرد اما جان خروشان او در تار و پود شعرهای پُرشور و امیدآفرین و اندیشه‌ی ارجمند و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری

«انتخابات» نمایشی برای مشروعیت بخشی به تمامیت ‌خواهی نظام و تمرکز و خالص سازی قدرت

جمهوری اسلامی اکنون در شرایطی قرار دارد که ادامۀ وضع موجود بدون تغییرات در ساختار نظام هر روز سخت‌تر می‌شود. پروسه و روند تحولات تاکنونی و تجربه نشان میدهد که انتظار هیچ تغییر مثبتی از حکومت به شکل امروزی آن برای بهتر شدن اوضاع کشور متصور نیست، بلکه برعکس وضع بدتر از امروز خواهد شد. از این‌ رو عدم شرکت در انتخابات، آغاز راهی دشوار برای فشار مدنی بیشتر مردم به نظام برای تغییرات است. تنها نافرمانی مدنی و اعتراضات گسترده، یک‌پارچه و متحد مردم در مقیاس وسیع است که می‌تواند جمهوری اسلامی را در برابر پرسش سخت تن دادن به خواست مردم، یا سرنوشتی نا معلوم و تلخ برای خودش قرار دهد.

در بسیاری از نظام‌های سرکوبگر، توتالیتر و غیرمردمی شکلی کاملاً کنترل شده و در صورت نیاز دست‌کاری شده از انتخابات وجود دارد. قدرت‌مداران زورگو می‌دانند که برای اعمال قدرت و حفظ آن، باید برای فریب افکار عمومی و توده‌های مردم از سنت‌های مردم‌سالارانه، مثل انتخابات استفاده کنند. استفاده‌ای که در آن با حفظ شکل ظاهری انتخابات، در عمل آن را از مضمون تهی می‌کند. در سال جاری در پنجاه کشور جهان با جمعیتی حدود سه میلیارد نفر انتخابات برگزار می‌شود، این انتخابات تنها شامل معدودی از دمکراسی‌های شناخته شده می‌شود. نکتۀ قابل تأمل این است که همه جا انتخابات با ادعای عملی کردن دمکراسی برگزار می‌شود، اما هدف اصلی ادامۀ وضع موجود است. به عبارت دیگری می‌توان گفت اهمیت «صندوق رای» و دمکراسی برای نظام‌های توتالیتر و تمامیت‌خواه امری حیاتی و انکار‌ناپذیر است.

«خالص‌سازی» و «تمدن اسلامی» در مرکز توجه تبلیغاتی سازمان‌دهندگان نمایش انتخاباتی امسال حکومت است. جمهوری اسلامی در مهندسی انتخابات و دست بردن در رای مردم یکی از با تجربهترین حکومت‌های تمامیت‌خواه تاریخ معاصر است. نظام برای بیرون کشیدن نتیجۀ دلخواهش از صندوق رای، هر بار اقدامات تا حدودی مشابه و دقیقی را طراحی کرده و پیش می‌برد.

باز کردن فضای نسبی رسانه‌ای قبل از انتخابات، از تاکتیک‌های شناخته شدۀ دستگاه تبلیغاتی  جمهوری اسلامی است. اجازۀ عبور اشخاص معین و کم‌خطر غیرخودی از صافی شورای نگهبان، یکی دیگر از اقدامات باسابقۀ حکومت است که کارگردانی آن را نهادهای امنیتی بر عهده دارند.  از رسانه‌ها در آستانۀ انتخابات برنامه‌هایی پخش می‌شوند که در شرایطی متفاوت جرم محسوب شده و زندان و شلاق برای مجرم در پی دارد. مهم‌ترین برنامۀ نظام برای انتخابات کنونی مجلس خبرگان رد صلاحیت تمام کاندیداهایی است که «خودی» یا «خیلی خودی» نیستند، کاری که مطابق معمول انجام‌اش بر عهدۀ شورای نگهبان است. البته با حمایت بی‌چون و چرای ولی‌فقیه.

در انتخابات پیش رو حکومت برای توجیه بیرون راندن افراد و گروه‌های درون جناحی و تا دیروز خودی از قدرت، فکر بکر «خالص‌ سازی» و «تمدن اسلامی» را مطرح می‌کند. فکری که اصولاً تنها با حذف و کنار زدن قابل اجراست!

آنچه مسلم است این است که قدرت متمرکزتر و خالص‌تر می‌شود تا اهداف چند گانه‌ای را پوشش دهد. یکی از این هدف‌ها نبود هر صدای ناهماهنگی در قدرت پس از آقای خامنه‌ای است، امری که به زعم سازمان‌دهندگان آن‌، روی کار آوردن رهبر جدید را کم چالش‌تر میکند. هدف مهم دیگر این است که خالص‌سازی بتواند کار تقسیم رانت حکومتی و امتیازات قدرت در بین «خالص شده‌ها» را بی‌دردسر کند. اما از همه مهم‌تر وقتی عزم حکومت برای سرکوب اعتراضات مردمی به دلیل فاصلۀ روزافزون نظام با مردم قطعی است، نیاز بیشتری به دستگاه دولتی و سرکوب‌گرانی دارند که مثل هم فکر می‌کنند و برای سرکوب، اما و اگر مطرح نمی‌کنند.

در نتیجه، ظاهراً قصد خالص‌سازی و تمدن اسلامی ایدئولوژیک را دارند، اما هدف اصلی تمرکز بیشتر قدرت، امکان تامین آینده و استمرار برای آن و حفظ رانت و مزایای قدرت در دست خودی‌ها است.

پیوند زدن انتخابات به امنیت ملی،  چه از جانب محافل معینی در حکومت برای تشویق مردم برای  مشارکت در “انتخابات”، و چه از جانب اپوزیسیونی که به همه ی مسائل کشور با درک و بینش ضد امپریالیستی می نگرد، به ‌طور عمده در خدمت حفظ نظام به شکل موجود است و مردم دیگر خریدار آن نیستند.

نگاهی به تاریخ و عملکرد جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که اکنون بزرگترین خطر برای امنیت ملی وجود حکومت با شکل و روش فعلی است. مسئلۀ انتخابات و برخورد نظام  با آن را، می‌توان تعمیم داد به همۀ عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی که چشم اندازها تاریک ‌تر و مایوس کننده تر شده‌اند.

شرایط اجتماعی و سیاسی امروز کشور اما از تغییرات عمده‌ای عبور کرده است، مردم به خوبی می دانند جمهوری اسلامی مشغول تدارک چه «هنری» در انتخابات است. در هیچ دوره‌ای از انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری، میزان فاصله گرفتن احزاب و تشکل‌های قانونی و در حاشیۀ حکومت از انتخابات مهندسی شده، مثل انتخابات پیش رو نبوده است.

جمهوری اسلامی اکنون در شرایطی قرار دارد که ادامۀ وضع موجود بدون تغییرات در ساختار نظام هر روز سخت‌تر می‌شود. پروسه و روند تحولات تاکنونی و تجربه نشان میدهد که انتظار هیچ تغییر مثبتی از حکومت به شکل امروزی آن برای بهتر شدن اوضاع کشور متصور نیست، بلکه برعکس وضع بدتر از امروز خواهد شد. از این‌ رو عدم شرکت در انتخابات، آغاز راهی دشوار برای فشار مدنی بیشتر مردم به نظام برای تغییرات است. تنها نافرمانی مدنی و اعتراضات گسترده، یک‌پارچه و متحد مردم در مقیاس وسیع است که می‌تواند جمهوری اسلامی را در برابر پرسش سخت تن دادن به خواست مردم، یا سرنوشتی نا معلوم و تلخ برای خودش قرار دهد. ایستادگی در برابر اراده ی مردم می تواند پتانسیل آسیب های ملی در خود داشته باشد که مسئولیت مستقیم آن متوجه جمهوری اسلامی است.

کشور آبستن تغییرات است. انتخابات آزاد و عدالت اجتماعی از طریق تغییرات معنا‌دار در ساختار نظام و قانون اساسی هرگز مثل امروز در اولویت عاجل نبوده است.

 

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۵ اسفند, ۱۴۰۲ ۶:۱۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

در گرامی‌داشت احمد شاملو

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر