شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۲

شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۲

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!
همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات...
۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران( اکثریت)
روایت ترانه علیدوستی، از بازداشت تا ممنوعیت از پرواز!
پدیده ممنوعیت از پرواز در غرب موردی آشناست و عمدتا بعد از عملیات القاعده در سال ۲۰۰۱ به سپهر عمومی راه یافت. بویژه در ایالات متحده لیست هایی بوجود آمد...
۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
آریایی بودن: افسانه یا واقعیت؟
مفهوم نژاد آریایی و ادعای برتری نژادی، هیچ‌گونه مبنای علمی ندارد. مطالعات ژنتیکی نشان داده‌اند که همه انسان‌ها از یک نیای مشترک برخوردارند و تفاوت‌های ژنتیکی میان گروه‌های انسانی بسیار...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
سند سیاسی مصوّب کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) یک سازمان باورمند به سوسیالیسم دموکراتیک است که برای گذار از جمهوری اسلامی به جمهوری مبتنی بر دموکراسی، جدایی دین از حکومت، عدالت اجتماعی و...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
پایان کنگرۀ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) روز چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳ (۱۸ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی) به پایان رسید. مشارکت وسیع و تأثیرگذار اعضای سازمان در روند کنگرهٔ بیستم سازمان،...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت رئیسهٔ کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت رئیسهٔ کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
مسئولیت سلبریتی‌ها در فضای مجازی!
در قرن حاضر، رسانه‌ها بخش عمده‌ای از مدیریت افکار عمومی را عهده‌دار هستند و قدرت و توانمندی آن را با هر عامل و ابزار محرک دیگری نمی‌توان مقایسه کرد اما...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین مهراندیش
نویسنده: حسین مهراندیش
اعلامیه حزب دموکراتیک مردم ایران درباره "قانون" حجاب و عفاف!
ما ضمن استقبال از خودداری رئیس جمهور از امضای قانون ضدِ مردمی "حجاب و عفاف"، مخالفت خود را با هر قانونی برای تحمیل حجاب اجباری به زنان ایران و تبدیل...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران

نگاهی کوتاه و گذرا به تاریخچۀ هشت مارس، روز جهانی زن

«هر آن کس که کمی از تاریخ می‌داند،این را هم می‌داند که دگرگونی‌های بزرگ اجتماعی بدون آنزیم زنانه غیرممکن است. پیشرفت اجتماعی دقیقاً با جایگاه اجتماعی...

«هر آن کس که کمی از تاریخ می‌داند،این را هم می‌داند که دگرگونی‌های بزرگ اجتماعی بدون آنزیم زنانه غیرممکن است. پیشرفت اجتماعی دقیقاً با جایگاه اجتماعی جنس زیبا، قابل سنجش و اندازه‌گیری است». از نامه کارل مارکس به لودویگ کوگلمن(۱۲دسامبر ۱۸۶۸).

در سال ۱۹۰۸میلادی، پانزده هزار کارگر زن درنیویورک برای اعتراض به سختی کار و دستمزد پایین، دست به اعتصاب زدند. در آن زمان حزب سوسیالیست آمریکا از خواسته‌های زنان کارگر حمایت کرده و در سال ۱۹۰۹ زمینه را برای تعیین «روز ملی زن» آماده نمود. پیرو این اتفاقات، در اروپا، کلارا زتکین کمونیست آلمانی در سال ۱۹۱۰ در نشست بین‌الملی سوسیالیست‌ها در دانمارک، تعیین روز جهانی زن را مطرح کرد.

در نوزدهم مارس ۱۹۱۱ خیابان‌های آلمان، اتریش، دانمارک و سوئیس، با مارش زنان به لرزه درآمدند؛ و نخستین روز جهانی زن، با شرکت یک میلیون نفر که خواستار حقوق کار برابر برای زنان و مردان، و داشتن حق رأی زنان بودند، رقم زده شد. در آن روز پلیس به تظاهرکنندگان حمله برده و تعدادی نیز دستگیر شدند.

ناگفته نماند که حتی در کشورهای اروپایی هنوز هم  همهٔ زنان و مردان، برای کار یکسان از دستمزد برابر، برخوردار نمی باشند، برای مثال تنها مدت ۵۲سال است که زنان سوئیس از حق رای برخوردار هستند.

هفت سال پس از پیشنهاد کلارا زتکین، در سال ۱۹۱۷، زنان روسیه در  زمان جنگ برای «نان و صلح» دست به اعتصاب زدند و پس از برکناری  تزار، دولت موقت با حق رای زنان موافقت نموده، و تاریخ شروع اعتصاب «نان و صلح»، یعنی هشتم مارس، «روز زن» نامیده شد.

پس از مبارزات پی در پیِ زنان در دنیا، بالاخره در سال ۱۹۷۵  توسط سازمان ملل متحد، هشتم مارس «روز جهانی زن» اعلام گردید.

در این روز مردان  خواهان رفع تبعیضِ ایتالیایی به زنان گل میموزا هدیه می دهند، مردان خواهان برابری جنسیتی در کشورهای استقلال یافتهٔ شوروی سابق و بلوک شرق، دسته گل لاله به زنان تقدیم می‌کنند.برخی مردان آلمانی با اهدای گل میخک قرمز که نشانهٔ برابری حقوق انسان‌ها و البته در ارتباط با سوسیالیسم است، روز زن را پاس می دارند. هم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌چنین گل ابریشم، یکی دیگر از ‌نمادهای این روز به شمار می آید.

از سال ۱۹۹۶ روز جهانی زن با تمرکز بر روی شعارهای خاصی برگزار می شود و هر ساله یکی از موضوعات مربوط به زنان با برجستگی بیشتری طرح می‌شود.

شعار روز جهانی زن در سال ۲۰۲۴  «سرمایه‌گذاری روی زنان، سرعت‌بخشی به پیشرفت» (Invest in women: Accelerate progress)  اعلام شده است.

پوستر هشت مارس در سال۱۹۱۴ در آلمان، با شعار «حق رأی برای زنان»

پوستر هشت مارس درسال۱۹۱۴ در آلمان، با شعار «حق رأی برای زنان»

طی این سال‌ها جنبش‌های زنان در زمینه‌های مختلف از رشد بی‌سابقه ای برخوردار بوده است. از جمله  فعالیت‌های زنان دنیا, «metoo»  است، که آزار و اذیت‌های جنسی را افشا و محکوم، و زنان قربانی خشونت را برای شکستن سکوت تشویق و حمایت می‌کند.

روز جهانی زن در ایران اما حکایتی دیگر  دارد. در سوم اسفند ماه سال۱۳۰۳ شمسی، (۱۹۲۴ میلادی) جمعیت چپ‌گرای«پیک سعادت نسوان»، متشکل از روشنک نوعدوست، جمیله صدیقی، سکینه شبرنگ و اورانوس پاریاب برای بزرگداشت هشتم مارس گرد هم آمدند.  برخی از آنان پس از این مراسم دستگیر و زندانی شدند. در سال ۱۳۰۵ «جمعیت بیداری نسوان» که یکی از سازمان‌های علنی حزب کمونیست ایران بود، تشکیل شد، و در سال ۱۳۱۰ به علت غیر قانونی شدن حزب کمونیست ایران، این جمعیت نیز منحل گردید.

از آن زمان تا کنون حدود صد سال می گذرد و ما هنوز اندر خم یک کوچه مانده‌ایم، و تا به امروز، نه تنها روز جهانی زن در ایران توسط حکومت‌ها به رسمیت شناخته نشده است، بلکه  فعالان حقوق زنان که برای گرفتن حقوق خود بر اساس معیارهای جهانی مبارزه می‌کنند، مورد تعقیب قرار می‌گیرند و دستگیر و زندانی می شوند.

از جمله اعتراضات و فعالیت‌های برجسته و مهم زنان ایران، راه‌اندازی یک پویش مستقل اجتماعی، در شهریور ماه ۱۳۸۵ تحت عنوان  «کمپین یک میلیون امضاء»،  توسط شماری از فعالان حقوق زنان با هدف پشتیبانی از رفع تبعیض جنسیتی علیه زنان بود، که نباید به دست فراموشی سپرده شود.

پس از مبارزات خستگی‌ناپذیر و پایدار چندین نسل از زنان ایرانی، در سال ۱۴۰۲ در جنبش «زن، زندگی، آزادی» مردان و به ویژه مردان جوان جامعۀ ایران فعالانه  پا در میدان مبارزه برای رفع تبعیض جنسیتی نهادند.  همراهی و کنش فعال مردان در مبارزه برای حقوق زنان،  به این جنبش چهره‌ای تازه و آشتی‌ناپذیر،  انسان‌گرایانه و آزادی‌خواهانه بخشیده است.

به‌راستی هم مسئلۀ زنان، فقط مسئله‌ای زنانه نیست، بلکه مشکلی است، اجتماعی که مردان و زنان باید در کنار یکدیگر ، در جهت اعتلای جامعهٔ خویش بکوشند. برای رسیدن به جامعه‌ و دنیایی بهتر و رهایی زنان، می بایستی مردان و زنان همگام شده و آموزش ببینند. باشد که رفتار اجتماعی در جامعهٔ مردسالار ایران تغییر یابد، و زنان و مردان دوشادوش یکدیگر برای رسیدن به جامعه‌ای برابر و آزاد مبارزه و تلاش کنند.

ما زنان گروه کار سازمان فدائیان خلق (اکثریت ) از خواسته‌های به حق زنان کشورمان حمایت می‌کنیم، به این امید که روزی در ایران نیز «هشتم مارس»، «روز جهانی زن»، به رسمیت شناخته شود، و زنان ما نیز به خواسته‌های اجتماعی٬  سیاسی و اقتصادی خود برسند.

گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

منابع:

۱- http://aidabook.de/en/node/1470

۲- https://www.s-rahkar.org/2021/03/06/4545/

۳- https://fa.m.wikipedia.org/wiki/ 

۴- https://www.un.org/en/observances/womens-day

۵-%D8%B1%D9%88%D8%B2_%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86#:~:text=%D8%AF%D8%B1%20%DB%B1%DB%B9%DB%B1%DB%B4%20%D8%B1%D9%88%D8%B2%20%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C%20%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86,%D8%AF%D8%B1%20%DB%B8%20%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%B3%20%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1%20%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%B4%D9%88%D8%AF.

۶- https://www.tudehpartyiran.org/2023/05/18/%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%84%DB%80-%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86%D8%8C-%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%84%DB%80-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D9%86%DB%8C%D8%B2-%D8%A7%D8%B3%D8%AA

تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند, ۱۴۰۲ ۸:۴۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. جمیله پلوشه گفت:

    با درود ها به شما رفقا و زنان ومردان مبارز واگاه!

    منهم با این واقعیت نهایت با ارزش که ازادی و حقوق برابر زنان، تنها موضوع زنان بلکه همه جامعه و در راس ان مردان اگاه مبارزه است، همنوا هستم و جنبش زن، زندگی و ازادی و سایر جنبشهای موفق اجتماعی صحت انرا اثبات نموده است.
    هشتم مارچ به مثابه روز رزم و پیکار و هم روز همبستگی جهانی زنان به مردان و زنان ازادی خواه ایران و افغانستان یادهانی میکند که برای لحظه ای ارزش همبستگی انقلابی نیروها را در سراسر جهان و منطقه خودمان فراموش نکنیم
    پیروز باد هشتم مارچ

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

روایت ترانه علیدوستی، از بازداشت تا ممنوعیت از پرواز!

آریایی بودن: افسانه یا واقعیت؟

سند سیاسی مصوّب کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

پایان کنگرۀ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

مسئولیت سلبریتی‌ها در فضای مجازی!