کمیتۀ نجات بینالمللی (IRC)* در روز جهانی زن با نگاه به غزه، به نقش حیاتی زنان در مناطق بحرانزده در ارائۀ خدمات ضروری و حمایت از مردم و جوامع در شرایط بحرانی تاکید میکند.
در هشت مارس سال ۲۰۲۴ تقریبا” یک میلیون از ۹/۱ میلیون آوارۀ غزه را زنان و دختران تشکیل میدهند. شرایط زنان و دختران در مواقع بحران، بسیار نامناسبتر از مردان تحت تاثیر قرار میگیرد . در جنگ زنان بیشتر در معرض خطر خشونت و اجبار قرار میگیرند. در عین حال، نابرابری جنسیتی اغلب زنان و دختران را از دسترسی به غذا، آب سالم، سرپناه و مراقبتهای پزشکی بازمیدارد.
در اقامتگاههای پرجمعیت، فقدان امکانات متناسب با جنسیت و عدم وجود فضاهای مجزا و امن خطرات را برای زنان و دختران تشدید میکند، این کمبود نه تنها بر حیثیت آنان، بلکه بر ایمنیشان نیز تأثیر میگذارد و آنان را در معرض خطر آزار و اذیت، حمله و استثمار قرار می دهد. دسترسی محدود به آب و محصولات بهداشتی بر شرایط دختران و زنان تأثیر منفی میگذارد.
سوءتغذیه در میان کودکان، زنان باردار و شیرده با توجه به سیستم بهداشتی که عملاً وجود ندارد یک مشکل بزرگ است. در حال حاضر حدود پنجاههزار زن باردار در غزه وجود دارند که روزانه بیش از ۱۸۰نفر از آنان زایمان میکنند. زنان باید در معدود مراکز بهداشتی باقیمانده و غرق شده، در پناهگاههای اضطراری مملو از جمعیت یا حتی در خیابانها و زیر آوار زایمان کنند. دسترسی به غذا و آب همچنان رو به وخامت است. مادران برای تغذیۀ خود و خانوادهشان دچار زحمتاند.
در پنجمین ماه جنگ، در میان شرایط فاجعهبار و کمبود غذا، آب و دارو، زنان و دختران در نوار غزه مقاومت قابل توجهی از خود نشان میدهند.
دکتر سیما جیلانی، متخصص اطفال و مشاور فنی ارشد پزشکی اورژانس در کمیتۀ نجات بینالمللی (IRC) اخیراً با پزشکان و کارکنان بهداشت فلسطینی در بیمارستان الاقصی در غزه کار کرده است. دکتر جیلانی میگوید:
«در غزه، به ویژه زنان در موقعیتهای وحشتناک غیرقابل تصور، قدرتی بیاندازه از خود نشان میدهند. آنان در شرایط غیرانسانی فرزندانشان را به دنیا میآورند و در بحبوحۀ بمباران به نوزادان خود شیر میدهند. زنان برای صرفهجویی در پوشک به دلیل کمبود وسایل، کمتر فرزندان خود را تعویض میکنند. آنان به فرزندان مجروح خود دلداری میدهند، یا حتی مجبورند فرزندانشان را دفن کنند. زنان ستونهای قدرتی هستند که محیط و جامعۀ خود را حفظ میکنند. در میان کارکنان بهداشت و درمان، اخلاقِ کاری زنان بینظیر است.»
سیدا آکپینار مانلا نسان، هماهنگکنندۀ رشد دوران کودکی کمیتۀ نجات بینالمللی میگوید:
«زنان در طول بحرانهای بشردوستانه کمکهای مهمی به جوامع خود میکنند و اغلب در خط مقدم هستند. امدادگران غزه اغلب خود تحت تأثیر آوارگی و خطر دائمی قرار میگیرند و همچنین با کمبود غذا، آب، تجهیزات و دارو مواجه میشوند.
زنان همراه و کمکرسان دیدگاه منحصر به فردی را با خود به همراه میآورند و توجه ویژهای به به نیازها و چالشهای منحصربهفرد زنان و کودکان (جنگزده و درگیر بحران) دارند. به رسمیت شناختن و توانمندسازی زنان در کمکهای بشردوستانه، نه تنها موضوع برابری جنسیتی است، بلکه برای ارائۀ پاسخ جامعتر و مؤثرتر به بحران نیز ضروری است.»
*کمیتۀ نجات بینالمللی (IRC) یک سازمان کمکهای بشردوستانۀ بینالمللی است که در سال ۱۹۳۳ به پیشنهاد آلبرت انیشتین تاسیس شد. این سازمان از افرادی حمایت میکند که مجبورند به خاطر بحرانها، جنگ و یا شرایط سیاسی یا بلایای طبیعی فرار کنند و با پروژههایی در کشور بحرانزده و یا کشورهای میزبان پناهجویان در زمینۀ آموزش، شغل و نیازهای پناهجویان وآوارگان به افراد آسیبدیده کمک میکنند
منبع: کمیتۀ نجات بینالمللی