سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۳

سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۳

به بهانه هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل
انتشار بیانیه اعتراضی بیش از ۲۰۰ وکیل دادگستری خطاب به رئیس قوه قضائیه، در اعتراض به صدور احکام اعدام برای پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی و درخواست توقف...
۷ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
بررسی پیش‌زمینه‌های انقلاب ۱۳۵۷و تحقق جمهوری اسلامی در ایران
دیدیم که با آغاز تصویب لایحه «انجمن‌های ایالتی و ولایتی» روحانیت مبارزه علیه رژیم شاه را آغاز کرد، زیرا آن مصوبات برخلاف اصول قانون اساسی مشروطه بود که در آن...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: منوچهر صالحی لاهیجی
نویسنده: منوچهر صالحی لاهیجی
مثل یک باد
مثل یک باد وزان شد بر من، همچون رنگین کمان، پس از باران ...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران
استناد این دادگاه به «قاعده استیمان» در حالی است که نه تنها اساسا این قاعده فقهی ناظر به وضعیت این وکیل دادگستری نیست، بلکه سلب حقوق شهروندی حتی در قالب...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران

ترس یا هوشیاری؟

انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری و جریان آکادمی، واقعی است. پیروزی پزشکیان این جریان خطرناک را از سایه به درآورد وچهره‌اش را آشکار کرد. امروز در هر کوی و برزن بحث از میرباقری وخیانت‌های جریان جلیلی است.

«امر وحشتناک را باید برجسته کنیم و متعهد شویم که مانع بازتولید وحشت شویم» (جودیت اشکلار)

روند رقابت‌های انتخاباتی حاوی نکات و درس‌های مهمی دربارۀ سیاست‌ورزی در ایران است. این روند برای تجربه‌اندوزی  نیازمند بحث و بررسی همه‌جانبه است.

هرچه ازفضای انتخاباتی فاصله بگیریم بهتر می‌توانیم به داوری و قضاوت کنش سیاسی انتخاباتی خود بپردازیم .یکی از مواردی که مورد توجه تحلیل‌گران سیاسی قرا گرفته است منطق حضور یا عدم حضور آن بخش از تحول‌خواهانی است که در دورۀ اول، انتخابات را تحریم و در مرحلۀ بعد به پزشکیان رای دادند .این دسته در مرحلۀ اول که هنوز سمت وسوی مهندسی انتخابات اشکار نشده بود، دست به تحریم زدند ومتعقد بودند تحریم یک کنش سیاسی است که به منش مقاومت تعلق دارد. در صورتی‌که شرکت در انتخابات را کام‌بخشی رژیم و به نوعی پاس گل به آن می‌دانستند .

با این استدلال مشارکت کمتر از ۴۰درصد مردم را یک پیروزی برای خود و ناکامی برای هر دوجناح حاکمیت تلقی کردند .بعد از فروکش کردن جنبش مهسا این پیروزی کام جامعه را شیرین وامیدافزا نمود. در گام بعدی  صف‌آرایی نیروها  شکل دیگری پیدا کرد و شرایط و موقعیت به تحلیل تازه نیاز داشت؛ بخشی از تحول‌خواهان که مرحلۀ اول را تحریم کرده بودند با  پرسش سختی مواجه بودند: تحریم یا مشارکت؟

بخشی از چپ‌ها و جمهوری‌خواهان  تحول‌خواه  طبق معمول و عادت همیشگی با یک بیانیه انتخابات را تحریم، و به زعم خود رفع تکلیف کردند. این شیوۀ برخورد با مسائل پیچیدۀ سیاسی جامعه پیامدش انزوای هرچه بیشتر این جریان‌ها است. این نگاه برای سیاست‌ورزی کافی نیست، ما بایستی مورد به مورد با موضوع سیاسی درگیر شویم در تئوری‌های گذار برخلاف تئوری‌های کلاسیک انقلاب، امرسیاسی یک پدیدۀ ذاتی نیست، زمان‌مند و مکان‌مند است. عصر تئوری‌های کلی به سر امده است. تجربه نشان داده است انتخابات در جمهوری اسلامی در هر دوره به برخورد مشخص نیاز دارد ویک‌بار برای همیشه شرکت یا تحریم پاسخ‌گوی موقعیت نیست. مرحلۀ دوم انتخابات به تحلیل جدیدی نیاز داشت.

شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات مستلزم پاسخ به سه پرسش کانونی بود:

۱- آیا شرکت در انتخابات گذر از جنبش «زن، زندگی، آزادی» است؟

۲- شرکت یا تحریم، کدامیک در خدمت خروج از فروبستگی کنونی است؟

۳- آیا شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات اسیر شدن در پروپاگاندای اصلاح‌طلبان دردوگانه‌سازی بد و بدتر و  ترس از جریان جلیلی نیست؟

برای اینکه مطلب طولانی نباشد،  دو مورد اول و دوم را به بعد موکول می‌کنم و در فرصت دیگر به آن‌ها خواهم پرداخت. در این نوشته به اختصار به مورد سوم می‌پردازم .دو گرایش از دو منظر مختلف، شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات را نقد کرده اند: ۱-اپوزیسیون راست افراطی و ۲-بخشی از گذارطلبان جمهوری‌خواه و چپ.

در اینجا نیاز نمی‌بینم به موضع سیاسی جریان راست افراطی بپردازم زیرا مسئلۀ اصلی آنان سیاست‌ورزی نبوده و هیچ‌چیزی به جز رسیدن به قدرت آنها را راضی نمی‌کند. رسیدن به قدرت به هر قیمت هدف آنان است. موضوع این نوشته بیشتر پاسخ به جریانات سیاسی مترقی و تحول‌خواه است.

منتقدان به مشارکت در مرحلۀ دوم انتخابات عمدتاً بر این نظر بودند که نباید اسیر دوگانۀ جعلی بد و بدتر اصلاح‌طلبان قرار گرفت واز ترس جلیلیِ لولو به پزشکیان رای داد .

موضوع ترس مسئلۀ کانونی هر دو جریان تحول‌خواه بود.

ترس واقعی یا ساختگی؟

ترس در فلسفۀ سیاسی

ترس یکی از انگیزه‌های قوی برای کنش‌های سیاسی و محرک عمل وکنش‌گری است. اغلب نظریه‌پردازان سیاسی از دونوع ترس سخن گفته‌اند: “ترس قادرکننده” و”ترس بازدارنده”.

ترس بازدارنده ترسی است که انسان را دچار عدم یقین و اطمینان کرده  و ناگزیر باعث تضعیف و سستی روح می‌شود و اراده را دچار تزلزل و مقدمات بندگی آدم‌ها را فراهم می‌کند.  بنابراین نه تنها موجب سلب آزادی  گشته، بلکه باعث می‌شود انسان با رضایت و میل خودخواسته، خود و خویشتن خود را وانهد .اغلب نظام‌های دیکتاتوری به‌طور نظام‌مند به این ترس دامن می‌زنند.

نوع دیگر از ترس قادرکننده و احیاکننده است .این ترس در نوع خود شکلی خاصی از ناخرسندی و دل‌نگرانی است. تشویش و دغدغۀ ذهن است از شر و مصیبتی که می‌تواند در آینده بر سرمان بیاید. این ترس هشداردهنده است تا آدمی متوجه موانع پیش روی خود باشد و چاره‌اندیشی کند. به قول برخی از متفکران بدون ترس هیچ “خودی” باقی نمی‌ماند که خود را آزاد کند. ان‌ها استدلال می‌کنند که ترس شرط لازم برای خودباشی انسان است به عبارت دیگر، ترس انتظار یا ظن بردن به چیزی است که احتمالاً در آینده برای‌مان اتفاق خواهد افتاد و با خود درد و رنج خواهد آورد. این ترس موجب زبونی و ناامیدی نیست بلکه  هشداردهنده و برانگیزاننده است .

در امرسیاسی ترس لازم و ضروری است تا خطرها را جدی بگیریم .اگر در انقلاب بهمن ۵۷ از بازتولید استبداد به شکل دیگر، می‌ترسیدیم  شاید راه دیگری می‌رفتیم.

در جامعۀ پیچیدۀ امروز ما باید بترسیم  از اتفاقاتی که در منطقۀ ما می‌گذرد، از برخی شعارهایی که در خیابان‌ها می‌شنویم؛ شعارهایی از قبیل «ایران که شاه ندارد حساب کتاب ندارد»، «رضاه شاه روحت شاد» و نیز از حکومتی که در سایه شکل گرفته و هستی مارا قربانی توهمات خود ساخته‌ است.. در گذار به دمکراسی شکل گذار یک موضوع حیاتی است و آیندۀ دمکراسی بستگی تام دارد به شیوۀ گذار. در این راه مدام باید مواظب  امر وحشت‌زا و ترسناک باشیم و آن‌ها را برجسته کنیم تا جامعه  اگاه و هوشیار باشد. استبداد در ایران مار هزارسر است که هرآن ممکن است به شکل‌های مختلف خود را بازتولید کند.

انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری و جریان آکادمی، واقعی است. این جریان با این‌که در تمام عرصه‌های قدرت حضور دارند و آرام‌آرام همۀ عرصه‌ها را به تسخیر خود درآورده‌اند ولی در جامعه دیده نمی‌شوند . پیروزی پزشکیان این جریان خطرناک را از سایه به درآورد وچهره‌اش را آشکار کرد. امروز در هر کوی و برزن بحث از میرباقری وخیانت‌های جریان جلیلی است.

تحول‌خواهان آگاه‌اند و می‌دانند که بحران‌های این نظام ساختاری است و کم‌ترین امید به تغییر هرچند اندک در این نظام را ندارند ولی شرکت در انتخابات را در راستای آگاهی‌بخشی به جامعه و برجسته کردن امر وحشتناک و ترسناکی که موجودیت جامعه را تهدید می‌کند توصیه کردند.

تاریخ انتشار : ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ ۴:۰۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

به بهانه هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل

بررسی پیش‌زمینه‌های انقلاب ۱۳۵۷و تحقق جمهوری اسلامی در ایران

مثل یک باد

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”