شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۳ - ۰۲:۵۰

شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۳ - ۰۲:۵۰

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
ترس یا هوشیاری؟
انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری...
۲۹ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسينى
نویسنده: جابر حسينى
نقش تاریخی هنر و هنرمندان در روند تکامل اجتماعی
تاریخ مبارزات مردمان در گوشه گوشه جهان همواره تجلی‌گاه نقش هنرمندان در روندهای تاربخی و گذرگاه‌های مهم آن بوده است. در مقاطعی از تاربخ سیر تحولات را با تغییرات شگرف...
۲۸ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
استعارۀ مرغ و پاهایش
نقطه مشترک حکومت‌های غیردمکراتیک، دیکتاتوری و یا تمامیت‌خواه با جریان‌های برانداز، سرنگونی‌طلب و یا انقلابی در این است که برای هر دوی آنها "مرغ یک پا دارد"! برای اصلاح‌طلبان مذهبی...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
در نقد دیدگاه آقای بهزاد کریمی در مقاله‌ای تحت عنوان بلوع سیاسی جامعه و انتظار از اپوزیسیون دموکراتیک
سرخوردگی از اپوزیسیون، به‌ویژه؛ خارج کشور و سرکوب شدید و شکستن مقاومت مردم و تحمیل اختناق برجامعه که امید به بروز هر جنبش اعتراضی را به یاس تبدیل کرده است،...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران

نگاره‌ها

نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه با نسل‌ها دم‌ساز می‌شوند؛ گرچه نتیجه را واگذار نمی‌کنند!

در گذری از خیابان‌های پایتخت جوانانی دیدم شاداب، پرانرژی، پر از رنگ و زندگی، بزرگ‌شده در زمانۀ بی‌مرز اینترنت و گوشی‌های هوشمند، که پای خواسته‌های‌شان ایستاده‌اند. می‌اندیشم که آنها چطور فکر می‌کنند؟ چه می‌خواهند؟ چه ویژگی‌هایی دارند؟ می‌اندیشم به سئوال‌های بی‌شماری که می‌پرسند؛ چون پرسش‌گرند. آن‌قدر که نسل‌های پیشین را به پرسش می‌گیرند. این‌که چرا انقلاب شد؟ چه چیزتان کم بود؟… و پاسخ مختصر این بود: “انقلاب می‌شود! … انقلاب ارادی نیست! انقلاب محصول درک نشدن نیروی بالندۀ جامعه از سوی حاکمان است” … همان عاملی که این روزها نیز به وضوح به چشم می‌آید.

گذر نسل‌ها در چرخه اجتماعی زندگی و جهانِ غیرقابل انکار است. هرچه گسترۀ تمدن بشری وسیع‌تر می‌شود؛ مصادیق عینی گذر نسل‌ها نیز آشکارتر. نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گاه در پر این گذر می‌آفریند و به یادگار می‌گذارند!… گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی… و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند… حاکمان هم گاه با نسل‌ها دم‌ساز می‌شوند؛ گرچه نتیجه را واگذار نمی‌کنند! گاهی هم وقعی نمی‌گذارند و بی‌تفاوت می‌گذرند. اما اغلبِ حاکمان، یا دنباله‌رویند یا مانع و کمتر تابع و خواستار تغییر… به هر روی با نگاهی اجمالی به تاریخ تحولات اجتماعی می‌توان به یک جمع‌بندی رسید و مسیری را دریافت که نسل‌ها در طول تاریخ یک‌صدساله اخیر این راه را پیموده‌اند.

۱- نسل گمشده:۱

در تاریخ نسلی که در جنگ جهانی اول به سن بلوغ رسیده بود، به «نسل گمشده» معروف شد. اصطلاحی که نخستین‌بار به‌وسیلهٔ ارنست‌همینگوی۲ ، در رُمان «خورشید هم‌چنان می‌درخشد» مطرح شد. دراین نسل ویلیام اشتراوس و نیل هُوایی نویسندگانی هستند که برای تئوری نسل‌های‌شان (نظریه‌ی نسل‌های اشتراوس، هُوایی) شناخته شده‌اند، طبق این تئوری، «نسل گمشده» شامل گروه‌هایی‌ست که بین سال‌های۱۸۸۳ تا۱۹۰۰ متولد شده‌اند و طی جنگ جهانی اول و خروش دهه بیست (رونق اقتصادی پایدار)، بزرگ شده‌اند. این گروه در اروپا، بیشتر به عنوان «نسل ۱۹۱۴» سال آغاز جنگ جهانی اول شناخته شده‌است و در فرانسه، کشوری که مهاجران بسیاری در آن ساکن‌اند، به “نسل در آتش”

۲- نسل خاموش:

نسل پس از نسل گمشده، نسل خاموش لقب گرفته است… جماعتی که بین سال‌های ۱۳۰۳ تا ۱۳۲۳ خورشیدی متولد شده‌اند… از ویژگی‌های این گروه اعتقاد به وظیفه بیشتربه چشم می‌آید.، آنان به رسمی بودن توجه بسیاری دارند، به تبعیت کردن باورمندند، همیشه آمادۀ فداکاری‌اند و مایل به صرفه‌جویی‌ و این گرایش آنان بایسته نیست به چیستی‌ها و دشواری‌های اقتصادی… چون نظام ارزشی‌‌شان این‌گونه ‌است…

۳- نسل  B:

افراد این نسل بین سال‌های ۱۳۲۴ تا ۱۳۴۲ شمسی (۱۹۴۶ تا ۱۹۶۴ میلادی) به دنیا آمده‌اند. از آنجا که پس از جنگ جهانی دوم، جمعیت به صورت انفجاری رشد کرد، به نسلB، نسل انفجارِ جمعیت (Baby Boomer) یا بومرها شناخته می‌شوند. نسلی که توانستند فصاحت و بلاغت زیادی در عرصۀ سخنوری به وجود آورند و به همین دلیل موفق شدند جنبش‌های اجتماعی بسیاری را رهبری و اصلاحات عمیقی را ایجاد کنند. بسیاری از متخصصان جمعیت‌شناسی، این نسل را نسل رفاه و رونق اقتصادی در جهان نیز می‌نامند.

۴- نسل  X:

بعد از اتمام انفجارِ جمعیت و پس از جنگ جهانی دوم رخ داد و قبل از نسل ایگرگ گروهی زاده شده‌اند که به‌عنوان نسل ایکس معروفند… اکثر جمعیت‌شناسان، مورّخان، و صاحب‌نظران معتقدند که تولّد این نسل در اوایل دههٔ ۱۹۶۰ آغاز شد و در اوایل دههٔ ۱۹۸۰ به پایان رسید. (در ایران مابین دههٔ۴۰ تا شروع دهه۶۰) استفاده از عبارت نسل ایکس در سال ۱۹۹۱ و پس از انتشار رمان «نسل ایکس» داستان فرهنگ شتاب گرفته، نوشته‌ی داگلاس کپلند۳ رواج یافت. با توجه به این که این نسل در زمان پرخروشی دنیا متولد شده‌است؛ تغییر برای او مسئله‌‌ای عادی تلقی می‌شود. آن‌ها در پی تغییرند و برای همین مثلاً ممکن است به ندرت ۱۰سال در یک شرکت کار کنند. بر خلاف نسل خاموش که تا پایان عمر نسبت به یک سیستم هم‌آوا باقی می‌ماندند. دهه چهل و پنجاهی‌ها ارزش‌هایی دارند که آنان را در قیاس با نسل‌های پیشین ناهمسان می‌کند. آن‌ها بیشتر باوردارند که تنها کسی که می‌تواند یاری‌شان دهد، خودشان هستند. این نسل معمولاً شخصیت‌های غیررسمی دارند. از طرفی نسلی هستند که به امکانات جدید دسترسی دارند، اطلاعات آنان اندک و تنها به شهر یا کشور محل زندگی‌شان نیست؛ در سطح جهانی‌ست. بزرگترین ممیزه و ویژگی این نسل توانایی برقراری پیوستگی با جامعه اطرافشان است.

۵ نسل Y یا هزاره:

با نام نسل هزاره Millennials یا Generation Y نیز شناخته می‌شود. به نسلی می‌گویند که پس از نسل X و پیش از نسل Z زاده شده‌اند. بر سر این موضوع که تولّد نسل Y در چه زمانی آغاز شده و کی به پایان رسیده‌است؛ سازگاری وجود ندارد. برخی صاحب‌نظران بر این باورند که تولّد این نسل درجایی در اواخر دههٔ ۱۹۷۰ یا اوایل دههٔ ۱۹۸۰ آغاز شده و در اوایل دههٔ ۲۰۰۰ به پایان رسیده که در ایران برابر با شروع دهه شصت تا آغاز دهه هشتاد است. دهۀ شصتی‌ها اولین نسلی هستند که والدین‌شان از آن‌ها کمک و آموزش می‌گیرند. نسل هزاره برخلاف نسل‌های پیشین به‌سختی به فناوری دیجیتال وابسته‌اند.

۶ نسل Z :

نسل زد یا به طور خلاصه  Generation Zکه به زبان عامیانه به عنوان زومرها نیز شناخته می‌شود. گروه دموگرافیک (جمعیت‌شناسی)، محققان و رسانه‌های مشهور از اواسط تا اواخر دهه ۱۹۹۰ را به نام آغاز و اوایل سال ۲۰۱۰ را پایان تولد این نسل درنظر می‌گیرند. اکثر اعضای نسل Z، فرزندان نسل X هستند. نسل Z یا نسل اینترنت به معنای واقعی کلمه با یک تلفن هوشمند در دست متولد شده‌اند! این نسل که با سرشت پیوند به تلفن‌های هوشمند شناخته می‌شود، به طور کلی دنیای کسب و کار را تغییر می‌دهد. نسلی که عاشق خلاقیت و نوآوری است، ریسک‌پذیری بالایی دارد، و مهارتی وصف نشدنی در جستجوها و تحقیقات آنلاین. اینان از وقتی که چشم به جهان گشوده‌اند، در اطراف خود به طور گسترده‌ای با فناوری‌های پیشرفته‌ای نظیر اینترنت، شبکه‌های اجتماعی، مسنجر، سرویس‌های پیام‌کوتاه، ام‌پی‌تری پلیرها، تلفن‌های همراه، یوتیوب ،اینستا و… مواجه بوده‌اند و به همین دلیل برخی به این نسل لقب شهروندان دیجیتال داده‌اند. به‌ گفته‌ای، پیوستگی آن‌ها به فضای سایبری به مراتب بیش از نسل هزاره است! از آنجایی که نسل Z همیشه آنلاین است و با به روزترین ابزارهای آنلاین کار می‌کند؛ شعار کاری‌اش «نسل همیشه حاضر» است. پس با توجه به این تغییرات در دنیای کسب و کار، شرکت‌ها برای اینکه به موفقیت دست یابند بهتراست به این تفاوت‌ها توجه کنند: نسل اینترنت در کار ویژگی‌هایی دارد که او را از نسل‌های قبل جدا می‌کند؛ این نسل در کار وفادارتر، خلاق‌تر، منعطف‌تر و واقع‌بین‌تر است. به هر شغلی رضایت نمی‌دهد، و قبل از آغاز به کار، دربارۀ شغل موردنظر بسیار تحقیق می‌کند…

۷نسل آلفا:

در یک دسته‌بندی شناخته شده در دنیا، به افرادی که بین بازۀ سال۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ به دنیا آمده‌اند و خواهند آمد نسل آلفا گفته می‌شود. با این حساب کودکانی که اکنون کمتر از یازده سال سن دارند به این نسل دلبستگی دارند و نوجوانان و جوانان ۱۱ تا ۲۶ ساله ؛ متعلق به نسل Z هستند. نسل آلفا جدیدترین نسلی است که پس از سال ۲۰۱۰ در دنیایی کاملاً دیجیتالی به دنیا آمد. از آنجا که محیط آنها هیچ شباهتی به محیط نسل‌های گذشته ندارد، تربیت آنها برای والدینی که در جهانی کم‌وبیش پنهان به دنیا آمده‌اند با چالش‌های عجیبی روبه‌رو می‌شود و از آنجا که تولد نسل آلفا هم‌چنان در حال انجام است، دامنۀ سنی آنها فعلا از صفر تا۱۰سالگی است. بسیاری هنوز نوزاد هستند و بزرگ‌ترین‌شان دانش آموزان کلاس پنجم. نسل آلفا، تحصیل‌کرده‌ترین نسل تاریخ خواهند بود، اهل فن و دوستدار تکنولوژی. واقعیت آن‌ها هوشِ مصنوعی‌ست، یادگیری‌شان بسیار شخصی و شبکه‌های اجتماعی شیوۀ رایج هم‌کنش‌شان. این نسل نورسیده اقتصاد شراکتی را دوست ندارد و در چارچوب قوانین بازی نخواهدکرد.

رومن رولان۴ در رمان «جان‌شیفته» گفته بود: «روح آدمی که در رؤیاهای خود کز کرده است؛ ازبیدار شدن پروا دارد…» و حالا نسل‌های تازه‌نفس‌تر بیدار شده و در پی رؤیاهای خویش‌اند…

 

پی‌نوشت:

۱.منابع مربوط به تفکیک نسل‌ها:

دانشنامهٔ آزاد (بزرگترین نسل)

نسل‌ها و تئوری نسل‌ها نوشته‌ی ویلیام اشتراوس و نیل هُوایی

۲- ارنِست میلر هِمینگوی Ernest Miller Hemingway زاده ۲۱ ژوئیه ۱۸۹۹- درگذشت ۲ ژوئیه ۱۹۶۱.از نویسندگان برجستهٔ معاصر ایالات متحده آمریکا و برندهٔ جایزه نوبل ادبیات است. او از پایه‌گذاران یکی از تأثیرگذارترین انواع ادبی، موسوم به «وقایع‌نگاری ادبی» شناخته می‌شود. از مهم‌ترین رمان‌های همینگوی پیرمرد و دریا است که جایزه نوبل را برایش به ارمغان آورد…

۳-  داگلاس کُپلند Douglas Coupland زادهٔ ۳۰ دسامبر ۱۹۶۱ نویسنده و هنرمند کانادایی است که بیشتر برای بازتاب زندگی امروزی آمریکایی و رواج اصطلاح «نسل ایکس» شناخته می‌شود…

۴-  رومن رولان : Romain Rolland‏۲۶ ژانویه ۱۸۶۶ – ۳۰ دسامبر ۱۹۴۴ نویسندهٔ، نمایشنامه‌نویس مقاله نویس و روشنفکر فرانسوی برنده جایزه نوبل ادبیات بود.او خالق رُمان ژان کریستف(ده جلدی)، جان شیفته (چهار جلدی) و… است

آبان۱۴۰۱ بازنشر تیر۱۴۰۳ پهلوان

تاریخ انتشار : ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ ۰:۱۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان

نگاره‌ها

ترس یا هوشیاری؟

نقش تاریخی هنر و هنرمندان در روند تکامل اجتماعی

استعارۀ مرغ و پاهایش