سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۲

سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۲

توصیه‌هایی برای مقاومت در دوره‌‌ای تاریک
«وضع خوب نیست، اما ایده‌های خوبی برای مقاومت و مبارزه وجود دارند که آنها را می‌توانیم از تجربه‌های مردم آزادی‌خواه در ایران و جهان بیاموزیم. مجموعه‌ای از اصول ساده و...
۱۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: محمدرضا نیکفر
نویسنده: محمدرضا نیکفر
آیه‌های زمینی
چه روزگار تلخ و سیاهی، نان، نیروی شگفت رسالت را، مغلوب کرده بود، پیغمبران گرسنه و مفلوک، از وعده‌گاههای الهی گریختند، و بره‌های گمشدهٔ عیسی، دیگر صدای هی‌هی چوپانی را،...
۱۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: فروغ فرخزاد
نویسنده: فروغ فرخزاد
گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی
هفدهم دی سالگرد درگذشت شخصیت ملی ما، جهان پهلوان، جوانمرد روزگار، غلامرضا تختی است. سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران-اروپا ضمن گرامیداشت یاد او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا
تنها امید مردم در بدتر نشدن اوضاع و نابود نشدن حداقل های زیستی کشور و همچنین امید حکومت به غرق نشدن کشتی شکسته نظام، ویژگی های ترامپ و دولت او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: برديا سياوش
نویسنده: برديا سياوش
تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند
یک مطالعه و نظر سنجی جدید, تأثیر روانی عظیم جنگ بر کودکان و جوانان در نوار غزه را این گونه بر آورد کرده است:  ۴۴ درصد از کشته شدگان کودک...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی
غلامحسین ساعدی ریشه در آب و خاک فرهنگ، زبان و تاریخ ایران و مردم ایران داشت. این ریشه در او چنان قوی و محکم بود که درد غربت تا آخرین...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
جلوگیری از ملاقات به خاطر عدم رعایت حجاب
... وقتی از ملاقات مهراوه بابت حجابش جلوگیری کردند، شرایط برای او که بارها از ملاقات مادر و پدرش، طی سال های گذشته، با موضوعیت حجاب محروم شده بود، غیرقابل...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین ستوده
نویسنده: نسرین ستوده

واکاوی علت ترور اسماعیل هنیه در تهران، و سکوت دول جهانی

برای پاسخ به اقدام تروریستی اسرائیل نباید عجله کرد، چون شتاب در پاسخ، همان اقدامی است که اسراییل منتظر آن است. دستپاچگی و شتابزده‌گی در تلافی کور به این ترور می تواند تکمیل کننده پازل نتانیاهو باشد. بنابراین اصول حکم می کنند، و صبر استراتژیک اقتضا می کند، که مقامات جمهوری اسلامی، با پرهیز از هرگونه هیجانات سیاسی بر طبل تلافی سریع جنگ ...

با انتخابات ریاست جمهوری در ایران و پیروزی مسعود پزشکیان نامزد اصلاح طلبان، جهان با رخداد نوینی روبرو شد که نوید تغییرات مثبت در رویکردهای جمهوری اسلامی را می‌‌داد. مردم ایران نیز مسرور از پیروزی کاندیدای مورد حمایت خود بودند، چون با پیروزی مسعود پزشکیان از کابوس روی کارآمدن افراطیون جبهه پایداری رهانیده شدند. به عبارتی می توان گفت: انتخابات تیر ۱۴۰۳ بیشتر از دوره های قبلی انتخابات شور و شعف تحلیل رفته را به رگ و پی جامعه بازگرداند؛ جامعه به تغییر امیدوار گشت؛ تغییری هرچند جزئی و حتا با امکان ناپایداری.

مراسم رسمی انتخاب پزشکیان که از تنفیذ ایشان آغاز شد، باید با مراسم تحلیف ایشان تکمیل می‌شد؛ این مراسم که با حضور روسای بلندمرتبه کشورها، نمایندگان دولت ها و هیئت‌های اعزامی برخی دول برگزار شد. همه چیز ظاهراً به شکل رسمی و بی نقص! اما کوتاه زمانی بعد در ساعات اولیه بامداد دهم مردادماه ۱۴۰۳، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس که یکی از مهمترین مدعوین مراسم تحلیف بود، در تهران، هدف یک حمله تروریستی قرار گرفته و کشته شد. هرچند جزئیات این حادثه تروریستی هنوز روشن نیست و تاکنون هیچ کشوری مسئولیت آن را به عهده نگرفته، اما ایران و تقریباًٰ جهان انگشت اتهام خود را به سوی دولت اسرائیل نشانه رفته است؛ تنها کشوری که سابقه عملیات تروریستی در بزنگاه های حساس نسبت به ایران را در پرونده دارد! و اینک در آستانه امکان توافق مجدد ایران و آمریکا ترور اسماعیل هنیه در روز تحلیف رئیس جمهور جدید دور از انتظار نیست که اسرائیل و نتانیاهو که می پندارند، از بقا و آرامش در ایران سودی نمی برند تروری دیگر را برنامه ریزی کرده باشند. فارغ از همه رویکردهای تا کنونی اسرائیل، تلاقی این ترور با تحلیف رئیس‌ جمهوری اصلاح‌طلب ایران، بار دیگر نشان داد، هرگاه جمهوری اسلامی درصدد برمی‌آید تا روابط دیپلماتیک با جهان را بهبود ببخشد، بلافاصله اسرائیل با ترفندهای مختلف وضعیتی را ایجاد می کند، تا اگر نمی تواند این روند را به طور کلی ببندد، حداقل آن را کُند کند.

نتانیاهو با ترور اسماعیل هنیه مهمان جمهوری اسلامی در تهران دو هدف را نشانه گذاری کرده بود. نخست به قتل رساندن بالاترین مقام سیاسی حماس به امید تاثیر منفی بر مقاومت حماس در غزه؛ و دوم به چالش کشیدن توانایی امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران.

و در نهایت، اسرائیل با این ترور یک پیام برای پزشکیان فرستاد؛ که به هر شکل مانع برقراری روابط عادی ایران و آمریکا خواهد شد آنهمح در شرایطی که مسعود پزشکیان مبتنی بر اصلاحاتی در داخل و قوام بخشیدن به چهارچوب حقوق شهروندان، در جهت رفع تحریم‌ها به سوی گسترش روابط خارجی با آمریکا حرکت کند.از ان نوع سنگ اندازی‌ها که اسرائیل همواره در زمینه هر نوع تفاهم بین جمهوری اسلامی و غرب کرده و بارها به لطائف الحیل آمریکا را به جنگ علیه ایران تشویق کرده است. 

از سوی دیگر، ساده لوحی است که باور کنیم، ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران صرفا توسط تروریسم دولتی اسرائیل، بدون حمایت یا حداقل اطلاع دولت آمریکا اتفاق افتاده باشد. این موضوعی است که بسیاری از تحلیلگران مسائل راهبردی نیز به آن اشاره داشته اند. به این ترتیب نمی توان شک کرد، که دولت آمریکا نیز شریک جرم نتانیاهو در این جنایت است! بویژه که این اقدام تروریستی بعد از بازگشت نتانیاهو از واشنگتن اتفاق افتاد. برخی مفسران و تحلیلگران عنوان کرده‌اند، چون اسرائیل ترور مزبور را گردن نگرفته است، نمی‌شود انگشت اتهام را به سویش نشان گرفت، اما به مصداق «آفتاب آمد دلیل آفتاب» خبر روزنامه اسرائیلی «مکومیت» نقش دولت نتانیاهو را در ترور اسماعیل هنیه را برملا می کند.

پرسش های دیگری هم مطرح هست مثلاً اینکه هدف اسرائیل از ترور اسماعیل هنیه در تهران جز دو مورد بالا چه می تواند باشد؟ آیا هدف راه اندازی یک جنگ منطقه ای با هدف کشاندن ایران به جنگی همه‌جانبه، که می‌تواند بهانه‌ی خوبی برای از بین بردن زیرساخت‌های جمهوری اسلامی باشد، نیست؟

حتا اگر کشاندن ایران به یک جنگ همه‌جانبه از آرزوهای محال نتانیاهو باشد، تردیدی نیست که دولت نتانیاهو نظیر سلف خود دست از تحریکات بر علیه ایران نخواهد کشید. جدای از دلائل آمده در بالا می توان مشخصا به سرخوردگی نتانیاهو از شکست در مقابله با حماس و واکنش غیرمنتظره ایران در حمله به درون خاک اسرائیل پس از حمله به ساختمان کنسولگری اشاره کرد. واقعیت آن است که اجرای عملیات وعده صادق ایران علیه اراضی اشغالی، تا حد زیادی معادله بازدارندگی در سطح منطقه را به نفع ایران و محور مقاومت تغییر داد. از این رو، هیچ بعید نیست که اسرائیل با اقدام تروریستی اخیر خود به نوعی سعی نموده، تا بار دیگر معادلات بازدارندگی مطلوب خود را در سطح منطقه برقرار کند. موضوعی که البته با توجه به پاسخ های احتمالی ایران و محور مقاومت علیه اشغالگران اسرائیلی، بازگشت به نقطه مطلوب نتانیاهو را بیش از آنکه واقعی به نظر برساند، یک توهم و خیال پوچ می نمایاند.

برخی را گمان بر این است که به‌دلایل متعددی، زمان برای واکنش نظامی علیه اسرائیل مناسب نیست، و جمهوری اسلامی را از افتادن در تله‌ی تل‌آویو برحذر می‌دارند، و صرفا توسل به راه‌حل‌هایی غیرنظامی را توصیه می‌کنند، تا آسیب کمتری به منافع ایران وارد آید. امیدوارم‌ جمهوری اسلامی چنان مدبرانه بحران را مدیریت کند، تا به کشیدن پای ایران به جنگ منجر نشود، ولی در عین حال این گونه حملات به داخل خاک یک کشور را نیز نمی توان بی پاسخ گذاشت. چون نه صرفا برای انتقام از اسرائیل، بلکه در راستای مقابله با گردن‌کشی‌های نیروهای بیگانه است. از آنجا که شرایط امروز منطقه خاورمیانه بسیار پیچیده است، حمله نظامی ایران به اسرائیل در این برهه می تواند برای ایران و کشورهای منطقه پیامدهای ناگواری داشته باشد. از سوی دیگر هم پاسخ ندادن ایران، تصور ضعف توان بازدارندگی جمهوری اسلامی تلقی می شود. پس پرهیز از شتابزدگی باعث می‌شود، تا توامان به راه‌حل‌های کوتاه‌مدت و راه‌حل‌های بلندمدت دیگری هم که وجود دارد، اندیشید.

 معتقدم برای پاسخ به اقدام تروریستی اسرائیل نباید عجله کرد، چون شتاب در پاسخ، همان اقدامی است که اسراییل منتظر آن است. دستپاچگی و شتابزده‌گی در تلافی کور به این ترور می تواند تکمیل کننده پازل نتانیاهو باشد. بنابراین اصول حکم می کنند، و صبر استراتژیک اقتضا می کند، که مقامات جمهوری اسلامی، با پرهیز از هرگونه هیجانات سیاسی بر طبل تلافی سریع جنگ نکوبند.

مهرزاد وطن آبادی

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۲۱ مرداد, ۱۴۰۳ ۱:۰۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توصیه‌هایی برای مقاومت در دوره‌‌ای تاریک

آیه‌های زمینی

گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی

کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا

تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند

رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی