دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۸

دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۸

من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام
به‌رغم این‌که رژیم اسرائیل بارها تلاش کرده خالده جرار را ساکت و منزوی کند و مقاومت او را در هم بشکند، خالده همواره قوی و محکم ایستاده است. او چه...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
دوردست!
جوان اما چشم انتظار تابستان بود. رویاهایی که در ذهن داشت، جلوه‌های کوهستان، کوه وخنکای شب‌های مهتابی، تماشای آسمانِ پرستاره و شوقِ ثبت نامِ آخرینِ سالِ دبیرستان در پایتخت... او...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
جمهوری اسلامی و بحران‌ها
تجارت دورزدن تحریم‌ها، دلالی نفت و رانت در میان حکومتیان و حلقه نزدیک به‌آن‌ها، به ظهور و عروج قشری نوکیسه‌ی فاسد انجامیده است. اینان که، تقریبن؛ اقتصاد کلان کشور را...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: بیژن رحمانیان
نویسنده: بیژن رحمانیان
زیستن در دنیای متن!
ما زمانی  با یک متن ارتباط برقرار می‌کنیم که حداقل پرسش مشترکی بین ما وجود داشته باشد. ما در جامعۀ خودمان با ستم و ظلم مواجه‌ایم، در نتیجه، از خواندن...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
بیرق رنگین
پرشور می‌خندند. جوانی که فقط با لبانش نمی‌خندد، با چشمانش هم می‌خندد، با تمام خطوط چهره‌اش هم می‌خندد، انگار گل خندان قصه‌های خانم جان است که در گوشه حیاط زندان...
۱۷ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: نیلوفر جوان
نویسنده: نیلوفر جوان
پیام فابین گی مدیر روزنامه اومانیته و سناتور شهر سنت‌دنی در حومۀ پاریس
شرایط سیاسی استثنایی کنونی مستلزم آن است که ما امسال جشن اومانیتۀ بزرگی را برگزار کنیم. رئیس‌جمهور مکرون به بهانه «ثبات نهادها» قصد دارد تا گاهنامۀ سیاسی لیبرال ومستبدانه‌ای که...
۱۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: ف.دوردانی و ا.باقری
نویسنده: برگردان: ف.دوردانی و ا.باقری
«وفاق ملی» کابینۀ مسعود پزشکیان یا وصال جناح‌های حکومتی خامنه‌ای.
از معجزات روش های انتخاباتی در نظام جمهوری اسلامی، از یک سو تولید «انتظار» و « خوش‌بین بودن» برای «روزنه‌گشایی» و «راه‌گشایی» در بین جناح موسوم به اصلاح‌طلبان حکومتی و...
۱۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن نادری
نویسنده: حسن نادری

رواندا، سی سال پس از نسل‌کشی

٣٠ سال از نسل‌کشی توتسی‌ها می‌گذرد. از آن زمان، به لطف رئیس جمهور پل کاگامه، که از سال ۲۰۰۲ بر سر کار است، رواندا رشد اقتصادی سریعی را تجربه کرده است. اما داستان این موفقیت یک جنبه تاریک دارد. کاگامه کشور را مستبدانه اداره می‌کند. علاوه بر این، او در درگیری‌های خونین جاری در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو نیز مشارکت دارد. با این وجود، اتحادیه اروپا اخیراً یک قرارداد ...

۳۰ سال از نسل‌کشی توتسی‌ها می‌گذرد. از آن زمان، به لطف رئیس جمهور پل کاگامه، که از سال ۲۰۰۲ بر سر کار است، رواندا رشد اقتصادی سریعی را تجربه کرده است.

اما داستان این موفقیت یک جنبه تاریک دارد. کاگامه کشور را مستبدانه اداره می‌کند. علاوه بر این، او در درگیری‌های خونین جاری در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو نیز مشارکت دارد. با این وجود، اتحادیه اروپا اخیراً یک قرارداد بحث برانگیز مواد خام با کیگالی منعقد کرده است.

کاگامه روز یکشنبه، امروز؛ برای چهارمین دوره ریاست جمهوری خود، سوگند یاد خواهد کرد. بر اساس نتایج رسمی، کاگامه، ۶۶ ساله؛ در میانه ژوئیه با کسب بیش از ۹۹ درصد آرا برنده انتخابات شد. دو رقیب او در این انتخابات از نخست هیچ شانسی نداشتند و یک سیاستمدار برجسته اپوزیسیون اجازه نیافت در انتخابات شرکت کند.

هستند کسانی که باور ندارند که نتیجه اعلام‌شده، منعکس‌کننده حمایت واقعی مردم از او است. وهستند منتقدانی که می‌گویند، سرخوردگی و ترس از انتقام، عامل تعیین‌کننده برای بسیاری از مردم برای رای‌دادن به کاگامه بوده است.

علاوه بر این، کاگامه در درگیری‌های مسلحانه جاری در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو، با منابع غنی خام؛ شرکت دارد. بر اساس گزارش سازمان ملل که در ماه ژوئیه منتشر شد، بیش از ۴۰۰۰ سرباز رواندایی در کنار گروه شورشی توتسی ام ۲۳ ، در استان‌های شرقی کشور همسایه می‌جنگند.

رواندا با جمعیتی بیش از ۱۳ میلیون نفر، تحت رهبری کاگامه آگاهانه موقعیتی را به‌عنوان “محبوب” جامعه بین‌المللی یافته است. رواندا اغلب به‌عنوان “سوئیس آفریقا” نامیده می‌شود. نرخ جرم و جنایت بسیار پایین است. پایتخت، کیگالی؛ شهر تمیزی است و فسادی تقریبن باقی نمانده است. از آنجایی که کشور نه منابع طبیعی قابل توجهی دارد و نه غذای کافی برای تامین جمعیت در حال رشد خود (در حال حاضر بیش از ۱۳ میلیون نفر)، کاگامه با موفقیت، کیگالی را به قطبی در منطقه تبدیل کرده است. جایی که کنفرانس‌های بین‌المللی زیادی در آن برگزار می‌شود. 

در رتبه‌بندی بانک جهانی از کشورهای جنوب صحرا برای انجام تجارت، رواندا در رتبه دوم قرار دارد. این یعنی ورود ارز خارجی به کشور. هم‌چنان‌که مشارکت در عملیات نظامی بین‌المللی، در چارچوب سازمان ملل متحد و یا اتحادیه آفریقا. این دو به‌ویژه یعنی تضمین موقعیت شغلی برای جمعیت بسیار جوان و با اهمیت‌بودن در آفریقا، نامتناسب با بزرگی رواندا. پول به صورت ارز خارجی انگیزه کاگامه برای ارائه خود به عنوان کشوری برای پذیرفتن پناهندگان از انگلستان و سایر کشورهای اروپایی بوده است. اگر این قرارداد توسط دولت جدید کارگر لغو نمی شد، لندن دیگر نمی‌توانست از سبک حکومت خودکامه کاگامه انتقاد کند.

انتقاد شدید از قراردادهای همکاری اتحادیه اروپا

 منتقدان نگران‌اند که این مورد ممکن است برای کل اتحادیه اروپا با “توافقنامه همکاری” منعقد شده در سال جاری برای تامین مواد معدنی کمیاب که اروپا برای اجرای “توافق سبز” به آن نیاز دارد، پیش‌آید. علاوه بر این، سازمان‌های غیردولتی اتحادیه اروپا و شرکت‌های بزرگی مانند اپل را به ترویج قاچاق «مواد معدنی آغشته به خون» از منطقه درگیری در شرق جمهوری خلق کنگو متهم می‌کنند که به جنگ در آن‌جا دامن می‌زنند.

میلیون‌ها نفر در این درگیری‌هایی که چندین دهه در جریان است جان باخته‌اند و هفت میلیون نفر مجبور به فرار شده‌اند. این درگیری کشورهای دیگر را نیز به‌ خود کشانده است. امسال شورشیان تحت حمایت رواندا توانسته‌اند مناطق دیگری اشغال کنند. در آغاز ماه اوت، آتش‌بسی، با میانجیگری اتحادیه آفریقا، اجرایی شد. اما مشخص نیست که آیا آتش‌بس دوام خواهد داشت یا نه.

واقعیت این است که صادرات مواد معدنی رواندا مانند طلا و کُلتان (تانتالیت – تانتالیوم) در سال‌های اخیر به‌سرعت افزایش یافته است. به گفته کارشناسان، روشن است که بیشتر این مواد از شرق جمهوری کنگو به رواندا قاچاق شده و از آن‌جا به سراسر جهان صادر می‌شود. اتحادیه اروپا اما مدعی است که رواندا حجم استخراج خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.

اریک کنس از اندیشکده بروکسل Egmont Institut در گفت‌وگویی با مجله “Politico” تاکید کرده است که اتحادیه اروپا تجارت غیرقانونی مواد خام را «توجیه و رسمی» می‌کند. در رقابت با چین برای نفوذ ژئوپلیتیکی، اتحادیه اروپا متهم است که باورهای اخلاقی خود را قربانی کرده است. از سوی دیگر بروکسل (اتحادیه اروپا) می گوید، هدف افزایش شفافیت در تجارت مواد خام و بهبود استانداردهای زیست محیطی و اجتماعی در این صنعت است.

رئیس جمهور جمهوری دموکراتیک کنگو، فلیکس شیسکدی، اتحادیه اروپا را به شدت به خاطر این توافق مورد انتقاد قرار داده، می‌گوید، چنین می‌نماید که اتحادیه اروپا جنگی نیابتی علیه کنگو به‌راه انداخته است. گفتنی‌ست، در جمهوری دموکراتیک کنگو، چین سال‌هاست در کار استخراج معادن، محکم لنگر انداخته است.

 وجدان ناراحت اروپا

 روابط اروپا با آفریقا هنوز به شدت تحت تأثیر گذشته استعماری است. اروپا و سازمان ملل هنوز با بی‌عملی خود و نقشی که به عنوان تماشاچی در جریان نسل‌کشی توتسی‌ها توسط هوتی‌ها در سال ۱۹۹۴ ایفا کردند، در کشمکش هستند. در آن زمان، ۸۰۰۰۰۰ توتسی و هوتی مخالف به طرز وحشیانه‌ای مورد آزار و اذیت، و تجاوز گروهی قرار گرفتند و ظرف چند هفته به قتل رسیدند. میلیون‌ها پناهنده نیز از پی‌آمدهای این نسل‌کشی بود. کاگامه که در اوگاندا بزرگ شده بود، شبه‌نظامیان توتسی جبهه میهنی رواندا را در آن‌جا سازمان داد. به روندا وارد و پس از پیروزی و آزادسازی کشور به کشتار ۱۰۰ روز پایان داد.

 اهداف بلندپروازانه و اهرم غرب

کاگامه می‌خواهد تا سال ۲۰۳۵ رواندا را به کشوری با درآمد متوسط و تا سال ۲۰۵۰ به‌سطح درآمد بالایی برساند. اهداف بلندپروازانه‌ای که کاگامه برای رسیدن به آن‌ها به کمک مالی جهانی زیادی نیاز دارد. در این راه، تکیه بر دستاوردهای تاریخی خود در برقراری صلح در کشور، به‌تنهایی؛ کافی نخواهد بود.

برای آینده رواندا، تعیین‌کننده و حیاتی خواهد بود که آیا اروپا – و در کل غرب – از شیوه حکومت خودکامه کاگامه، با وجود رقابت برای نفوذ ژئوپلیتیک؛ انتقاد خواهند کرد و بر محترم شمردن حقوق اساسی مردم و رعایت حقوق بشر در کشور تاکید خواهند کرد یا نه؟ 

به نوشته فارن افرز، غرب برای انجام این کار و نیز جهت عدم مداخله رواندا در مناقشه کنگو، اهرم فشار لازم را دارد: یک سوم بودجه رواندا از کمک‌های جهانی تامین می‌شود که بیشتر آن از اتحادیه اروپا و ایالات متحده امریکا می‌آید.

برگردان از وب‌سایت رادیو و تلویزیون اتریش، 
لینک منبع مطلب:
https://orf.at/stories/3365987/
تاریخ انتشار : ۲۲ مرداد, ۱۴۰۳ ۵:۱۴ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفتاد و یک سال پس از روز تاریخی ٢٨ مرداد!

روزی که از آن تاریخ تا پایان حکومت پهلوی اگر بخواهیم در مورد حکومت محمد رضا شاه پهلوی فقط یک عبارت بکار ببریم که دوست و دشمنِ منصف بر آن بیشترین اتفاق نظر را داشته باشند، آن عبارت چنین است:

محمد رضا شاه پهلوی از عصر روز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا روزی که بختیار را به نخست‌وزیری گمارد، بطور پی در پی قانون اساسی مشروطیت را زیر پا می‌گذاشت و آن را رعایت نمی کرد.

شاید هیچ واقعه ای در تاریخ معاصر ایران به اندازه واقعه بیست وهشتم مردادماه ۱۳۳۲ مورد …

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام

دوردست!

جمهوری اسلامی و بحران‌ها

زیستن در دنیای متن!

بیرق رنگین

پیام فابین گی مدیر روزنامه اومانیته و سناتور شهر سنت‌دنی در حومۀ پاریس