دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۷

دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۷

من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام
به‌رغم این‌که رژیم اسرائیل بارها تلاش کرده خالده جرار را ساکت و منزوی کند و مقاومت او را در هم بشکند، خالده همواره قوی و محکم ایستاده است. او چه...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
دوردست!
جوان اما چشم انتظار تابستان بود. رویاهایی که در ذهن داشت، جلوه‌های کوهستان، کوه وخنکای شب‌های مهتابی، تماشای آسمانِ پرستاره و شوقِ ثبت نامِ آخرینِ سالِ دبیرستان در پایتخت... او...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
جمهوری اسلامی و بحران‌ها
تجارت دورزدن تحریم‌ها، دلالی نفت و رانت در میان حکومتیان و حلقه نزدیک به‌آن‌ها، به ظهور و عروج قشری نوکیسه‌ی فاسد انجامیده است. اینان که، تقریبن؛ اقتصاد کلان کشور را...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: بیژن رحمانیان
نویسنده: بیژن رحمانیان
زیستن در دنیای متن!
ما زمانی  با یک متن ارتباط برقرار می‌کنیم که حداقل پرسش مشترکی بین ما وجود داشته باشد. ما در جامعۀ خودمان با ستم و ظلم مواجه‌ایم، در نتیجه، از خواندن...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
بیرق رنگین
پرشور می‌خندند. جوانی که فقط با لبانش نمی‌خندد، با چشمانش هم می‌خندد، با تمام خطوط چهره‌اش هم می‌خندد، انگار گل خندان قصه‌های خانم جان است که در گوشه حیاط زندان...
۱۷ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: نیلوفر جوان
نویسنده: نیلوفر جوان
پیام فابین گی مدیر روزنامه اومانیته و سناتور شهر سنت‌دنی در حومۀ پاریس
شرایط سیاسی استثنایی کنونی مستلزم آن است که ما امسال جشن اومانیتۀ بزرگی را برگزار کنیم. رئیس‌جمهور مکرون به بهانه «ثبات نهادها» قصد دارد تا گاهنامۀ سیاسی لیبرال ومستبدانه‌ای که...
۱۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: ف.دوردانی و ا.باقری
نویسنده: برگردان: ف.دوردانی و ا.باقری
«وفاق ملی» کابینۀ مسعود پزشکیان یا وصال جناح‌های حکومتی خامنه‌ای.
از معجزات روش های انتخاباتی در نظام جمهوری اسلامی، از یک سو تولید «انتظار» و « خوش‌بین بودن» برای «روزنه‌گشایی» و «راه‌گشایی» در بین جناح موسوم به اصلاح‌طلبان حکومتی و...
۱۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن نادری
نویسنده: حسن نادری

نبرد برای نفت سوریه نیروهای قبایل محلی را به جنگ با اشغالگری ایالات متحده کشاند

در استان دیرالزور سوریه، قبایل عرب با هدف بازپس‌گیری اراضی خود و به چالش کشیدن کنترل عملی (دو فاکتو) ایالات متحده بر مناطق نفت خیز سوریه، به حمله‌ای مصمم علیه «نیروهای دموکراتیک سوریه» که مورد حمایت ایالات متحده هستند، دست زده‌اند. ایالات متحده با حملات موشکی ...

در استان دیرالزور سوریه، قبایل عرب با هدف بازپس‌گیری اراضی خود و به چالش کشیدن کنترل عملی (دو فاکتو) ایالات متحده بر مناطق نفت خیز سوریه، به حمله‌ای مصمم علیه «نیروهای دموکراتیک سوریه» که مورد حمایت ایالات متحده هستند، دست زده‌اند. ایالات متحده با حملات موشکی پاسخ داد تا تأکید کند که به تسلط شکنندهٔ خود بر این منابع حیاتی، که نقش محوری در اهرم فشار واشنگتن در درگیری‌های جاری سوریه داشته است، ادامه خواهد داد.

این تشدید اوضاع در پی دستگیری فرمانده عرب، ابوخَواله، توسط نیروهای دموکراتیک سوریه در خلال عملیات ضد داعش در الحسکه در اوت ۲۰۲۳ رخ داد. این بازداشت، درگیری‌های مسلحانهٔ بیش از یک ماهه را بین نیروهای عرب و نیروهای دموکراتیک سوریه سبب گردید که طی آن ۱۱۸ تن از جمله ۱۰ غیرنظامی کشته شدند.

احمد الخُبَیل، که بیشتر او را به نام ابوخواله می‌شناسند، رهبر شورای نظامی دیرالزور بود، نهادی که در سال ۲۰۱۶ از سوی نیروهای سوریه دموکراتیک و برای مبارزه با داعش و تأمین امنیت مناطق اطراف میادین نفتی العمر تشکیل شد. این میادین بعداً تحت محافظت نیروهای آمریکایی، که یک پایگاه نظامی در نزدیکی آن ایجاد کردند، قرار گرفت. اتحاد بین نیروهای دموکراتیک سوریه و ایالات متحده منجر به اشغال عملی (دوفاکتو) یک‌سوم خاک سوریه، از جمله ۹۰ درصد منابع نفتی و بیشتر زمین‌های کشاورزی حاصلخیز آن شده است.

دانا استرول، معاون دستیار وزیر دفاع امریکا در امور خاورمیانه، آشکارا در سال ۲۰۱۹ اذعان کرد که اشغال مناطق «غنی از منابع» در سوریه از سوی ایالات متحده، که وی از آن به‌عنوان یک «نیروگاه اقتصادی» یاد کرد، اهرم فشار بسیار بااهمیت برای واشنگتن علیه دولت سوریه، از جمله توانایی برای جلوگیری از تلاش‌های دمشق برای بازسازی ویرانی‌ها، فراهم ساخت.

وقتی ابوخواله، امیر قبیلهٔ بَکیر، از سِمَت خود به‌عنوان فرمانده شورای نظامی دیرالزور برکنار و سپس دستگیر شد، واکنش شدید وفاداران خود را برانگیخت، و آنها خواستار محاصرهٔ مقر نیروهای دموکراتیک سوریه و آزادی وی شدند. خواله متهم به استخدام حدود ۱۰۰۰ تن از اعضای خصوصی قبیلهٔ عرب در خارج از صفوف نیروهای دموکراتیک سوریه بود، اقدامی که برخی آن را دامن زدن به تنش های فرقه‌ای دانستند. این منجر به سیل اطلاعات نادرست شد و درگیری را تشدید کرد.

هم‌زمان با تشدید اوضاع در سپتامبر ۲۰۲۳، شیخ ابراهیم الحافل تشکیل «ارتش نیروهای قبیله‌ای عرب» را اعلام کرد، که با کنفدراسیون العُقایدات متحد شد و فشار بر ایالات متحده و نیروهای دموکراتیک سوریه را افزایش داد.

حملهٔ مسلحانهٔ نیروهای قبایل عرب در ابتدا بر تصرف مناطقی در ذیبِان (Dheiban) و البصیره در شرق رود فرات متمرکز بود، که پیشتر در کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه قرار داشت. ابراهیم الحافل، فرمانده ارتش نیروهای قبیله‌ای عرب، اعلام کرد که نیروهایش «به نبرد علیه شبه‌نظامیان نیروهای دموکراتیک سوریه تا زمان آزادسازی مناطق قبیله‌ای ادامه خواهند داد» و تأکید کرد که قبایل «حق دارند اراضی خود را پس بگیرند»

در پاسخ به این حملات، نیروهای نیروهای دموکراتیک سوریه به‌یاری حملات بالگردهای ایالات متحده، قوای بیشتری را از مقرهای نظامی به سمت شمال بسیج کردند تا مواضع تسخیرشدهٔ خود را بازپس بگیرند. به‌نظر می‌رسد که هدف اولیه، تصرف میادین نفتی تحت کنترل ایالات متحده در سمت شرقی رود فرات باشد.

نیروهای دموکراتیک سوریه مدعی شدند که سازمانی به نام «نیروهای دفاع ملی» وفادار به دولت سوریه در دمشق، در جریان حمله آنها به اللتوا، ابوحمام و ذیبان، از نیروهای قبایل عرب پشتیبانی توپخانه‌ای و خمپاره‌ای کرد. بیانیه‌های نیروهای نیروهای دموکراتیک سوریه همچنین کوشیدند این حمله را به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، دولت سوریه و حزب‌الله مرتبط کنند تا احتمالاً حمایت بیشتر ایالات متحده را برای حملهٔ متقابل آنها تضمین کنند. هرچند «نیروهای دفاع ملی» به دمشق وفادار است، اما اعضای آن نیز به قبایل عرب در استان دیرالزور تعلق دارند، ضمن اینکه گزارش‌هایی حکایت دارد که آنها در سپتامبر گذشته از رودخانه فرات عبور کردند تا از نیروهای قبیله‌ای حمایت کنند.

درگیری فزاینده در دیرالزور تهدیدی برای از بین بردن تسلط استراتژیک ایالات متحده بر منابع غنی‌ترین مناطق سوریه است. در حالی که نیروهای قبیله‌ای برای بازپس‌گیری کنترل این مناطق حیاتی تلاش می‌کنند، امکان شورش گسترده‌تر علیه اشغالگری ایالات متحده زیاد است. در صورت موفقیت این تلاش‌ها، بازپس‌گیری میادین نفتی سوریه می‌تواند به‌شدت از نفوذ واشنگتن در منطقه بکاهد، عملاً اهرم فشار آن بر دولت سوریه را بی‌اثر کند و سال‌ها تلاش استراتژیک این نیروی اشغالگر را با هدف اعمال فشار بر دمشق از طریق کنترل اقتصادی از بین ببرد. توانایی ایالات متحده برای حفظ جایگاه خود در سوریه اکنون در معرض یک آزمون حیاتی قرار گرفته است.

ــــــــــــ
رابرت اینلاکش تحلیلگر سیاسی، روزنامه‌نگار و مستندسازی است که در حال حاضر در لندن، بریتانیا، مقیم است. او از سرزمین‌های اشغالی فلسطین گزارش‌هایی ارائه داده و همانجا زندگی کرد، و مجری برنامهٔ «پرونده‌های فلسطین» است. فیلم «سرقت قرن: فاجعهٔ فلسطین ـ اسرائیلِ ترامپ» را وی کارگردانی کرد.

منبع: شبکه خبری مینت‌پرس، ۱۱ اوت ٢٠٢۴
برگرفته از: ده مهر
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد, ۱۴۰۳ ۴:۳۹ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفتاد و یک سال پس از روز تاریخی ٢٨ مرداد!

روزی که از آن تاریخ تا پایان حکومت پهلوی اگر بخواهیم در مورد حکومت محمد رضا شاه پهلوی فقط یک عبارت بکار ببریم که دوست و دشمنِ منصف بر آن بیشترین اتفاق نظر را داشته باشند، آن عبارت چنین است:

محمد رضا شاه پهلوی از عصر روز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا روزی که بختیار را به نخست‌وزیری گمارد، بطور پی در پی قانون اساسی مشروطیت را زیر پا می‌گذاشت و آن را رعایت نمی کرد.

شاید هیچ واقعه ای در تاریخ معاصر ایران به اندازه واقعه بیست وهشتم مردادماه ۱۳۳۲ مورد …

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام

دوردست!

جمهوری اسلامی و بحران‌ها

زیستن در دنیای متن!

بیرق رنگین

پیام فابین گی مدیر روزنامه اومانیته و سناتور شهر سنت‌دنی در حومۀ پاریس