سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۹ خرداد, ۱۴۰۵ ۱۵:۳۱

شنبه ۹ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۵:۳۱

یاد فریدون تنکابنی گرامی باد!

معمولا کم حرف بود و حرف زدنش به گونه عجیبی مناسب چهره درشت و بافه سبیلش بود. با استفاده از ویکی پدیا تکمیل کنم که، فریدون تنکابنی به سالِ ۱۳۱۶ در خانواده‌ای فرهنگی در تهران به دنیا آمد. در سال ۱۳۴۰ اولین داستان خود را به نام «مردی در قفس» منتشر کرد که لحنی رمانتیک دارد.

از رادیو همبستگی شنیدم که نویسنده نامدار فریدون تنکابنی درگذشت. دریغا او و حسن حضورش. تنکابنی آرام و کم حرف و متفکر و سخت اهل طنز بود. نخستین بار او را در دیماه سال ۱۳۵۲ در بند دو و سه زندان قصر ملاقات کردم. جمع زیادی از نویسندگان و هنرمندان در آنجا جمع شده بودند. تنکابنی، ناصر رحمانی نژاد، سعید سلطانپور، محمود دولت آبادی، محسن یلفانی، حشمت کامرانی، اکبر میرجانی، فریدون شایان، نسیم خاکسار، زاهدی، قاضی زاده و بسیاری دیگر. دوستان عزیز و جوانی که امروز فکر میکنند در رژیم پیشین فقط چریک ها را دستگیر میکردند بهتر است به این لیست نمونه نگاهی کنند.

در زندان، بر پایه علائق روشنفکرانه خود با اکثر این دوستان گفتگو داشتم و از هر یک خاطراتی بس نیک دارم. بیاد می آورم دولت آبادی را که در کنجی می نشست و کار میکرد، بدون معاشرت زیاد. و فریدون شایان را که هر کجا می نشست دیگر بلند نمیشد مگر برای ناهار یا شام و سرش در کتاب خودش بود. سعید سلطان پور را به یاد می آورم که مدام با پلیس درگیر بود و یک پایش زیر هشت زندان بود. ناصر رحمانی نژاد را که همیشه حالتی از خنده بر چهره داشت و دارد و یلفانی را که راست کمر مثل ژنرال ها قدم میزد و زاهدی را، که هر هفته می آمد پیش من و هبت معینی تا واسطه بشویم و چهار نخ سیگار بیشتر برای او از اموال مشترک بگیریم. در این میان تنکابنی ویژگی های خود را داشت.

معمولا کم حرف بود و حرف زدنش به گونه عجیبی مناسب چهره درشت و بافه سبیلش بود. با استفاده از ویکی پدیا تکمیل کنم که، فریدون تنکابنی به سالِ ۱۳۱۶ در خانواده‌ای فرهنگی در تهران به دنیا آمد. در سال ۱۳۴۰ اولین داستان خود را به نام «مردی در قفس» منتشر کرد که لحنی رمانتیک دارد. او سپس با نشریات ادبی ایران به همکاری پرداخت و نوشته‌های او بیشتر به طنز گرایش پیدا کرد. تنکابنی در سال ۱۳۴۸ از اعضای «کانون نویسندگان ایران» بود. او پس از انقلاب در «شورای نویسندگان و هنرمندان ایران» فعال بود که از نهادهای وابسته به حزب توده ایران به‌شمار می‌رفت. در سال ۱۳۶۲ و پس از یورش حاکمیت جمهوری اسلامی برای دستگیری اعضا و هواداران حزب، تنکابنی متواری شد و در اواخر همان سال ناگزیر از کشور گریخت. تنکابنی از راهی ناهموار و دشوار خود را به آلمان غربی رساند و مقیم شهر کلن شد. فریدون تنکابنی با طنز سیاسی خود به ویژه از اواخر دهه ۱۳۴۰ تا پایان ۱۳۵۰ خوانندگان بیشمار داشت. از میان هجده کتابی که او منتشر کرد، به ویژه کتاب‌های «یادداشت‌های شهر شلوغ»، «ستاره‌های شب تیره» و «اندوه سترون بودن» شهرت بیشتری دارند.

اکنون، در این شرایط هولناک، نوبت رفتن او شد و با تصویر زیبای خود در ذهن دوستدارانش ما را ترک کرد. بزرگ یاد احسان طبری در مقاله ای نوشت، از آن چه در باره فردوسی میگویند و مینویسند چیزی عاید خود او نمیشود. او به خاک پیوست و برایش تفاوت نمیکند که کی در باره او چه میگوید. این واقعیت است. اما، یادآوری انسانهای دیگر و گرامی داشت یاد و رزم و رنج شخصیت ها وسیله مؤثری در پالایش و پرورش خود انسان است. کمک گرفتن از روح آنان است. در این نیمه شب، تنکابنی در فاصله بین من و مونیتورم ایستاده است. با همان لبخند همیشگی و چشمانی که آماده گفتن حرفی پرمغز هستند. صدایش در گوش من است. به رنج های زندگی اش فکر میکنم و با خودم میگویم، براستی چرا نسلی که بهترین آرزوها را برای مردم داشت به بدترین سرنوشت ها دچار شد؟

واژه بدترین سرنوشت ناگهان تصویر مهرجویی را جلوی چشمم پدیدار میکند. با تن چاک چاک و غرقه به خون. با رعشه ی مرگ همسرش، دور از دست امداد او. در اینجا حرفی را به خودم میگویم که شاید خیلی نامعمول باشد. میگویم، آهای بچه های شیطون روزگار امید و آرزوی سوسیالیسم! دوستتان دارم و دلم برای همه تان غمگین است. باشد تا با همان لالایی زیبای کمونیستی، با همان قصه های قدیمی خودمانی، با همان خیالات خوب برای انسانها از این دنیای پست برویم. چیست مگر زندگی جز جریانی از خیال و آرزو و اوهام. به قول رابیندرانات تاگور:

زمان چون رود «سوهان» جاریست

و زندگی در جریانش

رؤیای خواب و بیداریست.

 

تاریخ انتشار : ۸ مهر, ۱۴۰۳ ۶:۲۱ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

ترامپ، توافق با جمهوری اسلامی ایران و پیمان ابراهیم

چنین می‌نماید که زور ترامپ برای خلق «بیگ بنگ»ی نو چندان پرزور نیست.

گره «پیوستن عربستان و قطر به پیمان ابراهیم» به پایان جنگ با ایران را قطر و عربستان به کوری کشاندند.

کوری گره همزمان پیام روشنی را با خود دارد؛

بدون ایران، نظمی نو در منطقه، باختر آسیا؛ حاکم نخواهد شد.

آمریکا باید در ملاحظات سیاسی خود نقش ایران را از «تهدید» به «بازیگر ضروری» بازتعریف کند.

ایران دیری‌ست در پی شناسایی این نقش خود از سوی امریکا بوده است.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

۳۰ مه؛ روزی برای یادآوری زنانی که صدایشان جرم تلقی شد اما خاموش نشد 

بازتعریف «ضد امپریالیسم» در عصر جدید…

🎙 پادکست رادیو مرز: کمک رساندن | روایت کسانی که در جنگ به دیگران کمک کردند.

آغاز تغییرات با آزادی زندانیان سیاسی ملی اندیش

رفیق نازنین مان، داود عسگر پور عزیز بدرود

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…