توضیح مترجم: گزارش اختصاصی واشنگتنپست در مورد حملۀ اسراییل به ایران و نقش امریکا و انتخابات امریکا بر این روند و برعکس، حاوی نکاتی مهم و قابل مکثاند. این گزارش به طور عمده بر اساس گفتهها و اطلاعات دو «مقام آگاه امریکایی و اسراییلی» که به طور اختصاصی با واشنگتنپست صحبت کردهاند، اما خواستهاند هویتشان فاش نشود، تنظیم شده است
تاریخ انتشار گزارش روز دوشنبه ۱۴ اکتبر ۲۰۲۴ منتشر شده است.
نتانیاهو به امریکا اطلاع داده است که اسراییل به اهداف نظامی در ایران حمله خواهد کرد اما تاسیسات نفتی و هستهای را مورد حمله قرار نمیدهد.
پس از نگرانی از حملۀ احتمالی اسراییل به تاسیسات نفتی و هستهای ایران که میتوانست جنگی بزرگ را به دنبال داشته باشد، این خبر در واشنگتن به مثابه نشانهای از خویشتنداری نتانیاهو ارزیابی میشود.
به گفته دو مقام آگاه ، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل به دولت بایدن گفته است که اسراییل آمادگی دارد به جای تأسیسات نفتی یا هستهای به اهداف نظامی در ایران حمله کند. مبنای این پیشنهاد، حملۀ متقابل محدودتری، با هدف جلوگیری از یک جنگ تمام عیار است.
دو هفته پس از رگبار موشکی اخیر ایران به اسراییل که دومین حملۀ مستقیم این کشور طی شش ماه گذشته بود- خاورمیانه با نگرانی از تبدیل جنگ نیابتی میان دو کشور به یک رویارویی تمام عیار و مستقیم، خود را آمادۀ پاسخ احتمالی اسراییل کرده است.
کمتر از یک ماه مانده به انتخابات در امریکا، این کشور در شرایط سیاسی حساس و دشواری قرار گرفته است.. جو بایدن علناً اعلام کرده است که از حملۀ اسراییل به سایتهای هستهای حمایت نخواهد کرد.
یک مقام امریکایی و یک مقام آگاه که خواستهاند ناشناس بمانند، گفتهاند که روز چهارشنبه بایدن و نتانیاهو پس از ماهها تنش و اختلاف نظر با هم گفتوگوی تلفنی داشتند. در این صحبت تلفنی که اولین گفتوگو میان آن دو پس از نزدیک به دوماهونیم بود، نتانیاهو گفته است که قصد دارد زیرساختهای نظامی در ایران را هدف قرار بدهد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسراییل، روز سهشنبه قول داد که اسراییل به حملۀ ایران پاسخ دهد و گفت این پاسخ: «دقیق، دردناک و غافلگیرکننده» خواهد بود. در عین حال، افزود: «ما تمایلی به گشودن جبهههای اضافی یا درگیریهای تازه نداریم.»
کاخ سفید تاکنون هیچ اظهارنظری در این مورد نداشته است. دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد: «ما به نظرات ایالات متحده گوش میدهیم، اما تصمیمات نهایی خود را بر اساس منافع ملیمان خواهیم گرفت.»
این مقام آگاه (امریکایی) میگوید که اقدام تلافیجویانه طوری تنظیم میشود که «تصور امکان تاثیرگذاری بر انتخابات امریکا ایجاد نشود». از نظر او، این تاکید از آنجا ناشی میشود که نتانیاهو باور دارد که حملات اسراییل بالقوه میتواند انتخابات امریکا را تحت تاثیر قرار بدهد
تحلیلگران بر این نظرند که حملۀ اسراییل به تاسیسات نفتی میتواند افزایش قیمت انرژی را به دنبال داشته باشد، در حالی که حمله به سایتهای هستهای میتواند خطوط قرمز باقیماندۀ میان دو کشور را از میان ببرد، تنشها را تشدید کند و خطر دخالت مستقیم نظامی امریکا را در پی داشته باشد برنامۀ اعلام شدۀ نتانیاهو مبنی بر هدف قرار دادن اماکن نظامی، در همان چهارچوب حملۀ ماه آوریل، برای واشنگتن آرامش خاطر به همراه داشت.
این مقام امریکایی در تشریح تماس میان دو رهبر، گفت که موضع نتانیاهو نسبت به گذشته معتدلتر بود. به گفتۀ هر دو مقام مطلع، تعادل ظاهری در سخنان نتانیاهو در تصمیم بایدن برای ارسال یک سامانۀ دفاع موشکی قدرتمند به اسراییل نقش داشت. او پس از این تماس، تمایل بیشتری برای این کار داشته.
روز یکشنبه، پنتاگون اعلام کرد که در حال استقرار سیستم باتری ضد بالستیک ترمینال دفاعی در ارتفاع بالا یا THAAD به همراه حدود ۱۰۰ سرباز آمریکایی در اسراییل است. مقامات آمریکایی روز سهشنبه اعلام کردند که یک تیم پیشرفته از کادر نظامی و اجزای اولیۀ این سامانه روز گذشته وارد اسراییل شده است. در روزهای آینده تجهیزات و کادر نظامی بیشتری به این کشور فرستاده خواهند شد. پنتاگون استقرار این سامانه را نشانۀ تعهد امریکا به دفاع از اسراییل نامید.
این مقام آگاه گفت که حملۀ اسراییل به ایران قبل از انتخابات آمریکا در پنجم نوامبر، انجام خواهد گرفت، زیرا عدم اقدام ممکن است از سوی ایران به مثابه ضعف تعبیر شود. او گفت: :این یکی از یک سری پاسخها خواهد بود.»
زوهر پالتی، مدیر اطلاعاتی سابق آژانس اطلاعاتی موساد اسراییل، گفت که نتانیاهو باید بین درخواستهای واشنگتن برای برخورد معتدل با ایران و تقاضای عمومی در اسراییل برای پاسخ قاطع، تعادل برقرار کند. او گفت: «ایرانیها تمام مرزهایی را که قبلاً رعایت میکردند، شکستهاند. پالتی اذعان داشت: «بدون سلاحهای آمریکا، اسراییل نمی تواند بجنگد». اما این اسراییل است که ریسک می کند» و «میداند چگونه کار را انجام دهد.»
این مقام آگاه در پنجشنبه شب گفت، نتانیاهو کابینۀ امنیتی خود را به مدت سه ساعت تشکیل داد تا در مورد گزینههای روی میز بحث کند، با این حال، او برای حمله به دنبال مجوز رسمی از کابینۀ خود نبود. وی زمانبندی را عمداً باز نگه داشت.
در داخل تشکیلات دفاعی اسراییل، این نگرانی وجود دارد که این حمله به اندازۀ کافی قوی – یا به اندازه کافی عمومی- نباشد تا ایران را از حملۀ مستقیم دیگری به اسراییل یا از تولید سلاح هستهای باز دارد.
گیل تالشیر، دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه عبری که با مقامات ارشد سیستم دفاعی اسراییل در تماس است، گفت:. «ارتش اسراییل میخواهد به رهبری و سیستم نظامی ایران حمله کند. چون چنین حملهای به مردم صدمه نخواهد زد و منطقه را با یک جنگ بزرگ روبهرو نمیکند». اما نتانیاهو نظر دیگری دارد.
در ماه آوریل، پس از اینکه ائتلاف نظامی به رهبری ایالات متحده به اسراییل کمک کرد تا صدها پهباد و موشک ایرانی را رهگیری کند – یک حملۀ بزرگ اما کاملاً طراحی شده – اسراییل با حملهای دقیق به پایگاه هوایی در اصفهان، در مرکز ایران، پاسخ داد. اکثر مقامات اسراییلی پس از حمله سکوت کردند، به استثنای ایتامار بنگویر، وزیر راست افراطیِ امنیت ملی، که در رسانههای اجتماعی پست کرد که پاسخ “لنگ” (فلج) بود.
در اول اکتبر، پس از عملیات موفقیتآمیز اسراییل علیه ایران و گروههای نیابتی آن، از جمله ترور حسن نصرالله، رهبر حزبالله، تهران نزدیک به ۲۰۰موشک بالستیک به سمت اسراییل شلیک کرد – این بار بدون هشدار قبلی – یک فلسطینی را در کرانۀ باختری کشته و موشکها دستکم به دو پایگاه نظامی اصابت کردند . امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد گفت هدف از این حمله «بازگرداندن تعادل و بازدارندگی» بود.
پالتی گفت: «وقتی دفعۀ پیش پاسخ دادیم، آنها پیام را دریافت نکردند. بنابراین دو گزینۀ خویشتنداری یا مقابله به مثل وجود دارند و پاسخ روشن است.
اما اسراییل در حال حاضر در چندین جبهه میجنگد. در اواخر ماه گذشته، هزاران سرباز اسراییلی برای اولین بار در نزدیک به دو دهه به جنوب لبنان حمله کردند و هفتۀ گذشته، ارتش یک حملۀ تنبیهی دیگر را در شمال غزه آغاز کرد . وقتی صحبت از تهران میشود، پیام نیروهای نزدیک به تیم نتانیاهو به صبر استراتژیک است.
ناتان اشل، مشاور خانوادۀ نتانیاهو روز یکشنبه در پیامی درز کرده به رسانههای اسراییل گفته است: «همانطور که با [حزبالله در] لبنان و با [ حماس در غزه] در جنوب منتظر ماندیم، اکنون فکر میکنم باید در مورد ایران هم منتظر بمانیم». ما به همان نقطۀ شمال رسیدگی میکنیم، آن را تمام می کنیم و بعد به ایران میرسیم که جایی نمیرود.»
به نظر میرسد که نتانیاهو در زمانبندی نیز خود را با واشنگتن هماهنگ میکند. یک مقام ارشد دفاعی سابق اسراییل که با بحثهای امنیتی کنونی آشناست، گفت: «ایالات متحده هوای اسراییل و دولت نتانیاهو را دارد و نه حزبالله را. برای این کار (دفاع از اسراییل) سیستم دفاع موشکی «تاد» را میفرستند و قول دادهاند انواع سلاحهای لازم برای نابودی حزبالله را بفرستند و میگویند بعداً میتوانید به ایران برسید.»
در حالی که کاخ سفید ماهها بهطور ناموفق برای آتشبس در غزه (به اسراییل) فشار آورد که منجر به تشدید اصطکاک بین نتانیاهو و بایدن شد، تا کنون از عملیات زمینی اسراییل در لبنان حمایت کامل کرده است؛ حتی در بحبوحۀ اعتراضهای فزایندۀ بینالمللی به تلفات غیرنظامیان و حملۀ اسراییل به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل که وظیفه نظارت بر منطقۀ مرزی را بر عهده دارند.
این مقام آگاه گفت، به عنوان بخشی از رایزنی با ایالات متحده، اسراییل به واشنگتن گفته است که قصد دارد عملیات خود را در لبنان در هفتههای آینده به پایان برساند.
افزایش هماهنگی نتانیاهو با واشنگتن پس از حملات پرسروصدایی صورت میگیرد که اسراییل بدون هشدار قبلی به نزدیکترین متحد خود، انجام داد – از جمله حمله به فرماندهان ایرانی در نزدیکی یک مرکز دیپلماتیک در دمشق و ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران – حملاتی که امریکا را غافلگیر و خشم مقامات این کشور را برانگیخت.
یک مقام اسراییلی نزدیک به نخستوزیر گفت: «هرچند نتانیاهو به مشورت با مقامات آمریکایی در مورد حملۀ قریبالوقوع اسراییل به ایران ادامه خواهد داد، اما منتظر چراغ سبز واشنگتن نخواهد ماند.
وی گفت: «کسی که در مورد پاسخ اسراییل به ایران تصمیم خواهد گرفت [نتانیاهو] خواهد بود.
روندهای سیاسی پیچیده و مرتبط با هم در واشنگتن و تهران تصمیم نهایی را تحت تاثیر قرار میدهند. تالشیر، تحلیلگر سیاسی، گفت که تیم نتانیاهو از انتخاب اخیر مسعود پزشکیان، رییس جمهور اصلاحطلب ایران، که پیامش حاکی از امکان گشایش احیای مذاکرات هستهای با غرب است، نگران شده است. او گفت نتانیاهو فکر میکند که اگر کامالا هریس معاون رییس جمهور انتخاب شود، توافق هستهای دوباره روی میز خواهد بود، «و بنابراین اکنون یک لحظۀ استراتژیک برای تضعیف این روند است.”
شخصیتهای سیاسی برجستۀ اسراییل، از جمله نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین، همچنان به فشار برای حمله مستقیم به تاسیسات هستهای ایران ادامه میدهند. او گفت هرچیزی غیر از این (کمتر از این) خطر قربانی کردن پویاییای (دینامیکی) را که اسراییل از جنگهای خود در لبنان و غزه به دست آورده است، به همراه دارد.
او گفت: «حزبالله و حماس، نیروهای نیابتی ایران، هر دو به شدت تواناییهای خود را کاهش دادهاند. اسراییل تمام توجیهاتی را که می توانست داشته باشد دارد. ما توانایی داریم. ما یک بار در زندگی فرصت داریم.»
گزارشگر: ناکاشیما از واشنگت.، لیور سوروکا در تلآویو و برایان پیچ و میسی رایان در واشنگتن در این گزارش مشارکت داشتند.
اصل گزارش در: واشنگتنپست